Doorgaan naar hoofdcontent

Marokkaans Gekruide Spaghetti met Tofu or Kikkererwten & Courgette / Moroccan Spiced Spaghetti with Tofu or Chickpeas & Zucchini

Als het gaat over pasta blijf ik niet per se bij de klassieke smaken & sausen.
De bereidingswijze daarentegen houd ik meestal wel traditioneel Italiaans. In Italië neemt de pasta de hoofdrol en wordt het geheel op smaak gebracht met de saus.
De pasta wordt door de saus gemengd, in tegenstelling tot wat hier vaak gedaan wordt: pasta op het bord en overgieten met al te grote bergen saus.

Vandaag twee keukens gemengd: de Italiaanse en Marokkaanse. Laten we het fusion noemen dan maar zeker?
Het pastagerecht is zeer geurig! Het bevat simpele ingrediënten op smaak gebracht met Marokkaanse specerijen.

*volkoren (of glutenvrije) pasta
*tofu of kikkererwten, voor de proteïnen
*courgette, die zich met zijn neutrale smaak goed laat combineren
*Marokkaanse specerijen, voor dat extraatje in smaak
*ingelegde citroen, o zo typisch voor de Marokkaanse keuken!
*en platte peterselie

Dus of je nu zin hebt in Italiaans of in Marokkaans, deze pasta voldoet aan beide.
Smakelijk!


Marokkaans Gekruide Spaghetti met Tofu or Kikkererwten & Courgette
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 2 personen:
Ingrediënten:
Volkoren of glutenvrije spaghetti voor twee personen
(olijf)olie om te bakken
1 sjalot of kleine ui, in ringen
1 courgette, overlangs gesneden
~½ blok/250 à 300 gram tofu, in blokjes (of 1 blik à 200 gram kikkererwten)
2 teentjes knoflook, gehakt
1 ingelegde citroen* (of gebruik de zeste en sap van 1 citroen)
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel korianderpoeder
½ theelepel kurkuma
¼ theelepel komijnpoeder
¼ theelepel Cayenne
½ cup/120 ml groentebouillon
Peper & zout, naar smaak
¼ cup gehakte platte peterselie

Bereidingswijze:
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Bereid ondertussen de tofu & courgette.
Verhit olie in een pan of wok en bak de tofublokjes rondom goudbruin. Zet opzij.
Verhit opnieuw olie en roerbak de sjalot en courgette beetgaar. Voeg de knoflook, ingelegde citroen en specerijen toe en bak een minuutje mee.
Giet de bouillon erbij en doe de tofublokjes (or kikkererwten) in de pan. Laat een paar minuten sudderen.
Breng op smaak met peper en zout en roer de pasta en peterselie erdoor.
Serveer warm.

Nota: *
Snijd de ingelegde citroen in vier stukken. Verwijder het vruchtvlees en gooi weg. Spoel de citroenschil en snijd in fijne stukjes of reepjes.
Variaties:
Voeg gesneden groene olijven toe.
Werk af met gehakte pistachenoten.


Moroccan Spiced Spaghetti with Tofu or Chickpeas & Zucchini
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 2:
Ingredients:
Whole wheat or GF pasta for two
(olive)oil for frying
1 shallot or small onion, sliced
1 zucchini, cut lengthwise
½ block/250 à 300 grams tofu, cubed (or use 1 tin of chickpeas)
2 cloves garlic, chopped
1 preserved lemon* (or use the zeste and juice from 1 lemon)
½ tsp ginger powder
½ tsp coriander powder
½ tsp turmeric
¼ tsp cumin powder
¼ tsp cayenne
½ cup/120 ml veggie stock
Pepper and salt, to taste
¼ cup chopped flat leave parsley

Instructions:
Cook the pasta according to package instructions.
Meanwhile prepare the tofu and zucchini.
Heat oil in a wok or pan and fry the tofu until golden. Set aside.
Again heat some oil and sauté the zucchini and shallot until al dente. Add the garlic, preserved lemon and spices and sauté for another minute.
Pour over the stock and add the tofu (or chickpeas). Simmer for a couple minutes.
Season with salt and pepper. Stir in pasta and parsley.
Serve warm.

Note: *
Cut the preserved lemon in quarters. Remove the flesh and discard. Rinse the lemon skin and chop in small pieces.
Variations:
Add some sliced green olives.
Garnish with chopped pistachios.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…