Doorgaan naar hoofdcontent

Marokkaans Gekruide Spaghetti met Tofu or Kikkererwten & Courgette / Moroccan Spiced Spaghetti with Tofu or Chickpeas & Zucchini

Als het gaat over pasta blijf ik niet per se bij de klassieke smaken & sausen.
De bereidingswijze daarentegen houd ik meestal wel traditioneel Italiaans. In Italië neemt de pasta de hoofdrol en wordt het geheel op smaak gebracht met de saus.
De pasta wordt door de saus gemengd, in tegenstelling tot wat hier vaak gedaan wordt: pasta op het bord en overgieten met al te grote bergen saus.

Vandaag twee keukens gemengd: de Italiaanse en Marokkaanse. Laten we het fusion noemen dan maar zeker?
Het pastagerecht is zeer geurig! Het bevat simpele ingrediënten op smaak gebracht met Marokkaanse specerijen.

*volkoren (of glutenvrije) pasta
*tofu of kikkererwten, voor de proteïnen
*courgette, die zich met zijn neutrale smaak goed laat combineren
*Marokkaanse specerijen, voor dat extraatje in smaak
*ingelegde citroen, o zo typisch voor de Marokkaanse keuken!
*en platte peterselie

Dus of je nu zin hebt in Italiaans of in Marokkaans, deze pasta voldoet aan beide.
Smakelijk!


Marokkaans Gekruide Spaghetti met Tofu or Kikkererwten & Courgette
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 2 personen:
Ingrediënten:
Volkoren of glutenvrije spaghetti voor twee personen
(olijf)olie om te bakken
1 sjalot of kleine ui, in ringen
1 courgette, overlangs gesneden
~½ blok/250 à 300 gram tofu, in blokjes (of 1 blik à 200 gram kikkererwten)
2 teentjes knoflook, gehakt
1 ingelegde citroen* (of gebruik de zeste en sap van 1 citroen)
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel korianderpoeder
½ theelepel kurkuma
¼ theelepel komijnpoeder
¼ theelepel Cayenne
½ cup/120 ml groentebouillon
Peper & zout, naar smaak
¼ cup gehakte platte peterselie

Bereidingswijze:
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Bereid ondertussen de tofu & courgette.
Verhit olie in een pan of wok en bak de tofublokjes rondom goudbruin. Zet opzij.
Verhit opnieuw olie en roerbak de sjalot en courgette beetgaar. Voeg de knoflook, ingelegde citroen en specerijen toe en bak een minuutje mee.
Giet de bouillon erbij en doe de tofublokjes (or kikkererwten) in de pan. Laat een paar minuten sudderen.
Breng op smaak met peper en zout en roer de pasta en peterselie erdoor.
Serveer warm.

Nota: *
Snijd de ingelegde citroen in vier stukken. Verwijder het vruchtvlees en gooi weg. Spoel de citroenschil en snijd in fijne stukjes of reepjes.
Variaties:
Voeg gesneden groene olijven toe.
Werk af met gehakte pistachenoten.


Moroccan Spiced Spaghetti with Tofu or Chickpeas & Zucchini
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 2:
Ingredients:
Whole wheat or GF pasta for two
(olive)oil for frying
1 shallot or small onion, sliced
1 zucchini, cut lengthwise
½ block/250 à 300 grams tofu, cubed (or use 1 tin of chickpeas)
2 cloves garlic, chopped
1 preserved lemon* (or use the zeste and juice from 1 lemon)
½ tsp ginger powder
½ tsp coriander powder
½ tsp turmeric
¼ tsp cumin powder
¼ tsp cayenne
½ cup/120 ml veggie stock
Pepper and salt, to taste
¼ cup chopped flat leave parsley

Instructions:
Cook the pasta according to package instructions.
Meanwhile prepare the tofu and zucchini.
Heat oil in a wok or pan and fry the tofu until golden. Set aside.
Again heat some oil and sauté the zucchini and shallot until al dente. Add the garlic, preserved lemon and spices and sauté for another minute.
Pour over the stock and add the tofu (or chickpeas). Simmer for a couple minutes.
Season with salt and pepper. Stir in pasta and parsley.
Serve warm.

Note: *
Cut the preserved lemon in quarters. Remove the flesh and discard. Rinse the lemon skin and chop in small pieces.
Variations:
Add some sliced green olives.
Garnish with chopped pistachios.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…