Doorgaan naar hoofdcontent

Mexicaanse Lasagne met Pompoen & Quinoa / Mexican Lasagne with Pumpkin & Quinoa

Er zijn zo van die gerechten die je steeds opnieuw maakt, dit is er zo eentje voor mij. Een smeuïge lasagne met spicy chili, pompoen & quinoa en natuurlijk stretchy cheeza. Het is een beetje het beste van twee werelden: lasagne & chili.

Deze Mexicaanse lasagne bestaat uit:

*zwarte-bonenchili in een pittige groenten-tomatensaus;
*tussen laagjes van zacht gegaarde pompoen;
*gesmolten cheeza & een lichte witte saus;
*quinoa om het geheel glutenvrij te maken.

De chili, en zelfs de lasagne, kan op voorhand bereid worden en afgedekt  in de ijskast bewaard worden, op deze manier worden de smaken nog intenser.
Hoewel de hitte van de zwarte bonenchili wordt getemperd door de andere elementen in de lasagne, kan je de chili net zo pikant maken als je zelf wenst. Mijn smaakpapillen zijn ondertussen behoorlijk wat gewoon… dus begin beter met een beetje minder chilipoeder bij twijfel!

Serveer de lasagne met verse tomaten, avocado, gepekelde jalapeno, vegan zure room & korianderblaadjes om er een extra touch aan te geven. En misschien een Mexicaans biertje…

Smakelijk & prettig weekend!



Mexicaanse Lasagne met Pompoen & Quinoa
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 4 à 6 personen:
Ingrediënten:
Voor de zwarte bonen chili:
Neutrale olie om te bakken
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 paprika, in kleine blokjes
1 blik (400 gram) zwarte bonen
3 theelepels chilipoeder (voeg minder toe voor minder pikant)
½ theelepel gerookte paprikapoeder
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel oregano
Versgemalen zwarte peper, naar smaak
1 cup/250 milliliter tomaten passata
½ cup/120 milliliter groentebouillon (gebruik glutenvrij indien nodig)
Een blokje (vegan) pure chocolade
Peper & zout
Voor de witte saus:
2 eetlepels plantaardige boter of olie
2 eetlepels bloem (gebruik glutenvrij indien nodig)
1 cup/250 milliliter amandelmelk
Peper, zout & nootmuskaat, naar smaak
Overige:
~300 gram flespompoen
½ cup/120 gram quinoa
Plantaardige (cheddar) kaas, geraspt
Afwerking: (optioneel)
Avocado
Tomaat
Korianderblaadjes
Gepekelde jalapeno

Bereidingswijze:
Voor de zwarte bonen chili:
Verhit de olie in een kookpot en stoof hierin de ui, knoflook en paprikablokjes in vijf minuten glazig.
Roer chilipoeder, paprikapoeder, komijnpoeder en oregano erdoor en bak een minuutje mee.
Voeg de zwarte bonen, tomaten passata en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de chili op een zacht vuurtje een kwartier sudderen.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Bereid terwijl de chili pruttelt de overige elementen:
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Maak de pompoen schoon en snijd deze in dunnen plakjes (mandoline of keuken machine of met de hand).
Bereid de witte saus:
Laat de plantaardige boter smelten en voeg de bloem toe. Roer goed door en laat even doorkoken.
Giet geleidelijk aan het vocht toe, al roerende. Kook even door.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Samenstelling van de lasagne:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
Vet een ovenschotel (20-25 cm) lichtjes in met olie.
Giet de helft van de zwarte bonen chili op de bodem en spreid uit.
Leg er de helft van de pompoenschijfjes op en verdeel er geraspte kaas over.
Spreid de gekookte quinoa over de pompoen.
Doe de rest van de chili erover gevolgd door de resterende pompoenschijfjes.
Giet de witte saus erover en werk af met geraspte kaas.
Bak 30 à 40 minuten in de oven. Laat vijf à tien minuten afkoelen.
Serveer (indien gewenst) met avocadoschijfjes, tomaat, gepekelde jalapeno, vegan zure room en gehakte korianderblaadjes.

Nota:
De lasagne kan vooraf bereid worden en later opgewarmd.
Variaties:
Voeg samen met de zwarte bonen een blikje maïs toe.
Gebruik Mexicaans bier in plaats van groentebouillon.


Mexican Lasagne with Pumpkin & Quinoa
vegan, gluten free, soy free

Serves 4-6:
Ingredients :
For the black bean chilli:
Neutral oil for frying
1 onion, chopped
1 pepper, finely chopped
3 cloves garlic, minced
1 tin (400 grams) black beans
1 tsp chilli powder (use less for less spicy)
½ tsp smoked paprika
½ tsp cumin powder
½ tsp oregano
Freshly ground black pepper
1 cup/250 ml tomato passata
½ cup/120 ml veggie stock (Gf if needed)
A cube of pure vegan chocolate
Pepper &salt
For the white sauce:
2 tbsp vegan butter or oil
2 tbsp (GF) flour
1 cup/250 ml almond milk
Pepper, salt & nutmeg, to taste
Extra:
~300 grams butternut pumpkin
½ cup/120 grams quinoa
Vegan (cheddar) cheese, grated
Garnish:
Avocado
Tomato
Coriander leaves
Pickled jalapeno

Instructions :
For the black bean chilli:
Heat oil in a pot and sauté the onion, garlic and pepper until translucent.
Stir in chilli, paprika, cumin and oregano and sauté for a minute.
Add the black beans, tomato passata and veggie stock and bring to a boil. Simmer on low for 15 minutes.
Season with salt and pepper.
Meanwhile prepare the other ingredients:
Cook the quinoa according to package instructions.
Clean the pumpkin and slice very thin (using a mandolin or food processor or by hand).
Prepare the white sauce:
Melt the vegan butter and add the flour. Stir and cook for a minute.
Gradually pour in the liquid, stirring constantly. Cook for a minute.
Season with salt, pepper and nutmeg.
Assembly:
Preheat the oven to 180° Celsius.
Lightly grease an oven dish (20-25 cm) with oil.
Spread half of the chilli over the bottom of the dish.
Arrange half of the pumpkin slices over the top and sprinkle with vegan cheese.
Spread the cooked quinoa over the pumpkin.
Spoon over the remaining chilli followed by the rest of the pumpkin slices.
Pour the white sauce over the top and sprinkle with vegan cheese.
Bake in a preheated oven for 30-40 minutes. Cool for 5-10 minutes before serving.
Serve with avocado, tomato, pickled jalapeno, vegan sour cream and coriander leaves (if desired).

Note:
The lasagne can be prepared ahead and reheated.
Variations:
Add a tin of corn along with the black beans.
Use Mexican beer instead of veggie stock.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…