Doorgaan naar hoofdcontent

Mexicaanse Lasagne met Pompoen & Quinoa / Mexican Lasagne with Pumpkin & Quinoa

Er zijn zo van die gerechten die je steeds opnieuw maakt, dit is er zo eentje voor mij. Een smeuïge lasagne met spicy chili, pompoen & quinoa en natuurlijk stretchy cheeza. Het is een beetje het beste van twee werelden: lasagne & chili.

Deze Mexicaanse lasagne bestaat uit:

*zwarte-bonenchili in een pittige groenten-tomatensaus;
*tussen laagjes van zacht gegaarde pompoen;
*gesmolten cheeza & een lichte witte saus;
*quinoa om het geheel glutenvrij te maken.

De chili, en zelfs de lasagne, kan op voorhand bereid worden en afgedekt  in de ijskast bewaard worden, op deze manier worden de smaken nog intenser.
Hoewel de hitte van de zwarte bonenchili wordt getemperd door de andere elementen in de lasagne, kan je de chili net zo pikant maken als je zelf wenst. Mijn smaakpapillen zijn ondertussen behoorlijk wat gewoon… dus begin beter met een beetje minder chilipoeder bij twijfel!

Serveer de lasagne met verse tomaten, avocado, gepekelde jalapeno, vegan zure room & korianderblaadjes om er een extra touch aan te geven. En misschien een Mexicaans biertje…

Smakelijk & prettig weekend!



Mexicaanse Lasagne met Pompoen & Quinoa
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 4 à 6 personen:
Ingrediënten:
Voor de zwarte bonen chili:
Neutrale olie om te bakken
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 paprika, in kleine blokjes
1 blik (400 gram) zwarte bonen
3 theelepels chilipoeder (voeg minder toe voor minder pikant)
½ theelepel gerookte paprikapoeder
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel oregano
Versgemalen zwarte peper, naar smaak
1 cup/250 milliliter tomaten passata
½ cup/120 milliliter groentebouillon (gebruik glutenvrij indien nodig)
Een blokje (vegan) pure chocolade
Peper & zout
Voor de witte saus:
2 eetlepels plantaardige boter of olie
2 eetlepels bloem (gebruik glutenvrij indien nodig)
1 cup/250 milliliter amandelmelk
Peper, zout & nootmuskaat, naar smaak
Overige:
~300 gram flespompoen
½ cup/120 gram quinoa
Plantaardige (cheddar) kaas, geraspt
Afwerking: (optioneel)
Avocado
Tomaat
Korianderblaadjes
Gepekelde jalapeno

Bereidingswijze:
Voor de zwarte bonen chili:
Verhit de olie in een kookpot en stoof hierin de ui, knoflook en paprikablokjes in vijf minuten glazig.
Roer chilipoeder, paprikapoeder, komijnpoeder en oregano erdoor en bak een minuutje mee.
Voeg de zwarte bonen, tomaten passata en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de chili op een zacht vuurtje een kwartier sudderen.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Bereid terwijl de chili pruttelt de overige elementen:
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Maak de pompoen schoon en snijd deze in dunnen plakjes (mandoline of keuken machine of met de hand).
Bereid de witte saus:
Laat de plantaardige boter smelten en voeg de bloem toe. Roer goed door en laat even doorkoken.
Giet geleidelijk aan het vocht toe, al roerende. Kook even door.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Samenstelling van de lasagne:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
Vet een ovenschotel (20-25 cm) lichtjes in met olie.
Giet de helft van de zwarte bonen chili op de bodem en spreid uit.
Leg er de helft van de pompoenschijfjes op en verdeel er geraspte kaas over.
Spreid de gekookte quinoa over de pompoen.
Doe de rest van de chili erover gevolgd door de resterende pompoenschijfjes.
Giet de witte saus erover en werk af met geraspte kaas.
Bak 30 à 40 minuten in de oven. Laat vijf à tien minuten afkoelen.
Serveer (indien gewenst) met avocadoschijfjes, tomaat, gepekelde jalapeno, vegan zure room en gehakte korianderblaadjes.

Nota:
De lasagne kan vooraf bereid worden en later opgewarmd.
Variaties:
Voeg samen met de zwarte bonen een blikje maïs toe.
Gebruik Mexicaans bier in plaats van groentebouillon.


Mexican Lasagne with Pumpkin & Quinoa
vegan, gluten free, soy free

Serves 4-6:
Ingredients :
For the black bean chilli:
Neutral oil for frying
1 onion, chopped
1 pepper, finely chopped
3 cloves garlic, minced
1 tin (400 grams) black beans
1 tsp chilli powder (use less for less spicy)
½ tsp smoked paprika
½ tsp cumin powder
½ tsp oregano
Freshly ground black pepper
1 cup/250 ml tomato passata
½ cup/120 ml veggie stock (Gf if needed)
A cube of pure vegan chocolate
Pepper &salt
For the white sauce:
2 tbsp vegan butter or oil
2 tbsp (GF) flour
1 cup/250 ml almond milk
Pepper, salt & nutmeg, to taste
Extra:
~300 grams butternut pumpkin
½ cup/120 grams quinoa
Vegan (cheddar) cheese, grated
Garnish:
Avocado
Tomato
Coriander leaves
Pickled jalapeno

Instructions :
For the black bean chilli:
Heat oil in a pot and sauté the onion, garlic and pepper until translucent.
Stir in chilli, paprika, cumin and oregano and sauté for a minute.
Add the black beans, tomato passata and veggie stock and bring to a boil. Simmer on low for 15 minutes.
Season with salt and pepper.
Meanwhile prepare the other ingredients:
Cook the quinoa according to package instructions.
Clean the pumpkin and slice very thin (using a mandolin or food processor or by hand).
Prepare the white sauce:
Melt the vegan butter and add the flour. Stir and cook for a minute.
Gradually pour in the liquid, stirring constantly. Cook for a minute.
Season with salt, pepper and nutmeg.
Assembly:
Preheat the oven to 180° Celsius.
Lightly grease an oven dish (20-25 cm) with oil.
Spread half of the chilli over the bottom of the dish.
Arrange half of the pumpkin slices over the top and sprinkle with vegan cheese.
Spread the cooked quinoa over the pumpkin.
Spoon over the remaining chilli followed by the rest of the pumpkin slices.
Pour the white sauce over the top and sprinkle with vegan cheese.
Bake in a preheated oven for 30-40 minutes. Cool for 5-10 minutes before serving.
Serve with avocado, tomato, pickled jalapeno, vegan sour cream and coriander leaves (if desired).

Note:
The lasagne can be prepared ahead and reheated.
Variations:
Add a tin of corn along with the black beans.
Use Mexican beer instead of veggie stock.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…