Doorgaan naar hoofdcontent

Pastinaak-Appel-Linzen Pasteitjes met Curry & Komijn-Yoghurt / Curried Parsnip-Apple-Lentil Hand Pies & Cumin Spiked Yogurt

Het eerste receptje van het nieuwe jaar alweer.

Deze pastinaak-appel-linzen pasteitjes met curry zijn voedzaam, travel vriendelijk en nog ongelooflijk lekker ook! Ze kunnen warm of koud gegeten worden.
Serveer met een salade of bijgerecht als hoofdschotel of neem de pasteitjes mee als lunch of picknick. Als je kleine pasteitjes maakt kunnen, passen ze ook goed op een hapjesbuffet.

*pastinaak;
*appel;
*linzen;
*op smaak gebracht met curry poeder & verse kruiden;
*in een jasje van krokant gebakken deeg.

Ik serveerde de pasteitjes met een simpele komijn-yoghurt als fris contrast.

De pasteitjes zijn op zich vrij simpel te maken. De belangrijkste stap in het recept is het goed afkoelen van de vulling en het deeg. 

Smakelijk!


Pastinaak-Appel-Linzen Pasteitjes met Curry & Komijn-Yoghurt
veganistisch, sojavrij, notenvrij

Voor 4 pasteitjes (afhankelijk van de grootte):
Ingrediënten:
Voor de vulling:
Olie om te bakken
1 sjalot, fijngesnipperd
1 grote/230 gram pastinaak, in blokjes van 1 cm
½ appel, in blokjes van 1 cm
¼ cup/60 gram puy linzen, gespoeld
2 teentjes knoflook, gehakt
1 eetlepel (madras) curry poeder
¾ cup/180 ml groentebouillon
¼ cup gehakte (platte) peterselie
Peper en zout, naar smaak
Voor het deeg:
1 ½ cup/280 gram bloem
6 eetlepels/90 gram kokosolie, in blokjes (of gebruik plantaardige boter)
½ theelepel zout
~6 eetlepels ijswater
Voor de komijn-yoghurt:
1 cup/240 ml kokosyoghurt
Peper & zout, naar smaak
1 theelepel komijnzaad

Bereidingswijze:
Voor de vulling:
Verhit olie in een kookpot en stoof de sjalot en knoflook glazig.
Doe de pastinaak, appel en curry poeder erbij en stoof een paar minuten mee.
Voeg de linzen en groentebouillon toe en breng aan de kook. Zet het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes sudderen.
Breng op smaak met peper en zout en roer de peterselie erdoor.
Laat volledig afkoelen!
Voor het deeg:
Doe de bloem, kokosolie en zout in de kom van de food processor en pulseer tot een kruimelige massa.
Voeg net genoeg ijswater toe tot het deeg begint samen te komen.
Breng het deeg over op het werkvlak en breng het geheel samen.
Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg een uur in de ijskast.
Samenstelling van de pasteitjes:
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bestuif het aanrecht met bloem, rol het deeg uit en steek er 4 cirkels uit.
Leg in het midden een portie van de vulling.
Vouw het deeg dicht en druk de randen aan.
Leg de pasteitjes op de bakplaat en bestrijk met plantaardige melk.
Bak de pasteitjes in 30 à 40 minuten goudbruin en knapperig.
Serveer warm of koud met een salade en komijnyoghurt.
Voor de komijn-yoghurt:
Rooster het komijnzaad in een droge pan licht gouden en geurig. Verwijder uit de pan en laat afkoelen.
Breng de yoghurt op smaak met peper en zout. Besprenkel met het komijnzaad.


Curried Parsnip-Apple-Lentil Hand Pies & Cumin Spiked Yogurt
vegan, soy free, nut free

Makes 4 hand pies (depending on their size):
Ingredients:
For the filling:
Oil for frying
1 shallot, finely chopped
1 large/230 grams parsnip, cut in cubes of 1 cm
½ apple, cut in cubes of 1 cm
¼ cup/60 grams puy lentils, rinsed
2 cloves garlic, minced
1 tbsp (madras) curry powder
¾ cup/180 ml veggie stock
¼ cup chopped (flat leave) parsley
Pepper & salt, to taste
For the dough:
1 ½ cup/280 grams flour
6 tbsp coconut oil, cut in cubes (or use non-diary butter)
½ tsp salt
~6 tbsp ice water
For the cumin spiked yogurt:
1 cup/240 ml coconut yoghurt
Pepper & salt, to taste
1 tsp cumin seeds

Instructions:
For the filling:
Heat oil in a pot and sauté the onion and garlic until translucent.
Add the parsnips and curry powder and sauté for a few minutes.
Add the lentils and veggie stock and bring to a boil. Turn down the heat, cover with a lid and simmer for 15 minutes.
Season with pepper and salt and stir in the parsley.
Cool down completely!
For the dough:
Put the flour, coconut oil and salt in the bowl of the food processor and pulse into a crumbly paste.
Add just enough ice water for the dough to stick together.
Transfer the dough to the work surface and form into a ball.
Wrap in clean film and place in the fridge for 1 hour.
Assembly:
Preheat the oven to 200° Celsius. Line a baking tray with parchment paper.
Dust the work surface with flour, roll out the dough and cut out 4 circles.
Place a portion of the filling in the middle of the circle.
Fold the dough and press or crimp the edges.
Place the pies on the baking tray and brush with non-diary milk.
Bake for 30-40 minutes or until golden and crispy.
Serve hot or cold with a salad and cumin spiked yogurt.
For the cumin spiked yogurt:
Toast the cumin seeds in a dry pan until golden and fragrant. remove from the pan to cool.
Season the yogurt with pepper and salt.
Sprinkle with the cumin seeds.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…