Doorgaan naar hoofdcontent

Pastinaak-Appel-Linzen Pasteitjes met Curry & Komijn-Yoghurt / Curried Parsnip-Apple-Lentil Hand Pies & Cumin Spiked Yogurt

Het eerste receptje van het nieuwe jaar alweer.

Deze pastinaak-appel-linzen pasteitjes met curry zijn voedzaam, travel vriendelijk en nog ongelooflijk lekker ook! Ze kunnen warm of koud gegeten worden.
Serveer met een salade of bijgerecht als hoofdschotel of neem de pasteitjes mee als lunch of picknick. Als je kleine pasteitjes maakt kunnen, passen ze ook goed op een hapjesbuffet.

*pastinaak;
*appel;
*linzen;
*op smaak gebracht met curry poeder & verse kruiden;
*in een jasje van krokant gebakken deeg.

Ik serveerde de pasteitjes met een simpele komijn-yoghurt als fris contrast.

De pasteitjes zijn op zich vrij simpel te maken. De belangrijkste stap in het recept is het goed afkoelen van de vulling en het deeg. 

Smakelijk!


Pastinaak-Appel-Linzen Pasteitjes met Curry & Komijn-Yoghurt
veganistisch, sojavrij, notenvrij

Voor 4 pasteitjes (afhankelijk van de grootte):
Ingrediënten:
Voor de vulling:
Olie om te bakken
1 sjalot, fijngesnipperd
1 grote/230 gram pastinaak, in blokjes van 1 cm
½ appel, in blokjes van 1 cm
¼ cup/60 gram puy linzen, gespoeld
2 teentjes knoflook, gehakt
1 eetlepel (madras) curry poeder
¾ cup/180 ml groentebouillon
¼ cup gehakte (platte) peterselie
Peper en zout, naar smaak
Voor het deeg:
1 ½ cup/280 gram bloem
6 eetlepels/90 gram kokosolie, in blokjes (of gebruik plantaardige boter)
½ theelepel zout
~6 eetlepels ijswater
Voor de komijn-yoghurt:
1 cup/240 ml kokosyoghurt
Peper & zout, naar smaak
1 theelepel komijnzaad

Bereidingswijze:
Voor de vulling:
Verhit olie in een kookpot en stoof de sjalot en knoflook glazig.
Doe de pastinaak, appel en curry poeder erbij en stoof een paar minuten mee.
Voeg de linzen en groentebouillon toe en breng aan de kook. Zet het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes sudderen.
Breng op smaak met peper en zout en roer de peterselie erdoor.
Laat volledig afkoelen!
Voor het deeg:
Doe de bloem, kokosolie en zout in de kom van de food processor en pulseer tot een kruimelige massa.
Voeg net genoeg ijswater toe tot het deeg begint samen te komen.
Breng het deeg over op het werkvlak en breng het geheel samen.
Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg een uur in de ijskast.
Samenstelling van de pasteitjes:
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bestuif het aanrecht met bloem, rol het deeg uit en steek er 4 cirkels uit.
Leg in het midden een portie van de vulling.
Vouw het deeg dicht en druk de randen aan.
Leg de pasteitjes op de bakplaat en bestrijk met plantaardige melk.
Bak de pasteitjes in 30 à 40 minuten goudbruin en knapperig.
Serveer warm of koud met een salade en komijnyoghurt.
Voor de komijn-yoghurt:
Rooster het komijnzaad in een droge pan licht gouden en geurig. Verwijder uit de pan en laat afkoelen.
Breng de yoghurt op smaak met peper en zout. Besprenkel met het komijnzaad.


Curried Parsnip-Apple-Lentil Hand Pies & Cumin Spiked Yogurt
vegan, soy free, nut free

Makes 4 hand pies (depending on their size):
Ingredients:
For the filling:
Oil for frying
1 shallot, finely chopped
1 large/230 grams parsnip, cut in cubes of 1 cm
½ apple, cut in cubes of 1 cm
¼ cup/60 grams puy lentils, rinsed
2 cloves garlic, minced
1 tbsp (madras) curry powder
¾ cup/180 ml veggie stock
¼ cup chopped (flat leave) parsley
Pepper & salt, to taste
For the dough:
1 ½ cup/280 grams flour
6 tbsp coconut oil, cut in cubes (or use non-diary butter)
½ tsp salt
~6 tbsp ice water
For the cumin spiked yogurt:
1 cup/240 ml coconut yoghurt
Pepper & salt, to taste
1 tsp cumin seeds

Instructions:
For the filling:
Heat oil in a pot and sauté the onion and garlic until translucent.
Add the parsnips and curry powder and sauté for a few minutes.
Add the lentils and veggie stock and bring to a boil. Turn down the heat, cover with a lid and simmer for 15 minutes.
Season with pepper and salt and stir in the parsley.
Cool down completely!
For the dough:
Put the flour, coconut oil and salt in the bowl of the food processor and pulse into a crumbly paste.
Add just enough ice water for the dough to stick together.
Transfer the dough to the work surface and form into a ball.
Wrap in clean film and place in the fridge for 1 hour.
Assembly:
Preheat the oven to 200° Celsius. Line a baking tray with parchment paper.
Dust the work surface with flour, roll out the dough and cut out 4 circles.
Place a portion of the filling in the middle of the circle.
Fold the dough and press or crimp the edges.
Place the pies on the baking tray and brush with non-diary milk.
Bake for 30-40 minutes or until golden and crispy.
Serve hot or cold with a salad and cumin spiked yogurt.
For the cumin spiked yogurt:
Toast the cumin seeds in a dry pan until golden and fragrant. remove from the pan to cool.
Season the yogurt with pepper and salt.
Sprinkle with the cumin seeds.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…