Doorgaan naar hoofdcontent

Pindakaas-Oreo Brownies / Peanut Butter-Oreo Brownies

Decadente, over-the-top vegan brownies! Moet ik nog meer zeggen? Dit is geen traktatie voor elke week, maar een beetje living on the edge moet al eens kunnen, niet dan? Toch, we gaan allemaal al eens over de schreef? Nee, ik ben heus niet de enige…

Beeld je eens in:

*smeuïge brownies;
*met een goey midden van chocolade;
*een licht pindakaas aroma;
*en een crunchy oreo crumble!

Don't you want to eat these baby's?


Een kleine nota over mijn vegan baksels.

Mijn zoetigheden zijn niet overmatig zoet. Een bepaalde hoeveelheid suiker is nodig voor de smaak en draagt ook bij tot het bakproces. Persoonlijk ben ik dan ook geen voorstander van volledig suikervrij bakken.
Meestal gebruik ik kokosbloesemsuiker om te bakken, behalve voor blanke cakes.
Van kokosbloesemsuiker (ongeraffineerde suiker) wordt gezegd dat deze een lagere glycemische index heeft en dus trager opgenomen wordt in de bloedsomloop. Hierover is wel enige discussie, dus maak zelf maar uit wat je wil geloven. Ik gebruik graag kokosbloesemsuiker en wel omdat deze ongelooflijk lekker is en een aangename bijna karamel-achtige smaak geeft aan je baksels.
Je kan in het recept evengoed gewone (bruine) suiker of rietsuiker gebruiken, houd er dan rekening mee dat gewone suiker een hogere zoetkracht heeft dan kokosbloesemsuiker. Hangt er maar van af hoe zoet je het wil.

Verder gebruik ik meestal speltbloem. Ik verdraag zelf minder goed tarwebloem. Speltbloem heeft ook een aangenaam lichte structuur en maakt baksels luchtiger. Ook hier kan je hier de speltbloem gewoon door tarwebloem vervangen. 
Zie hiervoor het artikel Speltmeel versus Speltbloem

Voor de rest gebruik ik graag pure ingrediënten waar mogelijk, zoals cacaopoeder & dadels, nog gezond ook.

Ik ken iemand die zeer blij gaat zijn met deze brownies!
Enjoy!


Pindakaas-Oreo Brownies
veganistisch, sojavrij

Voor 12 à 16 brownies:
Ingrediënten:
Flax eitje:
1 eetlepel gemalen lijnzaad
3 eetlepels water
Natte ingrediënten:
½ cup/100 gram (crunchy) pindakaas
¾ cup/180 ml water of amandelmelk (of half-half)
2 eetlepels neutrale olie (koolzaadolie gebruikt)
½ cup/100 gram kokosbloesemsuiker
1 theelepel vanille extract
Droge ingrediënten:
¾ cup/125 gram speltbloem (of ¾ cup/140 gram tarwebloem)
¼ cup/38 gram cacao poeder
¼ theelepel bakpoeder
¼ theelepel bicarbonaat
Snufje zout
Overige:
½ cup/105 gram vegan chocolade chips
~8 Oreo koekjes, in stukjes gehakt of gebroken

Bereidingswijze:
Meng voor het flax eitje het lijnzaad met het water en laat tien minuten staan.
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Bekleed een brownie vorm met bakpapier.
Klop de natte ingrediënten glad in een kom.
Meng in een andere kom de droge ingrediënten.
Roer de droge ingrediënten door de natte ingrediënten.
Meng de chocolade chips door het beslag.
Giet het brownie mengsel in de vorm en verdeel de koekjes erover, druk lichtjes in het beslag.
Bak de brownie 16-20 minuten.
Laat 15 minuten afkoelen en verwijder uit de vorm. Snijd de brownie in blokjes en tracht er niet teveel van te eten.


Peanut Butter-Oreo Brownies
vegan, soy free

Makes 12-16 brownies:
Ingredients:
Flax egg:
1 tbsp ground flax seed
3 tbsp water
Wet ingredients:
½ cup/100 grams (crunchy) peanut butter
¾ cup/180 ml water or  almond milk (or half-half)
2 tbsp neutral oil (rapeseed oil used)
½ cup/100 grams coconut blossom sugar
1 tsp vanilla extract
Dry ingredients:
¾ cup/125 gram spelt flour (of ¾ cup/140 gram wheat flour)
¼ cup/38 grams cocoa powder
¼ tsp baking powder
¼ tsp baking soda
Pinch of salt
Other:
½ cup/105 gram vegan chocolate chips
~8 Oreo cookies, chopped or broken in pieces

Instructions:
Mix the ground flax seed and water and let it sit for ten minutes.
Preheat the oven to 180° Celsius. Line a brownie form with parchment paper.
Put the wet ingredients in a bowl and stir until combined.
Mix the dry ingredients in a bowl.
Combine wet and dry ingredients.
Stir in the chocolate chips.
Pour the batter in the brownie form and sprinkle with the Oreo cookies, pressing lightly.
Bake the brownie for 16-20 minutes.
Cool down 15 minutes in the pan. Remove from the pan and cut in squares. 

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…