Doorgaan naar hoofdcontent

Platbrood met Gist / Flatbread with Yeast

Zelfgemaakt platbrood met gist. Het platbrood is ongelooflijk zacht & luchtig van structuur, gedaan met die droge broden uit de supermarkt.

Het platbrood krijgt zijn lichte & smeuïge textuur door het gebruik van:

*plantaardige yoghurt;
*een combinatie van gist & bakpoeder.

Zelfs als je niet zo bedreven bent in het maken & bakken van brood, is dit recept gemakkelijk te volgen.
Bestrijk het brood na het bakken met plantaardige boter voor een rijke afwerking.

Platbrood met Gist
veganistisch, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
1 theelepel droge gist
1 theelepel suiker
¼ cup+1 eetlepel/75 ml handwarm water
1 eetlepel olie
cup/75 ml plantaardige yoghurt
1 ¼ cup/225 gram bloem + extra om te bestuiven
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel zout
Extra:
Plantaardige boter

Bereidingswijze:
Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom en meng door.
Los de gist en suiker op in het handwarme water en laat een tiental minuten staan. Meng de olie en plantaardige yoghurt erdoor.
Voeg het bloem mengsel bij het gistpapje en meng tot bal.
Breng het deeg over op het werkblad en kneed in een tiental minuten tot een glad en soepel deeg.
Vet een kom lichtjes in met olie en leg het deeg erin. Leg er een theedoek over en laat het deeg een uur rijzen op een warme plaats (of tot het in volume is verdubbeld).
Bestuif het werkvlak met bloem.
Sla het deeg terug en kneed een minuutje door.
Verdeel het deeg in 3 à 4 stukken en rol ze tot balletjes.
Rol de balletjes uit tot cirkels met een dikte van 4 mm.
Verhit een (grill)pan op medium-hoog vuur.
Bak het brood tot er bubbels ontstaan. Draai het rood om en laat de onderkant goudbruin kleuren.
Bestrijk met plantaardige boter indien gewenst.
Herhaal met de rest van de deeg balletjes.


Flatbread with Yeast
vegan, soy free, nut free

Ingredients:
1 tsp dried yeast
1 tsp sugar
¼ cup+1 tbsp lukewarm water
1 tbsp oil
cup/75 ml non-diary yoghurt
1 ¼ cup/225 grams flour + extra for dusting
½ tsp baking powder
¼ tsp salt
Extra:
Non-diary butter

Instructions:
Mix the flour, baking powder and salt in a bowl.
Dissolve the yeast and sugar in the lukewarm water and let it sit for ten minutes. Mix in the yogurt and oil.
Add the flour mix to the yeast mixture and form into a ball.
Place the dough on the work surface and knead for about ten minutes or until the dough is smooth.
Lightly grease a bowl with oil and place the dough inside. Cover with a tea towel and let the dough rise for an hour (or until doubled in size).
Dust the work surface with flour.
Punch back the dough and knead for one minute.
Divide the in 3-4 pieces and form into balls.
Roll out the balls into circles with a thickness of 4 mm.
Heat a (griddle)pan on medium-high.
Bake the bread until bubbles appear. Flip the bread and bake until golden.
Brush with non-diary butter if desired.
Repeat with the remaining dough.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…