Doorgaan naar hoofdcontent

Platbrood met Gist / Flatbread with Yeast

Zelfgemaakt platbrood met gist. Het platbrood is ongelooflijk zacht & luchtig van structuur, gedaan met die droge broden uit de supermarkt.

Het platbrood krijgt zijn lichte & smeuïge textuur door het gebruik van:

*plantaardige yoghurt;
*een combinatie van gist & bakpoeder.

Zelfs als je niet zo bedreven bent in het maken & bakken van brood, is dit recept gemakkelijk te volgen.
Bestrijk het brood na het bakken met plantaardige boter voor een rijke afwerking.

Nota: 
14/09/2017 Update recept: Het platbrood kan ook gemaakt worden met speltbloem!

Platbrood met Gist
veganistisch, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
1 theelepel droge gist
1 theelepel suiker
¼ cup+1 eetlepel/75 ml handwarm water
1 eetlepel olie
cup/75 ml plantaardige yoghurt
1 ¼ cup/225 gram tarwebloem + extra om te bestuiven of 1 ¼ cup speltbloem (gebruik cupmaten, speltbloem is lichter in gewicht)
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel zout
Extra:
Plantaardige boter

Bereidingswijze:
Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom en meng door.
Los de gist en suiker op in het handwarme water en laat een tiental minuten staan. Meng de olie en plantaardige yoghurt erdoor.
Voeg het bloem mengsel bij het gistpapje en meng tot bal.
Breng het deeg over op het werkblad en kneed in een tiental minuten tot een glad en soepel deeg.
Vet een kom lichtjes in met olie en leg het deeg erin. Leg er een theedoek over en laat het deeg een uur rijzen op een warme plaats (of tot het in volume is verdubbeld).
Bestuif het werkvlak met bloem.
Sla het deeg terug en kneed een minuutje door.
Verdeel het deeg in 3 à 4 stukken en rol ze tot balletjes.
Rol de balletjes uit tot cirkels met een dikte van 4 mm.
Verhit een (grill)pan op medium-hoog vuur.
Bak het brood tot er bubbels ontstaan. Draai het rood om en laat de onderkant goudbruin kleuren.
Bestrijk met plantaardige boter indien gewenst.
Herhaal met de rest van de deeg balletjes.


Flatbread with Yeast
vegan, soy free, nut free

Ingredients:
1 tsp dried yeast
1 tsp sugar
¼ cup+1 tbsp lukewarm water
1 tbsp oil
cup/75 ml non-diary yoghurt
1 ¼ cup/225 grams wheat flour + extra for dusting or 1 ¼ cup spelt flour (use cups, spelt is lighter in weight)
½ tsp baking powder
¼ tsp salt
Extra:
Non-diary butter

Instructions:
Mix the flour, baking powder and salt in a bowl.
Dissolve the yeast and sugar in the lukewarm water and let it sit for ten minutes. Mix in the yogurt and oil.
Add the flour mix to the yeast mixture and form into a ball.
Place the dough on the work surface and knead for about ten minutes or until the dough is smooth.
Lightly grease a bowl with oil and place the dough inside. Cover with a tea towel and let the dough rise for an hour (or until doubled in size).
Dust the work surface with flour.
Punch back the dough and knead for one minute.
Divide the in 3-4 pieces and form into balls.
Roll out the balls into circles with a thickness of 4 mm.
Heat a (griddle)pan on medium-high.
Bake the bread until bubbles appear. Flip the bread and bake until golden.
Brush with non-diary butter if desired.
Repeat with the remaining dough.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…