Doorgaan naar hoofdcontent

Surinaamse Roti met Kikkererwten & Linzen / Surinamese Roti with Chickpeas & Lentils

Dit gerecht heeft een beetje een achtergrondverhaal. Een aantal jaren geleden had ik Surinaamse buren. Wanneer ze aan het koken waren, kwamen er de meest waanzinnige & prikkelende geuren uit hun keuken. Werkelijk, vaak sprongen de tranen mij bijna in de ogen van de hoeveelheden knoflook en pittigheid, en dat terwijl we toch door een muur gescheiden waren. Dat zegt al iets denk ik dan…
Mijn interesse voor de Surinaamse keuken was alvast opgewekt. En zoals het vaak is met vreemde keukens, je leert vaak het meeste door gewoon met mensen te spreken over hun gewoontes en gerechten.

Het recept van vandaag is er eentje voor klassieke roti, Yanni’s stijl. De versie is een beetje aangepast aan onze Westerse normen & smaken. 
Roti wordt vaak bereid met kip, deze vegan versie bevat kikkererwten en linzen, en natuurlijk kousenband en aardappelen. De stoofpot wordt op smaak gebracht met kruiden & specerijen en mijn zelfgemaakte roti masala.

Smakelijk & leuk weekend!


Surinaamse Roti met Kikkererwten & Linzen
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
Olie om te bakken
1 ui, gesnipperd
6 teentjes knoflook, gehakt
3 tomaten, in stukken
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel komijnzaad
4 eetlepels roti masala
400 gram kousenband (of groene boontjes), in stukken
4 aardappelen, in grove stukken
400 gram gekookte kikkererwten
½ cup/120 gram rode linzen, gespoeld & afgegoten
1 cup/480 ml groentebouillon
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Verhit olie in een kookpot met dikke bodem. Stoof de ui en knoflook glazig.
Voeg de tomaten, tomatenpuree, chilivlokken, komijnzaad en roti masala toe en laat een aantal minuten sudderen.
Voeg de kousenband (of groene boontjes), aardappelen, kikkererwten, linzen en bouillon toe en breng aan de kook. Dek af met een deksel en laat op een zacht vuurtje een half uurtje sudderen.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met platbrood (roti) of eventueel gekookte rijst.


Surinamese Roti with Chickpeas & Lentils
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients:
Oil for frying
1 onion, chopped
6 cloves garlic, chopped
3 tomatoes, chopped
2 tbsp tomato puree
1 tsp chilli flakes
1 tsp cumin seeds
4 tbsp roti masala
400 grams long beans/snake beans (or use green beans), in pieces
4 potatoes, chopped roughly
400 grams cooked chickpeas
½ cup/120 grams red lentils, rinsed & drained
1 cup/480 mil veggie stock
Pepper & salt, to taste

Instructions:
Heat oil in a casserole with thick bottom. Sauté the onion and garlic until translucent.
Add the tomatoes, tomato puree, chilli flakes, cumin seeds and roti masala and sauté for a couple minutes.
Add the long beans (or green beans), potatoes, chickpeas, lentils and veggie stock and bring to a boil. Cover with a lid and simmer for 30 minutes.
Season with pepper and salt.
Serve with flatbread (roti) or alternatively cooked rice.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…