Doorgaan naar hoofdcontent

Surinaamse Roti met Kikkererwten & Linzen / Surinamese Roti with Chickpeas & Lentils

Dit gerecht heeft een beetje een achtergrondverhaal. Een aantal jaren geleden had ik Surinaamse buren. Wanneer ze aan het koken waren, kwamen er de meest waanzinnige & prikkelende geuren uit hun keuken. Werkelijk, vaak sprongen de tranen mij bijna in de ogen van de hoeveelheden knoflook en pittigheid, en dat terwijl we toch door een muur gescheiden waren. Dat zegt al iets denk ik dan…
Mijn interesse voor de Surinaamse keuken was alvast opgewekt. En zoals het vaak is met vreemde keukens, je leert vaak het meeste door gewoon met mensen te spreken over hun gewoontes en gerechten.

Het recept van vandaag is er eentje voor klassieke roti, Yanni’s stijl. De versie is een beetje aangepast aan onze Westerse normen & smaken. 
Roti wordt vaak bereid met kip, deze vegan versie bevat kikkererwten en linzen, en natuurlijk kousenband en aardappelen. De stoofpot wordt op smaak gebracht met kruiden & specerijen en mijn zelfgemaakte roti masala.

Smakelijk & leuk weekend!


Surinaamse Roti met Kikkererwten & Linzen
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
Olie om te bakken
1 ui, gesnipperd
6 teentjes knoflook, gehakt
3 tomaten, in stukken
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel komijnzaad
4 eetlepels roti masala
400 gram kousenband (of groene boontjes), in stukken
4 aardappelen, in grove stukken
400 gram gekookte kikkererwten
½ cup/120 gram rode linzen, gespoeld & afgegoten
1 cup/480 ml groentebouillon
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Verhit olie in een kookpot met dikke bodem. Stoof de ui en knoflook glazig.
Voeg de tomaten, tomatenpuree, chilivlokken, komijnzaad en roti masala toe en laat een aantal minuten sudderen.
Voeg de kousenband (of groene boontjes), aardappelen, kikkererwten, linzen en bouillon toe en breng aan de kook. Dek af met een deksel en laat op een zacht vuurtje een half uurtje sudderen.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met platbrood (roti) of eventueel gekookte rijst.


Surinamese Roti with Chickpeas & Lentils
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients:
Oil for frying
1 onion, chopped
6 cloves garlic, chopped
3 tomatoes, chopped
2 tbsp tomato puree
1 tsp chilli flakes
1 tsp cumin seeds
4 tbsp roti masala
400 grams long beans/snake beans (or use green beans), in pieces
4 potatoes, chopped roughly
400 grams cooked chickpeas
½ cup/120 grams red lentils, rinsed & drained
1 cup/480 mil veggie stock
Pepper & salt, to taste

Instructions:
Heat oil in a casserole with thick bottom. Sauté the onion and garlic until translucent.
Add the tomatoes, tomato puree, chilli flakes, cumin seeds and roti masala and sauté for a couple minutes.
Add the long beans (or green beans), potatoes, chickpeas, lentils and veggie stock and bring to a boil. Cover with a lid and simmer for 30 minutes.
Season with pepper and salt.
Serve with flatbread (roti) or alternatively cooked rice.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…