Doorgaan naar hoofdcontent

Buffalo-Linzen Lasagne met Bloemkool-Ranch Saus / Buffalo-Lentil Lasagne with Cauliflower-Ranch Sauce

Dit is een beetje een stoute lasagne… Buffalo-linzen lasagne met bloemkool-ranch saus.

Ik had nog een flesje Buffalo saus in de voorraad en daar was het idee om er een lasagne mee te maken.
De Buffalo-saus wordt gemaakt met rode linzen, groenten, tomaten, specerijen en natuurlijk Buffalo saus. Ik heb het hele flesje gebruikt, voor mij was het niveau van pittigheid in orde. Gebruik minder naar smaak als je niet van pikant eten houdt.
In plaats van een klassieke witte saus, heb ik een bloemkoolsaus gemaakt aangevuld met ranch kruiding. De saus geeft een verfrissend contrast aan de lasagne. De bloemkoolsaus houdt de lasagne bovendien een lichter en gezonder.

Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten, mits een beetje multitasking is de lasagne best snel en eenvoudig te maken.
Ik heb dit recept gemaakt met zelfgemaakte rijstmelk, waardoor het geheel noten- en sojavrij is. Elke ongezoete plantaardige mylk naar keuze kan gebruikt worden.

Smakelijk!

Buffalo-Linzen Lasagne met Bloemkool-Ranch Saus
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 8 personen:
Ingrediënten:
Voor de Buffalo-linzen saus:
Olie om te bakken
1 ui, fijngesnipperd
3 teentjes knoflook, gehakt
2 wortelen, fijngesneden
1 stengel selder, fijngesneden
2 tomaten, gesneden
¼ cup/70 gram tomatenpuree
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel suiker
1 cup/240 gram rode linzen, gespoeld & afgegoten
2 cups/480 ml stock
Peper & zout, naar smaak
Voor de bloemkool-ranch saus:
3 cups/300 gram bloemkool roosjes, gaar gestoomd of gekookt
¾ cup plantaardige melk
¾ cup stock
1 eetlepel olijfolie
3 eetlepels edelgist
½ theelepel ui poeder
½ theelepel lookpoeder
2 theelepel citroensap
½ eetlepel maïzena
1 eetlepel verse dille, fijngesneden
1 eetlepel verse bieslook, fijngesneden
1 eetlepel verse peterselie, fijngesneden
¼ theelepel gedroogde tijm
Peper & zout, naar smaak
Overige:
Volkoren of glutenvrije lasagne bladen
Vegan geraspte kaas

Bereidingswijze:
Voor de Buffalo-linzen saus:
Verhit olie in een kookpot en stoof hierin de ui, knoflook, wortelen en selder een vijftal minuten aan.
Voeg de tomaten, tomatenpuree en komijn toe en laat een tiental minuten zachtjes stoven (tot de tomaten helemaal zacht zijn).
Roer de linzen, stock en suiker erdoor en breng het geheel aan de kook. Laat zachtjes 20 minuten sudderen, roer af en toe door. Breng op smaak met peper en zout.
Voor de bloemkool-ranch saus:
Blend alle ingrediënten (behalve de kruiden) voor de saus tot een romige massa. Voeg de kruiden toe en pulseer nog een paar maal. Breng op smaak met peper en zout.
Samenstelling:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Vet een ovenschotel lichtjes in met olie.
Lepel een laag Buffalo-linzen saus in de schotel en dek af met lasagne bladen. Giet er een laagje bloemkool-ranch saus over en verdeel er geraspte kaas over. Ga zo verder met opbouwen, eindig met een laag bloemkool-ranch saus en geraspte kaas.
Zet de lasagne 40 à 50 minuten in de oven. Laat een tiental minuten afkoelen alvorens te serveren. Smakelijk!


Buffalo-Lentil Lasagne with Cauliflower-Ranch Sauce
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 8:
Ingredients:
For the Buffalo-lentil sauce:
Oil for frying
1 onion, chopped
3 cloves garlic, chopped
2 carrots, finely chopped
1 celery stalk, finely chopped
2 tomatoes, chopped
¼ cup/70 gram tomato puree
1 tsp cumin
1 tsp sugar
1 cup/240 gram rode lentils, rinsed & drained
2 cups/480 ml stock
Pepper & salt, to taste
For the cauliflower-ranch sauce:
3 cups/300 gram cauliflower florets, cooked or steamed
¾ cup non-diary milk
¾ cup stock
1 tbsp olive oil
3 tbsp nutritional yeast
½ tsp onion powder
½ tsp garlic powder
2 tsp lemon juice
½ tbsp corn starch
1 tbsp fresh dill, chopped
1 tbsp fresh chives, chopped
1 tbsp fresh parsley, chopped
¼ tsp dried thyme
Pepper & salt, to taste
Other:
Whole wheat or GF lasagne sheets
Vegan grated cheese

Instructions:
For the Buffalo-lentil sauce:
Heat oil in a pot and sauté the onion, garlic, carrots and celery for 5 minutes.
Add the tomatoes, tomato puree and cumin and simmer for 10 minutes (until the tomatoes are completely soft).
Stir in the lentils, stock and sugar and bring to a boil. Gently simmer for 20 minutes, stirring occasionally.
Season with salt and pepper.
For the cauliflower-ranch sauce:
Blend the ingredients (except the herbs) for the sauce until smooth. Add the herbs and pulse a few times. Season with salt and pepper.
Assembly:
Preheat the oven to 180° Celsius. Lightly grease an oven proof dish with oil.
Spoon a layer of Buffalo-lentil sauce into the bottom of the dish. Place the lasagne sheets on top. Pour over a layer of cauliflower-ranch sauce and sprinkle with cheese. Continue building, ending with a layer of cauliflower-ranch sauce and grated cheese.
Bake for 40-50 minutes. Cool down 10 minutes before serving. Enjoy!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…