Doorgaan naar hoofdcontent

Buffalo-Linzen Lasagne met Bloemkool-Ranch Saus / Buffalo-Lentil Lasagne with Cauliflower-Ranch Sauce

Dit is een beetje een stoute lasagne… Buffalo-linzen lasagne met bloemkool-ranch saus.

Ik had nog een flesje Buffalo saus in de voorraad en daar was het idee om er een lasagne mee te maken.
De Buffalo-saus wordt gemaakt met rode linzen, groenten, tomaten, specerijen en natuurlijk Buffalo saus. Ik heb het hele flesje gebruikt, voor mij was het niveau van pittigheid in orde. Gebruik minder naar smaak als je niet van pikant eten houdt.
In plaats van een klassieke witte saus, heb ik een bloemkoolsaus gemaakt aangevuld met ranch kruiding. De saus geeft een verfrissend contrast aan de lasagne. De bloemkoolsaus houdt de lasagne bovendien een lichter en gezonder.

Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten, mits een beetje multitasking is de lasagne best snel en eenvoudig te maken.
Ik heb dit recept gemaakt met zelfgemaakte rijstmelk, waardoor het geheel noten- en sojavrij is. Elke ongezoete plantaardige mylk naar keuze kan gebruikt worden.

Smakelijk!

Buffalo-Linzen Lasagne met Bloemkool-Ranch Saus
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 8 personen:
Ingrediënten:
Voor de Buffalo-linzen saus:
Olie om te bakken
1 ui, fijngesnipperd
3 teentjes knoflook, gehakt
2 wortelen, fijngesneden
1 stengel selder, fijngesneden
2 tomaten, gesneden
¼ cup/70 gram tomatenpuree
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel suiker
1 cup/240 gram rode linzen, gespoeld & afgegoten
2 cups/480 ml stock
Peper & zout, naar smaak
Voor de bloemkool-ranch saus:
3 cups/300 gram bloemkool roosjes, gaar gestoomd of gekookt
¾ cup plantaardige melk
¾ cup stock
1 eetlepel olijfolie
3 eetlepels edelgist
½ theelepel ui poeder
½ theelepel lookpoeder
2 theelepel citroensap
½ eetlepel maïzena
1 eetlepel verse dille, fijngesneden
1 eetlepel verse bieslook, fijngesneden
1 eetlepel verse peterselie, fijngesneden
¼ theelepel gedroogde tijm
Peper & zout, naar smaak
Overige:
Volkoren of glutenvrije lasagne bladen
Vegan geraspte kaas

Bereidingswijze:
Voor de Buffalo-linzen saus:
Verhit olie in een kookpot en stoof hierin de ui, knoflook, wortelen en selder een vijftal minuten aan.
Voeg de tomaten, tomatenpuree en komijn toe en laat een tiental minuten zachtjes stoven (tot de tomaten helemaal zacht zijn).
Roer de linzen, stock en suiker erdoor en breng het geheel aan de kook. Laat zachtjes 20 minuten sudderen, roer af en toe door. Breng op smaak met peper en zout.
Voor de bloemkool-ranch saus:
Blend alle ingrediënten (behalve de kruiden) voor de saus tot een romige massa. Voeg de kruiden toe en pulseer nog een paar maal. Breng op smaak met peper en zout.
Samenstelling:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Vet een ovenschotel lichtjes in met olie.
Lepel een laag Buffalo-linzen saus in de schotel en dek af met lasagne bladen. Giet er een laagje bloemkool-ranch saus over en verdeel er geraspte kaas over. Ga zo verder met opbouwen, eindig met een laag bloemkool-ranch saus en geraspte kaas.
Zet de lasagne 40 à 50 minuten in de oven. Laat een tiental minuten afkoelen alvorens te serveren. Smakelijk!


Buffalo-Lentil Lasagne with Cauliflower-Ranch Sauce
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 8:
Ingredients:
For the Buffalo-lentil sauce:
Oil for frying
1 onion, chopped
3 cloves garlic, chopped
2 carrots, finely chopped
1 celery stalk, finely chopped
2 tomatoes, chopped
¼ cup/70 gram tomato puree
1 tsp cumin
1 tsp sugar
1 cup/240 gram rode lentils, rinsed & drained
2 cups/480 ml stock
Pepper & salt, to taste
For the cauliflower-ranch sauce:
3 cups/300 gram cauliflower florets, cooked or steamed
¾ cup non-diary milk
¾ cup stock
1 tbsp olive oil
3 tbsp nutritional yeast
½ tsp onion powder
½ tsp garlic powder
2 tsp lemon juice
½ tbsp corn starch
1 tbsp fresh dill, chopped
1 tbsp fresh chives, chopped
1 tbsp fresh parsley, chopped
¼ tsp dried thyme
Pepper & salt, to taste
Other:
Whole wheat or GF lasagne sheets
Vegan grated cheese

Instructions:
For the Buffalo-lentil sauce:
Heat oil in a pot and sauté the onion, garlic, carrots and celery for 5 minutes.
Add the tomatoes, tomato puree and cumin and simmer for 10 minutes (until the tomatoes are completely soft).
Stir in the lentils, stock and sugar and bring to a boil. Gently simmer for 20 minutes, stirring occasionally.
Season with salt and pepper.
For the cauliflower-ranch sauce:
Blend the ingredients (except the herbs) for the sauce until smooth. Add the herbs and pulse a few times. Season with salt and pepper.
Assembly:
Preheat the oven to 180° Celsius. Lightly grease an oven proof dish with oil.
Spoon a layer of Buffalo-lentil sauce into the bottom of the dish. Place the lasagne sheets on top. Pour over a layer of cauliflower-ranch sauce and sprinkle with cheese. Continue building, ending with a layer of cauliflower-ranch sauce and grated cheese.
Bake for 40-50 minutes. Cool down 10 minutes before serving. Enjoy!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…