Doorgaan naar hoofdcontent

Chocolade-Sinaasappel Kaastaart / Chocolate-Orange Cheesecake

Startende 1 maart neem ik deel aan een 40 dagen “raw food challenge”. Nu is de raw food keuken mij niet vreemd, en neem ik dan ook met plezier deel.
Een aantal jaren geleden heb ik een lange tijd bijna uitsluitend op raw food geleefd. En ik moet het toegeven, ik voelde me hier best goed bij. En hoewel ik momenteel een bepaald percentage raw food eet, in de wintermaanden heb ik toch altijd wat meer nood aan een verwarmende stoofpot van tijd tot tijd.

De uitdaging bestaat erin enkel plantaardig (uiteraard!), onbewerkt & rauw voedsel te eten. In principe staat raw food voor voedsel dat niet verhit is boven lichaamstemperatuur.

Je zal de komende periode dan ook wat meer rauwe recepten zien verschijnen op de blogpagina.
Vandaag een recept voor een rauwe kaastaart, ik vind dit spul ronduit geweldig! De basis bestaat uit amandelen en dadels. De taart wordt afgewerkt met twee soorten kaastaartvulling: chocolade en sinaasappel, a match made in heaven! 
Nota: Ik heb de vulling gemaakt in een mini blender, als je een gewone blender gebruikt is het aangeraden het recept te verdubbelen om een glad & romig geheel te bekomen.

Voor degenen die interesse hebben in raw food, dit zijn mijn persoonlijke tips (ik ben geen medicus, noch voedselexpert):
*Luister naar je lichaam!!!!
*Bouw best een overgangsperiode in om je lichaam te laten wennen aan andere voedselgewoontes.
*Zorg voor voldoende variatie in je eetpatroon.
*Neem voldoende voedingsstoffen op uit de verschillende voedingsgroepen & eet voldoende.
*Beperk je dieet niet tot uitsluitend groenten & fruit. Vul aan met noten & zaden, gezonde vetten zoals avocado…
*Ken je redenen om raw te eten, gewichtsverlies als enige doel is waarschijnlijk niet de beste motivatie.

Have a good day & succes aan de raw foodies!


Chocolade-Sinaasappel Kaastaart
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, rauw

Ingrediënten:
Voor de bodem:
½ cup/100 gram amandelen
~8 medjool dadels, in stukjes (10 minuten in water geweekt indien niet zacht)
Snufje zout
Voor de chocolade vulling:
½ cup/100 gram cashewnoten, 4 uur geweekt in water, gespoeld & afgegoten
⅓ cup/80 ml water of zelfgemaakt amandelmelk
2 eetlepels cacao poeder
1 eetlepel ahornsiroop of kokosbloesemsiroop
1 eetlepel kokosolie
Voor de sinaasappelvulling:
½ cup/100 gram cashewnoten, 4 uur geweekt in water, gespoeld & afgegoten
Zeste van 1 sinaasappel
cup/80 ml versgeperst sinaasappelsap
1 eetlepel ahornsiroop of kokosbloesemsiroop
1 eetlepel kokosolie
Voor de afwerking:
Sinaasappelpartes
Rauwe cacao nibs
Munt blaadjes

Bereidingswijze:
Voor de bodem:
Bekleed de bodem van een springvorm (ongeveer 17 cm) met bakpapier.
Pulseer de amandelen in een food processor tot een fijn meel (een paar stukjes zijn ok).
Voeg dan de dadels en het zout toe en blend opnieuw tot een kleverig geheel. (Voeg een extra dadel toe indien nodig)
Duw de bodem in de springvorm en druk goed aan. Zet in de diepvries terwijl je de vulling maakt.
Voor de chocolade vulling:
Blend alle ingrediënten voor de chocolade vulling in een blender (of eventueel staafmixer) tot een glad en romig geheel.
Giet de vulling over de bodem en tap een aantal maal op het aanrecht om luchtbelletjes te verwijderen. Zet in de diepvries terwijl je de sinaasappelvulling maakt.
Voor de sinaasappelvulling:
Blend alle ingrediënten voor de sinaasappelvulling in een blender (of eventueel staafmixer) tot een glad en romig geheel.
Giet de vulling over de bodem en tap een aantal maal op het aanrecht om luchtbelletjes te verwijderen. Zet in de diepvries tot de kaastaart is opgesteven. Verwijder uit de springvorm.
Garneer met sinaasappelpartjes, cacao nibs en munt blaadjes.





Chocolate-Orange Cheesecake
vegan, gluten free, soy free, raw

Ingredients:
For the base:
½ cup/100 grams almonds
~8 medjool dates, chopped (soaked in water for 10 minutes if not soft)
Pinch of salt
For the chocolate filling:
½ cup/100 grams cashews, soaked for 4 hours, rinsed & drained
⅓ cup/80 ml water or homemade almond milk
2 tbsp cocoa powder
1 tbsp maple syrup or coconut blossem syrup
1 tbsp coconut oil
For the orange filling:
½ cup/100 grams cashews, soaked for 4 hours, rinsed & drained
Zeste van 1 orange
⅓ cup/80 ml freshly squeezed orange juice
1 tbsp maple syrup or coconut blossem syrup
1 tbsp coconut oil
For topping:
Orange segments
Raw cacao nibs
Mint leaves

Instructions:
For the base:
Line the bottom of a spring form (baout 17 cm) with parchment paper.
Pulse the almonds in a food processor into a fine meal (a few bits are ok). Add the dates and salt and pulse until a sticky paste has formed. (Adding an extra date if needed)
Press into the spring form and place in the freezer.
For the chocolate filling:
Blend the ingredients for the chocolate filling until smooth.
Pour the filling over the bottom and tap on the counter to remove air bubbles. Place in the freezer whilst you make the orange filling.
For the orange filling:
Blend the ingredients for the orange filling until smooth.
Pour the filling over the chocolate filling and tap on the counter to remove air bubbles. Place in the freezer until set. Remove the cheesecake from the spring form.
Decorate with orange segments, cacao nibs and mint leaves.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…