Doorgaan naar hoofdcontent

Chocolade-Sinaasappel Kaastaart / Chocolate-Orange Cheesecake

Startende 1 maart neem ik deel aan een 40 dagen “raw food challenge”. Nu is de raw food keuken mij niet vreemd, en neem ik dan ook met plezier deel.
Een aantal jaren geleden heb ik een lange tijd bijna uitsluitend op raw food geleefd. En ik moet het toegeven, ik voelde me hier best goed bij. En hoewel ik momenteel een bepaald percentage raw food eet, in de wintermaanden heb ik toch altijd wat meer nood aan een verwarmende stoofpot van tijd tot tijd.

De uitdaging bestaat erin enkel plantaardig (uiteraard!), onbewerkt & rauw voedsel te eten. In principe staat raw food voor voedsel dat niet verhit is boven lichaamstemperatuur.

Je zal de komende periode dan ook wat meer rauwe recepten zien verschijnen op de blogpagina.
Vandaag een recept voor een rauwe kaastaart, ik vind dit spul ronduit geweldig! De basis bestaat uit amandelen en dadels. De taart wordt afgewerkt met twee soorten kaastaartvulling: chocolade en sinaasappel, a match made in heaven! 
Nota: Ik heb de vulling gemaakt in een mini blender, als je een gewone blender gebruikt is het aangeraden het recept te verdubbelen om een glad & romig geheel te bekomen.

Voor degenen die interesse hebben in raw food, dit zijn mijn persoonlijke tips (ik ben geen medicus, noch voedselexpert):
*Luister naar je lichaam!!!!
*Bouw best een overgangsperiode in om je lichaam te laten wennen aan andere voedselgewoontes.
*Zorg voor voldoende variatie in je eetpatroon.
*Neem voldoende voedingsstoffen op uit de verschillende voedingsgroepen & eet voldoende.
*Beperk je dieet niet tot uitsluitend groenten & fruit. Vul aan met noten & zaden, gezonde vetten zoals avocado…
*Ken je redenen om raw te eten, gewichtsverlies als enige doel is waarschijnlijk niet de beste motivatie.

Have a good day & succes aan de raw foodies!


Chocolade-Sinaasappel Kaastaart
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, rauw

Ingrediënten:
Voor de bodem:
½ cup/100 gram amandelen
~8 medjool dadels, in stukjes (10 minuten in water geweekt indien niet zacht)
Snufje zout
Voor de chocolade vulling:
½ cup/100 gram cashewnoten, 4 uur geweekt in water, gespoeld & afgegoten
⅓ cup/80 ml water of zelfgemaakt amandelmelk
2 eetlepels cacao poeder
1 eetlepel ahornsiroop of kokosbloesemsiroop
1 eetlepel kokosolie
Voor de sinaasappelvulling:
½ cup/100 gram cashewnoten, 4 uur geweekt in water, gespoeld & afgegoten
Zeste van 1 sinaasappel
cup/80 ml versgeperst sinaasappelsap
1 eetlepel ahornsiroop of kokosbloesemsiroop
1 eetlepel kokosolie
Voor de afwerking:
Sinaasappelpartes
Rauwe cacao nibs
Munt blaadjes

Bereidingswijze:
Voor de bodem:
Bekleed de bodem van een springvorm (ongeveer 17 cm) met bakpapier.
Pulseer de amandelen in een food processor tot een fijn meel (een paar stukjes zijn ok).
Voeg dan de dadels en het zout toe en blend opnieuw tot een kleverig geheel. (Voeg een extra dadel toe indien nodig)
Duw de bodem in de springvorm en druk goed aan. Zet in de diepvries terwijl je de vulling maakt.
Voor de chocolade vulling:
Blend alle ingrediënten voor de chocolade vulling in een blender (of eventueel staafmixer) tot een glad en romig geheel.
Giet de vulling over de bodem en tap een aantal maal op het aanrecht om luchtbelletjes te verwijderen. Zet in de diepvries terwijl je de sinaasappelvulling maakt.
Voor de sinaasappelvulling:
Blend alle ingrediënten voor de sinaasappelvulling in een blender (of eventueel staafmixer) tot een glad en romig geheel.
Giet de vulling over de bodem en tap een aantal maal op het aanrecht om luchtbelletjes te verwijderen. Zet in de diepvries tot de kaastaart is opgesteven. Verwijder uit de springvorm.
Garneer met sinaasappelpartjes, cacao nibs en munt blaadjes.





Chocolate-Orange Cheesecake
vegan, gluten free, soy free, raw

Ingredients:
For the base:
½ cup/100 grams almonds
~8 medjool dates, chopped (soaked in water for 10 minutes if not soft)
Pinch of salt
For the chocolate filling:
½ cup/100 grams cashews, soaked for 4 hours, rinsed & drained
⅓ cup/80 ml water or homemade almond milk
2 tbsp cocoa powder
1 tbsp maple syrup or coconut blossem syrup
1 tbsp coconut oil
For the orange filling:
½ cup/100 grams cashews, soaked for 4 hours, rinsed & drained
Zeste van 1 orange
⅓ cup/80 ml freshly squeezed orange juice
1 tbsp maple syrup or coconut blossem syrup
1 tbsp coconut oil
For topping:
Orange segments
Raw cacao nibs
Mint leaves

Instructions:
For the base:
Line the bottom of a spring form (baout 17 cm) with parchment paper.
Pulse the almonds in a food processor into a fine meal (a few bits are ok). Add the dates and salt and pulse until a sticky paste has formed. (Adding an extra date if needed)
Press into the spring form and place in the freezer.
For the chocolate filling:
Blend the ingredients for the chocolate filling until smooth.
Pour the filling over the bottom and tap on the counter to remove air bubbles. Place in the freezer whilst you make the orange filling.
For the orange filling:
Blend the ingredients for the orange filling until smooth.
Pour the filling over the chocolate filling and tap on the counter to remove air bubbles. Place in the freezer until set. Remove the cheesecake from the spring form.
Decorate with orange segments, cacao nibs and mint leaves.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…