Doorgaan naar hoofdcontent

Indische Buddha Bowl met Romige Spinazie Chana Dal, Pittige Zoete Aardappelen & Quinoa / Indian Buddha Bowl met Creamy Palak Chana Dal, Spicy Sweet Potatoes & Quinoa

Buddha bowls, Indische stijl.

*romige spinazie chana dal
*spicy geroosterde zoete aardappelen
*quinoa
*avocado & radijsjes

Gewoon, omdat ik fan ben van zowel dal & bowls! En omdat het verdomd lekker is!

Smakelijk en leuk weekend!

Indische Buddha Bowl met Romige Spinazie Chana Dal, Pittige Zoete Aardappelen & Quinoa
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 3 bowls:
Ingrediënten:
Voor de romige palak chana dal:
½ cup/100 gram chana dal, 15 minuten geweekt in water, gespoeld & afgegoten
½ theelepel kurkuma
1 ½ cup/360 ml water
½ cup/120 ml kokosmelk
150 gram spinazie, grof gesneden
2 theelepels citroensap
Zout, naar smaak
Voor de tempering:
1 medium rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
1 tomaat, in blokjes
½ theelepel komijnzaad
¼ theelepel fenegriek
½ - 1 theelepel chilipoeder (gebruik ½ theelepel voor minder spicy)
Snufje asafoetida (laat weg voor glutenvrij)
1 theelepel korianderpoeder
Voor de pittige zoete aardappelen:
1 zoete aardappel, in schijfjes van 1 cm
Neutrale olie
¼ theelepel garam masala
¼ theelepel chilipoeder
Peper & zout, naar smaak
Overige:
½ cup/100 gram quinoa
1 avocado, in plakken
Een aantal radijsjes, in plakjes

Bereidingswijze:
Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking.
Voor de romige palak chana dal:
Kook de chana dal samen met de kurkuma in 30 à 35 minuten zacht.
Voeg de spinazie en kokosmelk toe en laat in nog 10 minuten sudderen.
Bereid ondertussen de tempering:
Verhit olie in een pannetje. Voeg komijnzaad en fenegriek toe en bak tot deze geurig zijn. Voeg de ui, knoflook en overige specerijen toe en laat bakken tot de ui glazig is.
Voeg de tomatenblokjes toe en laat meestoven tot de tomaat volledig zacht is.
Roer de tempering door de dal. 
Breng de dal op smaak met citroensap en zout.
Voor de pittige zoete aardappelen:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius.
Meng de specerijen met olie. Bedek de aardappelschijfjes met het mengsel.
Bak de aardappelen in 15-20 minuten goudbruin, draai halverwege om.
Samenstelling van de bowls:
Verdeel de quinoa, romige palak chana dal en zoete aardappelen over de bowls. Garneer met avocado en radijsjes.


Indian Buddha Bowl met Creamy Palak Chana Dal, Spicy Sweet Potatoes & Quinoa
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 3:
Ingredients:
For the creamy palak chana dal:
½ cup/120 gram chana dal, soaked in water for 15 minutes, rinsed & drained
1 ½ cups/360 ml water
½ cup/120 ml coconut milk
150 grams spinach leaves, coarsely chopped
2 tsp lemon juice
Salt, to taste
For the tempering:
Oil for frying
1 medium red onion, chopped
2 cloves garlic, minced
1 tomato, chopped
½ tsp cumin seeds
¼ tsp fenugreek
½ - 1 tsp chilli powder (use ½ tsp for less spicy)
Pinch asafoetida (leave out for GF)
1 tsp coriander powder
For the spicy sweet potatoes:
1 sweet  potato, sliced (about 1 cm)
Neutral oil
¼ tsp garam masala
¼ tsp chilli
Other:
½ cup/100 grams quinoa
1 avocado, sliced
Few radishes, sliced

Instructions:
Cook the quinoa according to package instructions.
For the creamy palak chana dal:
Cook the chana dal with the turmeric for 30-35 minutes.
Add the spinach and coconut milk and cook for another 10 minutes.
Meanwhile prepare the tempering:
In a small pan heat oil. Add the cumin seeds and fenegreek. Once the cumin seeds become fragnant, add onion, garlic and other spices. Sauté until the onion is translucent.
Add the tomato and sauté until completely soft.
Add the tempering to the dal. 
Season the dal with lemon juice and salt.
For the spicy sweet potatoes:
Preheat the oven to 190° Celsius.
Combine spices and oil. Cover the potatoes with the mixture.
Bake the potatoes for 15-20 minutes or until golden, flipping them halfway.
Assembly:
Divide quinoa, creamy palak chana dal and sweet potatoes between the bowls. Garnish with avocado and radishes.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…