Doorgaan naar hoofdcontent

Indische Buddha Bowl met Romige Spinazie Chana Dal, Pittige Zoete Aardappelen & Quinoa / Indian Buddha Bowl met Creamy Palak Chana Dal, Spicy Sweet Potatoes & Quinoa

Buddha bowls, Indische stijl.

*romige spinazie chana dal
*spicy geroosterde zoete aardappelen
*quinoa
*avocado & radijsjes

Gewoon, omdat ik fan ben van zowel dal & bowls! En omdat het verdomd lekker is!

Smakelijk en leuk weekend!

Indische Buddha Bowl met Romige Spinazie Chana Dal, Pittige Zoete Aardappelen & Quinoa
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 3 bowls:
Ingrediënten:
Voor de romige palak chana dal:
½ cup/100 gram chana dal, 15 minuten geweekt in water, gespoeld & afgegoten
½ theelepel kurkuma
1 ½ cup/360 ml water
½ cup/120 ml kokosmelk
150 gram spinazie, grof gesneden
2 theelepels citroensap
Zout, naar smaak
Voor de tempering:
1 medium rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
1 tomaat, in blokjes
½ theelepel komijnzaad
¼ theelepel fenegriek
½ - 1 theelepel chilipoeder (gebruik ½ theelepel voor minder spicy)
Snufje asafoetida (laat weg voor glutenvrij)
1 theelepel korianderpoeder
Voor de pittige zoete aardappelen:
1 zoete aardappel, in schijfjes van 1 cm
Neutrale olie
¼ theelepel garam masala
¼ theelepel chilipoeder
Peper & zout, naar smaak
Overige:
½ cup/100 gram quinoa
1 avocado, in plakken
Een aantal radijsjes, in plakjes

Bereidingswijze:
Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking.
Voor de romige palak chana dal:
Kook de chana dal samen met de kurkuma in 30 à 35 minuten zacht.
Voeg de spinazie en kokosmelk toe en laat in nog 10 minuten sudderen.
Bereid ondertussen de tempering:
Verhit olie in een pannetje. Voeg komijnzaad en fenegriek toe en bak tot deze geurig zijn. Voeg de ui, knoflook en overige specerijen toe en laat bakken tot de ui glazig is.
Voeg de tomatenblokjes toe en laat meestoven tot de tomaat volledig zacht is.
Roer de tempering door de dal. 
Breng de dal op smaak met citroensap en zout.
Voor de pittige zoete aardappelen:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius.
Meng de specerijen met olie. Bedek de aardappelschijfjes met het mengsel.
Bak de aardappelen in 15-20 minuten goudbruin, draai halverwege om.
Samenstelling van de bowls:
Verdeel de quinoa, romige palak chana dal en zoete aardappelen over de bowls. Garneer met avocado en radijsjes.


Indian Buddha Bowl met Creamy Palak Chana Dal, Spicy Sweet Potatoes & Quinoa
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 3:
Ingredients:
For the creamy palak chana dal:
½ cup/120 gram chana dal, soaked in water for 15 minutes, rinsed & drained
1 ½ cups/360 ml water
½ cup/120 ml coconut milk
150 grams spinach leaves, coarsely chopped
2 tsp lemon juice
Salt, to taste
For the tempering:
Oil for frying
1 medium red onion, chopped
2 cloves garlic, minced
1 tomato, chopped
½ tsp cumin seeds
¼ tsp fenugreek
½ - 1 tsp chilli powder (use ½ tsp for less spicy)
Pinch asafoetida (leave out for GF)
1 tsp coriander powder
For the spicy sweet potatoes:
1 sweet  potato, sliced (about 1 cm)
Neutral oil
¼ tsp garam masala
¼ tsp chilli
Other:
½ cup/100 grams quinoa
1 avocado, sliced
Few radishes, sliced

Instructions:
Cook the quinoa according to package instructions.
For the creamy palak chana dal:
Cook the chana dal with the turmeric for 30-35 minutes.
Add the spinach and coconut milk and cook for another 10 minutes.
Meanwhile prepare the tempering:
In a small pan heat oil. Add the cumin seeds and fenegreek. Once the cumin seeds become fragnant, add onion, garlic and other spices. Sauté until the onion is translucent.
Add the tomato and sauté until completely soft.
Add the tempering to the dal. 
Season the dal with lemon juice and salt.
For the spicy sweet potatoes:
Preheat the oven to 190° Celsius.
Combine spices and oil. Cover the potatoes with the mixture.
Bake the potatoes for 15-20 minutes or until golden, flipping them halfway.
Assembly:
Divide quinoa, creamy palak chana dal and sweet potatoes between the bowls. Garnish with avocado and radishes.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…