Doorgaan naar hoofdcontent

Mini Amandel-Bananencake met Amandel Crème Frosting (Glutenvrij) / Mini Almond-Banana Cake with Almond Crème Frosting (Gluten Free)


Een tijdje terug heb ik een belofte gedaan, met name een glutenvrije belofte. Vandaag los ik met veel plezier deze belofte in! En omdat vegan & glutenvrij niet saai hoeft te zijn, heb ik er maar meteen een dubbele cake met frosting van gemaakt.

De cake bestaat uit twee lagen luchtige amandel-bananencake met amandelkokos-frosting en wordt afgewerkt met verse bananenschijfjes en amandelen.
Bananencake is sowieso één van mijn favoriete cakes. In dit geval geven de bananen de cake binding en een lekkere zoete smaak waardoor je minder suiker kan gebruiken.
De cake wordt gebakken met een combinatie amandelpoeder, witte rijstbloem en arrowroot. Ik heb in dit geval witte rijstbloem gebruikt omwille van de neutrale smaak. Bruine rijstbloem werkt normaal ook (of een combinatie), maar ik heb het in dit recept niet uitgeprobeerd.

Een belangrijk puntje; zorg ervoor dat alle componenten koud, koud, koud zijn alvorens de cake af te werken! In mijn geval heb ik de cake net dat ietsje te snel afgewerkt, omdat ik nog een foto wou nemen voor de duisternis weer intrad. Qua smaak niks mis mee trouwens, enkel het risico dat de frosting een beetje gaat lopen. 😳

Laat het smaken en goed weekend! Bakken maar!





Mini Amandel-Bananencake met Amandel Crème Frosting (Glutenvrij)
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, laag suikergehalte

Ingrediënten:
Voor de cake:
Nat:
2 medium rijpe bananen
½ cup/120 ml water (of amandelmelk)
2 eetlepels neutrale olie (koolzaad gebruikt)
cup/60 gram kokosbloesemsuiker
½ theelepel amandel extract
1 theelepel appelazijn
Droog:
½ cup 64 gram amandelpoeder
¾ cup/105 gram witte rijstbloem
2 eetlepels arrowroot
¾ theelepel bicarbonaat
½ theelepel bakpoeder
Snufje zout
Voor de amandel crème frosting:
1 cup/240 gram kokosroom
¼ cup/75 gram amandel pasta
2 eetlepels kokosolie, gesmolten & afgekoeld
2 eetlepels agave of ahornsiroop
Overige:
1 banaan
Amandelen

Bereidingswijze:
Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Vet een 2 cakevormen van circa 16 à 17 centimeter doorsnede in met olie en bekleed de bodems met bakpapier.
Prak de bananen in een grote kom. Roer de water of amandelmelk, olie, amandel extract en de kokosbloesemsuiker erdoor.
Spatel de droge ingrediënten erdoor.
Klop tenslotte snel de appelazijn door het mengsel.
Giet het beslag in de cakevormen en bak circa 20 minuten of tot een prikkertje schoon uit de cakes komt.
Verwijder de cakes uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de cakevorm.
Haal ze uit de vorm, verwijder het bakpapier en laat volledig!!! afkoelen op een rooster.
Voor de amandel crème frosting:
Blend alle ingrediënten tot een romige crème. Laat volledig afkoelen in de ijskast.
Afwerking:
Leg een cake op een serveerschaal. Smeer ~⅓ van de amandel crème frosting over de cake. Dek af met de andere cake.
Spreid de overige crème over de zijkanten en bovenkant van de cake.
Werk de cake af met bananenschijfjes en amandelen.

Nota:
Voor een grotere cake, verdubbel het recept en bak de cakes (cakevormen van ongeveer 25 cm) ongeveer 30 minuten.




Mini Almond-Banana Cake with Almond Crème Frosting (Gluten Free)
vegan, gluten free, soy free, low sugar

Ingredients:
For the cake:
Wet:
2 medium well-ripe bananas
½ cup/120 ml water (or almond milk)
2 tbsp neutral oil (rape seed oil used)
cup/60 gr coconut blossom sugar
½ tsp almond extract
1 tsp apple cider vinegar
Dry:
½ cup/64 grams almond meal
¾ cup/105 grams white rice flour
2 tbsp arrowroot
¾ tsp baking soda
½ tsp baking powder
Pinch of salt
For the almond crème frosting:
1 cup/240 grams coconut cream
¼ cup/75 grams almond butter
2 tbsp coconut oil, melted & cooled
2 tbsp agave or maple syrup
Other:
1 banana
Almonds

Instructions:
For the cake:
Preheat the oven to 180° Celsius. Line 2 cake tins (16-17 cm) with parchment paper and lightly oil the sides.
Mash the bananas. Stir in the water or almond milk, oil, almond extract, and coconut blossom sugar.
Stir in the dry ingredients.
Quickly mix in the apple cider vinegar.
Pour the batter in the prepared cake tins. Bake for 20 minutes or until a wooden skewer comes out clean.
Remove from the oven and cool for 10 minutes in the tin.
Cool down completely!!! on a wire rack.
For the almond crème frosting:
Blend the ingredients for the crème into a smooth paste. Cool down completely in the fridge.
Assembly:
Place one cake on a cake platter. Spread ~⅓ of the  almond crème frosting over the cake. Place the other cake on top.
Spread the remaining crème on top and down the sides.
Garnish the cake with banana slices and almonds.

Note:
If you would like a bigger cake, double the recipe and bake the cakes (cake tins of about 25 cm) for about 30 minutes.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…