Doorgaan naar hoofdcontent

Mini Amandel-Bananencake met Amandel Crème Frosting (Glutenvrij) / Mini Almond-Banana Cake with Almond Crème Frosting (Gluten Free)


Een tijdje terug heb ik een belofte gedaan, met name een glutenvrije belofte. Vandaag los ik met veel plezier deze belofte in! En omdat vegan & glutenvrij niet saai hoeft te zijn, heb ik er maar meteen een dubbele cake met frosting van gemaakt.

De cake bestaat uit twee lagen luchtige amandel-bananencake met amandelkokos-frosting en wordt afgewerkt met verse bananenschijfjes en amandelen.
Bananencake is sowieso één van mijn favoriete cakes. In dit geval geven de bananen de cake binding en een lekkere zoete smaak waardoor je minder suiker kan gebruiken.
De cake wordt gebakken met een combinatie amandelpoeder, witte rijstbloem en arrowroot. Ik heb in dit geval witte rijstbloem gebruikt omwille van de neutrale smaak. Bruine rijstbloem werkt normaal ook (of een combinatie), maar ik heb het in dit recept niet uitgeprobeerd.

Een belangrijk puntje; zorg ervoor dat alle componenten koud, koud, koud zijn alvorens de cake af te werken! In mijn geval heb ik de cake net dat ietsje te snel afgewerkt, omdat ik nog een foto wou nemen voor de duisternis weer intrad. Qua smaak niks mis mee trouwens, enkel het risico dat de frosting een beetje gaat lopen. 😳

Laat het smaken en goed weekend! Bakken maar!





Mini Amandel-Bananencake met Amandel Crème Frosting (Glutenvrij)
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, laag suikergehalte

Ingrediënten:
Voor de cake:
Nat:
2 medium rijpe bananen
½ cup/120 ml water (of amandelmelk)
2 eetlepels neutrale olie (koolzaad gebruikt)
cup/60 gram kokosbloesemsuiker
½ theelepel amandel extract
1 theelepel appelazijn
Droog:
½ cup 64 gram amandelpoeder
¾ cup/105 gram witte rijstbloem
2 eetlepels arrowroot
¾ theelepel bicarbonaat
½ theelepel bakpoeder
Snufje zout
Voor de amandel crème frosting:
1 cup/240 gram kokosroom
¼ cup/75 gram amandel pasta
2 eetlepels kokosolie, gesmolten & afgekoeld
2 eetlepels agave of ahornsiroop
Overige:
1 banaan
Amandelen

Bereidingswijze:
Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Vet een 2 cakevormen van circa 16 à 17 centimeter doorsnede in met olie en bekleed de bodems met bakpapier.
Prak de bananen in een grote kom. Roer de water of amandelmelk, olie, amandel extract en de kokosbloesemsuiker erdoor.
Spatel de droge ingrediënten erdoor.
Klop tenslotte snel de appelazijn door het mengsel.
Giet het beslag in de cakevormen en bak circa 20 minuten of tot een prikkertje schoon uit de cakes komt.
Verwijder de cakes uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de cakevorm.
Haal ze uit de vorm, verwijder het bakpapier en laat volledig!!! afkoelen op een rooster.
Voor de amandel crème frosting:
Blend alle ingrediënten tot een romige crème. Laat volledig afkoelen in de ijskast.
Afwerking:
Leg een cake op een serveerschaal. Smeer ~⅓ van de amandel crème frosting over de cake. Dek af met de andere cake.
Spreid de overige crème over de zijkanten en bovenkant van de cake.
Werk de cake af met bananenschijfjes en amandelen.

Nota:
Voor een grotere cake, verdubbel het recept en bak de cakes (cakevormen van ongeveer 25 cm) ongeveer 30 minuten.




Mini Almond-Banana Cake with Almond Crème Frosting (Gluten Free)
vegan, gluten free, soy free, low sugar

Ingredients:
For the cake:
Wet:
2 medium well-ripe bananas
½ cup/120 ml water (or almond milk)
2 tbsp neutral oil (rape seed oil used)
cup/60 gr coconut blossom sugar
½ tsp almond extract
1 tsp apple cider vinegar
Dry:
½ cup/64 grams almond meal
¾ cup/105 grams white rice flour
2 tbsp arrowroot
¾ tsp baking soda
½ tsp baking powder
Pinch of salt
For the almond crème frosting:
1 cup/240 grams coconut cream
¼ cup/75 grams almond butter
2 tbsp coconut oil, melted & cooled
2 tbsp agave or maple syrup
Other:
1 banana
Almonds

Instructions:
For the cake:
Preheat the oven to 180° Celsius. Line 2 cake tins (16-17 cm) with parchment paper and lightly oil the sides.
Mash the bananas. Stir in the water or almond milk, oil, almond extract, and coconut blossom sugar.
Stir in the dry ingredients.
Quickly mix in the apple cider vinegar.
Pour the batter in the prepared cake tins. Bake for 20 minutes or until a wooden skewer comes out clean.
Remove from the oven and cool for 10 minutes in the tin.
Cool down completely!!! on a wire rack.
For the almond crème frosting:
Blend the ingredients for the crème into a smooth paste. Cool down completely in the fridge.
Assembly:
Place one cake on a cake platter. Spread ~⅓ of the  almond crème frosting over the cake. Place the other cake on top.
Spread the remaining crème on top and down the sides.
Garnish the cake with banana slices and almonds.

Note:
If you would like a bigger cake, double the recipe and bake the cakes (cake tins of about 25 cm) for about 30 minutes.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…