Doorgaan naar hoofdcontent

Simpele Masoor Dal met Kokos & Garam Masala Geroosterde Bloemkool - Simple Masoor Dal with Coconut & Garam Masala Roasted Cauliflower

Ik ben een enorme fan van Indische gerechten, en bovenal houd ik van dal. 

Deze dal is door het gebruik van rode linzen zeer snel te maken. Ik heb een combinatie van hele en gemalen kruiden gebruikt en deze aan het begin toegevoegd, geen gedoe met tempering. De geroosterde kokos geeft er een extra accent aan. 

De dal wordt gecombineerd met oven-geroosterde bloemkool op smaak gebracht met garam masala. Geef er gekookte basmati rijst of naan brood bij.

De linzen en de specerijen voor de dal zijn gemakkelijk te verkrijgen.

Simpele Masoor Dal met Kokos & Garam Masala Geroosterde Bloemkool
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
Voor vier personen:
Voor de garam masala geroosterde bloemkool:
Neutrale olie om te bakken
½ theelepel garam masala
1 medium bloemkool, in roosjes
Voor de masoor dal:
Neutrale olie om te bakken
1 cup/280 gram rode linzen, gespoeld & uitgelekt
1 rode ui, fijn gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngehakt
3 centimeter verse gember, geraspt of fijngesneden
2 tomaten, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst)
3 à 3,5 cups water (afhankelijk van de gewenste dikte van de dal)
3 theelepels citroensap
¼ cup/30 gram gedroogde kokos
Kruiden:
½ theelepel zwart mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel chilivlokken (gebruik ½ theelepel voor minder spicy)
Snufje asafoetida (laat weg voor glutenvrij)
1 theelepel korianderpoeder
½ theelepel kurkuma
¼ theelepel garam masala
Zout, naar smaak
Afwerking:
Korianderblaadjes

Bereidingswijze :
Voor de garam masala geroosterde bloemkool:
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
Verdeel de bloemkool in roosjes, snijd grotere stukken in twee.
Meng een paar eetlepels olie met de garam masala.
Roer de bloemkool door het olie-garam masala mengsel.
Rooster 20 à 30 minuten in de oven, roer elke 10 minuten door.
Bereid ondertussen de dal.
Voor de masoor dal:
Verwarm de olie in een kookpot. Voeg mosterd- en komijnzaad toe en bak tot ze beginnen te ploffen en geurig zijn (ongeveer een minuut).
Laat de ui, knoflook en gember meebakken tot deze glazig zijn.
Voeg de asafoetida, chilivlokken, koriander en kurkuma toe en bak een minuutje mee.
Voeg nu de tomatenblokjes toe en stoof deze volledig zacht, plet eventueel grotere stukken. Voeg indien nodig een paar eetlepels water toe.
Roer de linzen, water en citroensap erdoor en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de dal afgedekt 15 minuten sudderen.
Plet een deel van de linzen tegen de rand van de kookpot.
Breng de dal op smaak met zout en eventueel meer citroensap.
Rooster terwijl de dal kookt de geraspte kokos.
Verhit een kleine pan over medium hitte. Doe de kokos in de pan en rooster tot het lichtgoud in kleur is, roer constant door. Dit is niet het moment om weg te lopen, dit spul verbrand zeer snel!
Verwijder uit de pan en zet opzij tot gebruik.
Roer de geroosterde kokos en garam masala door de dal.
Garneer de dal met gehakte korianderblaadjes.
Serveer met de geroosterde bloemkool en gekookte basmati rijst of naan brood.



Simple Masoor Dal with Coconut & Garam Masala Roasted Cauliflower
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients :
Serves 4 :
For the garam masala roasted cauliflower :
Neutral oil for frying
½ tsp garam masala
1 medium cauliflower
For the masoor dal:
Neutral oil for frying
1 cup/280 gram red lentils, washed and drained
1 red onion, chopped
4 cloves garlic, minced
3 centimetre ginger, grated
2 tomatoes, cubed (remove seeds if desired)
3 - 3,5 cup water (depending on the desired thickness of the dal)
3 tsp lemon juice
¼ cup/30 gram dried shredded coconut
Spices :
½ tsp black mustard seeds
1 tsp cumin seeds
1 tsp chili flakes (use ½ tsp for less spicy)
Pinch of asafoetida (leave out for gluten free)
1 tsp coriander powder
½ tsp turmeric
¼ tsp garam masala
Salt, to taste
For garnish:
Fresh coriander leaves

Directions :
For the garam masala roasted cauliflower:
Preheat the oven to 200° Celsius.
Divide the cauliflower into florets, cut any larger pieces in two.
Mix a couple tbsp of oil with the garam masala.
Mix the cauliflower florets with the oil mixture.
Roast in the oven for 20-30 minutes, stirring every ten minutes.
Meanwhile prepare the dal:
Heat some oil in a pot. Add the mustard seeds and cumin seeds and fry until they start to pop.
Add the onion, garlic and ginger and cook until translucent.
Now add the asafoetida, chili flakes,  coriander and turmeric and fry for another minute.
Add the tomato cubes and simmer until completely soft, mash up any bigger pieces, add a few tbsp of water if needed.
Stir in the lentils, water and lemon juice and bring to a boil. Cover the pot and simmer on low heat for 15 minutes.
Mash up some of the lentils.
Season with salt and extra lemon juice if needed.
Whilst the dal is cooking, toast the coconut:
Heat a small pan over medium heat. Add the coconut add roast until golden, stirring constantly!
Remove from the pan and set aside.
Fold in the toasted coconut and garam masala.
Garnish with chopped coriander leaves.
Serve hot with roasted cauliflower and cooked basmati rice or naan bread.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…