Doorgaan naar hoofdcontent

Simpele Masoor Dal met Kokos & Garam Masala Geroosterde Bloemkool - Simple Masoor Dal with Coconut & Garam Masala Roasted Cauliflower

Ik ben een enorme fan van Indische gerechten, en bovenal houd ik van dal. 

Deze dal is door het gebruik van rode linzen zeer snel te maken. Ik heb een combinatie van hele en gemalen kruiden gebruikt en deze aan het begin toegevoegd, geen gedoe met tempering. De geroosterde kokos geeft er een extra accent aan. 

De dal wordt gecombineerd met oven-geroosterde bloemkool op smaak gebracht met garam masala. Geef er gekookte basmati rijst of naan brood bij.

De linzen en de specerijen voor de dal zijn gemakkelijk te verkrijgen.

Simpele Masoor Dal met Kokos & Garam Masala Geroosterde Bloemkool
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
Voor vier personen:
Voor de garam masala geroosterde bloemkool:
Neutrale olie om te bakken
½ theelepel garam masala
1 medium bloemkool, in roosjes
Voor de masoor dal:
Neutrale olie om te bakken
1 cup/280 gram rode linzen, gespoeld & uitgelekt
1 rode ui, fijn gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngehakt
3 centimeter verse gember, geraspt of fijngesneden
2 tomaten, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst)
3 à 3,5 cups water (afhankelijk van de gewenste dikte van de dal)
3 theelepels citroensap
¼ cup/30 gram gedroogde kokos
Kruiden:
½ theelepel zwart mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel chilivlokken (gebruik ½ theelepel voor minder spicy)
Snufje asafoetida (laat weg voor glutenvrij)
1 theelepel korianderpoeder
½ theelepel kurkuma
¼ theelepel garam masala
Zout, naar smaak
Afwerking:
Korianderblaadjes

Bereidingswijze :
Voor de garam masala geroosterde bloemkool:
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
Verdeel de bloemkool in roosjes, snijd grotere stukken in twee.
Meng een paar eetlepels olie met de garam masala.
Roer de bloemkool door het olie-garam masala mengsel.
Rooster 20 à 30 minuten in de oven, roer elke 10 minuten door.
Bereid ondertussen de dal.
Voor de masoor dal:
Verwarm de olie in een kookpot. Voeg mosterd- en komijnzaad toe en bak tot ze beginnen te ploffen en geurig zijn (ongeveer een minuut).
Laat de ui, knoflook en gember meebakken tot deze glazig zijn.
Voeg de asafoetida, chilivlokken, koriander en kurkuma toe en bak een minuutje mee.
Voeg nu de tomatenblokjes toe en stoof deze volledig zacht, plet eventueel grotere stukken. Voeg indien nodig een paar eetlepels water toe.
Roer de linzen, water en citroensap erdoor en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de dal afgedekt 15 minuten sudderen.
Plet een deel van de linzen tegen de rand van de kookpot.
Breng de dal op smaak met zout en eventueel meer citroensap.
Rooster terwijl de dal kookt de geraspte kokos.
Verhit een kleine pan over medium hitte. Doe de kokos in de pan en rooster tot het lichtgoud in kleur is, roer constant door. Dit is niet het moment om weg te lopen, dit spul verbrand zeer snel!
Verwijder uit de pan en zet opzij tot gebruik.
Roer de geroosterde kokos en garam masala door de dal.
Garneer de dal met gehakte korianderblaadjes.
Serveer met de geroosterde bloemkool en gekookte basmati rijst of naan brood.



Simple Masoor Dal with Coconut & Garam Masala Roasted Cauliflower
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients :
Serves 4 :
For the garam masala roasted cauliflower :
Neutral oil for frying
½ tsp garam masala
1 medium cauliflower
For the masoor dal:
Neutral oil for frying
1 cup/280 gram red lentils, washed and drained
1 red onion, chopped
4 cloves garlic, minced
3 centimetre ginger, grated
2 tomatoes, cubed (remove seeds if desired)
3 - 3,5 cup water (depending on the desired thickness of the dal)
3 tsp lemon juice
¼ cup/30 gram dried shredded coconut
Spices :
½ tsp black mustard seeds
1 tsp cumin seeds
1 tsp chili flakes (use ½ tsp for less spicy)
Pinch of asafoetida (leave out for gluten free)
1 tsp coriander powder
½ tsp turmeric
¼ tsp garam masala
Salt, to taste
For garnish:
Fresh coriander leaves

Directions :
For the garam masala roasted cauliflower:
Preheat the oven to 200° Celsius.
Divide the cauliflower into florets, cut any larger pieces in two.
Mix a couple tbsp of oil with the garam masala.
Mix the cauliflower florets with the oil mixture.
Roast in the oven for 20-30 minutes, stirring every ten minutes.
Meanwhile prepare the dal:
Heat some oil in a pot. Add the mustard seeds and cumin seeds and fry until they start to pop.
Add the onion, garlic and ginger and cook until translucent.
Now add the asafoetida, chili flakes,  coriander and turmeric and fry for another minute.
Add the tomato cubes and simmer until completely soft, mash up any bigger pieces, add a few tbsp of water if needed.
Stir in the lentils, water and lemon juice and bring to a boil. Cover the pot and simmer on low heat for 15 minutes.
Mash up some of the lentils.
Season with salt and extra lemon juice if needed.
Whilst the dal is cooking, toast the coconut:
Heat a small pan over medium heat. Add the coconut add roast until golden, stirring constantly!
Remove from the pan and set aside.
Fold in the toasted coconut and garam masala.
Garnish with chopped coriander leaves.
Serve hot with roasted cauliflower and cooked basmati rice or naan bread.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…