Doorgaan naar hoofdcontent

Tiramisu Cake met Frambozen / Tiramisu Cake with Raspberries

Soms is het moeilijk kiezen, een dessert of een cake. Een combinatie van de twee is dan de ideale oplossing! Het resultaat; Tiramisu cake met frambozen.

*twee lagen luchtige vanille cake;
*gevuld met espresso crème & frambozen;
*afgewerkt met espresso glazuur, cacao, extra frambozen & chocoladekrullen!

Geen cake is dezelfde, in dit geval heb ik maïzena aan het beslag toegevoegd om een licht knapperige buitenkant te bekomen. Het doet een beetje denken aan de koekjes in een tiramisu.
In plaats van de cake te weken met koffie, is er espresso verwerkt in de romige crème.
Om de cake een beetje frisheid te geven, wordt deze afgewerkt met verse frambozen. Een vleugje cacaopoeder maakt het verhaal compleet.

Wat wil je nog meer? Bakkie koffie?!
Leuk weekend!


Tiramisu Cake met Frambozen
veganistisch, sojavrij

Ingrediënten:
Voor de cake:
200 gram speltbloem
70 gram maïzena
150 gram kristalsuiker
1 theelepel bicarbonaat
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel/3 gram zout
240 milliliter ongezoete amandelmelk
80 milliliter neutrale olie
1 eetlepel vanille extract
2 theelepels appelazijn
Voor de espressocrème & glazuur:
200 gram cashewnoten
120 milliliter kokosmelk
3 theelepels/6 gram espressopoeder
4 eetlepels agavesiroop
1 theelepel vanille extract
Snufje zout
Extra + afwerking:
Cacaopoeder
2 bakjes verse frambozen
Pure chocolade, in krullen geschaafd (zie tip*)
Materiaal:
2 ronde cakevormen van 17 à 18 centimeter doorsnede
Bakpapier
Olie om in te vetten

Bereidingswijze:
Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Vet twee cakevormen van circa 18 centimeter doorsnede in met olie en bekleed de bodems met bakpapier.
Meng speltbloem, maïzena, kristalsuiker, bicarbonaat, bakpoeder en zout in een grote kom.
Mix in een andere kom de zonnebloemolie met de amandelmelk en het vanille extract.
Roer dit mengsel door de droge ingrediënten en meng goed door.
Klop tenslotte snel de appelazijn door het mengsel.
Verdeel het beslag over twee cakevormen en bak circa 25 minuten of tot een prikkertje schoon uit de cake komt.
Verwijder de cakes uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de cakevorm.
Haal ze uit de vorm, verwijder het bakpapier en laat volledig!!! afkoelen op een rooster.
Voor de espressocrème & glazuur:
Laat de cashewnoten een uurtje weken in water. Giet het weekwater af.
Blend of mix alle ingrediënten voor de koffiecrème glad en romig in een blender of met een handmixer.
Laat de crème volledig afkoelen in de ijskast.
Afwerking:
Snijd de bovenkant van de cakes eventueel een beetje bij als ze te bol gerezen zijn, zodat je een vlakke bovenkant krijgt.
Leg een cake op een serveerschaal. Smeer ongeveer een derde van de koffiecrème over de cake. Bestuif met cacaopoeder en verdeel de helft van de frambozen erover.
Leg de andere cake erop en verdeel de resterende crème over de boven-en zijkant. Strijk de crème glad.
Werk af met cacaopoeder, extra frambozen en geschaafde chocoladekrullen.

*Tip:
Leg voor de chocoladekrullen een blok chocolade op het aanrecht en schaaf met een scherp mes over de chocolade.


Tiramisu Cake with Raspberries
vegan, soy free

Ingredients:
For the cake:
200 grams spelt flour
70 grams corn starch
150 grams sugar
1 tsp baking soda
½ tsp baking powder
¼ tsp salt
240 millilitre unsweetened almond milk
80 millilitre neutral oil
1 tbsp vanilla extract
2 tsp apple cider vinegar
For the espresso crème & glace:
200 grams cashews
120 millilitre coconut milk
3 tsp/6 gram espresso powder
4 tbsp agave
1 tsp vanilla extract
Pinch of salt
Extra + decoration:
Cacao powder
2 packages fresh raspberries
Dark chocolate, shaved into curls (see tip*)

Instructions:
For the cake:
Preheat the oven to 180° Celsius. Line 2 cake tins (18 cm) with parchment paper and lightly oil the sides.
Combine spelt flour, corn starch, sugar, baking soda, baking powder and salt in a large bowl.
In another bowl mix oil, almond milk and vanilla extract. Combine wet and dry ingredients.
Quickly stir in the apple cider vinegar.
Divide the batter between the cake tins and bake for 25 minutes or until a wooden skewer comes out clean.
Remove the cakes form the oven and cool down for 10 minutes in the tins.
Remove the cake from the cake tins and cool down completely on a wire rack.
For the espresso crème & glace:
Soak the cashew for 1 hour in water, rinse and drain.
Blend the ingredients for the crème until smooth. Coo down completely in the fridge.
Assembly:
Place one cake on a cake platter. Spread ~⅓ of the  espresso crème over the cake. Dust with cacao powder and place half of the raspberries over the filling.
Place the other cake on top. Spread the remaining crème on top and down the sides.
Dust with cacao powder, extra raspberries and shaved chocolate.

*Tip:
Place a chocolate bar on the counter and shave with a sharp knife over the chocolate.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…