Doorgaan naar hoofdcontent

Tiramisu Cake met Frambozen / Tiramisu Cake with Raspberries

Soms is het moeilijk kiezen, een dessert of een cake. Een combinatie van de twee is dan de ideale oplossing! Het resultaat; Tiramisu cake met frambozen.

*twee lagen luchtige vanille cake;
*gevuld met espresso crème & frambozen;
*afgewerkt met espresso glazuur, cacao, extra frambozen & chocoladekrullen!

Geen cake is dezelfde, in dit geval heb ik maïzena aan het beslag toegevoegd om een licht knapperige buitenkant te bekomen. Het doet een beetje denken aan de koekjes in een tiramisu.
In plaats van de cake te weken met koffie, is er espresso verwerkt in de romige crème.
Om de cake een beetje frisheid te geven, wordt deze afgewerkt met verse frambozen. Een vleugje cacaopoeder maakt het verhaal compleet.

Wat wil je nog meer? Bakkie koffie?!
Leuk weekend!


Tiramisu Cake met Frambozen
veganistisch, sojavrij

Ingrediënten:
Voor de cake:
200 gram speltbloem
70 gram maïzena
150 gram kristalsuiker
1 theelepel bicarbonaat
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel/3 gram zout
240 milliliter ongezoete amandelmelk
80 milliliter neutrale olie
1 eetlepel vanille extract
2 theelepels appelazijn
Voor de espressocrème & glazuur:
200 gram cashewnoten
120 milliliter kokosmelk
3 theelepels/6 gram espressopoeder
4 eetlepels agavesiroop
1 theelepel vanille extract
Snufje zout
Extra + afwerking:
Cacaopoeder
2 bakjes verse frambozen
Pure chocolade, in krullen geschaafd (zie tip*)
Materiaal:
2 ronde cakevormen van 17 à 18 centimeter doorsnede
Bakpapier
Olie om in te vetten

Bereidingswijze:
Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Vet twee cakevormen van circa 18 centimeter doorsnede in met olie en bekleed de bodems met bakpapier.
Meng speltbloem, maïzena, kristalsuiker, bicarbonaat, bakpoeder en zout in een grote kom.
Mix in een andere kom de zonnebloemolie met de amandelmelk en het vanille extract.
Roer dit mengsel door de droge ingrediënten en meng goed door.
Klop tenslotte snel de appelazijn door het mengsel.
Verdeel het beslag over twee cakevormen en bak circa 25 minuten of tot een prikkertje schoon uit de cake komt.
Verwijder de cakes uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de cakevorm.
Haal ze uit de vorm, verwijder het bakpapier en laat volledig!!! afkoelen op een rooster.
Voor de espressocrème & glazuur:
Laat de cashewnoten een uurtje weken in water. Giet het weekwater af.
Blend of mix alle ingrediënten voor de koffiecrème glad en romig in een blender of met een handmixer.
Laat de crème volledig afkoelen in de ijskast.
Afwerking:
Snijd de bovenkant van de cakes eventueel een beetje bij als ze te bol gerezen zijn, zodat je een vlakke bovenkant krijgt.
Leg een cake op een serveerschaal. Smeer ongeveer een derde van de koffiecrème over de cake. Bestuif met cacaopoeder en verdeel de helft van de frambozen erover.
Leg de andere cake erop en verdeel de resterende crème over de boven-en zijkant. Strijk de crème glad.
Werk af met cacaopoeder, extra frambozen en geschaafde chocoladekrullen.

*Tip:
Leg voor de chocoladekrullen een blok chocolade op het aanrecht en schaaf met een scherp mes over de chocolade.


Tiramisu Cake with Raspberries
vegan, soy free

Ingredients:
For the cake:
200 grams spelt flour
70 grams corn starch
150 grams sugar
1 tsp baking soda
½ tsp baking powder
¼ tsp salt
240 millilitre unsweetened almond milk
80 millilitre neutral oil
1 tbsp vanilla extract
2 tsp apple cider vinegar
For the espresso crème & glace:
200 grams cashews
120 millilitre coconut milk
3 tsp/6 gram espresso powder
4 tbsp agave
1 tsp vanilla extract
Pinch of salt
Extra + decoration:
Cacao powder
2 packages fresh raspberries
Dark chocolate, shaved into curls (see tip*)

Instructions:
For the cake:
Preheat the oven to 180° Celsius. Line 2 cake tins (18 cm) with parchment paper and lightly oil the sides.
Combine spelt flour, corn starch, sugar, baking soda, baking powder and salt in a large bowl.
In another bowl mix oil, almond milk and vanilla extract. Combine wet and dry ingredients.
Quickly stir in the apple cider vinegar.
Divide the batter between the cake tins and bake for 25 minutes or until a wooden skewer comes out clean.
Remove the cakes form the oven and cool down for 10 minutes in the tins.
Remove the cake from the cake tins and cool down completely on a wire rack.
For the espresso crème & glace:
Soak the cashew for 1 hour in water, rinse and drain.
Blend the ingredients for the crème until smooth. Coo down completely in the fridge.
Assembly:
Place one cake on a cake platter. Spread ~⅓ of the  espresso crème over the cake. Dust with cacao powder and place half of the raspberries over the filling.
Place the other cake on top. Spread the remaining crème on top and down the sides.
Dust with cacao powder, extra raspberries and shaved chocolate.

*Tip:
Place a chocolate bar on the counter and shave with a sharp knife over the chocolate.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…