Doorgaan naar hoofdcontent

Chana dal met Pompoen & Getemperde Specerijen / Chana Dal with Pumpkin & Tempered Spices

In mijn huis staat er minstens eenmaal per week dal op het menu. Het recept van vandaag combineert chana dal en pompoen & wordt afgewerkt met een kruidige tempering. Het is een gezond en voedzaam gerecht, vegan & glutenvrij.

Chana dal zijn gespleten bruine kikkererwten waarvan het vliesje is verwijderd. Ze hebben een nootachtige en licht zoete smaak.
In dit recept wordt de chana dal gecombineerd met zoete pompoenblokjes. De gebruikte specerijen zijn aangepast aan de ingrediënten.

De dal wordt eerst samen met kurkuma beetgaar gekookt. Vervolgens gaan de pompoenblokjes en kokosmelk erbij en wordt de dal verder zacht gekookt. De tempering maakt het verhaaltje compleet, het resultaat is een romige dal met zowel pittige & zoete elementen.
De dikte van de dal en ook de pittigheid kan aangepast worden naargelang je persoonlijke voorkeur (zie recept).

Op de foto is de dal geserveerd met pilav met cranberry's en cashewnoten.  

Een belangrijke stap is het maken van de tempering. De ui wordt samen met specerijen gebakken tot deze gekarameliseerd is. De tempering wordt op het einde aan de dal toegevoegd, wat resulteert in een complex en aromatisch gerecht dat zowel pittige (specerijen) als zoete elementen (gekarameliseerde ui) bevat.


Chana dal met Pompoen & Getemperde Specerijen
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 3 à 4 personen:
Ingrediënten:
½ cup/120 gram chana dal, 15 minuten geweekt in water, gespoeld & afgegoten
¼ theelepel kurkuma
~2 cups/270 gram flespompoen, in stukken
1 ½ - 2 cups/360-480 ml water (afhankelijk van de gewenste dikte)
½ cup/120 ml kokosmelk
1 theelepel citroensap
¼ theelepel garam masala
Zout, naar smaak
Korianderblaadjes
Voor de tempering:
Olie om te bakken
1 rode ui, fijn gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
½ theelepel zwart mosterdzaad
15 verse curry blaadjes
¼ theelepel fenegriek
½ - 1 theelepel chilivlokken (gebruik ½ theelepel voor minder spicy)
flinke snuf asafoetida (laat weg voor glutenvrij)
1 theelepel korianderpoeder
¼ theelepel garam masala

Bereidingswijze:
Kook de chana dal samen met de kurkuma in 30 à 35 minuten zacht.
Voeg de pompoenblokjes en kokosmelk toe en laat in nog 10 à 15 minuten koken.
Bereid ondertussen de tempering:
Verhit olie in een pannetje. Voeg mosterdzaad en curry blaadjes toe en wacht tot de mosterdzaadjes beginnen te sputteren. Voeg de ui, knoflook en overige kruiden toe en laat bakken tot de ui gekarameliseerd is.
Roer de tempering door de dal.
Breng de dal op smaak met citroensap, garam masala en zout. Garneer met gehakte korianderblaadjes.
Serveer met naan brod, gekookte rijst of pilaf.




Chana Dal with Pumpkin & Tempered Spices
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 3-4:
Ingredients:
½ cup/120 gram chana dal, soaked in water for 15 minutes, rinsed & drained
~2 cups/270 gram pumpkin, chopped
1 ½ - 2 cups/360-480 ml water (depending on the desired consistency)
½ cup/120 ml coconut milk
1 theelepel lemon juice
¼ theelepel garam masala
Zout, naar smaak
Coriander leaves
For the tempering:
Oil for frying
1 red onion, chopped
2 cloves garlic, minced
½ tsp black mustard seeds
15 fresh curry leaves
¼ tsp fenugreek
½ - 1 tsp chilli flakes (use ½ tsp for less spicy)
Good pinch asafoetida (leave out for GF)
1 tsp coriander
¼ tsp garam masala

Instructions:
Cook the chana dal with the turmeric for 30-35 minutes.
Add the pumpkin and coconut milk and cook for another 10-15 minutes.
Meanwhile prepare the tempering:
In a small pan heat oil. Add the mustard seeds and curry leaves. Once the mustard seeds start to plop, add onion, garlic and other spices. Sauté until the onion is browned.
Add the tempering to the dal.
Season the dal with lemon juice, garam masala and salt. Garnish with chopped coriander leaves.
Serve the dal with naan bread, cooked rice or pilav.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…