Doorgaan naar hoofdcontent

Chana dal met Pompoen & Getemperde Specerijen / Chana Dal with Pumpkin & Tempered Spices

In mijn huis staat er minstens eenmaal per week dal op het menu. Het recept van vandaag combineert chana dal en pompoen & wordt afgewerkt met een kruidige tempering. Het is een gezond en voedzaam gerecht, vegan & glutenvrij.

Chana dal zijn gespleten bruine kikkererwten waarvan het vliesje is verwijderd. Ze hebben een nootachtige en licht zoete smaak.
In dit recept wordt de chana dal gecombineerd met zoete pompoenblokjes. De gebruikte specerijen zijn aangepast aan de ingrediënten.

De dal wordt eerst samen met kurkuma beetgaar gekookt. Vervolgens gaan de pompoenblokjes en kokosmelk erbij en wordt de dal verder zacht gekookt. De tempering maakt het verhaaltje compleet, het resultaat is een romige dal met zowel pittige & zoete elementen.
De dikte van de dal en ook de pittigheid kan aangepast worden naargelang je persoonlijke voorkeur (zie recept).

Op de foto is de dal geserveerd met pilav met cranberry's en cashewnoten.  

Een belangrijke stap is het maken van de tempering. De ui wordt samen met specerijen gebakken tot deze gekarameliseerd is. De tempering wordt op het einde aan de dal toegevoegd, wat resulteert in een complex en aromatisch gerecht dat zowel pittige (specerijen) als zoete elementen (gekarameliseerde ui) bevat.


Chana dal met Pompoen & Getemperde Specerijen
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 3 à 4 personen:
Ingrediënten:
½ cup/120 gram chana dal, 15 minuten geweekt in water, gespoeld & afgegoten
¼ theelepel kurkuma
~2 cups/270 gram flespompoen, in stukken
1 ½ - 2 cups/360-480 ml water (afhankelijk van de gewenste dikte)
½ cup/120 ml kokosmelk
1 theelepel citroensap
¼ theelepel garam masala
Zout, naar smaak
Korianderblaadjes
Voor de tempering:
Olie om te bakken
1 rode ui, fijn gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
½ theelepel zwart mosterdzaad
15 verse curry blaadjes
¼ theelepel fenegriek
½ - 1 theelepel chilivlokken (gebruik ½ theelepel voor minder spicy)
flinke snuf asafoetida (laat weg voor glutenvrij)
1 theelepel korianderpoeder
¼ theelepel garam masala

Bereidingswijze:
Kook de chana dal samen met de kurkuma in 30 à 35 minuten zacht.
Voeg de pompoenblokjes en kokosmelk toe en laat in nog 10 à 15 minuten koken.
Bereid ondertussen de tempering:
Verhit olie in een pannetje. Voeg mosterdzaad en curry blaadjes toe en wacht tot de mosterdzaadjes beginnen te sputteren. Voeg de ui, knoflook en overige kruiden toe en laat bakken tot de ui gekarameliseerd is.
Roer de tempering door de dal.
Breng de dal op smaak met citroensap, garam masala en zout. Garneer met gehakte korianderblaadjes.
Serveer met naan brod, gekookte rijst of pilaf.




Chana Dal with Pumpkin & Tempered Spices
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 3-4:
Ingredients:
½ cup/120 gram chana dal, soaked in water for 15 minutes, rinsed & drained
~2 cups/270 gram pumpkin, chopped
1 ½ - 2 cups/360-480 ml water (depending on the desired consistency)
½ cup/120 ml coconut milk
1 theelepel lemon juice
¼ theelepel garam masala
Zout, naar smaak
Coriander leaves
For the tempering:
Oil for frying
1 red onion, chopped
2 cloves garlic, minced
½ tsp black mustard seeds
15 fresh curry leaves
¼ tsp fenugreek
½ - 1 tsp chilli flakes (use ½ tsp for less spicy)
Good pinch asafoetida (leave out for GF)
1 tsp coriander
¼ tsp garam masala

Instructions:
Cook the chana dal with the turmeric for 30-35 minutes.
Add the pumpkin and coconut milk and cook for another 10-15 minutes.
Meanwhile prepare the tempering:
In a small pan heat oil. Add the mustard seeds and curry leaves. Once the mustard seeds start to plop, add onion, garlic and other spices. Sauté until the onion is browned.
Add the tempering to the dal.
Season the dal with lemon juice, garam masala and salt. Garnish with chopped coriander leaves.
Serve the dal with naan bread, cooked rice or pilav.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…