Doorgaan naar hoofdcontent

Geroosterde Pompoen-Zwarte Oogbonen-Pecan Burgers met Zoet-Pittige Mosterdsaus / Roasted Pumpkin-Black Eyed Peas-Pecan Burgers with a Sweet-Spicy Mustard Sauce


Het vakje “burgers” in de indexlijst staat al een tijdje leeg. Tijd om daar eens verandering in te brengen. Ik maak niet al te vaak burgers, maar na de burgers van vandaag denk ik daar anders over. Ze zijn overheerlijk!

*oven-geroosterde pompoen
*zwarte oogbonen
*pecans
*kruiden & specerijen
& zoet-pittige mosterdsaus!

De pompoen geeft de burgers een licht zoete en geroosterde smaak, de bonen zorgen voor proteïnen en binding. De pecans geven een beetje bite en crunch aan de burgers. En natuurlijk kruiden & specerijen. Ik heb de kruiding simpel gehouden; tijm, komijn en chili.
Om de burgers af te werken heb ik een zoet-pittige mosterdsaus gemaakt. Werk af met je favoriete burger topping en val aan!

O happy days!




Geroosterde Pompoen-Zwarte Oogbonen-Pecan Burgers met Zoet-Pittige Mosterdsaus
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 3 à 4 burgers:
Ingrediënten:
Voor de Geroosterde Pompoen-Zwarte Oogbonen-Pecan Burgers:
2 cups/250 gram pompoen, in blokjes van 2.5 cm + olie
1 blik zwarte oogbonen, afgegoten & gespoeld
1/3 cup/35 pecans, gehakt
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 eetlepel olie
¾ theelepel tijm
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel zout
Peper, naar smaak
~4 eetlepels boekweitbloem
Voor de Zoet-Pittige Mosterdsaus:
3 eetlepels zachte graanmosterd
1 eetlepel ahornsiroop
¼ - ½ theelepel chilipoeder
Overige:
(glutenvrije) burger broodjes
Rucola blaadjes
Tomaten, in plakjes
Vegan mayo (optioneel)

Bereidingswijze:
Voor de Geroosterde Pompoen-Zwarte Oogbonen-Pecan Burgers:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius. Meng de pompoenblokjes met olie zodat ze licht bedekt zijn.
Rooster de pompoen 20-25 minuten in de oven, roer halverwege door. Laat afkoelen.
Maal de pompoen in de keukenrobot. Voeg de zwarte oogbonen toe en pulseer een aantal maal (laat een beetje structuur).
Doe het mengsel in een kom en roer de overige ingrediënten erdoor. Breng op smaak met peper.
Dek af en zet een half uur (of langer indien mogelijk) in de ijskast om steviger te worden.
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vorm burgers van het mengsel, leg de burgers op de bakplaat en bak gedurende 25-30 minuten of tot ze mooi gekleurd zijn. Draai de burgers halverwege om.
Voor de Zoet-Pittige Mosterdsaus:
Meng de ingrediënten voor de saus in een kommetje.
Samenstelling van de burgers:
Bestrijk de broodjes met vegan mayo en beleg de broodjes met rucola, tomaat. Leg op elk broodje een burger en werk af met de zoet-pittige mosterdsaus. Eet!






Roasted Pumpkin-Black Eyed Peas-Pecan Burgers with a Sweet-Spicy Mustard Sauce
vegan, gluten free, soy free

Makes 3-4 burgers:
Ingredients:
For the Roasted Pumpkin-Black Eyed Peas-Pecan Burgers:
2 cups/250 gram pumkin, cubes of 2.5 cm + oil
1 tin black eyed peas, drained & rinsed
1/3 cup/35 pecans, chopped
2 cloves garlic, minced
1 tbsp oil
¾ tsp thyme
½ tsp cumin
½ tsp chilli
½ tsp salt
Pepper, to taste
~4 tbsp buckwheat flour
For the Sweet-Spicy Mustard Sauce:
3 tbsp soft grain mustard
1 tbsp maple syrup
¼ - ½  tsp chili powder
Other:
(GF) burger buns
Arugula leaves
Tomatoes, sliced
Vegan mayo (optional)

Instructions:
For the Roasted Pumpkin-Black Eyed Peas-Pecan Burgers:
Preheat the oven to 190° Celsius. Mix the pumpkin cubes with a little oil so they are just covered.
Roast the pumpkin for 20-25 minutes, stirring halfway. Cool down.
Puree the pumpkin in a food processor. Add the black eyed peas and pulse a few times, leaving some structure;
Tip the mixture into a bowl and stir in the other ingredients. Season with pepper.
Cover the mixture and place in the fridge for half an hour (or longer if possible) to firm up.
Preheat the oven to 200° Celsius. Line a baking tray with parchment paper.
Form the mixture into patties and place on the baking tray. Bake the burgers for 25-30 minutes, turning them halfway.
For the Sweet-Spicy Mustard Sauce:
Mix the ingredients for the sauce in a small bowl.
Assembly:
Spread the buns with vegan mayo. Place arugula, tomatoes and a patty on top. Drizzle with sweet-spicy mustard sauce. Eat!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…