Doorgaan naar hoofdcontent

Geroosterde Pompoen-Zwarte Oogbonen-Pecan Burgers met Zoet-Pittige Mosterdsaus / Roasted Pumpkin-Black Eyed Peas-Pecan Burgers with a Sweet-Spicy Mustard Sauce


Het vakje “burgers” in de indexlijst staat al een tijdje leeg. Tijd om daar eens verandering in te brengen. Ik maak niet al te vaak burgers, maar na de burgers van vandaag denk ik daar anders over. Ze zijn overheerlijk!

*oven-geroosterde pompoen
*zwarte oogbonen
*pecans
*kruiden & specerijen
& zoet-pittige mosterdsaus!

De pompoen geeft de burgers een licht zoete en geroosterde smaak, de bonen zorgen voor proteïnen en binding. De pecans geven een beetje bite en crunch aan de burgers. En natuurlijk kruiden & specerijen. Ik heb de kruiding simpel gehouden; tijm, komijn en chili.
Om de burgers af te werken heb ik een zoet-pittige mosterdsaus gemaakt. Werk af met je favoriete burger topping en val aan!

O happy days!




Geroosterde Pompoen-Zwarte Oogbonen-Pecan Burgers met Zoet-Pittige Mosterdsaus
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 3 à 4 burgers:
Ingrediënten:
Voor de Geroosterde Pompoen-Zwarte Oogbonen-Pecan Burgers:
2 cups/250 gram pompoen, in blokjes van 2.5 cm + olie
1 blik zwarte oogbonen, afgegoten & gespoeld
1/3 cup/35 pecans, gehakt
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 eetlepel olie
¾ theelepel tijm
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel zout
Peper, naar smaak
~4 eetlepels boekweitbloem
Voor de Zoet-Pittige Mosterdsaus:
3 eetlepels zachte graanmosterd
1 eetlepel ahornsiroop
¼ - ½ theelepel chilipoeder
Overige:
(glutenvrije) burger broodjes
Rucola blaadjes
Tomaten, in plakjes
Vegan mayo (optioneel)

Bereidingswijze:
Voor de Geroosterde Pompoen-Zwarte Oogbonen-Pecan Burgers:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius. Meng de pompoenblokjes met olie zodat ze licht bedekt zijn.
Rooster de pompoen 20-25 minuten in de oven, roer halverwege door. Laat afkoelen.
Maal de pompoen in de keukenrobot. Voeg de zwarte oogbonen toe en pulseer een aantal maal (laat een beetje structuur).
Doe het mengsel in een kom en roer de overige ingrediënten erdoor. Breng op smaak met peper.
Dek af en zet een half uur (of langer indien mogelijk) in de ijskast om steviger te worden.
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vorm burgers van het mengsel, leg de burgers op de bakplaat en bak gedurende 25-30 minuten of tot ze mooi gekleurd zijn. Draai de burgers halverwege om.
Voor de Zoet-Pittige Mosterdsaus:
Meng de ingrediënten voor de saus in een kommetje.
Samenstelling van de burgers:
Bestrijk de broodjes met vegan mayo en beleg de broodjes met rucola, tomaat. Leg op elk broodje een burger en werk af met de zoet-pittige mosterdsaus. Eet!






Roasted Pumpkin-Black Eyed Peas-Pecan Burgers with a Sweet-Spicy Mustard Sauce
vegan, gluten free, soy free

Makes 3-4 burgers:
Ingredients:
For the Roasted Pumpkin-Black Eyed Peas-Pecan Burgers:
2 cups/250 gram pumkin, cubes of 2.5 cm + oil
1 tin black eyed peas, drained & rinsed
1/3 cup/35 pecans, chopped
2 cloves garlic, minced
1 tbsp oil
¾ tsp thyme
½ tsp cumin
½ tsp chilli
½ tsp salt
Pepper, to taste
~4 tbsp buckwheat flour
For the Sweet-Spicy Mustard Sauce:
3 tbsp soft grain mustard
1 tbsp maple syrup
¼ - ½  tsp chili powder
Other:
(GF) burger buns
Arugula leaves
Tomatoes, sliced
Vegan mayo (optional)

Instructions:
For the Roasted Pumpkin-Black Eyed Peas-Pecan Burgers:
Preheat the oven to 190° Celsius. Mix the pumpkin cubes with a little oil so they are just covered.
Roast the pumpkin for 20-25 minutes, stirring halfway. Cool down.
Puree the pumpkin in a food processor. Add the black eyed peas and pulse a few times, leaving some structure;
Tip the mixture into a bowl and stir in the other ingredients. Season with pepper.
Cover the mixture and place in the fridge for half an hour (or longer if possible) to firm up.
Preheat the oven to 200° Celsius. Line a baking tray with parchment paper.
Form the mixture into patties and place on the baking tray. Bake the burgers for 25-30 minutes, turning them halfway.
For the Sweet-Spicy Mustard Sauce:
Mix the ingredients for the sauce in a small bowl.
Assembly:
Spread the buns with vegan mayo. Place arugula, tomatoes and a patty on top. Drizzle with sweet-spicy mustard sauce. Eat!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…