Doorgaan naar hoofdcontent

Pilav met Cranberries & Cashew Noten / Pilaf with Cranberries & Cashews

Een aromatische & licht zoete pilav:

*basmati rijst;
*cranberries;
*cashewnoten;
*geroosterde ui;
*& specerijen.
(*saffraan)

De cranberries maken de pilav niet alleen mooi, zie ze daar zitten die mooie rode juweeltjes in de rijst, ze geven de rijst ook een licht zoete smaak. Voor een zoetere versie kan je nog een snufje suiker aan de rijst toevoegen. De geroosterde cashewnoten geven de pilav de nodige crunch, terwijl de specerijen zorgen voor een mooi afgerond aroma.

Als je de pilav een extra feestelijk tintje wil geven, kan je als extraatje saffraan toevoegen (zie nota). De rijst krijgt dan een gouden gloed & en wordt overgoten met een warm maar subtiel smaakaroma uniek aan saffraan.

De pilav combineert uitstekend met pittige gerechten & curry ’s. Probeer de pilav ook eens met gemarineerde & gebakken tofu of tempeh.


Pilav met Cranberries & Cashew Noten
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
½ cup/120 gram basmati rijst, 1 uur geweekt in water & gespoeld
Olie
1 kleine rode ui, in ringen
2 kardemom peulen, gekneusd
1 klein laurierblad
1 kruidnagel
1 stukje kaneel
3 eetlepels cranberries
2 eetlepels cashew noten, grof gehakt
Zout, naar smaak
1 cup/240 ml water

Bereidingswijze:
Verhit olie in een kookpot. Voeg de kruiden en cashew noten toe en laat bakken tot de geuren vrijkomen en de cashew noten lichtjes gekleurd zijn.
Voeg de ui-ringen toe en bak mee tot ze glazig zijn.
Voeg de cranberries, rijst, water en zout toe en breng aan de kook. Dek af en laat 7 à 8 minuten zachtjes koken. Zet het vuur af en laat vijf minuten afgedekt staan.
maak de rijst luchtig met behulp van twee vorken.

Variatie:
Week voor een feestelijke pilav een aantal saffraan draadjes in een paar eetlepels warme plantaardige melk. Besprenkel de pilav met het saffraanmengsel voor het opdienen.


Pilaf with Cranberries & Cashews
vegan, gluten free, soy free

Ingredients:
½ cup/120 grams basmati rice, soaked in water for 1 hour & rinsed
Oil
1 small red onion, in rings
2 cardamom pods, bruised
1 small bay leave
1 clove
1 piece cinnamon
3 tbsp cranberries
2 tbsp cashews, roughly chopped
Salt, to taste
1 cup/240 ml water

Instructions:
Heat oil in a pot. Add the spices and cashews and sauté until fragrant and the cashews start to colour.
Add the onion and sauté until translucent.
Add the cranberries, rice, water and salt and bring to a boil. Cover with a lid and simmer on low for 7-8 minutes. Let the rice sit for five minutes.
Fluff up the rice using two forks.

Variation:
For a more festive pilaf: Soak some saffran threaths in a few tbsp warm non-diary milk. Sprinkle the pilav with the saffran mixture before serving.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…