Doorgaan naar hoofdcontent

Pilav met Cranberries & Cashew Noten / Pilaf with Cranberries & Cashews

Een aromatische & licht zoete pilav:

*basmati rijst;
*cranberries;
*cashewnoten;
*geroosterde ui;
*& specerijen.
(*saffraan)

De cranberries maken de pilav niet alleen mooi, zie ze daar zitten die mooie rode juweeltjes in de rijst, ze geven de rijst ook een licht zoete smaak. Voor een zoetere versie kan je nog een snufje suiker aan de rijst toevoegen. De geroosterde cashewnoten geven de pilav de nodige crunch, terwijl de specerijen zorgen voor een mooi afgerond aroma.

Als je de pilav een extra feestelijk tintje wil geven, kan je als extraatje saffraan toevoegen (zie nota). De rijst krijgt dan een gouden gloed & en wordt overgoten met een warm maar subtiel smaakaroma uniek aan saffraan.

De pilav combineert uitstekend met pittige gerechten & curry ’s. Probeer de pilav ook eens met gemarineerde & gebakken tofu of tempeh.


Pilav met Cranberries & Cashew Noten
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
½ cup/120 gram basmati rijst, 1 uur geweekt in water & gespoeld
Olie
1 kleine rode ui, in ringen
2 kardemom peulen, gekneusd
1 klein laurierblad
1 kruidnagel
1 stukje kaneel
3 eetlepels cranberries
2 eetlepels cashew noten, grof gehakt
Zout, naar smaak
1 cup/240 ml water

Bereidingswijze:
Verhit olie in een kookpot. Voeg de kruiden en cashew noten toe en laat bakken tot de geuren vrijkomen en de cashew noten lichtjes gekleurd zijn.
Voeg de ui-ringen toe en bak mee tot ze glazig zijn.
Voeg de cranberries, rijst, water en zout toe en breng aan de kook. Dek af en laat 7 à 8 minuten zachtjes koken. Zet het vuur af en laat vijf minuten afgedekt staan.
maak de rijst luchtig met behulp van twee vorken.

Variatie:
Week voor een feestelijke pilav een aantal saffraan draadjes in een paar eetlepels warme plantaardige melk. Besprenkel de pilav met het saffraanmengsel voor het opdienen.


Pilaf with Cranberries & Cashews
vegan, gluten free, soy free

Ingredients:
½ cup/120 grams basmati rice, soaked in water for 1 hour & rinsed
Oil
1 small red onion, in rings
2 cardamom pods, bruised
1 small bay leave
1 clove
1 piece cinnamon
3 tbsp cranberries
2 tbsp cashews, roughly chopped
Salt, to taste
1 cup/240 ml water

Instructions:
Heat oil in a pot. Add the spices and cashews and sauté until fragrant and the cashews start to colour.
Add the onion and sauté until translucent.
Add the cranberries, rice, water and salt and bring to a boil. Cover with a lid and simmer on low for 7-8 minutes. Let the rice sit for five minutes.
Fluff up the rice using two forks.

Variation:
For a more festive pilaf: Soak some saffran threaths in a few tbsp warm non-diary milk. Sprinkle the pilav with the saffran mixture before serving.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…