Doorgaan naar hoofdcontent

Rogge-Speltbrood / Rye-Spelt Bread

Beeld je eens in: Een huis gevuld met de geur van vers gebakken brood, de korst die lichtjes kraakt bij het aansnijden van het brood, slechts een beetje plantaardige boter…
Doet dit je het water in de mond lopen? Mij alvast wel!

Als ik brood bak, werk ik gewoonlijk heel het proces manueel af. Geen keukenapparatuur. Ik vind het mengen & kneden van brood o zo ontspannend, alsof alle stress zo van je afvalt. Het effect is trouwens wetenschappelijk bewezen. Hoe dit te verklaren valt? Misschien omdat de handelingen zo eenvoudig en repetitief zijn en toch zeer gemakkelijk, je hebt er geen hersencel voor nodig. Ik vind er vaak een momentje van meditatie in, gedachten even op pauze. Of je vindt net dan de oplossing voor dat ene dingetje.

Dit brood bestaat uit twee oergranen: spelt en rogge (de rogge die we nu kennen, is een nieuwe variant van oud rogge).
Roggebrood kan zonder toevoeging van andere bloemsoorten soms te vast van textuur worden. In dit geval heb ik speltbloem aan het brood toegevoegd om het lichter te maken. Door het brood langzaam te laten rijzen, worden de smaken van het brood des te intenser.

Het brood kan gegeten worden met beleg naar keuze, maar maakt ook prima toast.

Rogge-Speltbrood
veganistisch, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
2 cups/330 gram roggemeel
1 ¼ cup/275 gram speltbloem
1 theelepel tarwegluten (optioneel)
1 eetlepel + ½ theelepel droge gist
1 theelepel zout
1 ½ cup/360 ml handwarm water
2 eetlepels molasse (of agave)

Bereidingswijze:
Meng roggemeel, speltbloem en tarwegluten in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden.
Strooi de gist aan de ene kant en het zout aan de andere kant.
Meng het water met de molasse. Giet het mengsel in het kuiltje bij de bloem en meng tot een kleverig deeg ontstaat. Voeg indien nodig een beetje extra bloem toe (het deeg moet licht vochtig en plakkerig aanvoelen).
Breng het deeg over op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg in een tiental minuten tot een glad en elastisch deeg.
Vet een kom in met olie en leg het deeg erin. Dek af met een theedoek en laat het deeg drie uuur rijzen of tot het is verdubbeld in volume.
Bekleed een broodblik met bakpapier.
Bestuif het werkvlak met bloem. Sla het deeg terug en kneed snel door.
Vorm een rechthoek van het deeg en rol op. Leg de rol in het bakblik.
Laat het deeg opnieuw een half uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
Bestuif het deeg met water en bak gedurende een half uur.
Laat het brood tien minuten afkoelen in de vorm. Laat volledig afkoelen op een rooster.

Variaties:
Voeg 1 theelepel karwij-, komijn- of anijszaad toe aan het deeg.


Rye-Spelt Bread
vegan, soy free, nut free

Ingredients:
2 cups/330 grams rye meal
1 ¼ cup/275 grams spelt flour
1 tsp vital wheat gluten (optional)
1 tbsp + ½ tsp dry yeast
1 tsp salt
1 ½ cup lukewarm water
2 tbsp molasses (or agave)

Instructions:
Combine rye meal, spelt flour, and vital wheat gluten in a large bowl. Make an indent in the middle.
Sprinkle yeast on one side and salt on the other side.
Mix water and molasses; pour the mixture in the indent? And mix until a sticky dough has formed. Add a little more flour if needed (the dough should feel slightly wet and sticky).
Dust the work surface with flour and knead the dough for ten minutes until it feels elastic.
Lightly grease a bowl with oil. Place the dough in the bowl and cover with a towel. Let the dough rise for three hours or until doubled in size.
Line a bread tin with parchment paper.
Dust the work surface with flour. Knock back the dough and quickly knead through.
Form a rectangle with the dough and roll up. Place the roll in the bread tin.
Again let the dough rise for half an hour.
Preheat the oven to 200° Celsius.
Sprinkle the dough with water and bake for half an hour.
Cool down for ten minutes in the tin. Cool down completely on a wire rack.

Variations:
Add 1 teaspoon caraway, cumin or anise seeds to the dough.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…