Doorgaan naar hoofdcontent

Rogge-Speltbrood / Rye-Spelt Bread

Beeld je eens in: Een huis gevuld met de geur van vers gebakken brood, de korst die lichtjes kraakt bij het aansnijden van het brood, slechts een beetje plantaardige boter…
Doet dit je het water in de mond lopen? Mij alvast wel!

Als ik brood bak, werk ik gewoonlijk heel het proces manueel af. Geen keukenapparatuur. Ik vind het mengen & kneden van brood o zo ontspannend, alsof alle stress zo van je afvalt. Het effect is trouwens wetenschappelijk bewezen. Hoe dit te verklaren valt? Misschien omdat de handelingen zo eenvoudig en repetitief zijn en toch zeer gemakkelijk, je hebt er geen hersencel voor nodig. Ik vind er vaak een momentje van meditatie in, gedachten even op pauze. Of je vindt net dan de oplossing voor dat ene dingetje.

Dit brood bestaat uit twee oergranen: spelt en rogge (de rogge die we nu kennen, is een nieuwe variant van oud rogge).
Roggebrood kan zonder toevoeging van andere bloemsoorten soms te vast van textuur worden. In dit geval heb ik speltbloem aan het brood toegevoegd om het lichter te maken. Door het brood langzaam te laten rijzen, worden de smaken van het brood des te intenser.

Het brood kan gegeten worden met beleg naar keuze, maar maakt ook prima toast.

Rogge-Speltbrood
veganistisch, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
2 cups/330 gram roggemeel
1 ¼ cup/275 gram speltbloem
1 theelepel tarwegluten (optioneel)
1 eetlepel + ½ theelepel droge gist
1 theelepel zout
1 ½ cup/360 ml handwarm water
2 eetlepels molasse (of agave)

Bereidingswijze:
Meng roggemeel, speltbloem en tarwegluten in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden.
Strooi de gist aan de ene kant en het zout aan de andere kant.
Meng het water met de molasse. Giet het mengsel in het kuiltje bij de bloem en meng tot een kleverig deeg ontstaat. Voeg indien nodig een beetje extra bloem toe (het deeg moet licht vochtig en plakkerig aanvoelen).
Breng het deeg over op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg in een tiental minuten tot een glad en elastisch deeg.
Vet een kom in met olie en leg het deeg erin. Dek af met een theedoek en laat het deeg drie uuur rijzen of tot het is verdubbeld in volume.
Bekleed een broodblik met bakpapier.
Bestuif het werkvlak met bloem. Sla het deeg terug en kneed snel door.
Vorm een rechthoek van het deeg en rol op. Leg de rol in het bakblik.
Laat het deeg opnieuw een half uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
Bestuif het deeg met water en bak gedurende een half uur.
Laat het brood tien minuten afkoelen in de vorm. Laat volledig afkoelen op een rooster.

Variaties:
Voeg 1 theelepel karwij-, komijn- of anijszaad toe aan het deeg.


Rye-Spelt Bread
vegan, soy free, nut free

Ingredients:
2 cups/330 grams rye meal
1 ¼ cup/275 grams spelt flour
1 tsp vital wheat gluten (optional)
1 tbsp + ½ tsp dry yeast
1 tsp salt
1 ½ cup lukewarm water
2 tbsp molasses (or agave)

Instructions:
Combine rye meal, spelt flour, and vital wheat gluten in a large bowl. Make an indent in the middle.
Sprinkle yeast on one side and salt on the other side.
Mix water and molasses; pour the mixture in the indent? And mix until a sticky dough has formed. Add a little more flour if needed (the dough should feel slightly wet and sticky).
Dust the work surface with flour and knead the dough for ten minutes until it feels elastic.
Lightly grease a bowl with oil. Place the dough in the bowl and cover with a towel. Let the dough rise for three hours or until doubled in size.
Line a bread tin with parchment paper.
Dust the work surface with flour. Knock back the dough and quickly knead through.
Form a rectangle with the dough and roll up. Place the roll in the bread tin.
Again let the dough rise for half an hour.
Preheat the oven to 200° Celsius.
Sprinkle the dough with water and bake for half an hour.
Cool down for ten minutes in the tin. Cool down completely on a wire rack.

Variations:
Add 1 teaspoon caraway, cumin or anise seeds to the dough.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…