Doorgaan naar hoofdcontent

Chocoladecake met Blauwe Bessen / Chocolate Cake with Blueberries

Als je fan bent van chocolade & cake, is deze cake echt iets voor jou!

De cake is vol van smaak en beetje brownie-achtig van structuur. Bovendien is de cake natuurlijk gezoet met dadels en laag in vetgehalte. Verder kan je het zelfs een beetje een super food cake noemen:

*cacao;
*blauwe bessen voor een beetje fruitigheid;
*natuurlijk gezoet met dadels;
*laag vetgehalte (slechts twee eetlepels voor gans de cake!).

Hoe cake niet alleen lekker maar ook goed voor je kan zijn!

Chocoladecake met Blauwe Bessen
veganistisch, sojavrij, notenvrij, natuurlijk gezoet, laag vetgehalte

Ingrediënten:
Droge ingrediënten:
¾ cup/125 gram speltmeel
¼ cup/35 gram cacao poeder
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel bicarbonaat
Natte ingrediënten:
1 cup/120 à 130 gram medjoul dadels (week de dadels voor in water indien niet zacht)
1 cup/240 milliliter water
1 theelepel vanille extract
2 eetlepels koolzaadolie of andere neutrale olie
½ theelepel appelazijn
Extra:
~½ cup blauwe bessen

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
Meng de droge ingrediënten in een kom.
Blend de dadels met het water, het vanille extract en de olie.
Giet het mengsel in de kom met de droge ingrediënten en meng goed door.
Meng de appelazijn door het beslag.
Giet het mengsel in de bakvorm.
Verdeel de blauwe bessen over het cakebeslag en druk ze een beetje in het deeg.
Bak de cake ongeveer 30 minuten of tot een houten prikkertje schoon uit de cake komt.
*Baktijden kunnen variëren naargelang de oven en gebruikte bakmaterialen.
Laat 5 à 10 minuten afkoelen in de cakevorm en laat dan verder afkoelen op een rooster.

Variaties:
Gebruik andere bessen in plaats van blauwe bessen, zoals  frambozen, kersen, braambessen of een mix van bessen.


Chocolate Cake with Blueberries
vegan, soy free, nut free, naturally sweetened, low fat

Ingredients:
Dry ingredients:
¾ cup/125 gram spelt meal
¼ cup/35 gram cocoa powder
1 tsp baking powder
½ tsp baking soda
Wet ingredients:
1 cup/120-130 gram medjoul dates (soaked in water if not soft)
1 cup/240 millilitre water
1 tsp vanilla extract
2 tbsp rapeseed oil or other neutral oil
½ tsp apple cider vinegar
Extra:
~½ cup blueberries

Instructions:
Preheat the oven to 190° Celsius. Line a cake tin with parchment paper.
In a bowl mix the dry ingredients.
Blend the dates with the water, vanilla extract and the oil.
Combine the wet ingredients with the dry.
Stir in the apple cider vinegar.
Pour the mixture in the prepared cake tin.
Divide the blueberries over the top and gently press them in.
Bake for about 30 minutes or until a wooden stick comes out clean.
Remove from the oven.
Let the cake cool for 5 minutes in the cake tin. Let it completely cool on a wire rack.

Variations:
Use other berries instead of blueberries, like raspberries, cherries, blackberries or use a mix of berries.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…