Doorgaan naar hoofdcontent

Chocoladecake met Blauwe Bessen / Chocolate Cake with Blueberries

Als je fan bent van chocolade & cake, is deze cake echt iets voor jou!

De cake is vol van smaak en beetje brownie-achtig van structuur. Bovendien is de cake natuurlijk gezoet met dadels en laag in vetgehalte. Verder kan je het zelfs een beetje een super food cake noemen:

*cacao;
*blauwe bessen voor een beetje fruitigheid;
*natuurlijk gezoet met dadels;
*laag vetgehalte (slechts twee eetlepels voor gans de cake!).

Hoe cake niet alleen lekker maar ook goed voor je kan zijn!

Chocoladecake met Blauwe Bessen
veganistisch, sojavrij, notenvrij, natuurlijk gezoet, laag vetgehalte

Ingrediënten:
Droge ingrediënten:
¾ cup/125 gram speltmeel
¼ cup/35 gram cacao poeder
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel bicarbonaat
Natte ingrediënten:
1 cup/120 à 130 gram medjoul dadels (week de dadels voor in water indien niet zacht)
1 cup/240 milliliter water
1 theelepel vanille extract
2 eetlepels koolzaadolie of andere neutrale olie
½ theelepel appelazijn
Extra:
~½ cup blauwe bessen

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
Meng de droge ingrediënten in een kom.
Blend de dadels met het water, het vanille extract en de olie.
Giet het mengsel in de kom met de droge ingrediënten en meng goed door.
Meng de appelazijn door het beslag.
Giet het mengsel in de bakvorm.
Verdeel de blauwe bessen over het cakebeslag en druk ze een beetje in het deeg.
Bak de cake ongeveer 30 minuten of tot een houten prikkertje schoon uit de cake komt.
*Baktijden kunnen variëren naargelang de oven en gebruikte bakmaterialen.
Laat 5 à 10 minuten afkoelen in de cakevorm en laat dan verder afkoelen op een rooster.

Variaties:
Gebruik andere bessen in plaats van blauwe bessen, zoals  frambozen, kersen, braambessen of een mix van bessen.


Chocolate Cake with Blueberries
vegan, soy free, nut free, naturally sweetened, low fat

Ingredients:
Dry ingredients:
¾ cup/125 gram spelt meal
¼ cup/35 gram cocoa powder
1 tsp baking powder
½ tsp baking soda
Wet ingredients:
1 cup/120-130 gram medjoul dates (soaked in water if not soft)
1 cup/240 millilitre water
1 tsp vanilla extract
2 tbsp rapeseed oil or other neutral oil
½ tsp apple cider vinegar
Extra:
~½ cup blueberries

Instructions:
Preheat the oven to 190° Celsius. Line a cake tin with parchment paper.
In a bowl mix the dry ingredients.
Blend the dates with the water, vanilla extract and the oil.
Combine the wet ingredients with the dry.
Stir in the apple cider vinegar.
Pour the mixture in the prepared cake tin.
Divide the blueberries over the top and gently press them in.
Bake for about 30 minutes or until a wooden stick comes out clean.
Remove from the oven.
Let the cake cool for 5 minutes in the cake tin. Let it completely cool on a wire rack.

Variations:
Use other berries instead of blueberries, like raspberries, cherries, blackberries or use a mix of berries.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…