Doorgaan naar hoofdcontent

Mango Lassi Haverkoeken / Mango Lassi Oatmeal Cookies

Een dag kan geen goede dag zijn zonder een koekje. Koekjes bestaan er in zoveel soorten en smaken, maar mijn favoriet is nog steeds de havermout versie. Deze haverkoeken zijn gebaseerd op het Indische drankje: mango lassi. De koeken bevatten de traditionele smaken van de yoghurtdrank, omgetoverd in een gezonde koek:

*mango
*kardemom
*en een vleugje citroen

De haverkoeken bevatten minder suiker dan klassieke koeken, de gedroogde mango geeft nog een extra zoetje. Als je het toch zoeter wenst, kan je altijd meer suiker toevoegen, voor mijn smaakpapillen is de smaak in balans. Ook het vetgehalte is gereduceerd.

De havermout zorgt voor de nodige vulling & trage energie. Als je glutenvrije havervlokken en -bloem gebruikt, zijn de koeken ook glutenvrij. De haverkoeken zijn een aanvaardbaar ontbijt als je het mij vraagt.


Mango Lassi Haverkoeken
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor ongeveer 10 koeken*:
Ingrediënten:
Flax eitje:
½ eetlepel gemalen lijnzaad
1,5 eetlepel citroensap
1,5 eetlepels water
Natte ingrediënten:
¼ cup/60 milliliter kokosolie, gesmolten en afgekoeld
¼ cup/50 gram kokosbloesemsuiker
½ theelepel vanille extract
Droge ingrediënten:
~1 cup/145 gram haverbloem (glutenvrij indien nodig)
1 eetlepel/7,5 gram maïzena
½ cup/120 milliliter havervlokken  (glutenvrij indien nodig)
¼ theelepel bicarbonaat
½ theelepel kardemompoeder
Snufje zout
~½ cup/100 gram gedroogde mango, in stukjes gesneden

Bereidingswijze:
Maak het flax eitje:
In een kom, meng het gemalen lijnzaad met het citroensap en water en laat het geheel ongeveer 5 à 10 minuten staan of tot een gel is gevormd.
Maak het koekjesdeeg:
Voeg de kokosolie, kokosbloesemsuiker en vanille extract bij het flax eitje en meng het geheel goed door.
Meng in een andere kom alle droge ingrediënten.
Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en mix tot een deeg is gevormd. Het mengsel moet licht vochtig aanvoelen.
Als het deeg te droog is, voeg meer water toe. Als het deeg te nat is, voeg meer bloem toe.
Bak de koekjes:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius/350° Fahrenheit.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol balletjes van het deeg en druk ze een beetje plat.
Plaats de koekjes op de ovenplaat, met een beetje tussenruimte.
Bak ongeveer 10-12 minuten of tot licht goudkleurig.
Baktijden kunnen variëren naargelang de oven, gebruikte bakmaterialen en de grootte van de koekjes.
Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
De koekjes zien er een beetje zacht uit als ze uit de oven komen, maar worden steviger met het afkoelen.
Bewaar restjes in een luchtdichte doos of koekjestrommel.

Nota:
*Het recept kan gemakkelijk verdubbeld of vermenigvuldigd worden voor meer koekjes.




Mango Lassi Oatmeal Cookies
vegan, gluten free, soy free, nut free

Makes about 10 cookies :
Ingredients :
Flax egg:
½ tbsp ground flax seed
1,5 tbsp lemon juice
1,5 tbsp water
Wet ingredients:
¼ cup/60 millilitre coconut oil, melted & cooled
¼ cup/50 gram coconut blossom sugar
½ tsp vanilla extract
Dry ingredients:
~1 cup/145 gram oat flour (GF if needed)
1 tbsp/7,5 gram corn starch
½ cup/120 millilitre rolled oats
¼ tsp baking soda
½ tsp cardamom
Pinch of salt
~½ cup/100 grams dried mango, chopped

Instructions :
Prepare the flax egg:
In a bowl, mix the ground flax seed with the water and lemon juice. Let it sit for 5 to 10 minutes until a gel has formed.
Make the cookie dough:
Add the coconut oil, coconut blossom sugar and vanilla extract to the flax egg and mix.
In another bowl combine the dry ingredients.
Add the wet ingredients to the dry ingredients and mix until a dough has formed.
If the dough is too dry, add more water. If the dough is too wet, add more oat flour.
Bake the cookies:
Preheat the oven to 180° Celsius/350° Fahrenheit.
Line a baking tray with baking paper.
Roll the dough into balls and slightly flatten.
Place the cookies onto the baking tray, leaving room in between.
Bake for 10-12 minutes or until lightly golden.
Baking times may vary depending on the oven, used baking equipment and the size of the cookies.
Remove the cookies from the oven and cool down on a wire rack.
The cookies might look a bit underdone when they, but will firm up whilst cooling down.
Store leftovers in an airtight container.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…