Doorgaan naar hoofdcontent

Mexicaanse Chili Rolletjes met Limoen-Koriander Crème / Mexican Chilli Rolls with Lime-Cilantro Crème

Op sommige dagen verlopen de maaltijden anders dan gepland, het resultaat chili rolletjes.

Eerder deze week had ik de laatste pompoen van het seizoen gekocht en een potje chili gemaakt. Net op die moment kwamen er onverwachte gasten binnenvallen. Het was dan ook een kleine moeite om de chili een beetje feestelijker te maken. Een tripje naar de ijskast later en deze rolletjes zaten in de oven.

* zwarte bonen-pompoen chili in bladerdeeg,
* vegan kaas voor dat melty effect,
& limoen-koriander crème.

Smakelijk & leuk weekend!


Mexicaanse Chili Rolletjes met Limoen-Koriander Crème
veganistisch, sojavrij

Voor 16 rolletjes:
Ingrediënten:
Voor de chili:
1 medium (rode) ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tomaat, in blokjes
1 eetlepel tomatenpuree
Snufje suiker
1 ½ cup/175 grams pompoen, in blokjes van 1 cm*
150 gram gekookte zwarte bonen
½ cup/120 ml water
Kruiden & specerijen:
1 theelepel chilipoeder
¼ theelepel komijn
¼ theelepel koriander
½ theelepel gerookt paprikapoeder
¼ theelepel oregano
Zout & peper, naar smaak
Voor de limoen-koriander crème:
½ cup/100 gram cashewnoten, 4-8 uur geweekt, gespoeld & afgegoten
¼ cup/60 milliliter water
2 ½ eetlepels limoensap
Snufje suiker
½ cup koriander blaadjes
Zout & peper, naar smaak
Overige:
2 rollen vegan bladerdeeg
Vegan geraspte kaas
1 theelepel ei-vervanger, gemengd met 2 eetlepels water

Bereidingswijze:
Voor de chili:
Verhit de olie in een kookpot en stoof hierin de ui en knoflook glazig.
Voeg de kruiden, specerijen, tomatenblokjes en tomatenpuree toe en laat stoven tot de tomaten volledig zacht zijn. Voeg indien nodig een paar eetlepels water toe.
Roer de pompoen, zwarte bonen en water erdoor en breng aan de kook. Dek af met een deksel en laat 20 minuten zachtjes sudderen (tot de pompoen gaar is en de chili dik is).
Breng op smaak met pezo. Laat volledig afkoelen.
Voor de limoen-koriander crème:
Blend alle ingrediënten voor de zure room glad en romig in een (mini) blender.
Breng op smaak naar persoonlijke voorkeur.
Samenstelling:
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd elk vel bladerdeeg open in 8 gelijke porties.
Leg op de rand van het deeg een paar eetlepels van de chili, bestrooi met geraspte kaas. Rol op en bestrijk met ei-vervanger.
Leg de rolletjes op de bakplaat en bak in 15-20 minuten goudbruin.
Serveer met limoen-koriander crème en salade.

Variatie:
*Gebruik zoete aardappel in plaats van pompoen.


Mexican Chilli Rolls with Lime-Cilantro Crème
vegan, soy free

Makes 16 rolls:
Ingredients:
For the chilli:
1 medium (rode) onion, chopped
2 cloves garlic, minced
1 tomato, chopped
1 tbsp tomato puree
Pinch of sugar
1 ½ cup/175 grams pumpkin, in 1 cm cubes*
150 gram cooked black beans
½ cup/120 ml water
Herbs & spices:
1 tsp chilli powder
¼ tsp cumin
¼ tsp coriander
½ tsp smoked paprika
¼ tsp oregano
Salt & pepper, to taste
For the lime-cilantro crème:
½ cup/100 grams cashews, soaked for 4-8 hours, rinsed & drained
¼ cup/60 ml water
2 ½ tbsp lime juice
Pinch of sugar
½ cup cilantro leaves
Salt & pepper, to taste
Other:
2 packages vegan puff pastry
Vegan grated cheese
1 tsp egg replacer, mixed with 2 tbsp water

Instructions:
For the chilli:
Heat oil in a pot and sauté the onion and garlic until translucent.
Add the herbs & spices, tomatoes and tomato puree and simmer until the tomatoes completely soft, add a few tbsp of water if needed.
Stir in the pumpkin, black beans and water and bring to a boil. Cover with a lid and simmer for 15-20 minutes (until the pumpkin is soft and the chilli has become thick).
Season with salt and pepper and cool down completely.
For the lime-cilantro crème:
Blend the ingredients smooth in a (mini) blender.
Season and adjust to personal preference.
Assembly:
Preheat the oven to 200° Celsius. Line a baking tray with parchment paper.
Cut each sheet of pastry into 8 equal squares.
Place a few tbsp of chilli on the edge, sprinkle with cheese. Roll and brush with egg replacer.
Place the rolls on the baking tray. Bake for 15-20 minutes or until golden.
Serve with lime-cilantro crème and salad.

Variation:
*Use sweet potato instead of pumpkin.



Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…