Doorgaan naar hoofdcontent

Mexicaanse Chili Rolletjes met Limoen-Koriander Crème / Mexican Chilli Rolls with Lime-Cilantro Crème

Op sommige dagen verlopen de maaltijden anders dan gepland, het resultaat chili rolletjes.

Eerder deze week had ik de laatste pompoen van het seizoen gekocht en een potje chili gemaakt. Net op die moment kwamen er onverwachte gasten binnenvallen. Het was dan ook een kleine moeite om de chili een beetje feestelijker te maken. Een tripje naar de ijskast later en deze rolletjes zaten in de oven.

* zwarte bonen-pompoen chili in bladerdeeg,
* vegan kaas voor dat melty effect,
& limoen-koriander crème.

Smakelijk & leuk weekend!


Mexicaanse Chili Rolletjes met Limoen-Koriander Crème
veganistisch, sojavrij

Voor 16 rolletjes:
Ingrediënten:
Voor de chili:
1 medium (rode) ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tomaat, in blokjes
1 eetlepel tomatenpuree
Snufje suiker
1 ½ cup/175 grams pompoen, in blokjes van 1 cm*
150 gram gekookte zwarte bonen
½ cup/120 ml water
Kruiden & specerijen:
1 theelepel chilipoeder
¼ theelepel komijn
¼ theelepel koriander
½ theelepel gerookt paprikapoeder
¼ theelepel oregano
Zout & peper, naar smaak
Voor de limoen-koriander crème:
½ cup/100 gram cashewnoten, 4-8 uur geweekt, gespoeld & afgegoten
¼ cup/60 milliliter water
2 ½ eetlepels limoensap
Snufje suiker
½ cup koriander blaadjes
Zout & peper, naar smaak
Overige:
2 rollen vegan bladerdeeg
Vegan geraspte kaas
1 theelepel ei-vervanger, gemengd met 2 eetlepels water

Bereidingswijze:
Voor de chili:
Verhit de olie in een kookpot en stoof hierin de ui en knoflook glazig.
Voeg de kruiden, specerijen, tomatenblokjes en tomatenpuree toe en laat stoven tot de tomaten volledig zacht zijn. Voeg indien nodig een paar eetlepels water toe.
Roer de pompoen, zwarte bonen en water erdoor en breng aan de kook. Dek af met een deksel en laat 20 minuten zachtjes sudderen (tot de pompoen gaar is en de chili dik is).
Breng op smaak met pezo. Laat volledig afkoelen.
Voor de limoen-koriander crème:
Blend alle ingrediënten voor de zure room glad en romig in een (mini) blender.
Breng op smaak naar persoonlijke voorkeur.
Samenstelling:
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd elk vel bladerdeeg open in 8 gelijke porties.
Leg op de rand van het deeg een paar eetlepels van de chili, bestrooi met geraspte kaas. Rol op en bestrijk met ei-vervanger.
Leg de rolletjes op de bakplaat en bak in 15-20 minuten goudbruin.
Serveer met limoen-koriander crème en salade.

Variatie:
*Gebruik zoete aardappel in plaats van pompoen.


Mexican Chilli Rolls with Lime-Cilantro Crème
vegan, soy free

Makes 16 rolls:
Ingredients:
For the chilli:
1 medium (rode) onion, chopped
2 cloves garlic, minced
1 tomato, chopped
1 tbsp tomato puree
Pinch of sugar
1 ½ cup/175 grams pumpkin, in 1 cm cubes*
150 gram cooked black beans
½ cup/120 ml water
Herbs & spices:
1 tsp chilli powder
¼ tsp cumin
¼ tsp coriander
½ tsp smoked paprika
¼ tsp oregano
Salt & pepper, to taste
For the lime-cilantro crème:
½ cup/100 grams cashews, soaked for 4-8 hours, rinsed & drained
¼ cup/60 ml water
2 ½ tbsp lime juice
Pinch of sugar
½ cup cilantro leaves
Salt & pepper, to taste
Other:
2 packages vegan puff pastry
Vegan grated cheese
1 tsp egg replacer, mixed with 2 tbsp water

Instructions:
For the chilli:
Heat oil in a pot and sauté the onion and garlic until translucent.
Add the herbs & spices, tomatoes and tomato puree and simmer until the tomatoes completely soft, add a few tbsp of water if needed.
Stir in the pumpkin, black beans and water and bring to a boil. Cover with a lid and simmer for 15-20 minutes (until the pumpkin is soft and the chilli has become thick).
Season with salt and pepper and cool down completely.
For the lime-cilantro crème:
Blend the ingredients smooth in a (mini) blender.
Season and adjust to personal preference.
Assembly:
Preheat the oven to 200° Celsius. Line a baking tray with parchment paper.
Cut each sheet of pastry into 8 equal squares.
Place a few tbsp of chilli on the edge, sprinkle with cheese. Roll and brush with egg replacer.
Place the rolls on the baking tray. Bake for 15-20 minutes or until golden.
Serve with lime-cilantro crème and salad.

Variation:
*Use sweet potato instead of pumpkin.



Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…