Doorgaan naar hoofdcontent

Over seitanDe naam seitan vindt zijn oorsprong in Japan, waarbij “sei” betekent “zijn, worden, gemaakt van” en “tan” staat voor “eiwitten”. Het is dan ook een product “gemaakt van eiwitten”.
Seitan wordt reeds meer dan 100 jaar bereid en gegeten in o.a. Japan en China, voornamelijk door Zen Boeddhisten. Jawel, we hebben een stukje geschiedenis op ons bord.

Seitan is een product rijk aan eiwitten en wordt gemaakt van tarwe of spelt, aangezien deze graansoorten veel gluten bevatten. Het is een product met een stevige structuur en een hartige smaak.
Seitan is niet geschikt voor personen met een glutenallergie of -intolerantie. Vaak bevat seitan ook sojasaus of tamari en kan dit problemen geven voor mensen met een soja-allergie. Lees dus best altijd de verpakking na of maak natuurlijk zelf seitan.

Normaal wordt seitan gemaakt uit tarwe- of speltmeel door middel van een eenvoudig proces. Eerst wordt er een soort brooddeeg gemaakt van het meel, waarna dit gekneed wordt. Op deze manier wordt het zetmeel uit het deeg gewassen en komen de gluten vrij. De gluten worden daarna gaargekookt in een bouillon, eventueel met de toevoeging van kruiden & specerijen en andere smaakmakers.
Als je thuis seitan bereid, kan je best vertrekken van 100% (tarwe)gluten. Het proces wordt op deze manier aanzienlijk korter en gemakkelijker.

Seitan is een voedzaam product arm aan koolhydraten en (uiteraard!) rijk aan plantaardige eiwitten. Het bevat bovendien geen verzadigde vetzuren, noch cholesterol.

Seitan is een veelzijdig product en is gemakkelijk in gebruik. Seitan presenteert zich uitstekend in stoofpotjes, op de grill of gewoon in de pan door zijn stevige structuur.
Aangezien seitan reeds gaargekookt is, kan de bereidingstijd kort blijven. Het houdt echter ook perfect zijn vorm en textuur als het lang gesudderd wordt in een stoofpot.

Eens je de techniek van het maken van seitan onder de knie hebt kan je hiermee alle kanten op. Wat dacht je van zelfgemaakte worstjes, satéetjes of burgers?
Je kan zelf experimenteren met smaken en kruiden & specerijen combineren naargelang je persoonlijke smaak. Zo kan je de smaak van de seitan aanpassen aan het gerecht. Wat dacht je van tandoori seitan of seitan reepjes met Chinees vijfkruidenpoeder & agavesiroop?
Ook de textuur kan je zachter of taaier maken door het toevoegen van bijvoorbeeld kikkererwtenmeel, geplette bonen of silken tofu. Ideaal voor worstjes en gebraden rollades.

Beginnen bij het begin maar zeker?
Tarwegluten kan je kopen bij sommige natuurvoedings- en bio winkels, maar is daar vaak nogal prijzig. Vraag eens na bij een bevriende bakker of deze geen “100% tarwegluten” kan bestellen. Ook online kan je tarwegluten bestellen.
Bewaar tarwegluten in een goed afgesloten container op een droge plaats.

Succes!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…