Doorgaan naar hoofdcontent

Salade met Polenta Driehoekjes, Champignons, Pijnboompitten & Truffel Mayo / Salad with Polenta Triangles, Mushrooms, Pine Nuts & Truffle Mayo

De afgelopen periode heb ik een aantal vegan kooklessen gegeven:

*Griekse tafel;
*klassiek vegan menu;
*lunches & broodbeleg;
*Marokkaanse tajine + Yanni fusion gerechtjes.

Een aantal van de recepten wordt over de komende periode op mijn blog gepost. Het eerste receptje is deze salade boordevol smaken & texturen.

*ovengebakken polenta driehoekjes
*champignons of gemende paddenstoelen
*op een bedje van rucola
*afgewerkt met pijnboompitten & truffel mayo

In dit recept is de polenta neutraal van smaak gehouden om de andere ingrediënten volledig tot hun recht te laten komen. De truffel mayo geeft een bijzondere toets aan de salade. Voor een feestelijk effect kan je de mayo met een spuitzakje over de salade spuiten.
Ik heb kastanjechampignons gebruikt, probeer ook eens oesterzwammen of een mengeling van paddenstoelen.

De salade kan geserveerd worden als voor- of hoofdgerecht (pas de hoeveelheden naar behoeven aan).

Smakelijk!


Salade met Polenta Driehoekjes, Champignons, Pijnboompitten & Truffel Mayo
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 6-8 perssonen:
Ingrediënten:
Voor de polenta driehoekjes:
200 gram polenta
1 liter water
1 theelepel zout
Zwarte peper
2 eetlepels plantaardige boter
4 eetlepels edelgist
Voor de champignons:
2 bakjes/500 gram kastanje champignons, in schijfjes of gehalveerd (of andere champignons naar keuze)
Olie om te bakken
2-3 teentje knoflook, fijngehakt
Peper en zout
Overige:
Rucola blaadjes
¼ cup geroosterde pijnboompitten

Bereidingswijze:
Voor de polenta driehoekjes:
Vet een bakvorm (brownie vorm gebruikt) lichtjes in met olie.
Breng het water aan de kook in een kookpot.
Roer de polenta erdoor en laat op een zacht vuurtje koken tot de polenta dik wordt en loslaat van de zijkant, al roerend.
Zet het vuur uit en roer de boter, edelgist, zout en peper naar smaak erdoor.
Stort de polenta in de ingevette bakvorm en zet een aantal uur (of een nacht) afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
Draai de polentakoek om op een plank en snijd in driehoekjes. Bestrijk de driehoekjes lichtjes met olie en plaats op een bakplaat.
Bak 30 minuten in de oven, draai halverwege om.
*(Grill) pan: vet de driehoekjes lichtjes in met olie en bak aan beide kanten goudbruin.
Voor de champignons:
Verhit olie in een pan en bak de champignons op een hoog vuur knapperig en goudbruin. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
Breng op smaak met pezo.
Afwerking:
Leg een hoopje rucola blaadjes op de borden. Plaats de polenta driehoekjes en champignons erop. Bestrooi met pijnboompitten en besprenkel met truffel mayo.
Smakelijk!

Salad with Polenta Triangles, Mushrooms, Pine Nuts & Truffle Mayo
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 6-8:
Ingredients:
For the polenta triangles:
200 grams polenta
1 litre water
1 tsp salt
Black pepper
2 tbsp non-diary butter
4 tbsp nooch
For the mushrooms:
2 packages/500 grams chestnut mushrooms, sliced or halved (or other mushrooms of choice)
Oil for frying
2-3 cloves garlic
Other:
Arugula leaves
¼ cup toasted pine nuts

Instructions:
For the polenta triangles:
Lightly grease a baking form (brownie tin used) with oil.
In a pot, bring the water to a boil.
Stir in the polenta and simmer on low until the polenta thickens and loosens form the sides, keep stirring.
Turn of the heat and stir in the nooch, butter, salt and pepper.
Tip the polenta in the prepared baking form and let it cool for 2 hours or overnight.
Preheat the oven to 200° Celsius.
Flip the polenta onto a chopping board and cut into triangles. Lightly brush with oil and place on a baking tray.
Bake for 30 minutes, turning them halfway.
*(Grill pan): Lightly brush the polenta with oil and fry until golden on both sides.
For the mushrooms:
Heat oil in a frying pan. Sauté the mushrooms until crunchy and golden. Add the garlic and sauté for another minute.
Season with salt and pepper.
Assembly:
Arrange some arugula leaves on the plates. Place polenta triangles and mushrooms on top. sprinkle with pine nuts and drizzle with truffle mayo.
Enjoy!



Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…