Doorgaan naar hoofdcontent

Salade met Polenta Driehoekjes, Champignons, Pijnboompitten & Truffel Mayo / Salad with Polenta Triangles, Mushrooms, Pine Nuts & Truffle Mayo

De afgelopen periode heb ik een aantal vegan kooklessen gegeven:

*Griekse tafel;
*klassiek vegan menu;
*lunches & broodbeleg;
*Marokkaanse tajine + Yanni fusion gerechtjes.

Een aantal van de recepten wordt over de komende periode op mijn blog gepost. Het eerste receptje is deze salade boordevol smaken & texturen.

*ovengebakken polenta driehoekjes
*champignons of gemende paddenstoelen
*op een bedje van rucola
*afgewerkt met pijnboompitten & truffel mayo

In dit recept is de polenta neutraal van smaak gehouden om de andere ingrediënten volledig tot hun recht te laten komen. De truffel mayo geeft een bijzondere toets aan de salade. Voor een feestelijk effect kan je de mayo met een spuitzakje over de salade spuiten.
Ik heb kastanjechampignons gebruikt, probeer ook eens oesterzwammen of een mengeling van paddenstoelen.

De salade kan geserveerd worden als voor- of hoofdgerecht (pas de hoeveelheden naar behoeven aan).

Smakelijk!


Salade met Polenta Driehoekjes, Champignons, Pijnboompitten & Truffel Mayo
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 6-8 perssonen:
Ingrediënten:
Voor de polenta driehoekjes:
200 gram polenta
1 liter water
1 theelepel zout
Zwarte peper
2 eetlepels plantaardige boter
4 eetlepels edelgist
Voor de champignons:
2 bakjes/500 gram kastanje champignons, in schijfjes of gehalveerd (of andere champignons naar keuze)
Olie om te bakken
2-3 teentje knoflook, fijngehakt
Peper en zout
Overige:
Rucola blaadjes
¼ cup geroosterde pijnboompitten

Bereidingswijze:
Voor de polenta driehoekjes:
Vet een bakvorm (brownie vorm gebruikt) lichtjes in met olie.
Breng het water aan de kook in een kookpot.
Roer de polenta erdoor en laat op een zacht vuurtje koken tot de polenta dik wordt en loslaat van de zijkant, al roerend.
Zet het vuur uit en roer de boter, edelgist, zout en peper naar smaak erdoor.
Stort de polenta in de ingevette bakvorm en zet een aantal uur (of een nacht) afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
Draai de polentakoek om op een plank en snijd in driehoekjes. Bestrijk de driehoekjes lichtjes met olie en plaats op een bakplaat.
Bak 30 minuten in de oven, draai halverwege om.
*(Grill) pan: vet de driehoekjes lichtjes in met olie en bak aan beide kanten goudbruin.
Voor de champignons:
Verhit olie in een pan en bak de champignons op een hoog vuur knapperig en goudbruin. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
Breng op smaak met pezo.
Afwerking:
Leg een hoopje rucola blaadjes op de borden. Plaats de polenta driehoekjes en champignons erop. Bestrooi met pijnboompitten en besprenkel met truffel mayo.
Smakelijk!

Salad with Polenta Triangles, Mushrooms, Pine Nuts & Truffle Mayo
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 6-8:
Ingredients:
For the polenta triangles:
200 grams polenta
1 litre water
1 tsp salt
Black pepper
2 tbsp non-diary butter
4 tbsp nooch
For the mushrooms:
2 packages/500 grams chestnut mushrooms, sliced or halved (or other mushrooms of choice)
Oil for frying
2-3 cloves garlic
Other:
Arugula leaves
¼ cup toasted pine nuts

Instructions:
For the polenta triangles:
Lightly grease a baking form (brownie tin used) with oil.
In a pot, bring the water to a boil.
Stir in the polenta and simmer on low until the polenta thickens and loosens form the sides, keep stirring.
Turn of the heat and stir in the nooch, butter, salt and pepper.
Tip the polenta in the prepared baking form and let it cool for 2 hours or overnight.
Preheat the oven to 200° Celsius.
Flip the polenta onto a chopping board and cut into triangles. Lightly brush with oil and place on a baking tray.
Bake for 30 minutes, turning them halfway.
*(Grill pan): Lightly brush the polenta with oil and fry until golden on both sides.
For the mushrooms:
Heat oil in a frying pan. Sauté the mushrooms until crunchy and golden. Add the garlic and sauté for another minute.
Season with salt and pepper.
Assembly:
Arrange some arugula leaves on the plates. Place polenta triangles and mushrooms on top. sprinkle with pine nuts and drizzle with truffle mayo.
Enjoy!



Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…