Doorgaan naar hoofdcontent

Sinaasappel-Polenta Pannenkoekjes met Blauwe Bessen-Tijm Compote / Orange-Polenta Pancakes with Blueberry-Thyme Compote

Pannenkoekjes Marokkaanse stijl met een Yanni fusion twist. Deze pannenkoekjes houden het midden tussen zoet en hartig, zoals dat zo kenmerkend is voor de Marokkaanse keuken. Als afwerking worden ze overgoten met een blauwe bessen compote.
Een beetje apart, maar superlekker!

*polenta-spelt pannenkoekjes met,
*sinaasappel + oranjebloesemwater voor de Marokkaanse toets,
& blauwe bessen compote met tijm.

Ik heb de pannenkoekjes gebakken met speltbloem, voor een glutenvrije versie zou je rijst- of boekweitbloem kunnen proberen (zelf niet geprobeerd).

Smakelijk!


Sinaasappel-Polenta Pannenkoekjes met Blauwe Bessen-Tijm Compote
veganistisch, sojavrij

Voor 16 à 17 mini pannenkoekjes:
Ingrediënten:
Voor de sinaasappel-polenta pannenkoekjes:
Olie om te bakken
Droog:
½ cup/55 gram speltbloem
½ cup/73 gram polenta
2 theelepels bakpoeder
Snufje zout
Nat:
¼ cup +  2 eetlepels/90 ml amandelmelk
¼ cup + 2 eetlepels/90 ml sinaasappelsap
½ eetlepel (olijf)olie
1 theelepel oranjebloesemwater
1 eetlepel vloeibare zoetstof (agave, ahornsiroop)
Voor de blauwe bessen-tijm compote:
1 ½ cup blauwe bessen (vers of diepvries)
¼ cup + 2 eetlepels/90 ml water
3 – 4 eetlepels vloeibare zoetstof
een aantal takjes tijm, blaadjes geritst
1 ½ theelepel maïzena, opgelost in 1 eetlepel water

Bereidingswijze:
Voor de sinaasappel-polenta pannenkoekjes:
Meng het droge ingrediënten in een kom.
Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten.
Laat het beslag vijf minuten staan. Voeg indien nodig extra amandelmelk of speltbloem toe. Het beslag moet een dikke consistentie hebben.
Verhit een antiaanbakpan over medium hitte. Vet lichtjes in met olie.
Schep of giet een paar eetlepels tot ¼ cup (afhankelijk van de gewenste grootte) van het beslag in de pan.
Bak de pannenkoekjes tot er luchtbelletjes verschijnen. Draai de pannenkoekjes om en bak nog een paar minuutjes of tot licht goudkleurig.
Voor de blauwe bessen-tijm compote:
Doe de blauwe bessen, zoetstof, water en tijm in een pannetje en breng aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes pruttelen, tot de bessen open beginnen te springen.
Roer het maïzena papje erdoor en kook door tot het geheel gebonden is.
Serveer de pannenkoekjes met de blauwe bessen-tijm compote.


Orange-Polenta Pancakes with Blueberry-Thyme Compote
vegan, soy free

Makes 16-17 mini pancakes:
Ingredients:
For the orange-polenta pancakes:
Oil om for frying
Dry:
½ cup/55 grams spelt flour
½ cup/73 grams polenta
2 tbsp baking powder
Pinch of salt
Wet:
¼ cup +  2 tbsp/90 ml almond milk
¼ cup + 2 tbsp/90 ml orange juice
½ tbsp (olive)oil
1 tsp orange blossom water
1 tbsp liquid sweetener (agave, maple syrup)
For the blueberry-thyme compote:
1 ½ cup/180 grams blueberries (fresh or frozen)
¼ cup + 2 tbsp/90 ml water
3 – 4 tbsp liquid sweetener
a few sprigs of thyme, leaves
1 ½ tsp corn starch, dissolved in 1 tbsp water

Instructions:
For the orange-polenta pancakes:
In a bowl mix the dry ingredients.
Stir the wet ingredients into the dry ingredients. Let the batter sit for five minutes.
Add extra almond milk or spelt flour if needed. The batter should be thick in consistency.
Heat a non-stick pan over medium heat and lightly grease with oil.
Scoop or pour a couple tbsp to ¼ cup of batter (depending on the desired size) into the pan.
Bake the pancakes until many bubbles appear. Flip and bake for another minute or until golden.
For the blueberry-thyme compote:
Add blueberries, sweetener, water and thyme to a pan. Bring to a boil. Simmer for a few minutes or until the blueberries start to plop.
Stir in the corn starch mixture and cook for another minute.
Serve the pancakes with the blueberry-thyme compote.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…