Doorgaan naar hoofdcontent

Sinaasappel-Polenta Pannenkoekjes met Blauwe Bessen-Tijm Compote / Orange-Polenta Pancakes with Blueberry-Thyme Compote

Pannenkoekjes Marokkaanse stijl met een Yanni fusion twist. Deze pannenkoekjes houden het midden tussen zoet en hartig, zoals dat zo kenmerkend is voor de Marokkaanse keuken. Als afwerking worden ze overgoten met een blauwe bessen compote.
Een beetje apart, maar superlekker!

*polenta-spelt pannenkoekjes met,
*sinaasappel + oranjebloesemwater voor de Marokkaanse toets,
& blauwe bessen compote met tijm.

Ik heb de pannenkoekjes gebakken met speltbloem, voor een glutenvrije versie zou je rijst- of boekweitbloem kunnen proberen (zelf niet geprobeerd).

Smakelijk!


Sinaasappel-Polenta Pannenkoekjes met Blauwe Bessen-Tijm Compote
veganistisch, sojavrij

Voor 16 à 17 mini pannenkoekjes:
Ingrediënten:
Voor de sinaasappel-polenta pannenkoekjes:
Olie om te bakken
Droog:
½ cup/55 gram speltbloem
½ cup/73 gram polenta
2 theelepels bakpoeder
Snufje zout
Nat:
¼ cup +  2 eetlepels/90 ml amandelmelk
¼ cup + 2 eetlepels/90 ml sinaasappelsap
½ eetlepel (olijf)olie
1 theelepel oranjebloesemwater
1 eetlepel vloeibare zoetstof (agave, ahornsiroop)
Voor de blauwe bessen-tijm compote:
1 ½ cup blauwe bessen (vers of diepvries)
¼ cup + 2 eetlepels/90 ml water
3 – 4 eetlepels vloeibare zoetstof
een aantal takjes tijm, blaadjes geritst
1 ½ theelepel maïzena, opgelost in 1 eetlepel water

Bereidingswijze:
Voor de sinaasappel-polenta pannenkoekjes:
Meng het droge ingrediënten in een kom.
Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten.
Laat het beslag vijf minuten staan. Voeg indien nodig extra amandelmelk of speltbloem toe. Het beslag moet een dikke consistentie hebben.
Verhit een antiaanbakpan over medium hitte. Vet lichtjes in met olie.
Schep of giet een paar eetlepels tot ¼ cup (afhankelijk van de gewenste grootte) van het beslag in de pan.
Bak de pannenkoekjes tot er luchtbelletjes verschijnen. Draai de pannenkoekjes om en bak nog een paar minuutjes of tot licht goudkleurig.
Voor de blauwe bessen-tijm compote:
Doe de blauwe bessen, zoetstof, water en tijm in een pannetje en breng aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes pruttelen, tot de bessen open beginnen te springen.
Roer het maïzena papje erdoor en kook door tot het geheel gebonden is.
Serveer de pannenkoekjes met de blauwe bessen-tijm compote.


Orange-Polenta Pancakes with Blueberry-Thyme Compote
vegan, soy free

Makes 16-17 mini pancakes:
Ingredients:
For the orange-polenta pancakes:
Oil om for frying
Dry:
½ cup/55 grams spelt flour
½ cup/73 grams polenta
2 tbsp baking powder
Pinch of salt
Wet:
¼ cup +  2 tbsp/90 ml almond milk
¼ cup + 2 tbsp/90 ml orange juice
½ tbsp (olive)oil
1 tsp orange blossom water
1 tbsp liquid sweetener (agave, maple syrup)
For the blueberry-thyme compote:
1 ½ cup/180 grams blueberries (fresh or frozen)
¼ cup + 2 tbsp/90 ml water
3 – 4 tbsp liquid sweetener
a few sprigs of thyme, leaves
1 ½ tsp corn starch, dissolved in 1 tbsp water

Instructions:
For the orange-polenta pancakes:
In a bowl mix the dry ingredients.
Stir the wet ingredients into the dry ingredients. Let the batter sit for five minutes.
Add extra almond milk or spelt flour if needed. The batter should be thick in consistency.
Heat a non-stick pan over medium heat and lightly grease with oil.
Scoop or pour a couple tbsp to ¼ cup of batter (depending on the desired size) into the pan.
Bake the pancakes until many bubbles appear. Flip and bake for another minute or until golden.
For the blueberry-thyme compote:
Add blueberries, sweetener, water and thyme to a pan. Bring to a boil. Simmer for a few minutes or until the blueberries start to plop.
Stir in the corn starch mixture and cook for another minute.
Serve the pancakes with the blueberry-thyme compote.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…