Doorgaan naar hoofdcontent

Tajine met Seitan, Artisjokken & Erwten / Tajine with Seitan, Artichokes & Peas

Een nieuwe blog look vraagt natuurlijk om een nieuw receptje. En omdat het alweer een tijdje geleden is, nog eens een tajine. Het recept heb ik ontwikkeld voor de kooklessen die ik onlangs heb gegeven en viel daar ongelooflijk in de smaak.

De tajine is mild gekruid en krijgt zijn typische smaak van de gebruikte specerijen & ingelegde citroen (verkrijgbaar bij Turkse winkels). In dit geval heb ik seitan gebruikt, omdat deze het uitstekend doet in tajines. Het potje wordt aangevuld met artisjokharten en erwten.
Voor een glutenvrije versie kan je de seitan vervangen door limabonen en/of aardappelen (zie nota).

Smakelijk!

Tajine met Seitan, Artisjokken & Erwten
veganistisch, glutenvrije optie, sojavrij, notenvrij

Voor vier personen:
Ingrediënten:
Olijfolie om te bakken
1 ui, in ringen
2 à 3 teentjes knoflook, fijngehakt
300 gram seitan, in blokjes*
1 blik artisjokharten
¾ cup/120 gram erwten (diepvries of vers)
1 ingelegde citroen**
½ theelepel agavesiroop of suiker
½ -1 cup/120-240 milliliter groentebouillon***
Specerijen:
½ theelepel komijnpoeder
¼ theelepel korianderpoeder
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel kurkuma
¼ theelepel tijm (vers of gedroogd)
Versgemalen zwarte peper
4 eetlepels fijngehakte korianderblaadjes
4 eetlepels fijngehakte platte peterselieblaadjes
Afwerking:
Korianderblaadjes, grof gesneden

Bereidingswijze:
Verhit de olijfolie in een tajine of een stoofpot met dikke bodem indien je geen tajine hebt. Stoof de ui-ringen en knoflook glazig.
Leg nu achtereenvolgens de seitan en artisjokharten in lagen in de tajine.
Strooi de kruiden en de ingelegde citroen over het geheel en giet de bouillon en agavesiroop erover. Dek af met het deksel.
Breng aan de kook en laat de tajine een half uurtje zachtjes sudderen op een klein vuurtje.
Voeg vijf minuten voor het einde de erwten toe en laat nog even mee sudderen.
Werk af met gehakte korianderblaadjes.
Serveer met Marokkaans brood (glutenvrij brood) en een salade.

Nota’s:
*Bak indien gewenst de seitan blokjes rondom goudkleurig in een beetje olijfolie.
**Snijd de ingelegde citroen in vier stukken. Verwijder het vruchtvlees en gooi weg. Spoel de citroenschil en snijd in fijne stukjes of reepjes.
***Gebruik ½ cup voor een drogere tajine en 1 cup voor een tajine met meer saus.

Glutenvrije versie + variaties:
Laat de seitan weg en gebruik gekookte limabonen.
Voeg in plaats van de seitan 3 à 4 aardappelen in grote stukken toe samen met de artisjokharten.


Tajine with Seitan, Artichokes & Peas
vegan, gluten free option, soy free, nut free

Serves 4:
Ingredients :
Olive oil for frying
1 onion, in rings
2-3 cloves garlic, minced
300 grams seitan cubes*
1 tin artichoke hearts
¾ cup/120 grams peas (fresh or frozen)
1 preserved lemon**
½ tsp agave or sugar
½ - 1 cup/120-240 ml veggie stock***
Spices:
½ tsp cumin ponder
¼ tsp coriander powder
½ tsp ginger powder
¼ tsp turmeric
¼ tsp thyme (fresh or dried)
Freshly ground black pepper
4 tbsp chopped coriander leaves
4 tbsp chopped flat leave parsley
Garnish:
Coriander leaves, chopped

Instructions :
Heat the oil in a tajine or heavy bottomed pot. Stew the onion and until translucent.
Arrange seitan and artichokes in the tajine.
Sprinkle over the spices, sprigs flat leave parsley or coriander and pour over the stock and agave. Cover with the lid.
Bring to a boil and gently simmer for 30 minutes on low heat.
Add the peas and simmer for another 5 minutes.
Garnish with coriander leaves.
Serve with Moroccan bread (gluten free bread) and a salad.

Notes:
*If desired, bake the seitan until golden in a little oil.
** Cut the preserved lemon in quarters. Remove the flesh and discard. Rinse the lemon skin and chop in small pieces.
***Use ½ cup for a drier tajine and 1 cup for a more saucy tajine.

Gluten free version + variations:
Leave out the seitan and use lima beans instead.
Add 3-4 chopped potatoes along with the artichoke hearts.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…