Doorgaan naar hoofdcontent

Tajine met Seitan, Artisjokken & Erwten / Tajine with Seitan, Artichokes & Peas

Een nieuwe blog look vraagt natuurlijk om een nieuw receptje. En omdat het alweer een tijdje geleden is, nog eens een tajine. Het recept heb ik ontwikkeld voor de kooklessen die ik onlangs heb gegeven en viel daar ongelooflijk in de smaak.

De tajine is mild gekruid en krijgt zijn typische smaak van de gebruikte specerijen & ingelegde citroen (verkrijgbaar bij Turkse winkels). In dit geval heb ik seitan gebruikt, omdat deze het uitstekend doet in tajines. Het potje wordt aangevuld met artisjokharten en erwten.
Voor een glutenvrije versie kan je de seitan vervangen door limabonen en/of aardappelen (zie nota).

Smakelijk!

Tajine met Seitan, Artisjokken & Erwten
veganistisch, glutenvrije optie, sojavrij, notenvrij

Voor vier personen:
Ingrediënten:
Olijfolie om te bakken
1 ui, in ringen
2 à 3 teentjes knoflook, fijngehakt
300 gram seitan, in blokjes*
1 blik artisjokharten
¾ cup/120 gram erwten (diepvries of vers)
1 ingelegde citroen**
½ theelepel agavesiroop of suiker
½ -1 cup/120-240 milliliter groentebouillon***
Specerijen:
½ theelepel komijnpoeder
¼ theelepel korianderpoeder
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel kurkuma
¼ theelepel tijm (vers of gedroogd)
Versgemalen zwarte peper
4 eetlepels fijngehakte korianderblaadjes
4 eetlepels fijngehakte platte peterselieblaadjes
Afwerking:
Korianderblaadjes, grof gesneden

Bereidingswijze:
Verhit de olijfolie in een tajine of een stoofpot met dikke bodem indien je geen tajine hebt. Stoof de ui-ringen en knoflook glazig.
Leg nu achtereenvolgens de seitan en artisjokharten in lagen in de tajine.
Strooi de kruiden en de ingelegde citroen over het geheel en giet de bouillon en agavesiroop erover. Dek af met het deksel.
Breng aan de kook en laat de tajine een half uurtje zachtjes sudderen op een klein vuurtje.
Voeg vijf minuten voor het einde de erwten toe en laat nog even mee sudderen.
Werk af met gehakte korianderblaadjes.
Serveer met Marokkaans brood (glutenvrij brood) en een salade.

Nota’s:
*Bak indien gewenst de seitan blokjes rondom goudkleurig in een beetje olijfolie.
**Snijd de ingelegde citroen in vier stukken. Verwijder het vruchtvlees en gooi weg. Spoel de citroenschil en snijd in fijne stukjes of reepjes.
***Gebruik ½ cup voor een drogere tajine en 1 cup voor een tajine met meer saus.

Glutenvrije versie + variaties:
Laat de seitan weg en gebruik gekookte limabonen.
Voeg in plaats van de seitan 3 à 4 aardappelen in grote stukken toe samen met de artisjokharten.


Tajine with Seitan, Artichokes & Peas
vegan, gluten free option, soy free, nut free

Serves 4:
Ingredients :
Olive oil for frying
1 onion, in rings
2-3 cloves garlic, minced
300 grams seitan cubes*
1 tin artichoke hearts
¾ cup/120 grams peas (fresh or frozen)
1 preserved lemon**
½ tsp agave or sugar
½ - 1 cup/120-240 ml veggie stock***
Spices:
½ tsp cumin ponder
¼ tsp coriander powder
½ tsp ginger powder
¼ tsp turmeric
¼ tsp thyme (fresh or dried)
Freshly ground black pepper
4 tbsp chopped coriander leaves
4 tbsp chopped flat leave parsley
Garnish:
Coriander leaves, chopped

Instructions :
Heat the oil in a tajine or heavy bottomed pot. Stew the onion and until translucent.
Arrange seitan and artichokes in the tajine.
Sprinkle over the spices, sprigs flat leave parsley or coriander and pour over the stock and agave. Cover with the lid.
Bring to a boil and gently simmer for 30 minutes on low heat.
Add the peas and simmer for another 5 minutes.
Garnish with coriander leaves.
Serve with Moroccan bread (gluten free bread) and a salad.

Notes:
*If desired, bake the seitan until golden in a little oil.
** Cut the preserved lemon in quarters. Remove the flesh and discard. Rinse the lemon skin and chop in small pieces.
***Use ½ cup for a drier tajine and 1 cup for a more saucy tajine.

Gluten free version + variations:
Leave out the seitan and use lima beans instead.
Add 3-4 chopped potatoes along with the artichoke hearts.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…