Doorgaan naar hoofdcontent

Bearnaisesaus / Béarnaise Sauce

Klassieke bearnaisesaus, made vegan.

De klassieke (Franse) sauzen worden meestal gemaakt op basis van eieren en vééééél boter om een volle en romige smaak & textuur te bekomen. Deze vegan versie biedt  tegelijkertijd een gezonder alternatief én schrapt natuurlijk alle dierlijke producten, en dit zonder aan smaak in te boeten.

De basis voor de bearnaisesaus blijft dezelfde; een reductie van witte wijn (check of de wijn vegan is) en dragonazijn samen met een aantal smaakmakers. Het romige effect wordt bekomen door cashew crème en een veel kleinere hoeveelheid plantaardige boter toe te voegen. Om de saus op smaak te brengen, heb ik kala namak en edelgist gebruikt. Tot slot nog een beetje kurkuma voor de kleur en verse dragon (geen bearnaise zonder dragon!).

Ik ben alvast zeer blij en trots met het resultaat! Word vervolgd!

Geniet nog van het zonnetje!


Bearnaisesaus
veganistisch, glutenvrij

Ingrediënten:
¾ cup/180 ml droge witte wijn
3 eetlepels dragonazijn*
1 sjalot, gesnipperd
1 theelepel zwarte peperbolletjes
½ cup/120 ml cashew crème
3 eetlepels plantaardige boter
1 eetlepel edelgist
Snufje kala namak
theelepel kurkuma
3 eetlepels verse gehakte dragon
½ - 1 theelepel versgeperst citroensap
Zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Doe de wijn, azijn, peperbolletjes en sjalot in een pannetje. Breng aan de kook en laat voor de helft inkoken.
Zeef het mengsel en blend het wijn-azijnmengsel samen met de cashew crème, plantaardige boter, edelgist, kala namak en kurkuma.
Doe het geheel terug in het pannetje en warm op een zacht vuurtje door zonder te koken, al roerend.
Roer de dragon en citroensap erdoor en breng op smaak met zout.
Serveer onmiddellijk.

Nota:
*Zelfgemaakte dragonazijn: Giet een deel azijn uit een fles neutrale azijn en vul de fles met dragontakjes. Laat een aantal dagen tot weken trekken op een donkere plaats.


Béarnaise Sauce
vegan, gluten free

Ingredients:
¾ cup/180 ml dry white wine
3 tbsp tarragon vinegar*
1 shallot, chopped
1 tsp black pepper corns
½ cup/120 ml cashew crème
3 tbsp non-diary butter
1 tbsp nutritional yeast
Pinch kala namak
tsp turmeric
3 tbsp freshly chopped tarragon
½ - 1 tsp freshly squeezed lemon juice
Salt, to taste

Instructions:
Add wine, vinegar, pepper corns and shallot to a small pan. Bring to a boil and reduce by half.
Sift and blend the wine-vinegar mixture along with the cashew crème, non-diary butter, nutritional yeast, kala namak and turmeric.
Return the mix to the pan and gently heat, whilst stirring. Do not boil.
Stir in the tarragon and lemon juice. Season with salt.
Serve immediately.

Note:
Homemade tarragon vinegar: pour out a small amount of vinegar and fill the bottle with tarragon branches. Place in a dark place for a few days up to a few weeks.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…