Doorgaan naar hoofdcontent

Bearnaisesaus / Béarnaise Sauce

Klassieke bearnaisesaus, made vegan.

De klassieke (Franse) sauzen worden meestal gemaakt op basis van eieren en vééééél boter om een volle en romige smaak & textuur te bekomen. Deze vegan versie biedt  tegelijkertijd een gezonder alternatief én schrapt natuurlijk alle dierlijke producten, en dit zonder aan smaak in te boeten.

De basis voor de bearnaisesaus blijft dezelfde; een reductie van witte wijn (check of de wijn vegan is) en dragonazijn samen met een aantal smaakmakers. Het romige effect wordt bekomen door cashew crème en een veel kleinere hoeveelheid plantaardige boter toe te voegen. Om de saus op smaak te brengen, heb ik kala namak en edelgist gebruikt. Tot slot nog een beetje kurkuma voor de kleur en verse dragon (geen bearnaise zonder dragon!).

Ik ben alvast zeer blij en trots met het resultaat! Word vervolgd!

Geniet nog van het zonnetje!


Bearnaisesaus
veganistisch, glutenvrij

Ingrediënten:
¾ cup/180 ml droge witte wijn
3 eetlepels dragonazijn*
1 sjalot, gesnipperd
1 theelepel zwarte peperbolletjes
½ cup/120 ml cashew crème
3 eetlepels plantaardige boter
1 eetlepel edelgist
Snufje kala namak
theelepel kurkuma
3 eetlepels verse gehakte dragon
½ - 1 theelepel versgeperst citroensap
Zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Doe de wijn, azijn, peperbolletjes en sjalot in een pannetje. Breng aan de kook en laat voor de helft inkoken.
Zeef het mengsel en blend het wijn-azijnmengsel samen met de cashew crème, plantaardige boter, edelgist, kala namak en kurkuma.
Doe het geheel terug in het pannetje en warm op een zacht vuurtje door zonder te koken, al roerend.
Roer de dragon en citroensap erdoor en breng op smaak met zout.
Serveer onmiddellijk.

Nota:
*Zelfgemaakte dragonazijn: Giet een deel azijn uit een fles neutrale azijn en vul de fles met dragontakjes. Laat een aantal dagen tot weken trekken op een donkere plaats.


Béarnaise Sauce
vegan, gluten free

Ingredients:
¾ cup/180 ml dry white wine
3 tbsp tarragon vinegar*
1 shallot, chopped
1 tsp black pepper corns
½ cup/120 ml cashew crème
3 tbsp non-diary butter
1 tbsp nutritional yeast
Pinch kala namak
tsp turmeric
3 tbsp freshly chopped tarragon
½ - 1 tsp freshly squeezed lemon juice
Salt, to taste

Instructions:
Add wine, vinegar, pepper corns and shallot to a small pan. Bring to a boil and reduce by half.
Sift and blend the wine-vinegar mixture along with the cashew crème, non-diary butter, nutritional yeast, kala namak and turmeric.
Return the mix to the pan and gently heat, whilst stirring. Do not boil.
Stir in the tarragon and lemon juice. Season with salt.
Serve immediately.

Note:
Homemade tarragon vinegar: pour out a small amount of vinegar and fill the bottle with tarragon branches. Place in a dark place for a few days up to a few weeks.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…