Doorgaan naar hoofdcontent

Een Trio van BBQ Salades / A Trio of BBQ Salads

Het warme weer van de afgelopen dagen, schreeuwt natuurlijk om de BBQ aan te steken. Sommigen onder jullie hebben misschien de beelden van mijn BBQ shuttle kunnen zien op mijn facebook pagina… Voor degenen die het gemist hebben, het aansteken van de BBQ was euhm op zijn minst gezegd een ware ervaring!

Dit gaat een lange post worden! Een BBQ draait voor mij meestal meer om de salades en bijgerechten dan wat er op de BBQ ligt. In dit geval deel ik drie receptjes:

*Watermeloen-Puntpaprika-Radijsjes Salade
*Limabonen-Komkommersalade met Komijn (want vegans houden nu eenmaal van bonen)
*Pesto-Krieltjes Salade (i.p.v. traditionele aardappelsalade met een teveel aan mayo)

En als ik zeg receptjes, de salades zijn snel en eenvoudig te maken. Je wilt toch geen uren in een hete keuken staan te hakken en snijden bij tropische temperaturen?! Aan smaak echter ontbreekt het niet, met dank aan de nodige specerijen en kruiden.
En de presentatie? Gewoon in kommen en lepels erin, laat iedereen zichzelf maar bedienen vandaag!

Op de BBQ zelf:

*huisgemaakte worstjes (recept wordt later nog gepost)
*veggie burgers

Dus steek dat ding aan, relax en geniet!


Watermeloen-Puntpaprika-Radijsjes Salade
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
8-10 puntpaprika’s (afhankelijk van de grootte)
~⅛ watermeloen, in blokjes
1 bosje radijzen, in plakjes
1 rode ui, in dunne ringen
¼ cup muntblaadjes, gehakt
2 eetlepels olijfolie
Versgemalen zwarte peper
Handje walnoten, grof gehakt
Za’atar

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius. Leg de puntpaprika’s op een bakplaat en bak gedurende ±20 minuten, draai halverwege om. De velletjes beginnen te springen en los te laten.
Verwijder uit de oven en laat een vijftal minuten afkoelen. Verwijder de velletjes, snijd overlangs open en haal de zaadjes eruit. Snijd de paprika’s grove stukken. Laat verder afkoelen.
Meng de watermeloen, puntpaprika, radijsjes, rode ui en munt in een kom. Meng de olijfolie erdoor en breng op smaak met peper. Bestrooi met walnoten en za’atar.


Watermelon-Roasted Pepper-Radish Salad
vegan, gluten free, soy free

Ingredients:
8-10 long red peppers (depending on their size)
~⅛ watermelon, chopped
1 bunch radishes, sliced
1 rode onion, sliced
¼ cup mint leaves, chopped
2 tbsp olive oil
Freshly ground black pepper
Handful of walnuts, roughly chopped
Za’atar

Instructions:
Preheat the oven to 190° Celsius. Place the sweet peppers on a baking tray and roast for ±20 minutes, turning them halfway. The skins start to turn black and loosen.
Remove the peppers form the oven and cool down for 5 minutes. Remove the skins, cut the peppers in half and remove the seeds. Roughly chop the peppers and allow to cool down.
In a bowl, mix watermelon, peppers, radishes, red onion, and mint leaves. Mix in the olive oil and season with black pepper. Sprinkle with walnuts and za’atar.


Limabonen-Komkommersalade met Komijn
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
1 blik limabonen, gespoeld & uitgelekt
2 mini komkommers, in halve maantjes gesneden
3 lente-uitjes, in fijne ringetjes
Sap van ½ citroen
1 eetlepel olijfolie
Peper & zout
1 theelepel komijnzaad

Bereidingswijze:
Rooster de komijnzaadjes in een droge pan tot ze licht kleuren en geurig zijn. Zet opzij.
Meng de ingrediënten voor de salade in een kom. Breng op smaak met pezo.
Besprenkel de salade met de komijnzaadjes.


Lima Bean Cucumber Salad with Cumin
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients:
1 tin lima beans, rinsed & drained
2 baby cucumbers, chopped in half moons
3 spring onions, in rings
Juice of ½ lemon
1 tbsp olive oil
Pepper & salt
1 tsp cumin seeds

Instructions:
In a dry pan, toast the cumin seeds until light golden and fragrant.
In a bowl, combine the ingredients for the salad. Season with salt and pepper.
Sprinkle the salad with cumin seeds.

Pesto-Krieltjes Salade
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
~ ½ kilogram krieltjes
3 lente-uitjes, in ringen
Voor de pesto:
½ cup geroosterde cashewnoten
1 teentje knoflook, blaadjes, gehakt
1 bussel basilicum, gehakt
~ ½ cup olijfolie
2 theelepels citroensap
4 eetlepel edelgist
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Kook de krieltjes gaar en giet af. Verwijder indien gewenst de schil van de krieltjes (ik laat deze er gewoon aan).
Snijd de krieltjes in plakken en doe ze in een kom.
Meng de pesto onder de krieltjes terwijl deze nog lauw zijn. Laat de salade afkoelen, de pesto trekt lekker in de patatjes.
Voor de pesto:
Doe de cashewnoten, knoflook, basilicum, citroensap en edelgist in de kom van een food processor en pulseer tot een grove massa.
Voeg de olijfolie er in een straal bij en pulseer tot een gebonden massa.
Breng op smaak met peper en zout.


Baby Potato-Pesto Salad
vegan, gluten free, soy free

Ingredients:
~ ½ kilogram baby potatoes
3 spring onions, in rings
For the pesto:
½ cup toasted cashews
1 clove garlic, chopped
1 bunch basil leaves, chopped
~ ½ cup olive oil
2 tsp lemon juice
4 tbsp nutritional yeast
Pepper & salt, to taste

Instructions:
Boil the potatoes until done, drain. Remove the peel if desired (I just leave it on).
Slice the potatoes and add to a bowl.
Stir in the pesto whilst the potatoes are still lukewarm. Let the salad cool down, the pesto will flavour the potatoes.
For the pesto:
Pulse the cashews, garlic, basil leaves, lemon juice  and nutritional yeast in a food processor into a coarse pesto.
Add olive oil in a stream and pulse into a emulsified mass.
Season with salt and pepper.



Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…