Doorgaan naar hoofdcontent

Een Trio van BBQ Salades / A Trio of BBQ Salads

Het warme weer van de afgelopen dagen, schreeuwt natuurlijk om de BBQ aan te steken. Sommigen onder jullie hebben misschien de beelden van mijn BBQ shuttle kunnen zien op mijn facebook pagina… Voor degenen die het gemist hebben, het aansteken van de BBQ was euhm op zijn minst gezegd een ware ervaring!

Dit gaat een lange post worden! Een BBQ draait voor mij meestal meer om de salades en bijgerechten dan wat er op de BBQ ligt. In dit geval deel ik drie receptjes:

*Watermeloen-Puntpaprika-Radijsjes Salade
*Limabonen-Komkommersalade met Komijn (want vegans houden nu eenmaal van bonen)
*Pesto-Krieltjes Salade (i.p.v. traditionele aardappelsalade met een teveel aan mayo)

En als ik zeg receptjes, de salades zijn snel en eenvoudig te maken. Je wilt toch geen uren in een hete keuken staan te hakken en snijden bij tropische temperaturen?! Aan smaak echter ontbreekt het niet, met dank aan de nodige specerijen en kruiden.
En de presentatie? Gewoon in kommen en lepels erin, laat iedereen zichzelf maar bedienen vandaag!

Op de BBQ zelf:

*huisgemaakte worstjes (recept wordt later nog gepost)
*veggie burgers

Dus steek dat ding aan, relax en geniet!


Watermeloen-Puntpaprika-Radijsjes Salade
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
8-10 puntpaprika’s (afhankelijk van de grootte)
~⅛ watermeloen, in blokjes
1 bosje radijzen, in plakjes
1 rode ui, in dunne ringen
¼ cup muntblaadjes, gehakt
2 eetlepels olijfolie
Versgemalen zwarte peper
Handje walnoten, grof gehakt
Za’atar

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius. Leg de puntpaprika’s op een bakplaat en bak gedurende ±20 minuten, draai halverwege om. De velletjes beginnen te springen en los te laten.
Verwijder uit de oven en laat een vijftal minuten afkoelen. Verwijder de velletjes, snijd overlangs open en haal de zaadjes eruit. Snijd de paprika’s grove stukken. Laat verder afkoelen.
Meng de watermeloen, puntpaprika, radijsjes, rode ui en munt in een kom. Meng de olijfolie erdoor en breng op smaak met peper. Bestrooi met walnoten en za’atar.


Watermelon-Roasted Pepper-Radish Salad
vegan, gluten free, soy free

Ingredients:
8-10 long red peppers (depending on their size)
~⅛ watermelon, chopped
1 bunch radishes, sliced
1 rode onion, sliced
¼ cup mint leaves, chopped
2 tbsp olive oil
Freshly ground black pepper
Handful of walnuts, roughly chopped
Za’atar

Instructions:
Preheat the oven to 190° Celsius. Place the sweet peppers on a baking tray and roast for ±20 minutes, turning them halfway. The skins start to turn black and loosen.
Remove the peppers form the oven and cool down for 5 minutes. Remove the skins, cut the peppers in half and remove the seeds. Roughly chop the peppers and allow to cool down.
In a bowl, mix watermelon, peppers, radishes, red onion, and mint leaves. Mix in the olive oil and season with black pepper. Sprinkle with walnuts and za’atar.


Limabonen-Komkommersalade met Komijn
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
1 blik limabonen, gespoeld & uitgelekt
2 mini komkommers, in halve maantjes gesneden
3 lente-uitjes, in fijne ringetjes
Sap van ½ citroen
1 eetlepel olijfolie
Peper & zout
1 theelepel komijnzaad

Bereidingswijze:
Rooster de komijnzaadjes in een droge pan tot ze licht kleuren en geurig zijn. Zet opzij.
Meng de ingrediënten voor de salade in een kom. Breng op smaak met pezo.
Besprenkel de salade met de komijnzaadjes.


Lima Bean Cucumber Salad with Cumin
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients:
1 tin lima beans, rinsed & drained
2 baby cucumbers, chopped in half moons
3 spring onions, in rings
Juice of ½ lemon
1 tbsp olive oil
Pepper & salt
1 tsp cumin seeds

Instructions:
In a dry pan, toast the cumin seeds until light golden and fragrant.
In a bowl, combine the ingredients for the salad. Season with salt and pepper.
Sprinkle the salad with cumin seeds.

Pesto-Krieltjes Salade
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
~ ½ kilogram krieltjes
3 lente-uitjes, in ringen
Voor de pesto:
½ cup geroosterde cashewnoten
1 teentje knoflook, blaadjes, gehakt
1 bussel basilicum, gehakt
~ ½ cup olijfolie
2 theelepels citroensap
4 eetlepel edelgist
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Kook de krieltjes gaar en giet af. Verwijder indien gewenst de schil van de krieltjes (ik laat deze er gewoon aan).
Snijd de krieltjes in plakken en doe ze in een kom.
Meng de pesto onder de krieltjes terwijl deze nog lauw zijn. Laat de salade afkoelen, de pesto trekt lekker in de patatjes.
Voor de pesto:
Doe de cashewnoten, knoflook, basilicum, citroensap en edelgist in de kom van een food processor en pulseer tot een grove massa.
Voeg de olijfolie er in een straal bij en pulseer tot een gebonden massa.
Breng op smaak met peper en zout.


Baby Potato-Pesto Salad
vegan, gluten free, soy free

Ingredients:
~ ½ kilogram baby potatoes
3 spring onions, in rings
For the pesto:
½ cup toasted cashews
1 clove garlic, chopped
1 bunch basil leaves, chopped
~ ½ cup olive oil
2 tsp lemon juice
4 tbsp nutritional yeast
Pepper & salt, to taste

Instructions:
Boil the potatoes until done, drain. Remove the peel if desired (I just leave it on).
Slice the potatoes and add to a bowl.
Stir in the pesto whilst the potatoes are still lukewarm. Let the salad cool down, the pesto will flavour the potatoes.
For the pesto:
Pulse the cashews, garlic, basil leaves, lemon juice  and nutritional yeast in a food processor into a coarse pesto.
Add olive oil in a stream and pulse into a emulsified mass.
Season with salt and pepper.



Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…