Doorgaan naar hoofdcontent

Miso Mayonaise / Miso Mayonnaise

Mayo in Japanse stijl met miso.

Voor degenen die niet gekend zijn met miso:
Miso is een gefermenteerde sojabonenpasta uit Japan. De kleur kan variëren van licht tot zeer donker (afhankelijk van de hoeveelheid en de toegevoegde graansoort, bv; gerst, rijst of tarwe). Hoe donkerder de miso, hoe sterker de smaak. Ik gebruik meestal lichte miso op basis van sojabonen.
Als je een glutenvrij dieet volgt, lees het etiket na om na te gaan of er geen glutenbevattende graansoorten aan de miso toegevoegd zijn.

Miso is ‘umami’ (de “vijfde smaak” naast zout, zuur, zoet, bitter) en vrij zoutig van smaak. Persoonlijk ben ik een echte liefhebber van miso, pas echter op met de dosering, de smaak kan snel overheersen.

Het bekendste gerecht met miso is misosoep, dat in Japan dagelijks wordt gegeten. In de vegan keuken wordt miso veelvuldig gebruikt om sausen, soepen en snacks op smaak te brengen. Het is een echte smaakmaker voor veelvuldig gebruik.

Bovendien heeft miso tal van gezondheidsvoordelen. Het bevat vele antioxidanten, proteïnen, vitaminen en mineralen. Miso bevordert de spijsvertering en darmwerking, heeft een bloeddrukverlagende werking en is goed voor onze hersenen.

En nu terug naar de mayo…

Er volgen nog een aantal salade receptjes waarin de mayo wordt gebruikt. Probeer de miso mayo ook eens bij verse lente rolletjes of dumplings.

Miso Mayonaise
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
¼ cup/60 ml aquafaba
¾ cup/180 ml neutrale olie
1 eetlepel lichte miso
½ theelepel mirin
1 theelepel rijstazijn
Zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Doe de ingrediënten voor de mayo in een maatbeker en mix met een staafmixer tot de mayo dik en romig wordt.
Breng op smaak met zout indien nodig (de miso is al zoutig van smaak).
Zet een paar uur in de ijskast.
De mayo blijft ongeveer een week goed.


Miso Mayonnaise
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients:
¼ cup/60 ml aquafaba
¾ cup/180 ml neutral oil
1 tbsp light miso
½ tsp mirin
1 tsp rice vinegar
Salt, to taste

Instructions:
Add the ingredients for the mayo to a measuring cup and mix and mix until the mayo gets thick and creamy.
Season with salt if needed (the miso is already salty).
Place in the fridge for a few hours.
The mayo will keep for about 1 week.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…