Doorgaan naar hoofdcontent

Pistache-Rozenijs / Pistachio-Rose Ice Cream

Met de zomer in het land is het tijd voor ijsjes!

Hoewel er in de supermarkt tegenwoordig vrij gemakkelijk plantaardig ijs te verkrijgen is, maak ik meestal toch zelf mijn ijs. De smaken verkrijgbaar in de winkel zijn meestal beperkt en nogal saai, en zoals je weet wijk ik nogal eens graag af van alles wat standaard is.

Met het eerste goede weer van het jaar heb ik pistache-rozenijs gemaakt. De pistaches en rozen vullen mekaar perfect aan. In het recept heb ik rozenjam gebruikt, deze is verkrijgbaar bij Turkse winkels. Indien je dit niet hebt, kan je evengoed frambozen- of aardbeienjam gebruiken. Serveer in dit geval het pistache-ijs met vers fruit (zie nota). Of laat gewoon de jam weg en voeg eens het ijs bijna klaar is een handje chocolade chips toe!

Geniet van het zonnetje!


Pistache-Rozenijs
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
Voor het pistache-rozenijs:
½ cup/60 gram pistaches
1 cup/240 ml water of amandelmelk
1 blik volle kokosmelk
¼ theelepel xanthaan
cup agave of ahornsiroop
Zaadjes van 1 vanillestokje (of 1 theelepel vanille extract)
1 eetlepel wodka of rum (optioneel)
Extra:
Gehakte pistaches
Rozenjam*
Gedroogde rozenblaadjes*

Bereidingswijze:
De dag voordien: Plaats de kom van je ijsmachine in de diepvries.
Voor het pistache-rozenijs:
Doe de ingrediënten voor het ijs in een blender en blend tot een glad geheel. Giet het mengsel in een kom, dek af en laat volledig koud worden in de ijskast.
Giet het mengsel in de ijsmachine en laat het ijs draaien tot het romig & dik wordt.
Schep de helft van het pistache-ijs in een diepvriesbakje. Lepel er wat rozenjam op en roer een beetje door met een prikkertje. Bepsprenkel met pistaches.
Schep de rest van het pistache-ijs erover. Lepel er een paar lepels rozenjam over het ijs en roer door. Besprenkel met pistaches en rozenblaadjes.
Plaats het ijs een aantal uur in de diepvries of tot het stevig is.
Zet het ijs ongeveer 15 à 20 minuten voor het serveren uit de diepvriezer om het scheppen gemakkelijker te maken.
Het ijs kan een aantal dagen bewaart worden, maar smaakt het best vers.

Nota’s + variaties:
*Vervang de rozenjam door frambozen- of aardbeienjam. Serveer het ijs met verse frambozen of aardbeien.
**Als je een groenere kleur wenst, belend een handjevol spinazie mee met de ingrediënten voor het ijs of voeg een snufje spirulina toe.


Pistachio-Rose Ice Cream
vegan, gluten free, soy free

Ingredients:
For the pistachio-rose ice cream:
½ cup/60 gram pistachios
1 cup/240 ml water or almond milk
1 tin full fat coconut milk
¼ tsp xanthan
⅓ cup agave of maple syrup
Seeds of  van vanilla pod (of 1 tsp vanilla extract)
1 tbsp vodka of rum (optional)
Extra:
Chopped pistachios
Rose jam*
Dried rose petals*

Instructions:
The day before:
Place the bowl of the ice cream machine in the freezer.
For the pistachio-rose ice cream:
Place the ingredients for the ice cream in a blender and blend until smooth and combined. Transfer the mixture to a bowl, cover and refrigerate until completely chilled.
Churn the ice cream according to manufacturer’s instructions.
Scoop half of the ice cream into an airtight container. Place a few tbsp of rose jam on top and swirl with a wooden stick. Sprinkle with pistachios.
Top with the remaining ice cream. Again swirl in a few tbsp of rose jam. Sprinkle with pistachios and rose petals.
Smooth the top, cover and place in the freezer to set.

Note + variations:
*Use raspberry or strawberry jam instead of rose jam. Serve the ice cream with fresh raspberries or strawberries.
**If you would like a greener ice cream, blend a handful of spinach along with the ingredients for the ice cream or add a pinch of spirulina.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…