Doorgaan naar hoofdcontent

Pistache-Rozenijs / Pistachio-Rose Ice Cream

Met de zomer in het land is het tijd voor ijsjes!

Hoewel er in de supermarkt tegenwoordig vrij gemakkelijk plantaardig ijs te verkrijgen is, maak ik meestal toch zelf mijn ijs. De smaken verkrijgbaar in de winkel zijn meestal beperkt en nogal saai, en zoals je weet wijk ik nogal eens graag af van alles wat standaard is.

Met het eerste goede weer van het jaar heb ik pistache-rozenijs gemaakt. De pistaches en rozen vullen mekaar perfect aan. In het recept heb ik rozenjam gebruikt, deze is verkrijgbaar bij Turkse winkels. Indien je dit niet hebt, kan je evengoed frambozen- of aardbeienjam gebruiken. Serveer in dit geval het pistache-ijs met vers fruit (zie nota). Of laat gewoon de jam weg en voeg eens het ijs bijna klaar is een handje chocolade chips toe!

Geniet van het zonnetje!


Pistache-Rozenijs
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
Voor het pistache-rozenijs:
½ cup/60 gram pistaches
1 cup/240 ml water of amandelmelk
1 blik volle kokosmelk
¼ theelepel xanthaan
cup agave of ahornsiroop
Zaadjes van 1 vanillestokje (of 1 theelepel vanille extract)
1 eetlepel wodka of rum (optioneel)
Extra:
Gehakte pistaches
Rozenjam*
Gedroogde rozenblaadjes*

Bereidingswijze:
De dag voordien: Plaats de kom van je ijsmachine in de diepvries.
Voor het pistache-rozenijs:
Doe de ingrediënten voor het ijs in een blender en blend tot een glad geheel. Giet het mengsel in een kom, dek af en laat volledig koud worden in de ijskast.
Giet het mengsel in de ijsmachine en laat het ijs draaien tot het romig & dik wordt.
Schep de helft van het pistache-ijs in een diepvriesbakje. Lepel er wat rozenjam op en roer een beetje door met een prikkertje. Bepsprenkel met pistaches.
Schep de rest van het pistache-ijs erover. Lepel er een paar lepels rozenjam over het ijs en roer door. Besprenkel met pistaches en rozenblaadjes.
Plaats het ijs een aantal uur in de diepvries of tot het stevig is.
Zet het ijs ongeveer 15 à 20 minuten voor het serveren uit de diepvriezer om het scheppen gemakkelijker te maken.
Het ijs kan een aantal dagen bewaart worden, maar smaakt het best vers.

Nota’s + variaties:
*Vervang de rozenjam door frambozen- of aardbeienjam. Serveer het ijs met verse frambozen of aardbeien.
**Als je een groenere kleur wenst, belend een handjevol spinazie mee met de ingrediënten voor het ijs of voeg een snufje spirulina toe.


Pistachio-Rose Ice Cream
vegan, gluten free, soy free

Ingredients:
For the pistachio-rose ice cream:
½ cup/60 gram pistachios
1 cup/240 ml water or almond milk
1 tin full fat coconut milk
¼ tsp xanthan
⅓ cup agave of maple syrup
Seeds of  van vanilla pod (of 1 tsp vanilla extract)
1 tbsp vodka of rum (optional)
Extra:
Chopped pistachios
Rose jam*
Dried rose petals*

Instructions:
The day before:
Place the bowl of the ice cream machine in the freezer.
For the pistachio-rose ice cream:
Place the ingredients for the ice cream in a blender and blend until smooth and combined. Transfer the mixture to a bowl, cover and refrigerate until completely chilled.
Churn the ice cream according to manufacturer’s instructions.
Scoop half of the ice cream into an airtight container. Place a few tbsp of rose jam on top and swirl with a wooden stick. Sprinkle with pistachios.
Top with the remaining ice cream. Again swirl in a few tbsp of rose jam. Sprinkle with pistachios and rose petals.
Smooth the top, cover and place in the freezer to set.

Note + variations:
*Use raspberry or strawberry jam instead of rose jam. Serve the ice cream with fresh raspberries or strawberries.
**If you would like a greener ice cream, blend a handful of spinach along with the ingredients for the ice cream or add a pinch of spirulina.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…