Doorgaan naar hoofdcontent

Seitan “Steak” met Bearnaisesaus / Seitan “Steak” Béarnaise

Vorige week postte ik een recept voor bearnaisesaus. Degenen die regelmatig mijn blog bezoeken weten misschien al dat ik niet graag half werk lever, bij deze dus het vervolg. Ik blijf hiervoor nog even in de klassieke Franse keuken, en heb dan maar meteen een vegan versie gemaakt van de bekende steak bearnaise.

Voor de “steaks” zag ik maar één mogelijkheid: seitan. Om deze iets minder chewy te maken, heb ik kikkererwtenbloem en sojabloem aan de tarwegluten toegevoegd (indien je geen  sojabloem hebt, kan je deze vervangen door extra kikkererwtenbloem). Natuurlijk nog de nodige smaakmakers en specerijen, want zonder geen smaak.

Deze seitan “steaks” zitten vol hartige & robuuste smaken, zonder de bedoeling te hebben de smaak van vlees na te bootsen. En zoals de titel al aangeeft, worden de “steaks” geserveerd met bearnaisesaus en natuurlijk frietjes & sla!




Seitan “Steak”
veganistisch, sojavrije optie, notenvrij

Voor 4 grote “steaks”:
Ingrediënten:
Droge ingrediënten:
1 ½ cup tarwegluten
¼ cup kikkererwtenbloem
¼ cup sojabloem (of extra kikkererwtenbloem)
¼ cup edelgist
1 theelepel lookpoeder
1 theelepel ui poeder
½ theelepel komijnpoeder
2 theelepels paprikapoeder (of gebruik 1 theelepel paprika + 1 theelepel gerookte paprika)
1 theelepel mosterdpoeder
Natte ingrediënten:
1 cup groentebouillon of water
¼ cup ketchup
2 eetlepels tamari
2 theelepels olijfolie

Extra:
1 recept bearnaisesaus (of dubbel indien je veel saus wenst)
ovenfrietjes
salade (op de foto gegrilde baby gem)

Bereidingswijze:
Roer de natte ingrediënten in een kom tot een gladde massa.
Meng de droge ingrediënten en voeg het geheel  bij de natte ingrediënten, kneed tot een samenhangend geheel.
Verdeel het mengsel in 4 gelijke delen.
Vorm “steaks” van het mengsel en verpak losjes in aluminium folie.
Leg de “steaks” in een stomer en stoom ze gedurende 30-35 minuten (afhankelijk van de dikte). Laat volledig afkoelen.
Verhit olie of plantaardige boter in een pan en bak de “steaks” aan beide kanten goudbruin. Serveer met de bearnaisesaus, frietjes en salade!

Nota:
De “steaks” kunnen gebakken worden, gegrild op de barbecue…


Seitan “Steak”
vegan, soy free option, nut free

Makes 4 large “steaks”:
Ingredients:
Dry ingredients:
1 ½ cup vital wheat gluten
¼ cup chickpea flour
¼ cup soy flour (of extra chickpea flour)
¼ cup nutritional yeast
1 tsp look powder
1 tsp onion powder
½ tsp cumin powder
2 tsp paprika (or use 1 tsp paprika + 1 tsp smoked paprika)
1 tsp mustard powder
Wet ingredients:
1 cup veggie stock of water
¼ cup ketchup
2 tbsp tamari
2 tsp olive oil

Extra:
1 recipe béarnaise sauce (or double if you like a lot of sauce)
oven chips/fries
salad (picture: griddled baby gem)

Instructions:
Mix the wet ingredients in a bowl.
Combine the dry ingredients, add to the bowl with wet ingredients and knead into a smooth dough.
Divide the mixture in 4 equal pieces. Shape into “steaks”. Wrap loosely with aluminium foil.
Place the sausages in a steamer and steam for 30-35 minutes (depending on the thickness).
Cool down completely.
Heat oil or non-diary butter in a pan. Fry the “steaks” until golden on both sides. Serve with béarnaise, fries and a salad!

Note:
The “steaks” can be fried, barbecued…

Reacties

  1. Ik heb dit recept gisteren gemaakt. Overheerlijk, zoals al je receptjes! Mijn man proefde niet eens dat de saus vegan was. Komt nog vaker op het menu, dank om te delen.
    Anja & Dirk

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…