Doorgaan naar hoofdcontent

Spelt-Ontbijtmuffins met Blauwe Bessen & Pecans / Spelt-Breakfast Muffins with Blueberries & Pecans

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, en toch heb ik altijd een beetje moeite om zo vroeg op de dag een deftig & uitgebreid ontbijt te nemen. Deze muffins maken het alvast een stuk gemakkelijker en het smakelijke gedeelte neem ik er met plezier bij!

De ontbijtmuffins bevatten de nodige trage voedingsstoffen om je lang op de been te houden. De muffins zitten vol goede ingrediënten zonder een overdaad aan calorieën te leveren. In vergelijking met de meeste muffins uit de winkel zijn deze laag in vet & suiker! In de plaats daarvan natuurlijke ingrediënten:

*twee soorten fruit: banaan & blauwe bessen;
*speltbloem en -vlokken;
*ongeraffineerde kokosbloesemsuiker;
*noten;
*& kaneel.

Kaneel heeft net als andere specerijen vele gezondheidsvoordelen. In deze muffins wordt kaneel gebruikt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en om de zoete smaak te benadrukken zonder extra suiker toe te moeten voegen.

De muffins zijn zeer gemakkelijk te maken en blijven een aantal dagen vers in een luchtdichte bewaardoos. En als je het mij vraagt, deze muffins kunnen ook als energiek tussendoortje worden gegeten.

Smakelijk & een goede dag aan allen!


Spelt-Ontbijtmuffins met Blauwe Bessen & Pecans
veganistisch, sojavrij, laag vetgehalte, laag suikergehalte

Voor 6 à 7 muffins:
Ingrediënten:
Droog:
¾ cup/120 gram speltbloem
¼ cup/50 gram kokosbloesemsuiker
1 theelepel kaneelpoeder
3 eetlepels spelt vlokken
3 eetlepels gehakte pecans
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel bicarbonaat
Snufje zout
Nat:
1 medium & goed rijpe banaan, geprakt
2 eetlepels neutrale olie (raapzaadolie gebruikt)
¼ cup/60 ml amandelmelk
½ theelepel vanille extract
Overige:
~ ¼ cup blauwe bessen (vers of diepvries)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Bekleed een muffin vorm met muffin papiertjes.
Meng de natte ingrediënten door in een kom. Meng in een andere kom de droge ingrediënten.
Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten. Spatel voorzichtig de blauwe bessen door het beslag.
Vul de vormpjes voor ¾ met beslag.
Bak de cup cakes 14 à 16 in de voorverwarmde oven.
Laat volledig afkoelen op een rooster.

Nota:
Het is aangeraden de cakejes meerdere uren op voorhand te bakken om te voorkomen dat ze aan de papiertjes kleven door het lage vetgehalte. Of gebruik een siliconen muffin vorm.


Spelt-Breakfast Muffins with Blueberries & Pecans
vegan, soy free, low fat, low sugar

Makes 6-7 muffins:
Ingredients:
Dry:
¾ cup/125 gram spelt flour
¼ cup/50 grams coconut blossom sugar
1 tsp cinnamon
3 tbsp spelt flakes
3 tbsp chopped pecans
½ tsp baking powder
¼ tsp baking soda
Pinch of salt
Wet:
1 medium well-ripe banana, mashed
2 tbsp neutral oil (rapeseed oil used)
¼ cup/60 ml almond milk
½ tsp vanilla extract
Other:
~ ¼ cup blueberries (fresh or frozen)

Instructions:
Preheat the oven to 180° Celsius. Line a muffin tin with paper liners.
Mix the wet ingredients. In another bowl mix the dry ingredients.
Combine wet and dry ingredients. Gently fold in the blueberries.
Spoon the mixture into the paper liners until  they are filled ¾.
Bake in the oven for 14 to 16 minutes.
Cool down completely on a wire rack.

Note:
It’s recommended to bake the cakes several hours in advance to prevent them sticking to the paper liners due to the low fat content. Or use a silicon mould.

Reacties

  1. Hey, bedankt voor het recept. Morgen naar de winkel en muffins maken.
    We hebben gesmuld gisteren hé!
    Groetje Sofia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laat het smaken! Volgende keer weer iets lekkers, tot dan!
      Groetjes Yanni xxx

      Verwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…