Doorgaan naar hoofdcontent

Spelt-Ontbijtmuffins met Blauwe Bessen & Pecans / Spelt-Breakfast Muffins with Blueberries & Pecans

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, en toch heb ik altijd een beetje moeite om zo vroeg op de dag een deftig & uitgebreid ontbijt te nemen. Deze muffins maken het alvast een stuk gemakkelijker en het smakelijke gedeelte neem ik er met plezier bij!

De ontbijtmuffins bevatten de nodige trage voedingsstoffen om je lang op de been te houden. De muffins zitten vol goede ingrediënten zonder een overdaad aan calorieën te leveren. In vergelijking met de meeste muffins uit de winkel zijn deze laag in vet & suiker! In de plaats daarvan natuurlijke ingrediënten:

*twee soorten fruit: banaan & blauwe bessen;
*speltbloem en -vlokken;
*ongeraffineerde kokosbloesemsuiker;
*noten;
*& kaneel.

Kaneel heeft net als andere specerijen vele gezondheidsvoordelen. In deze muffins wordt kaneel gebruikt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en om de zoete smaak te benadrukken zonder extra suiker toe te moeten voegen.

De muffins zijn zeer gemakkelijk te maken en blijven een aantal dagen vers in een luchtdichte bewaardoos. En als je het mij vraagt, deze muffins kunnen ook als energiek tussendoortje worden gegeten.

Smakelijk & een goede dag aan allen!


Spelt-Ontbijtmuffins met Blauwe Bessen & Pecans
veganistisch, sojavrij, laag vetgehalte, laag suikergehalte

Voor 6 à 7 muffins:
Ingrediënten:
Droog:
¾ cup/120 gram speltbloem
¼ cup/50 gram kokosbloesemsuiker
1 theelepel kaneelpoeder
3 eetlepels spelt vlokken
3 eetlepels gehakte pecans
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel bicarbonaat
Snufje zout
Nat:
1 medium & goed rijpe banaan, geprakt
2 eetlepels neutrale olie (raapzaadolie gebruikt)
¼ cup/60 ml amandelmelk
½ theelepel vanille extract
Overige:
~ ¼ cup blauwe bessen (vers of diepvries)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Bekleed een muffin vorm met muffin papiertjes.
Meng de natte ingrediënten door in een kom. Meng in een andere kom de droge ingrediënten.
Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten. Spatel voorzichtig de blauwe bessen door het beslag.
Vul de vormpjes voor ¾ met beslag.
Bak de cup cakes 14 à 16 in de voorverwarmde oven.
Laat volledig afkoelen op een rooster.

Nota:
Het is aangeraden de cakejes meerdere uren op voorhand te bakken om te voorkomen dat ze aan de papiertjes kleven door het lage vetgehalte. Of gebruik een siliconen muffin vorm.


Spelt-Breakfast Muffins with Blueberries & Pecans
vegan, soy free, low fat, low sugar

Makes 6-7 muffins:
Ingredients:
Dry:
¾ cup/125 gram spelt flour
¼ cup/50 grams coconut blossom sugar
1 tsp cinnamon
3 tbsp spelt flakes
3 tbsp chopped pecans
½ tsp baking powder
¼ tsp baking soda
Pinch of salt
Wet:
1 medium well-ripe banana, mashed
2 tbsp neutral oil (rapeseed oil used)
¼ cup/60 ml almond milk
½ tsp vanilla extract
Other:
~ ¼ cup blueberries (fresh or frozen)

Instructions:
Preheat the oven to 180° Celsius. Line a muffin tin with paper liners.
Mix the wet ingredients. In another bowl mix the dry ingredients.
Combine wet and dry ingredients. Gently fold in the blueberries.
Spoon the mixture into the paper liners until  they are filled ¾.
Bake in the oven for 14 to 16 minutes.
Cool down completely on a wire rack.

Note:
It’s recommended to bake the cakes several hours in advance to prevent them sticking to the paper liners due to the low fat content. Or use a silicon mould.

Reacties

  1. Hey, bedankt voor het recept. Morgen naar de winkel en muffins maken.
    We hebben gesmuld gisteren hé!
    Groetje Sofia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laat het smaken! Volgende keer weer iets lekkers, tot dan!
      Groetjes Yanni xxx

      Verwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…