Doorgaan naar hoofdcontent

Kokos Panna Cotta met Gepocheerde Abrikozen & Gesuikerde Pistaches / Coconut Panna Cotta with Poached Apricots & Candied Pistachios

Het is nog eens dessertjes tijd op Chillies for Chocolate!
En ik heb het eens nagekeken, er staat eigenlijk maar één echt dessertje op de blog tot nu toe. Reden, ik eet gewoon niet vaak dessert. Nagerechtjes komen bij mij enkel op het menu als ik gasten heb, en dat is niet de meest uitgelezen moment om recepten te gaan uitwerken. Om de zoete tand op de blog tevreden te houden, vandaag toch nog eens de moeite genomen om pen & papier te nemen en alles netjes uit te schrijven.

Het dessertje dan:

* kokos panna cotta
* gepocheerde abrikozen, volop in het seizoen!
* vanille-suikersiroop
& gesuikerde pistaches voor een krokant contrast

De panna cotta is een lichtere versie van het oorspronkelijke Italiaanse toetje. Hiervoor heb ik een deel van de kokosroom vervangen door kokosmelk uit brik. In mijn ogen komt het zelfs de textuur ten goede.

En al lijkt het misschien veel werk, alle componenten van het dessertbordje zijn simpel & snel te maken en kunnen op voorrand bereid worden. Lees best even heel het recept door voordat je begint, zet alles klaar en de helft van het werk is al gedaan.

Smakelijk!


Kokos Panna Cotta met Gepocheerde Abrikozen & Gesuikerde Pistaches
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

voor 6 à 8 personen:
Ingrediënten:
Voor de kokos panna cotta:
1 cup/240 ml kokosmelk (brik)
1 blik/400 ml volle kokosmelk
1 theelepel/~2 gram agar agar
cup/65 gram suiker
1 ½ theelepel kokosextract
Voor de gepocheerde abrikozen:
8 abrikozen, gehalveerd & ontpit
¼ cup/50 gram suiker
1 cup/240 ml water
Zaadjes van 1 vanillestokje
Voor de gesuikerde pistaches:
½ cup/60 gram ongezouten pistaches
1 theelepel water
1 eetlepel kokosbloesemsuiker (of bruine suiker)
1 theelepel ahornsiroop
Snufje zout
Extra:
Siliconen vormpjes

Bereidingswijze:
Voor de kokos panna cotta:
Doe de kokosmelk (brik) in een kookpot en strooi de agar agar erover, laat even staan tot deze is opgelost.
Voeg de kokosmelk uit blik toe en breng al roerend aan de kook. Laat zachtjes drie minuten koken.
Roer de suiker en kokosextract erdoor en kook al roerend nog een minuutje door.
Giet de panna cotta in siliconen vormpjes (of panna cotta vormpjes of glaasjes).
Laat 15 minuten afkoelen op de kast en laat verder opstijven in de ijskast (ongeveer 4 uur).
Voor de gepocheerde abrikozen:
Doe het water, suiker en zaadjes van het vanillestokje in een kookpot. Breng aan de kook.
Leg de abrikozen in het mengsel en laat op een zacht vuurtje 4 à 5 minuten pocheren (niet koken).
Haal de abrikozen eruit en laat het suikermengsel voor de helft inkoken.
Voor de gesuikerde pistaches:
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een klein kommetje water, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en zout.
Rooster de pistaches in een pan tot ze goudkleurig zijn. Giet het suikermengsel over de noten. Roer een 15tal seconden door. Stort de pistaches op de bakplaat en laat afkoelen.
Afwerking:
Verwijder de panna cotta uit de vormpjes en leg op een bord.
Plaats er een aantal gepocheerde abrikozen bij en lepel er wat van de suikersiroop over.
Garneer met de gesuikerde pistaches.
Smakelijk!


Coconut Panna Cotta with Poached Apricots & Candied Pistachios
vegan, gluten free, soy free

Serves 6-8:
Ingredients:
For the coconut panna cotta:
1 cup coconut milk (brick)
1 tin/400 ml full fat coconut milk
1 tsp/~2 grams agar agar
cup/65 grams sugar
1 ½ tsp coconut extract
For the poached apricots:
8 apricots, halved & destoned
¼ cup/50 grams sugar
1 cup/240 ml water
Seeds of 1 vanilla pod
For the candied pistachios:
½ cup/60 gram unsalted pistachios
1 tsp water
1 tbsp coconut blossom sugar (or brown sugar)
1 tsp maple syrup
Pinch of salt
Extra:
Silicone moulds

Instructions:
For the coconut panna cotta:
Pour the coconut milk (brick) in a pot and sprinkle the agar agar on top. Let it sit for a few minutes until dissolved.
Add the coconut milk (tin) and bring to a boil, whilst stirring. Let it cook for 3 minutes.
Add the sugar and coconut extract and cook for another minute, whilst stirring.
Pour into silicone moulds (or panna cotta moulds or glasses).
Let the panna cotta cool down on the counter for 15 minutes, then place in the fridge to set (about 4 hours).
For the poached apricots:
Add water, sugar and seeds of 1 vanilla pod to a cooking pot. Bring to a boil.
Place the apricots in the pot and poach for 4-5 minutes (do not boil).
Take out the apricots and reduce the sugar mixture by half.
For the candied pistachios:
Line a baking tray with parchment paper.
In a small bowl combine water, coconut blossom sugar and maple syrup.
Toast the pistachios until golden. Pour over the sugar mixture and stir for 15 seconds.
Spread the pistachios on the baking tray and allow to cool down.
Assembly:
Remove the panna cotte from the moulds and put on a plate.
Place a few apricots beside the panna cotta and drizzle with the sugar syrup.
Garnish with candied pistachios.
Enjoy!


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…