Doorgaan naar hoofdcontent

Kokos Panna Cotta met Gepocheerde Abrikozen & Gesuikerde Pistaches / Coconut Panna Cotta with Poached Apricots & Candied Pistachios

Het is nog eens dessertjes tijd op Chillies for Chocolate!
En ik heb het eens nagekeken, er staat eigenlijk maar één echt dessertje op de blog tot nu toe. Reden, ik eet gewoon niet vaak dessert. Nagerechtjes komen bij mij enkel op het menu als ik gasten heb, en dat is niet de meest uitgelezen moment om recepten te gaan uitwerken. Om de zoete tand op de blog tevreden te houden, vandaag toch nog eens de moeite genomen om pen & papier te nemen en alles netjes uit te schrijven.

Het dessertje dan:

* kokos panna cotta
* gepocheerde abrikozen, volop in het seizoen!
* vanille-suikersiroop
& gesuikerde pistaches voor een krokant contrast

De panna cotta is een lichtere versie van het oorspronkelijke Italiaanse toetje. Hiervoor heb ik een deel van de kokosroom vervangen door kokosmelk uit brik. In mijn ogen komt het zelfs de textuur ten goede.

En al lijkt het misschien veel werk, alle componenten van het dessertbordje zijn simpel & snel te maken en kunnen op voorrand bereid worden. Lees best even heel het recept door voordat je begint, zet alles klaar en de helft van het werk is al gedaan.

Smakelijk!


Kokos Panna Cotta met Gepocheerde Abrikozen & Gesuikerde Pistaches
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

voor 6 à 8 personen:
Ingrediënten:
Voor de kokos panna cotta:
1 cup/240 ml kokosmelk (brik)
1 blik/400 ml volle kokosmelk
1 theelepel/~2 gram agar agar
cup/65 gram suiker
1 ½ theelepel kokosextract
Voor de gepocheerde abrikozen:
8 abrikozen, gehalveerd & ontpit
¼ cup/50 gram suiker
1 cup/240 ml water
Zaadjes van 1 vanillestokje
Voor de gesuikerde pistaches:
½ cup/60 gram ongezouten pistaches
1 theelepel water
1 eetlepel kokosbloesemsuiker (of bruine suiker)
1 theelepel ahornsiroop
Snufje zout
Extra:
Siliconen vormpjes

Bereidingswijze:
Voor de kokos panna cotta:
Doe de kokosmelk (brik) in een kookpot en strooi de agar agar erover, laat even staan tot deze is opgelost.
Voeg de kokosmelk uit blik toe en breng al roerend aan de kook. Laat zachtjes drie minuten koken.
Roer de suiker en kokosextract erdoor en kook al roerend nog een minuutje door.
Giet de panna cotta in siliconen vormpjes (of panna cotta vormpjes of glaasjes).
Laat 15 minuten afkoelen op de kast en laat verder opstijven in de ijskast (ongeveer 4 uur).
Voor de gepocheerde abrikozen:
Doe het water, suiker en zaadjes van het vanillestokje in een kookpot. Breng aan de kook.
Leg de abrikozen in het mengsel en laat op een zacht vuurtje 4 à 5 minuten pocheren (niet koken).
Haal de abrikozen eruit en laat het suikermengsel voor de helft inkoken.
Voor de gesuikerde pistaches:
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een klein kommetje water, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en zout.
Rooster de pistaches in een pan tot ze goudkleurig zijn. Giet het suikermengsel over de noten. Roer een 15tal seconden door. Stort de pistaches op de bakplaat en laat afkoelen.
Afwerking:
Verwijder de panna cotta uit de vormpjes en leg op een bord.
Plaats er een aantal gepocheerde abrikozen bij en lepel er wat van de suikersiroop over.
Garneer met de gesuikerde pistaches.
Smakelijk!


Coconut Panna Cotta with Poached Apricots & Candied Pistachios
vegan, gluten free, soy free

Serves 6-8:
Ingredients:
For the coconut panna cotta:
1 cup coconut milk (brick)
1 tin/400 ml full fat coconut milk
1 tsp/~2 grams agar agar
cup/65 grams sugar
1 ½ tsp coconut extract
For the poached apricots:
8 apricots, halved & destoned
¼ cup/50 grams sugar
1 cup/240 ml water
Seeds of 1 vanilla pod
For the candied pistachios:
½ cup/60 gram unsalted pistachios
1 tsp water
1 tbsp coconut blossom sugar (or brown sugar)
1 tsp maple syrup
Pinch of salt
Extra:
Silicone moulds

Instructions:
For the coconut panna cotta:
Pour the coconut milk (brick) in a pot and sprinkle the agar agar on top. Let it sit for a few minutes until dissolved.
Add the coconut milk (tin) and bring to a boil, whilst stirring. Let it cook for 3 minutes.
Add the sugar and coconut extract and cook for another minute, whilst stirring.
Pour into silicone moulds (or panna cotta moulds or glasses).
Let the panna cotta cool down on the counter for 15 minutes, then place in the fridge to set (about 4 hours).
For the poached apricots:
Add water, sugar and seeds of 1 vanilla pod to a cooking pot. Bring to a boil.
Place the apricots in the pot and poach for 4-5 minutes (do not boil).
Take out the apricots and reduce the sugar mixture by half.
For the candied pistachios:
Line a baking tray with parchment paper.
In a small bowl combine water, coconut blossom sugar and maple syrup.
Toast the pistachios until golden. Pour over the sugar mixture and stir for 15 seconds.
Spread the pistachios on the baking tray and allow to cool down.
Assembly:
Remove the panna cotte from the moulds and put on a plate.
Place a few apricots beside the panna cotta and drizzle with the sugar syrup.
Garnish with candied pistachios.
Enjoy!


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…