Doorgaan naar hoofdcontent

Turkse Salade met Geroosterde Puntpaprika’s & Linzen / Turkish Salad with Roasted Sweet Peppers & Lentils

Hallo iedereen. Vandaag een receptje voor een Turks geïnspireerde salade.

Ik doe al jaren boodschappen in een Turkse winkel. Vandaag kreeg ik er gratis een tip bij voor de bereiding van de puntpaprika’s: roosteren in de oven & pellen. En ook ik neem tips altijd graag in ontvangst. Het idee voor deze salade was geboren.

* zoete oven geroosterde puntpaprika’s
* puy linzen
* komkommer
* walnoten
* granaatappelpitten of cranberries
* muntblaadjes
* afgewerkt met een fris-zoete dressing met za’atar

In dit geval heb ik de salade heel rustiek geserveerd. Nog wat vers gebakken platbrood erbij en de maaltijd staat op tafel. Ideaal voor de lunch of als lichte maaltijd op een zomeravond!
Smakelijk!


Turkse Salade met Geroosterde Puntpaprika’s & Linzen
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
10 rode puntpaprika’s
1 cup/180 gram puy linzen
groentebouillon
1 komkommer of 3 kleine komkommers, in halve maantjes
Handjevol walnoten, grof gehakt
2 sjalotjes, in fijne ringetjes
Rucola blaadjes
½ cup munt blaadjes, grof gesneden
Granaatappel pitjes of cranberries
Voor de dressing:
3 eetlepels extra vierge olijfolie
1 ½ eetlepel granaatappelsiroop
2 eetlepels vers citroensap
1 theelepel za'atar
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius. Leg de puntpaprika’s op een bakplaat en bak gedurende ±20 minuten, draai halverwege om. De velletjes beginnen te springen en los te laten.
Verwijder uit de oven en laat een vijftal minuten afkoelen. Verwijder de velletjes, snijd overlangs open en haal de zaadjes eruit. Snijd de paprika’s in lange repen.
Kook ondertussen de linzen beetgaar in bouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af.
Leg de ingrediënten voor de salade willekeurig op de borden en besprenkel met de dressing.
Serveer met platbrood.
Voor de dressing:
Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje, breng op smaak met pezo.


Turkish Salad with Roasted Sweet Peppers & Lentils
vegan, gluten free, soy free

Ingredients:
10 long sweet red peppers
1 cup/180 grams puy lentils
Veggie stock
1 cucumber or 3 baby cucumbers, chopped in half moons
Handful of walnuts, roughly chopped
2 shallots, in fine rings
Arugula leaves
½ cup mint leaves, roughly chopped
Pomegranate seeds or cranberries
For the dressing:
3 tbsp extra virgin olive oil
1 ½ tbsp pomegranate molasses
2 tbsp freshly squeezed lemon juice
1 tsp za'atar
Pepper & salt, to taste

Instructions:
Preheat the oven to 190° Celsius. Place the sweet peppers on a baking tray and roast for ±20 minutes, turning them halfway. The skins start to turn black and loosen.
Remove the peppers form the oven and cool down for 5 minutes. Remove the skins, cut the peppers in half and remove the seeds. Slice the peppers into long strips.
Meanwhile cook the lentils in veggie stock according to package instructions, drain.
Arrange the ingredients for the salad randomly on the plates and drizzle with dressing.
Serve with flatbread.
For the dressing:
Combine the ingredients for the dressing in a small bowl. Season with salt and pepper.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…