Doorgaan naar hoofdcontent

Indische Roerbak met Quinoa, Kikkererwten & Groenten / Indian Stir-fry with Quinoa, Chickpeas & Veggies

Roerbak met groenten, kikkererwten & quinoa, Indische stijl. Een instant gezonde maaltijd.

Ook dit jaar kweek ik weer groenten & fruit in mijn bescheiden stadstuintje. Ik heb gezien de oppervlakte dan ook geen massa’s groenten te oogsten. Het blijft beperkt tot een handje van dit en een handje van dat. Ideaal om te verwerken in roerbakschotels en curry ’s dus.
In dit receptje heb ik de oogst van de dag gecombineerd met kikkererwten (gebruik linzen ter variatie) en quinoa. Het gerecht wordt op smaak gebracht met Indische specerijen & munt. Om het geheel af te werken komijnyoghurt en een salade erbij. Het resultaat: een simpele en snelle maaltijd, boordevol smaak!

Hebben jullie mijn nieuwe bowls al opgemerkt? Leuk hé!

Have a happy day!


Indische Roerbak met Quinoa, Kikkererwten & Groenten
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
Neutrale olie om te bakken
½ cup/100 gram quinoa
~2 cups/200 gram gekookte kikkererwten
~2 cups groenten (zoals broccoli, bloemkool, boontjes, erwten, wortelen, aardappel...), al dente gestoomd
1 tomaat, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst)
1 ui of sjalot, in ringen
2 à 3 teentjes knoflook, gehakt
3 centimeter gember, geraspt
1 groene chili, fijngehakt (verwijder zaadjes indien gewenst)
1 eetlepel citroensap
Specerijen:
½ theelepel zwart mosterdzaad
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel korianderpoeder
¼ theelepel kurkuma
¼ - ½ theelepel garam masala
Peper & zout, naar smaak
Afwerking:
2 à 3 takjes verse munt, blaadjes fijngesneden
~ ½ cup plantaardige kokosyoghurt op smaak gebracht met pezo + geroosterde komijnzaadjes & chilipoeder

Bereidingswijze:
Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.
Verhit de olie in een wok of bakpan.
Voeg het mosterd- en komijnzaad toe. Voeg eens het mosterdzaad begint te ploppen de ui, gember, knoflook, chili  toe en laat een paar minuten meebakken.
Roer de overige specerijen en de tomatenblokjes erdoor en laat weer een minuutje bakken.
Voeg de groenten, kikkererwten, quinoa en citroensap toe en warm goed door.
Breng op smaak met peper en zout.
Roer de munt en citroensap erdoor.
Serveer warm met yoghurt en een salade.

Variaties:
Gebruik gekookte linzen in plaats van kikkererwten.
Garneer met gehakte koriander in plaats van munt.


Indian Stir-fry with Quinoa, Chickpeas & Veggies
vegan, gluten free, nut free, soy free

Serves 2-3:
Ingredients:
Neutral oil for frying
½ cup/100 grams quinoa
~2 cups/200 grams cooked chickpeas
~2 cups mixed veggies (like cauliflower, broccoli, carrots, peas, green beans, potatoes...), steamed until al dente
1 tomato, cubed (remove seeds if desired)
1 onion or shallot, cut in rings
2-3 cloves garlic, chopped
3 cm ginger, grated
1 green chilli, chopped (remove seeds for less heat)
1 tsp lemon juice
Spices:
½ tsp black mustard seeds
½ tsp cumin seeds
½ tsp coriander powder
¼ tsp turmeric
¼  - ½ tsp garam masala
Garnish:
2-3 sprigs fresh mint, leaves chopped
~½ cup non-diary coconut yogurt, seasoned with pepper and salt + toasted cumin seeds & chilli powder

Instructions:
Cook the quinoa according package instructions. Drain and set aside.
Heat oil in a wok or pan.
Add mustard and cumin seed. Once the mustard seed pops add the onion, ginger, garlic, chili  and sauté for a couple minutes.
Stir in the other spices and tomatoes and fry for another minute.
Add the veggies, quinoa and lemon juice and sauté until warm.
Stir in the mint and lemon juice.
Serve hot with the seasoned yogurt and a salad.

Variations:
Use cooked lentils instead of chickpeas.
Garnish with chopped coriander instead of mint.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Speculaas-Marsepein Cake / Speculaas/Biscoff-Marzipan Cake

Speculaascake met een laagje marsepein, ook gekend als gevulde speculaascake!


Met Sinterklaas weer in aantocht vullen de rekken in de winkels zich weer met het nodige zoets & snoepgoed. Van chocolade, speculoos/speculaas, amandelspijs, pepernoten… noem het maar op. Keuze te over! Ik laat al dat lekkers meestal gewoon aan mij voorbijgaan en bak gewoon zelf iets. Zoals deze speculaas-marsepeincake.
En wie kent hem niet, de gevulde speculaas? Een laag marsepein tussen twee laagjes speculaaskoek. Het is dan ook een ideaal huwelijk. Vandaag echter geen koek, maar cake. Het principe is hetzelfde, kruidige speculaascake gevuld met een laagje amandelspijs. Nog een beker warme chocolademelk en je avond kan niet meer stuk!
Van de overschot marsepein heb ik nog een paar paddenstoeltjes gemaakt ter decoratie. Optioneel, maar leuk.

Voor de paddenstoeltjes: Neem een bolletje marsepein en vorm er met je handen een plat schijfje mee, dit hoeft helemaal niet perfect rond & afgelijnd te zijn, in de…

Pompoencake met Pecan Crumble & Sinaasappelglazuur (of muffins) / Pumpkin Cake with Pecan Streusel & Orange Glaze (or muffins)

Pompoen, pecannoten & sinaasappel… Een griezelig lekkere Halloween cake!



Het moet natuurlijk helemaal geen Halloween zijn voor deze cake… ook op andere dagen is de cake huiveringwekkend lekker!
Ik heb morgen een dagje uit met een wandeling gepland. Om mijn maatje te verrassen (en voor een beetje extra energie onderweg), nog snel een cake gebakken. Ik hoop alvast dat ik in mijn opzet ben geslaagd.
En met de herfst en al zijn pompoenenpracht, moest dit natuurlijk een pompoencake zijn. De pompoen krijgt het gezelschap van pecannoten en sinaasappel. Want eens ik dan toch aan het bakken was, besloot ik de cake maar een klein extraatje mee te geven. Zo werkt het nu eenmaal in mijn keuken. En hoewel de crumble en het glazuur optioneel zijn, hoezo optioneel??? Waren we het er dan niet over eens dat het crumble laagje het beste gedeelte van de cake is?! Als je dan al iets als optioneel wilt beschouwen, laat dan het bordje & vorkje weg...
* smeuïge & kruidige pompoencake; * pecan crumble…

Tajine met Aubergine & Kikkererwten / Tagine with Eggplant & Chickpeas

Marokkaanse tajine met aubergine & kikkererwten.
Omdat de tajines op de blogpagina zo populair zijn…
Vandaag een simpele tajine met aubergine & kikkererwten op smaak gebracht met kruiden & specerijen. In tegenstelling tot de meeste tajines, is deze minder kunstig gepresenteerd, de smaak is er echter niet minder om. Nog steeds het belangrijkste, niet dan!?
Aubergines en kikkererwten zijn een perfect huwelijk in de keuken. Aanvullen met de nodige specerijen & smaakmakers en de tajine staat al te pruttelen. Op de foto is de tajine geserveerd met platbrood, waaraan komijnzaadjes zijn toegevoegd + instrijken met lookolie na het bakken.
Smakelijk!
Tajine met Aubergine & Kikkererwten veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 medium ui, in ringen 2 teentjes knoflook, gehakt 2 tomaten, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst) ½ theelepel komijnzaad ½ theelepel koriander ¼ theelepel Cayenne ¼ theelepel kurkuma 1 laurierblad 1 aubergine, in blokj…