Doorgaan naar hoofdcontent

Indische Roerbak met Quinoa, Kikkererwten & Groenten / Indian Stir-fry with Quinoa, Chickpeas & Veggies

Roerbak met groenten, kikkererwten & quinoa, Indische stijl. Een instant gezonde maaltijd.

Ook dit jaar kweek ik weer groenten & fruit in mijn bescheiden stadstuintje. Ik heb gezien de oppervlakte dan ook geen massa’s groenten te oogsten. Het blijft beperkt tot een handje van dit en een handje van dat. Ideaal om te verwerken in roerbakschotels en curry ’s dus.
In dit receptje heb ik de oogst van de dag gecombineerd met kikkererwten (gebruik linzen ter variatie) en quinoa. Het gerecht wordt op smaak gebracht met Indische specerijen & munt. Om het geheel af te werken komijnyoghurt en een salade erbij. Het resultaat: een simpele en snelle maaltijd, boordevol smaak!

Hebben jullie mijn nieuwe bowls al opgemerkt? Leuk hé!

Have a happy day!


Indische Roerbak met Quinoa, Kikkererwten & Groenten
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
Neutrale olie om te bakken
½ cup/100 gram quinoa
~2 cups/200 gram gekookte kikkererwten
~2 cups groenten (zoals broccoli, bloemkool, boontjes, erwten, wortelen, aardappel...), al dente gestoomd
1 tomaat, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst)
1 ui of sjalot, in ringen
2 à 3 teentjes knoflook, gehakt
3 centimeter gember, geraspt
1 groene chili, fijngehakt (verwijder zaadjes indien gewenst)
1 eetlepel citroensap
Specerijen:
½ theelepel zwart mosterdzaad
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel korianderpoeder
¼ theelepel kurkuma
¼ - ½ theelepel garam masala
Peper & zout, naar smaak
Afwerking:
2 à 3 takjes verse munt, blaadjes fijngesneden
~ ½ cup plantaardige kokosyoghurt op smaak gebracht met pezo + geroosterde komijnzaadjes & chilipoeder

Bereidingswijze:
Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.
Verhit de olie in een wok of bakpan.
Voeg het mosterd- en komijnzaad toe. Voeg eens het mosterdzaad begint te ploppen de ui, gember, knoflook, chili  toe en laat een paar minuten meebakken.
Roer de overige specerijen en de tomatenblokjes erdoor en laat weer een minuutje bakken.
Voeg de groenten, kikkererwten, quinoa en citroensap toe en warm goed door.
Breng op smaak met peper en zout.
Roer de munt en citroensap erdoor.
Serveer warm met yoghurt en een salade.

Variaties:
Gebruik gekookte linzen in plaats van kikkererwten.
Garneer met gehakte koriander in plaats van munt.


Indian Stir-fry with Quinoa, Chickpeas & Veggies
vegan, gluten free, nut free, soy free

Serves 2-3:
Ingredients:
Neutral oil for frying
½ cup/100 grams quinoa
~2 cups/200 grams cooked chickpeas
~2 cups mixed veggies (like cauliflower, broccoli, carrots, peas, green beans, potatoes...), steamed until al dente
1 tomato, cubed (remove seeds if desired)
1 onion or shallot, cut in rings
2-3 cloves garlic, chopped
3 cm ginger, grated
1 green chilli, chopped (remove seeds for less heat)
1 tsp lemon juice
Spices:
½ tsp black mustard seeds
½ tsp cumin seeds
½ tsp coriander powder
¼ tsp turmeric
¼  - ½ tsp garam masala
Garnish:
2-3 sprigs fresh mint, leaves chopped
~½ cup non-diary coconut yogurt, seasoned with pepper and salt + toasted cumin seeds & chilli powder

Instructions:
Cook the quinoa according package instructions. Drain and set aside.
Heat oil in a wok or pan.
Add mustard and cumin seed. Once the mustard seed pops add the onion, ginger, garlic, chili  and sauté for a couple minutes.
Stir in the other spices and tomatoes and fry for another minute.
Add the veggies, quinoa and lemon juice and sauté until warm.
Stir in the mint and lemon juice.
Serve hot with the seasoned yogurt and a salad.

Variations:
Use cooked lentils instead of chickpeas.
Garnish with chopped coriander instead of mint.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs

Luchtige hazelnoot pannenkoekjes in Amerikaanse stijl, met instant gekarameliseerde vijgen & geroosterde hazelnoten.
Eerst en vooral een bekentenis. Als kind ben ik nooit een fan geweest van pannenkoeken, toch niet de pannenkoeken zoals we ze hier kennen. Als er vroeger pannenkoeken gebakken werden, kwam er standaard iets anders op tafel voor mij.
Eens veganist, heb ik de American pancakes leren kennen… en deze doen het dus wel voor mij! Misschien is het de luchtigheid? Of de dikte van de pancakes? Het lijken wel kleine wolkjes van plezier!
Het receptje dan maar. De pannenkoekjes bestaan uit een simpel en snel beslag, met speltbloem & hazelnootpoeder. De vijgen worden instant gekarameliseerd. Geen gedoe aan het ontbijt of brunch met een keukenvoorraad aan potten & pannen en massa’s ingrediënten! Nog even afwerken met geroosterde hazelnoten en natuurlijk ahornsiroop of kokosbloesemsiroop. Want eerlijk, pancakes kunnen toch niet bestaan zonder siroop!????? Iedereen mee hier? E…

Romige Rijst Ovenschotel met Bonen, Champignons, Spinazie & Vegan Kaas / Creamy & Cheezy Rice Casserole with Beans, Mushrooms & Spinach

Romige ovenschotel met rijst, champignons, spinazie en gesmolten kaaslaagje!
Ik krijg wel eens de vraag waar ik de inspiratie voor mijn recepten haal. Het antwoord is heel simpel, in de ijskast en voorraadkast. Ik heb niet de gewoonte om gericht boodschappen te doen. Ik koop gewoon wat er in het seizoen is, of wat er aantrekkelijk en vers uitziet. Eens thuis zie ik wel wat er gemaakt wordt. Als je al verse groenten in huis hebt, kan er al niet veel mis gaan. Aanvullen met de nodige gezonde proteïnen, zoals bonen of linzen. Nog een beetje kruiden & specerijen om het geheel een beetje te pimpen en je maaltijd is al bijna klaar. Zo simpel kan het dus zijn.
De zomer lijkt al weer ver weg in ons landje, tijd dus voor een verwarmende schotel. Vandaag werd het een ovenschotel met als basis groenten en bonen, aangevuld met volwaardige rijst. Om de schotel af te werken en romiger te maken, kokosmelk en plantaardige kaas. De ovenschotel kan op voorhand bereid worden, en later opgewarmd worden.
*…