Doorgaan naar hoofdcontent

Indische Roerbak met Quinoa, Kikkererwten & Groenten / Indian Stir-fry with Quinoa, Chickpeas & Veggies

Roerbak met groenten, kikkererwten & quinoa, Indische stijl. Een instant gezonde maaltijd.

Ook dit jaar kweek ik weer groenten & fruit in mijn bescheiden stadstuintje. Ik heb gezien de oppervlakte dan ook geen massa’s groenten te oogsten. Het blijft beperkt tot een handje van dit en een handje van dat. Ideaal om te verwerken in roerbakschotels en curry ’s dus.
In dit receptje heb ik de oogst van de dag gecombineerd met kikkererwten (gebruik linzen ter variatie) en quinoa. Het gerecht wordt op smaak gebracht met Indische specerijen & munt. Om het geheel af te werken komijnyoghurt en een salade erbij. Het resultaat: een simpele en snelle maaltijd, boordevol smaak!

Hebben jullie mijn nieuwe bowls al opgemerkt? Leuk hé!

Have a happy day!


Indische Roerbak met Quinoa, Kikkererwten & Groenten
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
Neutrale olie om te bakken
½ cup/100 gram quinoa
~2 cups/200 gram gekookte kikkererwten
~2 cups groenten (zoals broccoli, bloemkool, boontjes, erwten, wortelen, aardappel...), al dente gestoomd
1 tomaat, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst)
1 ui of sjalot, in ringen
2 à 3 teentjes knoflook, gehakt
3 centimeter gember, geraspt
1 groene chili, fijngehakt (verwijder zaadjes indien gewenst)
1 eetlepel citroensap
Specerijen:
½ theelepel zwart mosterdzaad
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel korianderpoeder
¼ theelepel kurkuma
¼ - ½ theelepel garam masala
Peper & zout, naar smaak
Afwerking:
2 à 3 takjes verse munt, blaadjes fijngesneden
~ ½ cup plantaardige kokosyoghurt op smaak gebracht met pezo + geroosterde komijnzaadjes & chilipoeder

Bereidingswijze:
Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.
Verhit de olie in een wok of bakpan.
Voeg het mosterd- en komijnzaad toe. Voeg eens het mosterdzaad begint te ploppen de ui, gember, knoflook, chili  toe en laat een paar minuten meebakken.
Roer de overige specerijen en de tomatenblokjes erdoor en laat weer een minuutje bakken.
Voeg de groenten, kikkererwten, quinoa en citroensap toe en warm goed door.
Breng op smaak met peper en zout.
Roer de munt en citroensap erdoor.
Serveer warm met yoghurt en een salade.

Variaties:
Gebruik gekookte linzen in plaats van kikkererwten.
Garneer met gehakte koriander in plaats van munt.


Indian Stir-fry with Quinoa, Chickpeas & Veggies
vegan, gluten free, nut free, soy free

Serves 2-3:
Ingredients:
Neutral oil for frying
½ cup/100 grams quinoa
~2 cups/200 grams cooked chickpeas
~2 cups mixed veggies (like cauliflower, broccoli, carrots, peas, green beans, potatoes...), steamed until al dente
1 tomato, cubed (remove seeds if desired)
1 onion or shallot, cut in rings
2-3 cloves garlic, chopped
3 cm ginger, grated
1 green chilli, chopped (remove seeds for less heat)
1 tsp lemon juice
Spices:
½ tsp black mustard seeds
½ tsp cumin seeds
½ tsp coriander powder
¼ tsp turmeric
¼  - ½ tsp garam masala
Garnish:
2-3 sprigs fresh mint, leaves chopped
~½ cup non-diary coconut yogurt, seasoned with pepper and salt + toasted cumin seeds & chilli powder

Instructions:
Cook the quinoa according package instructions. Drain and set aside.
Heat oil in a wok or pan.
Add mustard and cumin seed. Once the mustard seed pops add the onion, ginger, garlic, chili  and sauté for a couple minutes.
Stir in the other spices and tomatoes and fry for another minute.
Add the veggies, quinoa and lemon juice and sauté until warm.
Stir in the mint and lemon juice.
Serve hot with the seasoned yogurt and a salad.

Variations:
Use cooked lentils instead of chickpeas.
Garnish with chopped coriander instead of mint.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Zachte Dubbele Chocolade-Walnoten Koeken / Fudgy Double Chocolate-Walnut Cookies

Rijke, zachte dubbele chocolade koekjes met chocolade chips & walnoten. Deze koekjes zijn chewy & gooey en houden het midden tussen een brownie en een koekje!

Koekjes met een rijke & diepe chocolade smaak, zachte textuur & smeltende chocolade in je mond. Heerlijk bij een glaasje milk of zelfs een glas rode wijn.
Het geheim van de koekjes?
* Een rijke chocolade smaak door de combinatie van cacaopoeder & chocolade chips. Stel je voor; koekjes lauw uit de oven, de chocolade druipt nog een beetje uit de koekjes…. * De koekjes worden net iets te kort gebakken en smelten als het ware weg in je mond. Hier geen droge kruimels te bespeuren! * Het recept gebruikt net iets meer suiker & olie dan naar gewoonte. Maar de koekjes zijn het o zo waard! Hoor ik daar dieet??? Vertaling???? Het is maar een koekje. * Walnoten als tegengewicht tegen de donkere chocolade.
Aan alle chocolade liefhebbers deze koekjes zijn voor jullie! En hoewel ik normaal niet de grootste chocolade fan ben, …

Midden-Oosterse Quiche met Aubergine, Spinazie & Kikkererwten / Middle-eastern Quiche with Eggplant, Spinach & Chickpeas

Quiche met Midden-Oosterse smaken, groenten & kikkererwten.
Eerder heb ik al eens een receptje gepost van een quiche met meer klassieke smaken, tijd voor een meer Midden-Oosters geïnspireerde variant. Hiervoor heb ik gegrilde aubergines, spinazie, kikkererwten en natuurlijk de nodige specerijen gebruikt. Als basis voor het quichemengsel heb ik een mengsel van silken tofu en kikkererwtenbloem gemaakt. In mijn ogen de beste manier om een vegan quiche te maken.
De quiche is eenvoudig te maken: * grill de aubergines (gebruik courgettes ter variatie) * maak het quichemengsel * voeg kikkererwten en spinazie toe * bladerdeeg in de vorm & vullen (jawel, ook ik koop mijn bladerdeeg kant en klaar) * bakken en eten!
Serveer de quiche met tahin voor dat extra Midden-Oosters tintje! Deze hartige taart kan geserveerd worden als lunch, hoofdgerecht of neem ze eens mee als picknick. Eet warm of koud.
Een kleine opmerking over tahin: Er bestaat dikke en dunne tahin. De meeste winkels verkopen de dikke…