Doorgaan naar hoofdcontent

Midden-Oosterse Quiche met Aubergine, Spinazie & Kikkererwten / Middle-eastern Quiche with Eggplant, Spinach & Chickpeas

Quiche met Midden-Oosterse smaken, groenten & kikkererwten.

Eerder heb ik al eens een receptje gepost van een quiche met meer klassieke smaken, tijd voor een meer Midden-Oosters geïnspireerde variant. Hiervoor heb ik gegrilde aubergines, spinazie, kikkererwten en natuurlijk de nodige specerijen gebruikt. Als basis voor het quichemengsel heb ik een mengsel van silken tofu en kikkererwtenbloem gemaakt. In mijn ogen de beste manier om een vegan quiche te maken.

De quiche is eenvoudig te maken:
* grill de aubergines (gebruik courgettes ter variatie)
* maak het quichemengsel
* voeg kikkererwten en spinazie toe
* bladerdeeg in de vorm & vullen (jawel, ook ik koop mijn bladerdeeg kant en klaar)
* bakken en eten!

Serveer de quiche met tahin voor dat extra Midden-Oosters tintje! Deze hartige taart kan geserveerd worden als lunch, hoofdgerecht of neem ze eens mee als picknick. Eet warm of koud.

Een kleine opmerking over tahin: Er bestaat dikke en dunne tahin. De meeste winkels verkopen de dikke versie, roer in dit geval de tahin los met een beetje water. In Turkse winkels kan je ook dunne tahin kopen, deze kan je rechtstreeks over gerechten sprenkelen.



Midden-Oosterse Quiche met Aubergine, Spinazie & Kikkererwten
veganistisch, notenvrij

Ingrediënten:
1 pak veganistisch bladerdeeg
1 aubergine, in plakjes van ½ cm
100 gram spinazie, fijngesneden
200-250 gram/1 blik gekookte kikkererwten
Voor de vulling:
400 gram silken tofu, afgegoten
¼ cup/60 ml olijfolie
¼ cup/15 gram edelgist
¼ cup/35 gram kikkererwtenbloem
5 ½ eetlepels/35 gram maïzena
3 teentjes knoflook, gehakt
¼ theelepel kala namak
1 theelepel paprika
1 theelepel komijnpoeder
½ theelepel korianderpoeder
¼-½ theelepel Cayenne
Peper & zout, naar smaak
Afwerking:
Tahin

Bereidingswijze:
Verwarm een panini grill voor. Bestrijk de aubergines aan beide kanten met olie. Grill de aubergines gaar en goudbruin. Zet opzij. (Of bak de aubergines aan in een pan)
Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
Bekleed een ronde vorm of quichevorm met het bladerdeeg (vet in indien de vorm geen antiaanbaklaag heeft).
Mix alle ingrediënten voor de vulling glad in een blender of met de staafmixer.
Doe het mengsel in een grote komen roer de spinazie en kikkererwten erdoor.
Verdeel de helft van het mengsel over de bodem en strijk glad. Leg de helft van de aubergines erop.
Doe de resterende  vulling erover en werk af met de rest van de aubergines.
Bak de quiche in 20 à 30 minuten goudbruin en stevig.
Laat de quiche 15 minuten afkoelen in de vorm.
Serveer de quiche met tahin en een salade.

Variatie:
Gebruik courgette in plaats van aubergine.


Middle-eastern Quiche with Eggplant, Spinach & Chickpeas
vegan, nut free

Ingredients:
1 package vegan puff pastry
1 eggplant, in slices of ½ cm
100 grams spinach, finely chopped
200-250 grams/1 tin cooked chickpeas
For the filling:
400 grams silken tofu, drained
¼ cup/60 ml olive oil
¼ cup/15 grams nutritional yeast
¼ cup/35 grams chickpea flour
2/5 ½ tbsp/35 grams corn starch
3 cloves garlic, minced
¼ tsp of kala namak
1 tsp paprika
1 tsp cumin powder
½ tsp coriander powder
¼-½ tsp cayenne
Pepper & salt, to taste
Garnish:
Tahini

Instructions:
Preheat the panini grill. Brush the eggplants with oil. Grill until cooked and golden. (Or fry in a pan)
Preheat the oven to 180° Celsius.
Line a round form or quiche form with the puff pastry (grease if the form has no non-stick layer).
Mix the ingredients for the filling using a blender or stick blender.
Pour the mixture in a large bowl and stir in the spinach and chickpeas..
Divide half of the mixture over the bottom and spread out. Top with half of the eggplants.
Distribute the remaining filling over the top and finish with the left behind eggplants.
Bake for 20-30 minutes or until golden and firm.
Cool down in the form for 15 minutes.
Serve the quiche with a drizzle of tahini and a salad.

Variation:
Use zucchini instead of eggplant.


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs

Luchtige hazelnoot pannenkoekjes in Amerikaanse stijl, met instant gekarameliseerde vijgen & geroosterde hazelnoten.
Eerst en vooral een bekentenis. Als kind ben ik nooit een fan geweest van pannenkoeken, toch niet de pannenkoeken zoals we ze hier kennen. Als er vroeger pannenkoeken gebakken werden, kwam er standaard iets anders op tafel voor mij.
Eens veganist, heb ik de American pancakes leren kennen… en deze doen het dus wel voor mij! Misschien is het de luchtigheid? Of de dikte van de pancakes? Het lijken wel kleine wolkjes van plezier!
Het receptje dan maar. De pannenkoekjes bestaan uit een simpel en snel beslag, met speltbloem & hazelnootpoeder. De vijgen worden instant gekarameliseerd. Geen gedoe aan het ontbijt of brunch met een keukenvoorraad aan potten & pannen en massa’s ingrediënten! Nog even afwerken met geroosterde hazelnoten en natuurlijk ahornsiroop of kokosbloesemsiroop. Want eerlijk, pancakes kunnen toch niet bestaan zonder siroop!????? Iedereen mee hier? E…

Romige Rijst Ovenschotel met Bonen, Champignons, Spinazie & Vegan Kaas / Creamy & Cheezy Rice Casserole with Beans, Mushrooms & Spinach

Romige ovenschotel met rijst, champignons, spinazie en gesmolten kaaslaagje!
Ik krijg wel eens de vraag waar ik de inspiratie voor mijn recepten haal. Het antwoord is heel simpel, in de ijskast en voorraadkast. Ik heb niet de gewoonte om gericht boodschappen te doen. Ik koop gewoon wat er in het seizoen is, of wat er aantrekkelijk en vers uitziet. Eens thuis zie ik wel wat er gemaakt wordt. Als je al verse groenten in huis hebt, kan er al niet veel mis gaan. Aanvullen met de nodige gezonde proteïnen, zoals bonen of linzen. Nog een beetje kruiden & specerijen om het geheel een beetje te pimpen en je maaltijd is al bijna klaar. Zo simpel kan het dus zijn.
De zomer lijkt al weer ver weg in ons landje, tijd dus voor een verwarmende schotel. Vandaag werd het een ovenschotel met als basis groenten en bonen, aangevuld met volwaardige rijst. Om de schotel af te werken en romiger te maken, kokosmelk en plantaardige kaas. De ovenschotel kan op voorhand bereid worden, en later opgewarmd worden.
*…