Doorgaan naar hoofdcontent

Midden-Oosterse Quiche met Aubergine, Spinazie & Kikkererwten / Middle-eastern Quiche with Eggplant, Spinach & Chickpeas

Quiche met Midden-Oosterse smaken, groenten & kikkererwten.

Eerder heb ik al eens een receptje gepost van een quiche met meer klassieke smaken, tijd voor een meer Midden-Oosters geïnspireerde variant. Hiervoor heb ik gegrilde aubergines, spinazie, kikkererwten en natuurlijk de nodige specerijen gebruikt. Als basis voor het quichemengsel heb ik een mengsel van silken tofu en kikkererwtenbloem gemaakt. In mijn ogen de beste manier om een vegan quiche te maken.

De quiche is eenvoudig te maken:
* grill de aubergines (gebruik courgettes ter variatie)
* maak het quichemengsel
* voeg kikkererwten en spinazie toe
* bladerdeeg in de vorm & vullen (jawel, ook ik koop mijn bladerdeeg kant en klaar)
* bakken en eten!

Serveer de quiche met tahin voor dat extra Midden-Oosters tintje! Deze hartige taart kan geserveerd worden als lunch, hoofdgerecht of neem ze eens mee als picknick. Eet warm of koud.

Een kleine opmerking over tahin: Er bestaat dikke en dunne tahin. De meeste winkels verkopen de dikke versie, roer in dit geval de tahin los met een beetje water. In Turkse winkels kan je ook dunne tahin kopen, deze kan je rechtstreeks over gerechten sprenkelen.



Midden-Oosterse Quiche met Aubergine, Spinazie & Kikkererwten
veganistisch, notenvrij

Ingrediënten:
1 pak veganistisch bladerdeeg
1 aubergine, in plakjes van ½ cm
100 gram spinazie, fijngesneden
200-250 gram/1 blik gekookte kikkererwten
Voor de vulling:
400 gram silken tofu, afgegoten
¼ cup/60 ml olijfolie
¼ cup/15 gram edelgist
¼ cup/35 gram kikkererwtenbloem
5 ½ eetlepels/35 gram maïzena
3 teentjes knoflook, gehakt
¼ theelepel kala namak
1 theelepel paprika
1 theelepel komijnpoeder
½ theelepel korianderpoeder
¼-½ theelepel Cayenne
Peper & zout, naar smaak
Afwerking:
Tahin

Bereidingswijze:
Verwarm een panini grill voor. Bestrijk de aubergines aan beide kanten met olie. Grill de aubergines gaar en goudbruin. Zet opzij. (Of bak de aubergines aan in een pan)
Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
Bekleed een ronde vorm of quichevorm met het bladerdeeg (vet in indien de vorm geen antiaanbaklaag heeft).
Mix alle ingrediënten voor de vulling glad in een blender of met de staafmixer.
Doe het mengsel in een grote komen roer de spinazie en kikkererwten erdoor.
Verdeel de helft van het mengsel over de bodem en strijk glad. Leg de helft van de aubergines erop.
Doe de resterende  vulling erover en werk af met de rest van de aubergines.
Bak de quiche in 20 à 30 minuten goudbruin en stevig.
Laat de quiche 15 minuten afkoelen in de vorm.
Serveer de quiche met tahin en een salade.

Variatie:
Gebruik courgette in plaats van aubergine.


Middle-eastern Quiche with Eggplant, Spinach & Chickpeas
vegan, nut free

Ingredients:
1 package vegan puff pastry
1 eggplant, in slices of ½ cm
100 grams spinach, finely chopped
200-250 grams/1 tin cooked chickpeas
For the filling:
400 grams silken tofu, drained
¼ cup/60 ml olive oil
¼ cup/15 grams nutritional yeast
¼ cup/35 grams chickpea flour
2/5 ½ tbsp/35 grams corn starch
3 cloves garlic, minced
¼ tsp of kala namak
1 tsp paprika
1 tsp cumin powder
½ tsp coriander powder
¼-½ tsp cayenne
Pepper & salt, to taste
Garnish:
Tahini

Instructions:
Preheat the panini grill. Brush the eggplants with oil. Grill until cooked and golden. (Or fry in a pan)
Preheat the oven to 180° Celsius.
Line a round form or quiche form with the puff pastry (grease if the form has no non-stick layer).
Mix the ingredients for the filling using a blender or stick blender.
Pour the mixture in a large bowl and stir in the spinach and chickpeas..
Divide half of the mixture over the bottom and spread out. Top with half of the eggplants.
Distribute the remaining filling over the top and finish with the left behind eggplants.
Bake for 20-30 minutes or until golden and firm.
Cool down in the form for 15 minutes.
Serve the quiche with a drizzle of tahini and a salad.

Variation:
Use zucchini instead of eggplant.


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Zachte Dubbele Chocolade-Walnoten Koeken / Fudgy Double Chocolate-Walnut Cookies

Rijke, zachte dubbele chocolade koekjes met chocolade chips & walnoten. Deze koekjes zijn chewy & gooey en houden het midden tussen een brownie en een koekje!

Koekjes met een rijke & diepe chocolade smaak, zachte textuur & smeltende chocolade in je mond. Heerlijk bij een glaasje milk of zelfs een glas rode wijn.
Het geheim van de koekjes?
* Een rijke chocolade smaak door de combinatie van cacaopoeder & chocolade chips. Stel je voor; koekjes lauw uit de oven, de chocolade druipt nog een beetje uit de koekjes…. * De koekjes worden net iets te kort gebakken en smelten als het ware weg in je mond. Hier geen droge kruimels te bespeuren! * Het recept gebruikt net iets meer suiker & olie dan naar gewoonte. Maar de koekjes zijn het o zo waard! Hoor ik daar dieet??? Vertaling???? Het is maar een koekje. * Walnoten als tegengewicht tegen de donkere chocolade.
Aan alle chocolade liefhebbers deze koekjes zijn voor jullie! En hoewel ik normaal niet de grootste chocolade fan ben, …

Indische Roerbak met Quinoa, Kikkererwten & Groenten / Indian Stir-fry with Quinoa, Chickpeas & Veggies

Roerbak met groenten, kikkererwten & quinoa, Indische stijl. Een instant gezonde maaltijd.
Ook dit jaar kweek ik weer groenten & fruit in mijn bescheiden stadstuintje. Ik heb gezien de oppervlakte dan ook geen massa’s groenten te oogsten. Het blijft beperkt tot een handje van dit en een handje van dat. Ideaal om te verwerken in roerbakschotels en curry ’s dus. In dit receptje heb ik de oogst van de dag gecombineerd met kikkererwten (gebruik linzen ter variatie) en quinoa. Het gerecht wordt op smaak gebracht met Indische specerijen & munt. Om het geheel af te werken komijnyoghurt en een salade erbij. Het resultaat: een simpele en snelle maaltijd, boordevol smaak!
Hebben jullie mijn nieuwe bowls al opgemerkt? Leuk hé!
Have a happy day!

Indische Roerbak met Quinoa, Kikkererwten & Groenten veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Voor 2 à 3 personen: Ingrediënten: Neutrale olie om te bakken ½ cup/100 gram quinoa ~2 cups/200 gram gekookte kikkererwten
~2 cups groenten (zoals bro…