Doorgaan naar hoofdcontent

Midden-Oosterse Quiche met Aubergine, Spinazie & Kikkererwten / Middle-eastern Quiche with Eggplant, Spinach & Chickpeas

Quiche met Midden-Oosterse smaken, groenten & kikkererwten.

Eerder heb ik al eens een receptje gepost van een quiche met meer klassieke smaken, tijd voor een meer Midden-Oosters geïnspireerde variant. Hiervoor heb ik gegrilde aubergines, spinazie, kikkererwten en natuurlijk de nodige specerijen gebruikt. Als basis voor het quichemengsel heb ik een mengsel van silken tofu en kikkererwtenbloem gemaakt. In mijn ogen de beste manier om een vegan quiche te maken.

De quiche is eenvoudig te maken:
* grill de aubergines (gebruik courgettes ter variatie)
* maak het quichemengsel
* voeg kikkererwten en spinazie toe
* bladerdeeg in de vorm & vullen (jawel, ook ik koop mijn bladerdeeg kant en klaar)
* bakken en eten!

Serveer de quiche met tahin voor dat extra Midden-Oosters tintje! Deze hartige taart kan geserveerd worden als lunch, hoofdgerecht of neem ze eens mee als picknick. Eet warm of koud.

Een kleine opmerking over tahin: Er bestaat dikke en dunne tahin. De meeste winkels verkopen de dikke versie, roer in dit geval de tahin los met een beetje water. In Turkse winkels kan je ook dunne tahin kopen, deze kan je rechtstreeks over gerechten sprenkelen.



Midden-Oosterse Quiche met Aubergine, Spinazie & Kikkererwten
veganistisch, notenvrij

Ingrediënten:
1 pak veganistisch bladerdeeg
1 aubergine, in plakjes van ½ cm
100 gram spinazie, fijngesneden
200-250 gram/1 blik gekookte kikkererwten
Voor de vulling:
400 gram silken tofu, afgegoten
¼ cup/60 ml olijfolie
¼ cup/15 gram edelgist
¼ cup/35 gram kikkererwtenbloem
5 ½ eetlepels/35 gram maïzena
3 teentjes knoflook, gehakt
¼ theelepel kala namak
1 theelepel paprika
1 theelepel komijnpoeder
½ theelepel korianderpoeder
¼-½ theelepel Cayenne
Peper & zout, naar smaak
Afwerking:
Tahin

Bereidingswijze:
Verwarm een panini grill voor. Bestrijk de aubergines aan beide kanten met olie. Grill de aubergines gaar en goudbruin. Zet opzij. (Of bak de aubergines aan in een pan)
Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
Bekleed een ronde vorm of quichevorm met het bladerdeeg (vet in indien de vorm geen antiaanbaklaag heeft).
Mix alle ingrediënten voor de vulling glad in een blender of met de staafmixer.
Doe het mengsel in een grote komen roer de spinazie en kikkererwten erdoor.
Verdeel de helft van het mengsel over de bodem en strijk glad. Leg de helft van de aubergines erop.
Doe de resterende  vulling erover en werk af met de rest van de aubergines.
Bak de quiche in 20 à 30 minuten goudbruin en stevig.
Laat de quiche 15 minuten afkoelen in de vorm.
Serveer de quiche met tahin en een salade.

Variatie:
Gebruik courgette in plaats van aubergine.


Middle-eastern Quiche with Eggplant, Spinach & Chickpeas
vegan, nut free

Ingredients:
1 package vegan puff pastry
1 eggplant, in slices of ½ cm
100 grams spinach, finely chopped
200-250 grams/1 tin cooked chickpeas
For the filling:
400 grams silken tofu, drained
¼ cup/60 ml olive oil
¼ cup/15 grams nutritional yeast
¼ cup/35 grams chickpea flour
2/5 ½ tbsp/35 grams corn starch
3 cloves garlic, minced
¼ tsp of kala namak
1 tsp paprika
1 tsp cumin powder
½ tsp coriander powder
¼-½ tsp cayenne
Pepper & salt, to taste
Garnish:
Tahini

Instructions:
Preheat the panini grill. Brush the eggplants with oil. Grill until cooked and golden. (Or fry in a pan)
Preheat the oven to 180° Celsius.
Line a round form or quiche form with the puff pastry (grease if the form has no non-stick layer).
Mix the ingredients for the filling using a blender or stick blender.
Pour the mixture in a large bowl and stir in the spinach and chickpeas..
Divide half of the mixture over the bottom and spread out. Top with half of the eggplants.
Distribute the remaining filling over the top and finish with the left behind eggplants.
Bake for 20-30 minutes or until golden and firm.
Cool down in the form for 15 minutes.
Serve the quiche with a drizzle of tahini and a salad.

Variation:
Use zucchini instead of eggplant.


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Speculaas-Marsepein Cake / Speculaas/Biscoff-Marzipan Cake

Speculaascake met een laagje marsepein, ook gekend als gevulde speculaascake!


Met Sinterklaas weer in aantocht vullen de rekken in de winkels zich weer met het nodige zoets & snoepgoed. Van chocolade, speculoos/speculaas, amandelspijs, pepernoten… noem het maar op. Keuze te over! Ik laat al dat lekkers meestal gewoon aan mij voorbijgaan en bak gewoon zelf iets. Zoals deze speculaas-marsepeincake.
En wie kent hem niet, de gevulde speculaas? Een laag marsepein tussen twee laagjes speculaaskoek. Het is dan ook een ideaal huwelijk. Vandaag echter geen koek, maar cake. Het principe is hetzelfde, kruidige speculaascake gevuld met een laagje amandelspijs. Nog een beker warme chocolademelk en je avond kan niet meer stuk!
Van de overschot marsepein heb ik nog een paar paddenstoeltjes gemaakt ter decoratie. Optioneel, maar leuk.

Voor de paddenstoeltjes: Neem een bolletje marsepein en vorm er met je handen een plat schijfje mee, dit hoeft helemaal niet perfect rond & afgelijnd te zijn, in de…

Pompoencake met Pecan Crumble & Sinaasappelglazuur (of muffins) / Pumpkin Cake with Pecan Streusel & Orange Glaze (or muffins)

Pompoen, pecannoten & sinaasappel… Een griezelig lekkere Halloween cake!



Het moet natuurlijk helemaal geen Halloween zijn voor deze cake… ook op andere dagen is de cake huiveringwekkend lekker!
Ik heb morgen een dagje uit met een wandeling gepland. Om mijn maatje te verrassen (en voor een beetje extra energie onderweg), nog snel een cake gebakken. Ik hoop alvast dat ik in mijn opzet ben geslaagd.
En met de herfst en al zijn pompoenenpracht, moest dit natuurlijk een pompoencake zijn. De pompoen krijgt het gezelschap van pecannoten en sinaasappel. Want eens ik dan toch aan het bakken was, besloot ik de cake maar een klein extraatje mee te geven. Zo werkt het nu eenmaal in mijn keuken. En hoewel de crumble en het glazuur optioneel zijn, hoezo optioneel??? Waren we het er dan niet over eens dat het crumble laagje het beste gedeelte van de cake is?! Als je dan al iets als optioneel wilt beschouwen, laat dan het bordje & vorkje weg...
* smeuïge & kruidige pompoencake; * pecan crumble…

Tajine met Aubergine & Kikkererwten / Tagine with Eggplant & Chickpeas

Marokkaanse tajine met aubergine & kikkererwten.
Omdat de tajines op de blogpagina zo populair zijn…
Vandaag een simpele tajine met aubergine & kikkererwten op smaak gebracht met kruiden & specerijen. In tegenstelling tot de meeste tajines, is deze minder kunstig gepresenteerd, de smaak is er echter niet minder om. Nog steeds het belangrijkste, niet dan!?
Aubergines en kikkererwten zijn een perfect huwelijk in de keuken. Aanvullen met de nodige specerijen & smaakmakers en de tajine staat al te pruttelen. Op de foto is de tajine geserveerd met platbrood, waaraan komijnzaadjes zijn toegevoegd + instrijken met lookolie na het bakken.
Smakelijk!
Tajine met Aubergine & Kikkererwten veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 medium ui, in ringen 2 teentjes knoflook, gehakt 2 tomaten, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst) ½ theelepel komijnzaad ½ theelepel koriander ¼ theelepel Cayenne ¼ theelepel kurkuma 1 laurierblad 1 aubergine, in blokj…