Doorgaan naar hoofdcontent

Mini Matcha Pannenkoekjes met Aardbeien & Kokos / Mini Matcha Pancakes with Strawberries & Coconut


De eerste aardbeien uit mijn tuin! Om dat te vieren, matcha pannenkoekjes met aardbeien en kokos.

Eerst een kleine nota over matcha thee. Matcha thee is groene thee waarvan de blaadjes de laatste weken van het groeiproces worden afgedekt om ze te beschermen tegen licht. De blaadjes worden daarna gereinigd & in zijn geheel tot een poeder vermalen. In tegenstelling dus tot gewone groene thee waarbij de blaadjes enkel trekken in water, wordt bij matcha thee het volledige blad gebruikt & gedronken.

Matcha thee bevat dan ook een veel hogere concentratie aan antioxidanten dan gewone groene thee en wordt geprezen om zijn gezondheidsvoordelen. De thee heeft o.a. een zuiverende werking op het lichaam, kan gewichtsverlies bevorderen door een verhoogde stofwisseling & vetverbranding… Bovendien geeft matcha thee je een aangenaam ontspannen gevoel terwijl je wel alert blijft.

En hoewel matcha zijn grote bekendheid dankt aan de Japanse theeceremonie, is de thee oorspronkelijk afkomstig uit China.

Matcha thee kan als thee gedronken worden, maar wordt omwille van zijn licht bittere smaak vaak gecombineerd met suiker en melk. De thee kan ook als melkdrank of latte bereid worden. En daar stopt het niet, matcha theepoeder kan ook verwerkt worden in smoothies, koekjes, cakes, brownies, en natuurlijk pancakes!

En zo komen we terug bij de pannenkoekjes. De pannenkoekjes hebben een aangenaam matcha aroma zonder te overheersen. Ik heb ze hier gecombineerd met aardbeien, in mijn ogen een perfect huwelijk. En nog een beetje kokos voor een beetje crunch.

Smakelijk!

Mini Matcha Pannenkoekjes met Aardbeien & Kokos
veganistisch, sojavrij

Voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
Voor de matcha pannenkoekjes:
⅔ cup/90 gram speltbloem
1 theelepel bakpoeder
Snufje zout
2 theelepels matcha poeder
½ cup/120 ml amandelmelk
2 eetlepels agavesiroop
2 theelepels neutrale olie
1 theelepel vanille extract
Afwerking:
Verse aardbeien
Geraspte kokos
ahornsiroop of kokosbloesemsiroop

Bereidingswijze:
Voor de matcha pannenkoekjes:
Meng de speltbloem met het bakpoeder, zout en matcha poeder.
Roer de amandelmelk, agavesiroop, olie en vanille extract door de droge ingrediënten.
Verhit een antiaanbakpan over medium hitte. Vet lichtjes in met olie.
Schep of giet een paar eetlepels tot ¼ cup (voor grotere pannenkoekjes) van het beslag in de pan.
Bak de pannenkoekjes tot er veel luchtbelletjes verschijnen. Draai de pannenkoekjes om en bak nog een minuutje of tot licht goudkleurig.
Serveer de pannenkoekjes met de aardbeien, ahornsiroop of kokosbloesemsiroop en werk af met kokos.

Nota:
Als je niet van matcha houdt, kan je deze gewoon weglaten.


Mini Matcha Pancakes with Strawberries & Coconut
vegan, soy free

Serves 2-3:
Ingredients:
For the matcha pancakes:
⅔ cup/90 grams spelt flour
1 tsp baking powder
Pinch of salt
2 tsp matcha powder
½ cup/120 ml almond milk
2 tbsp agave
2 tsp neutral oil
1 tsp vanilla extract
Garnish:
Fresh strawberries
Desiccated coconut
maple syrup or coconut blossom syrup

Instructions:
For the matcha pancakes:
In a bowl mix spelt flour, matcha, salt and baking powder.
Mix in the almond milk, agave or maple syrup and vanilla extract.
Add extra almond milk if needed. The batter should be thick in consistency.
Heat a non-stick pan over medium heat and lightly grease with oil.
Scoop or pour a few tbsp to ¼ cup of batter (depending on the desired size) into the pan.
Bake the pancakes until many bubbles appear. Flip and bake for another minute or until golden.
Serve with strawberries, maple syrup or coconut blossom syrup and desiccatedcoconut.

Note:
If you don’t like matcha, just leave it out.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs

Luchtige hazelnoot pannenkoekjes in Amerikaanse stijl, met instant gekarameliseerde vijgen & geroosterde hazelnoten.
Eerst en vooral een bekentenis. Als kind ben ik nooit een fan geweest van pannenkoeken, toch niet de pannenkoeken zoals we ze hier kennen. Als er vroeger pannenkoeken gebakken werden, kwam er standaard iets anders op tafel voor mij.
Eens veganist, heb ik de American pancakes leren kennen… en deze doen het dus wel voor mij! Misschien is het de luchtigheid? Of de dikte van de pancakes? Het lijken wel kleine wolkjes van plezier!
Het receptje dan maar. De pannenkoekjes bestaan uit een simpel en snel beslag, met speltbloem & hazelnootpoeder. De vijgen worden instant gekarameliseerd. Geen gedoe aan het ontbijt of brunch met een keukenvoorraad aan potten & pannen en massa’s ingrediënten! Nog even afwerken met geroosterde hazelnoten en natuurlijk ahornsiroop of kokosbloesemsiroop. Want eerlijk, pancakes kunnen toch niet bestaan zonder siroop!????? Iedereen mee hier? E…

Romige Rijst Ovenschotel met Bonen, Champignons, Spinazie & Vegan Kaas / Creamy & Cheezy Rice Casserole with Beans, Mushrooms & Spinach

Romige ovenschotel met rijst, champignons, spinazie en gesmolten kaaslaagje!
Ik krijg wel eens de vraag waar ik de inspiratie voor mijn recepten haal. Het antwoord is heel simpel, in de ijskast en voorraadkast. Ik heb niet de gewoonte om gericht boodschappen te doen. Ik koop gewoon wat er in het seizoen is, of wat er aantrekkelijk en vers uitziet. Eens thuis zie ik wel wat er gemaakt wordt. Als je al verse groenten in huis hebt, kan er al niet veel mis gaan. Aanvullen met de nodige gezonde proteïnen, zoals bonen of linzen. Nog een beetje kruiden & specerijen om het geheel een beetje te pimpen en je maaltijd is al bijna klaar. Zo simpel kan het dus zijn.
De zomer lijkt al weer ver weg in ons landje, tijd dus voor een verwarmende schotel. Vandaag werd het een ovenschotel met als basis groenten en bonen, aangevuld met volwaardige rijst. Om de schotel af te werken en romiger te maken, kokosmelk en plantaardige kaas. De ovenschotel kan op voorhand bereid worden, en later opgewarmd worden.
*…