Doorgaan naar hoofdcontent

Mini Matcha Pannenkoekjes met Aardbeien & Kokos / Mini Matcha Pancakes with Strawberries & Coconut


De eerste aardbeien uit mijn tuin! Om dat te vieren, matcha pannenkoekjes met aardbeien en kokos.

Eerst een kleine nota over matcha thee. Matcha thee is groene thee waarvan de blaadjes de laatste weken van het groeiproces worden afgedekt om ze te beschermen tegen licht. De blaadjes worden daarna gereinigd & in zijn geheel tot een poeder vermalen. In tegenstelling dus tot gewone groene thee waarbij de blaadjes enkel trekken in water, wordt bij matcha thee het volledige blad gebruikt & gedronken.

Matcha thee bevat dan ook een veel hogere concentratie aan antioxidanten dan gewone groene thee en wordt geprezen om zijn gezondheidsvoordelen. De thee heeft o.a. een zuiverende werking op het lichaam, kan gewichtsverlies bevorderen door een verhoogde stofwisseling & vetverbranding… Bovendien geeft matcha thee je een aangenaam ontspannen gevoel terwijl je wel alert blijft.

En hoewel matcha zijn grote bekendheid dankt aan de Japanse theeceremonie, is de thee oorspronkelijk afkomstig uit China.

Matcha thee kan als thee gedronken worden, maar wordt omwille van zijn licht bittere smaak vaak gecombineerd met suiker en melk. De thee kan ook als melkdrank of latte bereid worden. En daar stopt het niet, matcha theepoeder kan ook verwerkt worden in smoothies, koekjes, cakes, brownies, en natuurlijk pancakes!

En zo komen we terug bij de pannenkoekjes. De pannenkoekjes hebben een aangenaam matcha aroma zonder te overheersen. Ik heb ze hier gecombineerd met aardbeien, in mijn ogen een perfect huwelijk. En nog een beetje kokos voor een beetje crunch.

Smakelijk!

Mini Matcha Pannenkoekjes met Aardbeien & Kokos
veganistisch, sojavrij

Voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
Voor de matcha pannenkoekjes:
⅔ cup/90 gram speltbloem
1 theelepel bakpoeder
Snufje zout
2 theelepels matcha poeder
½ cup/120 ml amandelmelk
2 eetlepels agavesiroop
2 theelepels neutrale olie
1 theelepel vanille extract
Afwerking:
Verse aardbeien
Geraspte kokos
ahornsiroop of kokosbloesemsiroop

Bereidingswijze:
Voor de matcha pannenkoekjes:
Meng de speltbloem met het bakpoeder, zout en matcha poeder.
Roer de amandelmelk, agavesiroop, olie en vanille extract door de droge ingrediënten.
Verhit een antiaanbakpan over medium hitte. Vet lichtjes in met olie.
Schep of giet een paar eetlepels tot ¼ cup (voor grotere pannenkoekjes) van het beslag in de pan.
Bak de pannenkoekjes tot er veel luchtbelletjes verschijnen. Draai de pannenkoekjes om en bak nog een minuutje of tot licht goudkleurig.
Serveer de pannenkoekjes met de aardbeien, ahornsiroop of kokosbloesemsiroop en werk af met kokos.

Nota:
Als je niet van matcha houdt, kan je deze gewoon weglaten.


Mini Matcha Pancakes with Strawberries & Coconut
vegan, soy free

Serves 2-3:
Ingredients:
For the matcha pancakes:
⅔ cup/90 grams spelt flour
1 tsp baking powder
Pinch of salt
2 tsp matcha powder
½ cup/120 ml almond milk
2 tbsp agave
2 tsp neutral oil
1 tsp vanilla extract
Garnish:
Fresh strawberries
Desiccated coconut
maple syrup or coconut blossom syrup

Instructions:
For the matcha pancakes:
In a bowl mix spelt flour, matcha, salt and baking powder.
Mix in the almond milk, agave or maple syrup and vanilla extract.
Add extra almond milk if needed. The batter should be thick in consistency.
Heat a non-stick pan over medium heat and lightly grease with oil.
Scoop or pour a few tbsp to ¼ cup of batter (depending on the desired size) into the pan.
Bake the pancakes until many bubbles appear. Flip and bake for another minute or until golden.
Serve with strawberries, maple syrup or coconut blossom syrup and desiccatedcoconut.

Note:
If you don’t like matcha, just leave it out.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Zachte Dubbele Chocolade-Walnoten Koeken / Fudgy Double Chocolate-Walnut Cookies

Rijke, zachte dubbele chocolade koekjes met chocolade chips & walnoten. Deze koekjes zijn chewy & gooey en houden het midden tussen een brownie en een koekje!

Koekjes met een rijke & diepe chocolade smaak, zachte textuur & smeltende chocolade in je mond. Heerlijk bij een glaasje milk of zelfs een glas rode wijn.
Het geheim van de koekjes?
* Een rijke chocolade smaak door de combinatie van cacaopoeder & chocolade chips. Stel je voor; koekjes lauw uit de oven, de chocolade druipt nog een beetje uit de koekjes…. * De koekjes worden net iets te kort gebakken en smelten als het ware weg in je mond. Hier geen droge kruimels te bespeuren! * Het recept gebruikt net iets meer suiker & olie dan naar gewoonte. Maar de koekjes zijn het o zo waard! Hoor ik daar dieet??? Vertaling???? Het is maar een koekje. * Walnoten als tegengewicht tegen de donkere chocolade.
Aan alle chocolade liefhebbers deze koekjes zijn voor jullie! En hoewel ik normaal niet de grootste chocolade fan ben, …

Midden-Oosterse Quiche met Aubergine, Spinazie & Kikkererwten / Middle-eastern Quiche with Eggplant, Spinach & Chickpeas

Quiche met Midden-Oosterse smaken, groenten & kikkererwten.
Eerder heb ik al eens een receptje gepost van een quiche met meer klassieke smaken, tijd voor een meer Midden-Oosters geïnspireerde variant. Hiervoor heb ik gegrilde aubergines, spinazie, kikkererwten en natuurlijk de nodige specerijen gebruikt. Als basis voor het quichemengsel heb ik een mengsel van silken tofu en kikkererwtenbloem gemaakt. In mijn ogen de beste manier om een vegan quiche te maken.
De quiche is eenvoudig te maken: * grill de aubergines (gebruik courgettes ter variatie) * maak het quichemengsel * voeg kikkererwten en spinazie toe * bladerdeeg in de vorm & vullen (jawel, ook ik koop mijn bladerdeeg kant en klaar) * bakken en eten!
Serveer de quiche met tahin voor dat extra Midden-Oosters tintje! Deze hartige taart kan geserveerd worden als lunch, hoofdgerecht of neem ze eens mee als picknick. Eet warm of koud.
Een kleine opmerking over tahin: Er bestaat dikke en dunne tahin. De meeste winkels verkopen de dikke…

Indische Roerbak met Quinoa, Kikkererwten & Groenten / Indian Stir-fry with Quinoa, Chickpeas & Veggies

Roerbak met groenten, kikkererwten & quinoa, Indische stijl. Een instant gezonde maaltijd.
Ook dit jaar kweek ik weer groenten & fruit in mijn bescheiden stadstuintje. Ik heb gezien de oppervlakte dan ook geen massa’s groenten te oogsten. Het blijft beperkt tot een handje van dit en een handje van dat. Ideaal om te verwerken in roerbakschotels en curry ’s dus. In dit receptje heb ik de oogst van de dag gecombineerd met kikkererwten (gebruik linzen ter variatie) en quinoa. Het gerecht wordt op smaak gebracht met Indische specerijen & munt. Om het geheel af te werken komijnyoghurt en een salade erbij. Het resultaat: een simpele en snelle maaltijd, boordevol smaak!
Hebben jullie mijn nieuwe bowls al opgemerkt? Leuk hé!
Have a happy day!

Indische Roerbak met Quinoa, Kikkererwten & Groenten veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Voor 2 à 3 personen: Ingrediënten: Neutrale olie om te bakken ½ cup/100 gram quinoa ~2 cups/200 gram gekookte kikkererwten
~2 cups groenten (zoals bro…