Doorgaan naar hoofdcontent

Mini Matcha Pannenkoekjes met Aardbeien & Kokos / Mini Matcha Pancakes with Strawberries & Coconut


De eerste aardbeien uit mijn tuin! Om dat te vieren, matcha pannenkoekjes met aardbeien en kokos.

Eerst een kleine nota over matcha thee. Matcha thee is groene thee waarvan de blaadjes de laatste weken van het groeiproces worden afgedekt om ze te beschermen tegen licht. De blaadjes worden daarna gereinigd & in zijn geheel tot een poeder vermalen. In tegenstelling dus tot gewone groene thee waarbij de blaadjes enkel trekken in water, wordt bij matcha thee het volledige blad gebruikt & gedronken.

Matcha thee bevat dan ook een veel hogere concentratie aan antioxidanten dan gewone groene thee en wordt geprezen om zijn gezondheidsvoordelen. De thee heeft o.a. een zuiverende werking op het lichaam, kan gewichtsverlies bevorderen door een verhoogde stofwisseling & vetverbranding… Bovendien geeft matcha thee je een aangenaam ontspannen gevoel terwijl je wel alert blijft.

En hoewel matcha zijn grote bekendheid dankt aan de Japanse theeceremonie, is de thee oorspronkelijk afkomstig uit China.

Matcha thee kan als thee gedronken worden, maar wordt omwille van zijn licht bittere smaak vaak gecombineerd met suiker en melk. De thee kan ook als melkdrank of latte bereid worden. En daar stopt het niet, matcha theepoeder kan ook verwerkt worden in smoothies, koekjes, cakes, brownies, en natuurlijk pancakes!

En zo komen we terug bij de pannenkoekjes. De pannenkoekjes hebben een aangenaam matcha aroma zonder te overheersen. Ik heb ze hier gecombineerd met aardbeien, in mijn ogen een perfect huwelijk. En nog een beetje kokos voor een beetje crunch.

Smakelijk!

Mini Matcha Pannenkoekjes met Aardbeien & Kokos
veganistisch, sojavrij

Voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
Voor de matcha pannenkoekjes:
⅔ cup/90 gram speltbloem
1 theelepel bakpoeder
Snufje zout
2 theelepels matcha poeder
½ cup/120 ml amandelmelk
2 eetlepels agavesiroop
2 theelepels neutrale olie
1 theelepel vanille extract
Afwerking:
Verse aardbeien
Geraspte kokos
ahornsiroop of kokosbloesemsiroop

Bereidingswijze:
Voor de matcha pannenkoekjes:
Meng de speltbloem met het bakpoeder, zout en matcha poeder.
Roer de amandelmelk, agavesiroop, olie en vanille extract door de droge ingrediënten.
Verhit een antiaanbakpan over medium hitte. Vet lichtjes in met olie.
Schep of giet een paar eetlepels tot ¼ cup (voor grotere pannenkoekjes) van het beslag in de pan.
Bak de pannenkoekjes tot er veel luchtbelletjes verschijnen. Draai de pannenkoekjes om en bak nog een minuutje of tot licht goudkleurig.
Serveer de pannenkoekjes met de aardbeien, ahornsiroop of kokosbloesemsiroop en werk af met kokos.

Nota:
Als je niet van matcha houdt, kan je deze gewoon weglaten.


Mini Matcha Pancakes with Strawberries & Coconut
vegan, soy free

Serves 2-3:
Ingredients:
For the matcha pancakes:
⅔ cup/90 grams spelt flour
1 tsp baking powder
Pinch of salt
2 tsp matcha powder
½ cup/120 ml almond milk
2 tbsp agave
2 tsp neutral oil
1 tsp vanilla extract
Garnish:
Fresh strawberries
Desiccated coconut
maple syrup or coconut blossom syrup

Instructions:
For the matcha pancakes:
In a bowl mix spelt flour, matcha, salt and baking powder.
Mix in the almond milk, agave or maple syrup and vanilla extract.
Add extra almond milk if needed. The batter should be thick in consistency.
Heat a non-stick pan over medium heat and lightly grease with oil.
Scoop or pour a few tbsp to ¼ cup of batter (depending on the desired size) into the pan.
Bake the pancakes until many bubbles appear. Flip and bake for another minute or until golden.
Serve with strawberries, maple syrup or coconut blossom syrup and desiccatedcoconut.

Note:
If you don’t like matcha, just leave it out.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Speculaas-Marsepein Cake / Speculaas/Biscoff-Marzipan Cake

Speculaascake met een laagje marsepein, ook gekend als gevulde speculaascake!


Met Sinterklaas weer in aantocht vullen de rekken in de winkels zich weer met het nodige zoets & snoepgoed. Van chocolade, speculoos/speculaas, amandelspijs, pepernoten… noem het maar op. Keuze te over! Ik laat al dat lekkers meestal gewoon aan mij voorbijgaan en bak gewoon zelf iets. Zoals deze speculaas-marsepeincake.
En wie kent hem niet, de gevulde speculaas? Een laag marsepein tussen twee laagjes speculaaskoek. Het is dan ook een ideaal huwelijk. Vandaag echter geen koek, maar cake. Het principe is hetzelfde, kruidige speculaascake gevuld met een laagje amandelspijs. Nog een beker warme chocolademelk en je avond kan niet meer stuk!
Van de overschot marsepein heb ik nog een paar paddenstoeltjes gemaakt ter decoratie. Optioneel, maar leuk.

Voor de paddenstoeltjes: Neem een bolletje marsepein en vorm er met je handen een plat schijfje mee, dit hoeft helemaal niet perfect rond & afgelijnd te zijn, in de…

Pompoencake met Pecan Crumble & Sinaasappelglazuur (of muffins) / Pumpkin Cake with Pecan Streusel & Orange Glaze (or muffins)

Pompoen, pecannoten & sinaasappel… Een griezelig lekkere Halloween cake!



Het moet natuurlijk helemaal geen Halloween zijn voor deze cake… ook op andere dagen is de cake huiveringwekkend lekker!
Ik heb morgen een dagje uit met een wandeling gepland. Om mijn maatje te verrassen (en voor een beetje extra energie onderweg), nog snel een cake gebakken. Ik hoop alvast dat ik in mijn opzet ben geslaagd.
En met de herfst en al zijn pompoenenpracht, moest dit natuurlijk een pompoencake zijn. De pompoen krijgt het gezelschap van pecannoten en sinaasappel. Want eens ik dan toch aan het bakken was, besloot ik de cake maar een klein extraatje mee te geven. Zo werkt het nu eenmaal in mijn keuken. En hoewel de crumble en het glazuur optioneel zijn, hoezo optioneel??? Waren we het er dan niet over eens dat het crumble laagje het beste gedeelte van de cake is?! Als je dan al iets als optioneel wilt beschouwen, laat dan het bordje & vorkje weg...
* smeuïge & kruidige pompoencake; * pecan crumble…

Tajine met Aubergine & Kikkererwten / Tagine with Eggplant & Chickpeas

Marokkaanse tajine met aubergine & kikkererwten.
Omdat de tajines op de blogpagina zo populair zijn…
Vandaag een simpele tajine met aubergine & kikkererwten op smaak gebracht met kruiden & specerijen. In tegenstelling tot de meeste tajines, is deze minder kunstig gepresenteerd, de smaak is er echter niet minder om. Nog steeds het belangrijkste, niet dan!?
Aubergines en kikkererwten zijn een perfect huwelijk in de keuken. Aanvullen met de nodige specerijen & smaakmakers en de tajine staat al te pruttelen. Op de foto is de tajine geserveerd met platbrood, waaraan komijnzaadjes zijn toegevoegd + instrijken met lookolie na het bakken.
Smakelijk!
Tajine met Aubergine & Kikkererwten veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 medium ui, in ringen 2 teentjes knoflook, gehakt 2 tomaten, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst) ½ theelepel komijnzaad ½ theelepel koriander ¼ theelepel Cayenne ¼ theelepel kurkuma 1 laurierblad 1 aubergine, in blokj…