Doorgaan naar hoofdcontent

Piri Piri Ovenschotel / Piri Piri Tray Bake

Ik kan het niet ontkennen; ik ben dol op chili, misschien ben ik zelfs een beetje verslaafd.
En dan bedoel ik chili in al zijn vormen: vers, poeder, vlokken, allerlei soorten chilisaus, noem het maar op.

Vandaag een receptje met piri piri saus.

Piri piri verwijst in oorsprong naar een soort pepertje, maar wordt thans gebruikt voor zowel de saus, het droge kruidenmengsel als voor chili-olie.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de piri piri niet afkomstig van Portugal, maar uit Zuid-Amerika. Ik dacht net hetzelfde trouwens.

Enig opzoekwerk later ben ik erachter gekomen dat het rode duiveltje door Portugese zeelui in Amerika werd ontdekt. Het werd van hieruit naar Afrika en de Portugese koloniën verspreid.
De naam piri piri komt uit het Swahili, waar het "peper peper" betekent. Of vrij geïnterpreteerd: hete peper.

Eens in Portugal werd het enorm geliefd. Het bekendste Portugese gerecht met het pepertje is piri piri kip.  Dat gaan we dus maar niet doen…

Het receptje van vandaag is snel en eenvoudig te maken, altijd mooi meegenomen.
Geen kip dus, maar kikkererwten. Een beetje groenten erbij, een snelle marinade en de schotel staat al in de oven.

Ideaal voor een lui dagje of voor een doordeweekse dag!

Piri Piri Ovenschotel
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
~1,5 cup/150 gram gekookte kikkererwten, afgegoten, gespoeld & gedroogd
2 aardappelen, in blokjes van 2 cm
2 rode paprika’s, in grove stukken
1 rode ui, in 8 partjes
2 teentjes knoflook, ongepeld en gekneusd
Marinade:
4 eetlepel piri piri saus
2 eetlepels water
1,5 eetlepel olie
2 theelepels agavesiroop
½ theelepel korianderpoeder
1 theelepel (gerookte) paprikapoeder
Peper & zout, naar smaak
Afwerking:
Gehakte peterselie

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 210° Celsius.
Vermeng alle ingrediënten voor de marinade. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de kikkererwten en groenten door de marinade en verdeel over een bakplaat.
Bak circa 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven, roer elke 10 minuten door.
Roer de peterselie erdoor en serveer met een salade.

Tip: Maak een wrap met de restjes.


Piri piri Tray Bake
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 2-3:
Ingredients:
~1,5 cup/150 grams cooked chickpeas, drained, washed and dried
2 potatoes, cubed  (about 2 cm)
2 red peppers, roughly chopped
1 red onion, chopped in 8 pieces
2 cloves garlic, not peeled and lightly crushed
Marinade:
4 tbsp piri piri sauce
2 tbsp water
1,5 tbsp oil
2 tsp agave
½ tsp coriander powder
1 tsp (smoked) paprika
Salt & pepper to taste
Garnish:
Chopped parsley

Instructions:
Preheat the oven to 210° Celsius.
Mix the ingredients for the marinade. Season with pepper and salt.
Combine the chickpeas and veggies with the marinade. Divide the mixture over a baking tray.
Bake for about 30-40 minutes, stirring every 10 minutes.
Stir in the parsley and serve with a salad.

Tip: Left-overs make a good wrap filling.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…