Doorgaan naar hoofdcontent

Piri Piri Ovenschotel / Piri Piri Tray Bake

Ik kan het niet ontkennen; ik ben dol op chili, misschien ben ik zelfs een beetje verslaafd.
En dan bedoel ik chili in al zijn vormen: vers, poeder, vlokken, allerlei soorten chilisaus, noem het maar op.

Vandaag een receptje met piri piri saus.

Piri piri verwijst in oorsprong naar een soort pepertje, maar wordt thans gebruikt voor zowel de saus, het droge kruidenmengsel als voor chili-olie.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de piri piri niet afkomstig van Portugal, maar uit Zuid-Amerika. Ik dacht net hetzelfde trouwens.

Enig opzoekwerk later ben ik erachter gekomen dat het rode duiveltje door Portugese zeelui in Amerika werd ontdekt. Het werd van hieruit naar Afrika en de Portugese koloniën verspreid.
De naam piri piri komt uit het Swahili, waar het "peper peper" betekent. Of vrij geïnterpreteerd: hete peper.

Eens in Portugal werd het enorm geliefd. Het bekendste Portugese gerecht met het pepertje is piri piri kip.  Dat gaan we dus maar niet doen…

Het receptje van vandaag is snel en eenvoudig te maken, altijd mooi meegenomen.
Geen kip dus, maar kikkererwten. Een beetje groenten erbij, een snelle marinade en de schotel staat al in de oven.

Ideaal voor een lui dagje of voor een doordeweekse dag!

Piri Piri Ovenschotel
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
~1,5 cup/150 gram gekookte kikkererwten, afgegoten, gespoeld & gedroogd
2 aardappelen, in blokjes van 2 cm
2 rode paprika’s, in grove stukken
1 rode ui, in 8 partjes
2 teentjes knoflook, ongepeld en gekneusd
Marinade:
4 eetlepel piri piri saus
2 eetlepels water
1,5 eetlepel olie
2 theelepels agavesiroop
½ theelepel korianderpoeder
1 theelepel (gerookte) paprikapoeder
Peper & zout, naar smaak
Afwerking:
Gehakte peterselie

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 210° Celsius.
Vermeng alle ingrediënten voor de marinade. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de kikkererwten en groenten door de marinade en verdeel over een bakplaat.
Bak circa 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven, roer elke 10 minuten door.
Roer de peterselie erdoor en serveer met een salade.

Tip: Maak een wrap met de restjes.


Piri piri Tray Bake
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 2-3:
Ingredients:
~1,5 cup/150 grams cooked chickpeas, drained, washed and dried
2 potatoes, cubed  (about 2 cm)
2 red peppers, roughly chopped
1 red onion, chopped in 8 pieces
2 cloves garlic, not peeled and lightly crushed
Marinade:
4 tbsp piri piri sauce
2 tbsp water
1,5 tbsp oil
2 tsp agave
½ tsp coriander powder
1 tsp (smoked) paprika
Salt & pepper to taste
Garnish:
Chopped parsley

Instructions:
Preheat the oven to 210° Celsius.
Mix the ingredients for the marinade. Season with pepper and salt.
Combine the chickpeas and veggies with the marinade. Divide the mixture over a baking tray.
Bake for about 30-40 minutes, stirring every 10 minutes.
Stir in the parsley and serve with a salad.

Tip: Left-overs make a good wrap filling.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…