Doorgaan naar hoofdcontent

Plantaardige Mayonaise (Nieuw recept) / Vegan Mayonnaise (New recipe)

Plantaardige mayo op basis van sojamelk, verbeterd recept.

Hoewel ik de voorkeur geef aan mayo op basis van aquafaba, blijft dit recept een goede basis in de keuken.
Reden nummer één is dat mayo op basis van sojamelk langer houdbaar is. Ideaal voor mensen die net zoals ik niet al teveel mayo verbruiken. De tweede reden bestaat erin dat ik niet altijd aquafaba bij de hand heb, en dat terwijl mijn verbruik van kikkererwten toch ongekende hoogtes aanneemt.

Het nieuwe receptje dan:

* bevat minder olie ten opzichte van het oude recept
* de mayo is zachter van smaak
* door alles samen te mixen in fasen, is de mayo nog dikker en voller in textuur
& eenvoudiger om te maken!

Dus ook bloggers zijn niet bang om recepten aan te passen en te verbeteren! Hopelijk bevalt het nieuwe recept.


Plantaardige Mayonaise
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Ingrediënten:
½ cup/120 ml (ongezoete) sojamelk
1 cups/240 ml neutrale olie (zoals raapzaadolie of zonnebloemolie)
1 eetlepels mosterd
½ eetlepel citroensap
½ theelepel appelazijn
½ theelepel zout
Snufje kala namak (optioneel)

Bereidingswijze:
Doe de sojamelk en de olie in een maatbeker. Mix het geheel met een staafmixer tot een gebonden mayo ontstaat, beweeg tijdens het mixen de mixer op en neer. 
Voeg de mosterd, citroensap, appelazijn, zout en kala namak (indien gebruikt) toe en mix opnieuw, de mayo wordt nu nog dikker.
Doe de mayonaise in een glazen pot en bewaar in de ijskast.
De mayo blijft een aantal weken goed.


Vegan Mayonnaise
vegan, gluten free, nut free

Ingredients:
½ cup/120 ml (unsweetened) soy milk
1 cups/240 ml neutral oil (like rape seed oil or sunflower seed oil)
1 tbsp mustard
½ tbsp lemon juice
½ tsp apple cider vinegar
½ tsp salt
Pinch of kala namak (optional)

Instructions:
Add the soy milk and oil to a large measuring cup. Mix with a hand blender until the mayonnaise emulsifies, moving up and down whilst blending. 
Add the mustard, lemon juice, apple cider vinegar, salt and kala namak (if using) and mix again, the mayo will get even thicker.
Store in a glass jar in the fridge.
Will keep for a few weeks.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Speculaas-Marsepein Cake / Speculaas/Biscoff-Marzipan Cake

Speculaascake met een laagje marsepein, ook gekend als gevulde speculaascake!


Met Sinterklaas weer in aantocht vullen de rekken in de winkels zich weer met het nodige zoets & snoepgoed. Van chocolade, speculoos/speculaas, amandelspijs, pepernoten… noem het maar op. Keuze te over! Ik laat al dat lekkers meestal gewoon aan mij voorbijgaan en bak gewoon zelf iets. Zoals deze speculaas-marsepeincake.
En wie kent hem niet, de gevulde speculaas? Een laag marsepein tussen twee laagjes speculaaskoek. Het is dan ook een ideaal huwelijk. Vandaag echter geen koek, maar cake. Het principe is hetzelfde, kruidige speculaascake gevuld met een laagje amandelspijs. Nog een beker warme chocolademelk en je avond kan niet meer stuk!
Van de overschot marsepein heb ik nog een paar paddenstoeltjes gemaakt ter decoratie. Optioneel, maar leuk.

Voor de paddenstoeltjes: Neem een bolletje marsepein en vorm er met je handen een plat schijfje mee, dit hoeft helemaal niet perfect rond & afgelijnd te zijn, in de…

Pompoencake met Pecan Crumble & Sinaasappelglazuur (of muffins) / Pumpkin Cake with Pecan Streusel & Orange Glaze (or muffins)

Pompoen, pecannoten & sinaasappel… Een griezelig lekkere Halloween cake!



Het moet natuurlijk helemaal geen Halloween zijn voor deze cake… ook op andere dagen is de cake huiveringwekkend lekker!
Ik heb morgen een dagje uit met een wandeling gepland. Om mijn maatje te verrassen (en voor een beetje extra energie onderweg), nog snel een cake gebakken. Ik hoop alvast dat ik in mijn opzet ben geslaagd.
En met de herfst en al zijn pompoenenpracht, moest dit natuurlijk een pompoencake zijn. De pompoen krijgt het gezelschap van pecannoten en sinaasappel. Want eens ik dan toch aan het bakken was, besloot ik de cake maar een klein extraatje mee te geven. Zo werkt het nu eenmaal in mijn keuken. En hoewel de crumble en het glazuur optioneel zijn, hoezo optioneel??? Waren we het er dan niet over eens dat het crumble laagje het beste gedeelte van de cake is?! Als je dan al iets als optioneel wilt beschouwen, laat dan het bordje & vorkje weg...
* smeuïge & kruidige pompoencake; * pecan crumble…

Tajine met Aubergine & Kikkererwten / Tagine with Eggplant & Chickpeas

Marokkaanse tajine met aubergine & kikkererwten.
Omdat de tajines op de blogpagina zo populair zijn…
Vandaag een simpele tajine met aubergine & kikkererwten op smaak gebracht met kruiden & specerijen. In tegenstelling tot de meeste tajines, is deze minder kunstig gepresenteerd, de smaak is er echter niet minder om. Nog steeds het belangrijkste, niet dan!?
Aubergines en kikkererwten zijn een perfect huwelijk in de keuken. Aanvullen met de nodige specerijen & smaakmakers en de tajine staat al te pruttelen. Op de foto is de tajine geserveerd met platbrood, waaraan komijnzaadjes zijn toegevoegd + instrijken met lookolie na het bakken.
Smakelijk!
Tajine met Aubergine & Kikkererwten veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 medium ui, in ringen 2 teentjes knoflook, gehakt 2 tomaten, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst) ½ theelepel komijnzaad ½ theelepel koriander ¼ theelepel Cayenne ¼ theelepel kurkuma 1 laurierblad 1 aubergine, in blokj…