Doorgaan naar hoofdcontent

Plantaardige Mayonaise (Nieuw recept) / Vegan Mayonnaise (New recipe)

Plantaardige mayo op basis van sojamelk, verbeterd recept.

Hoewel ik de voorkeur geef aan mayo op basis van aquafaba, blijft dit recept een goede basis in de keuken.
Reden nummer één is dat mayo op basis van sojamelk langer houdbaar is. Ideaal voor mensen die net zoals ik niet al teveel mayo verbruiken. De tweede reden bestaat erin dat ik niet altijd aquafaba bij de hand heb, en dat terwijl mijn verbruik van kikkererwten toch ongekende hoogtes aanneemt.

Het nieuwe receptje dan:

* bevat minder olie ten opzichte van het oude recept
* de mayo is zachter van smaak
* door alles samen te mixen in fasen, is de mayo nog dikker en voller in textuur
& eenvoudiger om te maken!

Dus ook bloggers zijn niet bang om recepten aan te passen en te verbeteren! Hopelijk bevalt het nieuwe recept.


Plantaardige Mayonaise
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Ingrediënten:
½ cup/120 ml (ongezoete) sojamelk
1 cups/240 ml neutrale olie (zoals raapzaadolie of zonnebloemolie)
1 eetlepels mosterd
½ eetlepel citroensap
½ theelepel appelazijn
½ theelepel zout
Snufje kala namak (optioneel)

Bereidingswijze:
Doe de sojamelk en de olie in een maatbeker. Mix het geheel met een staafmixer tot een gebonden mayo ontstaat, beweeg tijdens het mixen de mixer op en neer. 
Voeg de mosterd, citroensap, appelazijn, zout en kala namak (indien gebruikt) toe en mix opnieuw, de mayo wordt nu nog dikker.
Doe de mayonaise in een glazen pot en bewaar in de ijskast.
De mayo blijft een aantal weken goed.


Vegan Mayonnaise
vegan, gluten free, nut free

Ingredients:
½ cup/120 ml (unsweetened) soy milk
1 cups/240 ml neutral oil (like rape seed oil or sunflower seed oil)
1 tbsp mustard
½ tbsp lemon juice
½ tsp apple cider vinegar
½ tsp salt
Pinch of kala namak (optional)

Instructions:
Add the soy milk and oil to a large measuring cup. Mix with a hand blender until the mayonnaise emulsifies, moving up and down whilst blending. 
Add the mustard, lemon juice, apple cider vinegar, salt and kala namak (if using) and mix again, the mayo will get even thicker.
Store in a glass jar in the fridge.
Will keep for a few weeks.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs

Luchtige hazelnoot pannenkoekjes in Amerikaanse stijl, met instant gekarameliseerde vijgen & geroosterde hazelnoten.
Eerst en vooral een bekentenis. Als kind ben ik nooit een fan geweest van pannenkoeken, toch niet de pannenkoeken zoals we ze hier kennen. Als er vroeger pannenkoeken gebakken werden, kwam er standaard iets anders op tafel voor mij.
Eens veganist, heb ik de American pancakes leren kennen… en deze doen het dus wel voor mij! Misschien is het de luchtigheid? Of de dikte van de pancakes? Het lijken wel kleine wolkjes van plezier!
Het receptje dan maar. De pannenkoekjes bestaan uit een simpel en snel beslag, met speltbloem & hazelnootpoeder. De vijgen worden instant gekarameliseerd. Geen gedoe aan het ontbijt of brunch met een keukenvoorraad aan potten & pannen en massa’s ingrediënten! Nog even afwerken met geroosterde hazelnoten en natuurlijk ahornsiroop of kokosbloesemsiroop. Want eerlijk, pancakes kunnen toch niet bestaan zonder siroop!????? Iedereen mee hier? E…

Romige Rijst Ovenschotel met Bonen, Champignons, Spinazie & Vegan Kaas / Creamy & Cheezy Rice Casserole with Beans, Mushrooms & Spinach

Romige ovenschotel met rijst, champignons, spinazie en gesmolten kaaslaagje!
Ik krijg wel eens de vraag waar ik de inspiratie voor mijn recepten haal. Het antwoord is heel simpel, in de ijskast en voorraadkast. Ik heb niet de gewoonte om gericht boodschappen te doen. Ik koop gewoon wat er in het seizoen is, of wat er aantrekkelijk en vers uitziet. Eens thuis zie ik wel wat er gemaakt wordt. Als je al verse groenten in huis hebt, kan er al niet veel mis gaan. Aanvullen met de nodige gezonde proteïnen, zoals bonen of linzen. Nog een beetje kruiden & specerijen om het geheel een beetje te pimpen en je maaltijd is al bijna klaar. Zo simpel kan het dus zijn.
De zomer lijkt al weer ver weg in ons landje, tijd dus voor een verwarmende schotel. Vandaag werd het een ovenschotel met als basis groenten en bonen, aangevuld met volwaardige rijst. Om de schotel af te werken en romiger te maken, kokosmelk en plantaardige kaas. De ovenschotel kan op voorhand bereid worden, en later opgewarmd worden.
*…