Doorgaan naar hoofdcontent

Plantaardige Mayonaise (Nieuw recept) / Vegan Mayonnaise (New recipe)

Plantaardige mayo op basis van sojamelk, verbeterd recept.

Hoewel ik de voorkeur geef aan mayo op basis van aquafaba, blijft dit recept een goede basis in de keuken.
Reden nummer één is dat mayo op basis van sojamelk langer houdbaar is. Ideaal voor mensen die net zoals ik niet al teveel mayo verbruiken. De tweede reden bestaat erin dat ik niet altijd aquafaba bij de hand heb, en dat terwijl mijn verbruik van kikkererwten toch ongekende hoogtes aanneemt.

Het nieuwe receptje dan:

* bevat minder olie ten opzichte van het oude recept
* de mayo is zachter van smaak
* door alles samen te mixen in fasen, is de mayo nog dikker en voller in textuur
& eenvoudiger om te maken!

Dus ook bloggers zijn niet bang om recepten aan te passen en te verbeteren! Hopelijk bevalt het nieuwe recept.


Plantaardige Mayonaise
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Ingrediënten:
½ cup/120 ml (ongezoete) sojamelk
1 cups/240 ml neutrale olie (zoals raapzaadolie of zonnebloemolie)
1 eetlepels mosterd
½ eetlepel citroensap
½ theelepel appelazijn
½ theelepel zout
Snufje kala namak (optioneel)

Bereidingswijze:
Doe de sojamelk en de olie in een maatbeker. Mix het geheel met een staafmixer tot een gebonden mayo ontstaat, beweeg tijdens het mixen de mixer op en neer. 
Voeg de mosterd, citroensap, appelazijn, zout en kala namak (indien gebruikt) toe en mix opnieuw, de mayo wordt nu nog dikker.
Doe de mayonaise in een glazen pot en bewaar in de ijskast.
De mayo blijft een aantal weken goed.


Vegan Mayonnaise
vegan, gluten free, nut free

Ingredients:
½ cup/120 ml (unsweetened) soy milk
1 cups/240 ml neutral oil (like rape seed oil or sunflower seed oil)
1 tbsp mustard
½ tbsp lemon juice
½ tsp apple cider vinegar
½ tsp salt
Pinch of kala namak (optional)

Instructions:
Add the soy milk and oil to a large measuring cup. Mix with a hand blender until the mayonnaise emulsifies, moving up and down whilst blending. 
Add the mustard, lemon juice, apple cider vinegar, salt and kala namak (if using) and mix again, the mayo will get even thicker.
Store in a glass jar in the fridge.
Will keep for a few weeks.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Zachte Dubbele Chocolade-Walnoten Koeken / Fudgy Double Chocolate-Walnut Cookies

Rijke, zachte dubbele chocolade koekjes met chocolade chips & walnoten. Deze koekjes zijn chewy & gooey en houden het midden tussen een brownie en een koekje!

Koekjes met een rijke & diepe chocolade smaak, zachte textuur & smeltende chocolade in je mond. Heerlijk bij een glaasje milk of zelfs een glas rode wijn.
Het geheim van de koekjes?
* Een rijke chocolade smaak door de combinatie van cacaopoeder & chocolade chips. Stel je voor; koekjes lauw uit de oven, de chocolade druipt nog een beetje uit de koekjes…. * De koekjes worden net iets te kort gebakken en smelten als het ware weg in je mond. Hier geen droge kruimels te bespeuren! * Het recept gebruikt net iets meer suiker & olie dan naar gewoonte. Maar de koekjes zijn het o zo waard! Hoor ik daar dieet??? Vertaling???? Het is maar een koekje. * Walnoten als tegengewicht tegen de donkere chocolade.
Aan alle chocolade liefhebbers deze koekjes zijn voor jullie! En hoewel ik normaal niet de grootste chocolade fan ben, …

Midden-Oosterse Quiche met Aubergine, Spinazie & Kikkererwten / Middle-eastern Quiche with Eggplant, Spinach & Chickpeas

Quiche met Midden-Oosterse smaken, groenten & kikkererwten.
Eerder heb ik al eens een receptje gepost van een quiche met meer klassieke smaken, tijd voor een meer Midden-Oosters geïnspireerde variant. Hiervoor heb ik gegrilde aubergines, spinazie, kikkererwten en natuurlijk de nodige specerijen gebruikt. Als basis voor het quichemengsel heb ik een mengsel van silken tofu en kikkererwtenbloem gemaakt. In mijn ogen de beste manier om een vegan quiche te maken.
De quiche is eenvoudig te maken: * grill de aubergines (gebruik courgettes ter variatie) * maak het quichemengsel * voeg kikkererwten en spinazie toe * bladerdeeg in de vorm & vullen (jawel, ook ik koop mijn bladerdeeg kant en klaar) * bakken en eten!
Serveer de quiche met tahin voor dat extra Midden-Oosters tintje! Deze hartige taart kan geserveerd worden als lunch, hoofdgerecht of neem ze eens mee als picknick. Eet warm of koud.
Een kleine opmerking over tahin: Er bestaat dikke en dunne tahin. De meeste winkels verkopen de dikke…

Indische Roerbak met Quinoa, Kikkererwten & Groenten / Indian Stir-fry with Quinoa, Chickpeas & Veggies

Roerbak met groenten, kikkererwten & quinoa, Indische stijl. Een instant gezonde maaltijd.
Ook dit jaar kweek ik weer groenten & fruit in mijn bescheiden stadstuintje. Ik heb gezien de oppervlakte dan ook geen massa’s groenten te oogsten. Het blijft beperkt tot een handje van dit en een handje van dat. Ideaal om te verwerken in roerbakschotels en curry ’s dus. In dit receptje heb ik de oogst van de dag gecombineerd met kikkererwten (gebruik linzen ter variatie) en quinoa. Het gerecht wordt op smaak gebracht met Indische specerijen & munt. Om het geheel af te werken komijnyoghurt en een salade erbij. Het resultaat: een simpele en snelle maaltijd, boordevol smaak!
Hebben jullie mijn nieuwe bowls al opgemerkt? Leuk hé!
Have a happy day!

Indische Roerbak met Quinoa, Kikkererwten & Groenten veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Voor 2 à 3 personen: Ingrediënten: Neutrale olie om te bakken ½ cup/100 gram quinoa ~2 cups/200 gram gekookte kikkererwten
~2 cups groenten (zoals bro…