Doorgaan naar hoofdcontent

Salade van Geroosterde Bloemkool & Radijs met Puy Linzen + Romige Mosterd-Dille-Vinaigrette / Roasted Cauliflower-Radish Salad with Puy Lentils + Creamy Mustard-Dill-Vinaigrette


Een salade met oven-geroosterde bloemkool & radijsjes, puy linzen en een romige dille dressing.

Ik houd enorm groenten met hun overdadige kleurenpallet, verschillende texturen en soms exotische vormen. Door groenten in de oven te roosteren krijgen ze vaak een heel andere smaak en textuur, geen plat gekookte groenten hier.

In deze salade een combinatie van bloemkool en radijsjes. Het roosteren van bloemkool is niet vreemd en geeft de mooie roosjes een nootachtige smaak. De toevoeging van de radijsjes lijkt misschien al minder evident. Rauwe radijsjes zijn een beetje peperachtig en scherp, maar eens geroosterd worden ze zoet & zacht van smaak.

De salade wordt aangevuld met puy linzen en een romige dille dressing. Hier werd de combo alvast gesmaakt! Serveer de salade naar keuze met avocado of croutons. Smakelijk!


Salade van Geroosterde Bloemkool & Radijs met Puy Linzen + Romige Mosterd-Dille-Vinaigrette
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 4 porties:
Ingrediënten:
Voor de Geroosterde Bloemkool & Radijs:
1 medium bloemkool, in kleine roosjes verdeeld
2 bosjes radijsjes, grote gehalveerd
½ eetlepel olie
¾ theelepel komijnpoeder
Peper & zout, naar smaak
Voor de Romige Mosterd-Dille-Vinaigrette:
½ cup/75 gram cashewnoten, 1 uur geweekt, gespoeld & afgegoten
½ cup/120 ml water of plantaardige melk
1 kleine medjool dadel, in stukjes
2 theelepels citroensap
2 eetlepels Franse mosterd
Peper & zout, naar smaak
¼ cup fijngesneden verse dille
Overige:
1 cup/10 gram puy linzen
Groentebouillon
Rucola blaadjes
Avocado of croutons van zuurdeegbrood

Bereidingswijze:
Voor de Geroosterde Bloemkool & Radijs:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius.
Roer de olie met de komijn tot een glad papje.  Breng op smaak met pezo. Meng de bloemkool erdoor. Stort het geheel op een bakplaat. Bak 15 minuten in de oven, roer halverwege door.
Roer na 15 minuten de radijsjes erdoor en rooster nog 10 minuten.
Kook terwijl de bloemkool roostert, de linzen gaar in groentebouillon volgens de instructies op de verpakking.
Voor de Romige Mosterd-Dille-Vinaigrette:
Blend alle ingrediënten behalve de dille glad en romig in een (mini) blender.
Breng op smaak met peper en zout. Roer de dille erdoor.
Serveer de salade nonchalant in kommen of op een bord (zie foto’s voor presentatie). Of meng alles in een grote kom.
Smakelijk!


Roasted Cauliflower-Radish Salad with Puy Lentils + Creamy Mustard-Dill-Vinaigrette
vegan, gluten free, soy free

Serves 4:
Ingredients:
For the Roasted Cauliflower-Radish:
1 medium cauliflower, divided into small florets
2 bunch of radishes, large ones halved
½ tbsp oil
¾ tsp cumin powder
Pepper & salt, to taste
For the Creamy Mustard-Dill-Vinaigrette:
½ cup/75 gram cashews, soaked for 1 hour, rinsed & drained
½ cup/120 ml water of non-diary milk
1 small medjool date, chopped
2 tsp lemon juice
2 tbsp French mustard
Pepper & salt, to taste
¼ cup chopped fresh dill
Other:
1 cup/180 grams puy lentils
Veggie stock
Arugula leaves
Avocado or sourdough croutons

Instructions:
For the Roasted Cauliflower-Radish:
Preheat the oven to 190° Celsius.
Mix oil and cumin, season with pepper and salt. Cover cauliflower with the mix and place on a baking tray.
Bake for 15 minutes, stirring halfway.
Add the radishes and roast for another 10 minutes.
Whilst the cauliflower are roasting, cook the lentils in veggie stock according to package instructions.
For the Creamy Mustard-Dill-Vinaigrette:
Blend the ingredients (except the dill) until smooth using a (mini) blender.
Season with salt and pepper. Stir in the dill.
Serve the salad in bowls or on plates (see pictures for serving suggestions). Or mix everything in a big bowl.
Enjoy!


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…