Doorgaan naar hoofdcontent

Salade van Geroosterde Bloemkool & Radijs met Puy Linzen + Romige Mosterd-Dille-Vinaigrette / Roasted Cauliflower-Radish Salad with Puy Lentils + Creamy Mustard-Dill-Vinaigrette


Een salade met oven-geroosterde bloemkool & radijsjes, puy linzen en een romige dille dressing.

Ik houd enorm groenten met hun overdadige kleurenpallet, verschillende texturen en soms exotische vormen. Door groenten in de oven te roosteren krijgen ze vaak een heel andere smaak en textuur, geen plat gekookte groenten hier.

In deze salade een combinatie van bloemkool en radijsjes. Het roosteren van bloemkool is niet vreemd en geeft de mooie roosjes een nootachtige smaak. De toevoeging van de radijsjes lijkt misschien al minder evident. Rauwe radijsjes zijn een beetje peperachtig en scherp, maar eens geroosterd worden ze zoet & zacht van smaak.

De salade wordt aangevuld met puy linzen en een romige dille dressing. Hier werd de combo alvast gesmaakt! Serveer de salade naar keuze met avocado of croutons. Smakelijk!


Salade van Geroosterde Bloemkool & Radijs met Puy Linzen + Romige Mosterd-Dille-Vinaigrette
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 4 porties:
Ingrediënten:
Voor de Geroosterde Bloemkool & Radijs:
1 medium bloemkool, in kleine roosjes verdeeld
2 bosjes radijsjes, grote gehalveerd
½ eetlepel olie
¾ theelepel komijnpoeder
Peper & zout, naar smaak
Voor de Romige Mosterd-Dille-Vinaigrette:
½ cup/75 gram cashewnoten, 1 uur geweekt, gespoeld & afgegoten
½ cup/120 ml water of plantaardige melk
1 kleine medjool dadel, in stukjes
2 theelepels citroensap
2 eetlepels Franse mosterd
Peper & zout, naar smaak
¼ cup fijngesneden verse dille
Overige:
1 cup/10 gram puy linzen
Groentebouillon
Rucola blaadjes
Avocado of croutons van zuurdeegbrood

Bereidingswijze:
Voor de Geroosterde Bloemkool & Radijs:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius.
Roer de olie met de komijn tot een glad papje.  Breng op smaak met pezo. Meng de bloemkool erdoor. Stort het geheel op een bakplaat. Bak 15 minuten in de oven, roer halverwege door.
Roer na 15 minuten de radijsjes erdoor en rooster nog 10 minuten.
Kook terwijl de bloemkool roostert, de linzen gaar in groentebouillon volgens de instructies op de verpakking.
Voor de Romige Mosterd-Dille-Vinaigrette:
Blend alle ingrediënten behalve de dille glad en romig in een (mini) blender.
Breng op smaak met peper en zout. Roer de dille erdoor.
Serveer de salade nonchalant in kommen of op een bord (zie foto’s voor presentatie). Of meng alles in een grote kom.
Smakelijk!


Roasted Cauliflower-Radish Salad with Puy Lentils + Creamy Mustard-Dill-Vinaigrette
vegan, gluten free, soy free

Serves 4:
Ingredients:
For the Roasted Cauliflower-Radish:
1 medium cauliflower, divided into small florets
2 bunch of radishes, large ones halved
½ tbsp oil
¾ tsp cumin powder
Pepper & salt, to taste
For the Creamy Mustard-Dill-Vinaigrette:
½ cup/75 gram cashews, soaked for 1 hour, rinsed & drained
½ cup/120 ml water of non-diary milk
1 small medjool date, chopped
2 tsp lemon juice
2 tbsp French mustard
Pepper & salt, to taste
¼ cup chopped fresh dill
Other:
1 cup/180 grams puy lentils
Veggie stock
Arugula leaves
Avocado or sourdough croutons

Instructions:
For the Roasted Cauliflower-Radish:
Preheat the oven to 190° Celsius.
Mix oil and cumin, season with pepper and salt. Cover cauliflower with the mix and place on a baking tray.
Bake for 15 minutes, stirring halfway.
Add the radishes and roast for another 10 minutes.
Whilst the cauliflower are roasting, cook the lentils in veggie stock according to package instructions.
For the Creamy Mustard-Dill-Vinaigrette:
Blend the ingredients (except the dill) until smooth using a (mini) blender.
Season with salt and pepper. Stir in the dill.
Serve the salad in bowls or on plates (see pictures for serving suggestions). Or mix everything in a big bowl.
Enjoy!


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…