Doorgaan naar hoofdcontent

Tiramisu Parfaits (Twee manieren) / Tiramisu Triffles (Two ways)

Twee lagen romige cashew crème, vanille en espresso, op een bodem van fruit of brownie koekjes. Dit is een snelle en eenvoudige versie van de klassieke tiramisu, geserveerd in glaasjes.


Tiramisu, een dessertje waar we allemaal al eens graag onze lepel aan vuil maken. Meestal gemaakt met koekjes gedoopt in koffie met een geutje alcohol, overgoten met een romig mascarpone mengsel & cacaopoeder. En hoewel ik ook wel eens een vegan versie van de klassieke tiramisu op tafel tover (recept volgt later nog wel eens), heb ik vandaag een vereenvoudigde en instant versie gemaakt. De elementen & smaken van tiramisu zijn aanwezig, ze zijn enkel op een andere manier verwerkt.

* twee lagen cashew crème: vanille & espresso
* brownie koekjes of frambozen
* cacaopoeder of cacao nibs

Om iedereen tevreden te houden, heb ik maar meteen twee versies gemaakt: een frisse rauwe versie met vers fruit en een iets decadentere versie met brownie koekjes. De basis voor de parfaits is hetzelfde, bij de brownie versie wordt er enkel een geutje donkere rum toegevoegd. En de afwerking, tja, ik had gewoon nog enkele brownie koekjes in de trommel…  zonde om ze niet te gebruiken! Voor de rauwe versie verse frambozen of andere rode vruchten naar keuze.

Zoals naar gewoonte zijn de dessertpotjes snel en eenvoudig te maken. Met een beetje voorbereiding staan ze na een tiental minuten al in de ijskast. Het moeilijkste gedeelte is het wachten tot ze opgesteven zijn…

Smakelijk!

Tiramisu Parfaits (Twee manieren)


Tiramisu Parfaits met Frambozen (rauw)
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, rauw

Voor 4 à 6 potjes:
Ingrediënten:
Voor de vanille crème:
⅔ cup/110 gram cashewnoten, 4 uur geweekt in water, gespoeld & afgegoten
½ cup/120 ml zelfgemaakte amandelmelk
1 eetlepel ahornsiroop
2 eetlepels cacao boter of kokosolie, gesmolten
Zaadjes van 1 vanillestokje
Voor de espresso crème:
⅔ cup/110 gram cashewnoten, 4 uur geweekt in water, gespoeld & afgegoten
½ cup/120 ml zelfgemaakte amandelmelk
1 eetlepel ahornsiroop
2 eetlepel cacao boter of kokosolie, gesmolten
2 theelepels espressopoeder
Voor de afwerking:
Verse frambozen
Cacaopoeder
Cacao nibs

Bereidingswijze:
Voor de vanille crème:
Blend alle ingrediënten voor de vanille crème in een (mini)blender (of eventueel staafmixer) tot een glad en romig geheel.
Voor de espresso crème:
Blend alle ingrediënten voor de espresso crème in een (mini)blender (of eventueel staafmixer) tot een glad en romig geheel.
Samenstelling van de parfaits:
Leg een laagje frambozen op de bodem van de glaasjes. Verdeel de vanille crème erover. En bestuif met cacaopoeder. Leg een laagje frambozen op de crème en verdeel de espresso crème erover. Bestuif met cacaopoeder.
Zet minimum zes uur in de ijskast, best een hele nacht. Ik weet het, wachten...
Garneer met frambozen en geraspte cacao nibs.

Variaties:
Gebruik aardbeien of gemengde rode vruchten in plaats van frambozen.


Brownie Tiramisu Parfaits 
veganistisch, sojavrij

Voor 4 à 6 potjes:
Ingrediënten:
Voor de vanille crème:
⅔ cup/110 gram cashewnoten, 4 uur geweekt in water, gespoeld & afgegoten
½ cup/120 ml (zelfgemaakte) amandelmelk
1 eetlepel ahornsiroop
2 eetlepels cacao boter of kokosolie, gesmolten
Zaadjes van 1 vanillestokje
Voor de espresso crème:
⅔ cup/110 gram cashewnoten, 4 uur geweekt in water, gespoeld & afgegoten
½ cup/120 ml (zelfgemaakte) amandelmelk
1 eetlepel ahornsiroop
2 eetlepel cacao boter of kokosolie, gesmolten
1 eetlepel donkere rum
2 theelepels espressopoeder
Voor de afwerking:
Brownie koekjes, verkruimeld
Cacaopoeder
Kokosslagroom (optioneel)

Bereidingswijze:
Voor de vanille crème:
Blend alle ingrediënten voor de vanille crème in een (mini)blender (of eventueel staafmixer) tot een glad en romig geheel.
Voor de espresso crème:
Blend alle ingrediënten voor de espresso crème in een (mini)blender (of eventueel staafmixer) tot een glad en romig geheel.
Samenstelling van de parfaits:
Leg een laagje brownie kruimels op de bodem van de glaasjes. Verdeel de vanille crème erover. Leg een laagje brownie kruimels op de crème en verdeel de espresso crème erover. Bestuif met cacaopoeder.
Zet minimum zes uur in de ijskast, best een hele nacht.
Garneer met een brownie koekje en kokosslagroom (optioneel).

Brownie Cookie Tiramisu Triffles
Raw Tiramisu Parfaits with Raspberries

Tiramisu Parfaits (Two ways)

Tiramisu Parfaits with Raspberries (raw)
vegan, gluten free, soy free, raw

Makes 4-6 parfaits:
Ingredients:
For the vanilla crème:
⅔ cup/110 grams cashews, soaked for 4 hours, rinsed & drained
½ cup/120 ml homemade almond milk
1 tbsp maple syrup
2 tbsp cacao butter or coconut oil, melted
For the espresso crème:
⅔ cup/110 grams cashews, soaked for 4 hours, rinsed & drained
½ cup/120 ml homemade almond milk
1 tbsp maple syrup
2 tbsp cacao butter or coconut oil, melted
2 tsp espresso powder
Extra:
Fresh raspberries
Cocoa powder
Cocoa nibs

Instructions:
For the vanilla crème:
Blend the ingredients for the vanilla crème until smooth.
For the espresso crème:
Blend the ingredients for the espresso crème until smooth.
Assembly:
Place a layer of raspberries in the glasses. Divide the vanilla crème between the glasses and dust with cocoa powder. Place a layer of raspberries over the crème and divide the espresso crème amongst the glasses. Dust with cocoa powder.
Place in the fridge for at least 6 hours, best overnight. 
Garnish with raspberries, and cocoa nibs.

Variations:
Use strawberries or mixed red fruits instead of raspberries.



Brownie Tiramisu Parfaits
vegan, soy free

Makes 4-6 parfaits:
Ingredients:
For the vanilla crème:
⅔ cup/110 grams cashews, soaked for 4 hours, rinsed & drained
½ cup/120 ml (homemade) almond milk
1 tbsp maple syrup
2 tbsp cacao butter or coconut oil, melted
For the espresso crème:
⅔ cup/110 grams cashews, soaked for 4 hours, rinsed & drained
½ cup/120 ml (homemade) almond milk
1 tbsp maple syrup
2 tbsp cacao butter or coconut oil, melted
2 tsp espresso powder
1 tbsp dark rum
Extra:
Brownie cookies, crumbled
Cocoa powder
Coconut whip (optional)

Instructions:
For the vanilla crème:
Blend the ingredients for the vanilla crème until smooth.
For the espresso crème:
Blend the ingredients for the espresso crème until smooth.
Assembly:
Place a layer of cookie crumbles in the glasses. Divide the vanilla crème between the glasses and dust with cocoa powder. Place a layer of cookie crumbles over the crème and divide the espresso crème amongst the glasses. Dust with cocoa powder.
Place in the fridge for at least 6 hours, best overnight. 
Garnish with a cookie and coconut whip if desired.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…