Doorgaan naar hoofdcontent

Tiramisu Parfaits (Twee manieren) / Tiramisu Triffles (Two ways)

Twee lagen romige cashew crème, vanille en espresso, op een bodem van fruit of brownie koekjes. Dit is een snelle en eenvoudige versie van de klassieke tiramisu, geserveerd in glaasjes.


Tiramisu, een dessertje waar we allemaal al eens graag onze lepel aan vuil maken. Meestal gemaakt met koekjes gedoopt in koffie met een geutje alcohol, overgoten met een romig mascarpone mengsel & cacaopoeder. En hoewel ik ook wel eens een vegan versie van de klassieke tiramisu op tafel tover (recept volgt later nog wel eens), heb ik vandaag een vereenvoudigde en instant versie gemaakt. De elementen & smaken van tiramisu zijn aanwezig, ze zijn enkel op een andere manier verwerkt.

* twee lagen cashew crème: vanille & espresso
* brownie koekjes of frambozen
* cacaopoeder of cacao nibs

Om iedereen tevreden te houden, heb ik maar meteen twee versies gemaakt: een frisse rauwe versie met vers fruit en een iets decadentere versie met brownie koekjes. De basis voor de parfaits is hetzelfde, bij de brownie versie wordt er enkel een geutje donkere rum toegevoegd. En de afwerking, tja, ik had gewoon nog enkele brownie koekjes in de trommel…  zonde om ze niet te gebruiken! Voor de rauwe versie verse frambozen of andere rode vruchten naar keuze.

Zoals naar gewoonte zijn de dessertpotjes snel en eenvoudig te maken. Met een beetje voorbereiding staan ze na een tiental minuten al in de ijskast. Het moeilijkste gedeelte is het wachten tot ze opgesteven zijn…

Smakelijk!

Tiramisu Parfaits (Twee manieren)


Tiramisu Parfaits met Frambozen (rauw)
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, rauw

Voor 4 à 6 potjes:
Ingrediënten:
Voor de vanille crème:
⅔ cup/110 gram cashewnoten, 4 uur geweekt in water, gespoeld & afgegoten
½ cup/120 ml zelfgemaakte amandelmelk
1 eetlepel ahornsiroop
2 eetlepels cacao boter of kokosolie, gesmolten
Zaadjes van 1 vanillestokje
Voor de espresso crème:
⅔ cup/110 gram cashewnoten, 4 uur geweekt in water, gespoeld & afgegoten
½ cup/120 ml zelfgemaakte amandelmelk
1 eetlepel ahornsiroop
2 eetlepel cacao boter of kokosolie, gesmolten
2 theelepels espressopoeder
Voor de afwerking:
Verse frambozen
Cacaopoeder
Cacao nibs

Bereidingswijze:
Voor de vanille crème:
Blend alle ingrediënten voor de vanille crème in een (mini)blender (of eventueel staafmixer) tot een glad en romig geheel.
Voor de espresso crème:
Blend alle ingrediënten voor de espresso crème in een (mini)blender (of eventueel staafmixer) tot een glad en romig geheel.
Samenstelling van de parfaits:
Leg een laagje frambozen op de bodem van de glaasjes. Verdeel de vanille crème erover. En bestuif met cacaopoeder. Leg een laagje frambozen op de crème en verdeel de espresso crème erover. Bestuif met cacaopoeder.
Zet minimum zes uur in de ijskast, best een hele nacht. Ik weet het, wachten...
Garneer met frambozen en geraspte cacao nibs.

Variaties:
Gebruik aardbeien of gemengde rode vruchten in plaats van frambozen.


Brownie Tiramisu Parfaits 
veganistisch, sojavrij

Voor 4 à 6 potjes:
Ingrediënten:
Voor de vanille crème:
⅔ cup/110 gram cashewnoten, 4 uur geweekt in water, gespoeld & afgegoten
½ cup/120 ml (zelfgemaakte) amandelmelk
1 eetlepel ahornsiroop
2 eetlepels cacao boter of kokosolie, gesmolten
Zaadjes van 1 vanillestokje
Voor de espresso crème:
⅔ cup/110 gram cashewnoten, 4 uur geweekt in water, gespoeld & afgegoten
½ cup/120 ml (zelfgemaakte) amandelmelk
1 eetlepel ahornsiroop
2 eetlepel cacao boter of kokosolie, gesmolten
1 eetlepel donkere rum
2 theelepels espressopoeder
Voor de afwerking:
Brownie koekjes, verkruimeld
Cacaopoeder
Kokosslagroom (optioneel)

Bereidingswijze:
Voor de vanille crème:
Blend alle ingrediënten voor de vanille crème in een (mini)blender (of eventueel staafmixer) tot een glad en romig geheel.
Voor de espresso crème:
Blend alle ingrediënten voor de espresso crème in een (mini)blender (of eventueel staafmixer) tot een glad en romig geheel.
Samenstelling van de parfaits:
Leg een laagje brownie kruimels op de bodem van de glaasjes. Verdeel de vanille crème erover. Leg een laagje brownie kruimels op de crème en verdeel de espresso crème erover. Bestuif met cacaopoeder.
Zet minimum zes uur in de ijskast, best een hele nacht.
Garneer met een brownie koekje en kokosslagroom (optioneel).

Brownie Cookie Tiramisu Triffles
Raw Tiramisu Parfaits with Raspberries

Tiramisu Parfaits (Two ways)

Tiramisu Parfaits with Raspberries (raw)
vegan, gluten free, soy free, raw

Makes 4-6 parfaits:
Ingredients:
For the vanilla crème:
⅔ cup/110 grams cashews, soaked for 4 hours, rinsed & drained
½ cup/120 ml homemade almond milk
1 tbsp maple syrup
2 tbsp cacao butter or coconut oil, melted
For the espresso crème:
⅔ cup/110 grams cashews, soaked for 4 hours, rinsed & drained
½ cup/120 ml homemade almond milk
1 tbsp maple syrup
2 tbsp cacao butter or coconut oil, melted
2 tsp espresso powder
Extra:
Fresh raspberries
Cocoa powder
Cocoa nibs

Instructions:
For the vanilla crème:
Blend the ingredients for the vanilla crème until smooth.
For the espresso crème:
Blend the ingredients for the espresso crème until smooth.
Assembly:
Place a layer of raspberries in the glasses. Divide the vanilla crème between the glasses and dust with cocoa powder. Place a layer of raspberries over the crème and divide the espresso crème amongst the glasses. Dust with cocoa powder.
Place in the fridge for at least 6 hours, best overnight. 
Garnish with raspberries, and cocoa nibs.

Variations:
Use strawberries or mixed red fruits instead of raspberries.



Brownie Tiramisu Parfaits
vegan, soy free

Makes 4-6 parfaits:
Ingredients:
For the vanilla crème:
⅔ cup/110 grams cashews, soaked for 4 hours, rinsed & drained
½ cup/120 ml (homemade) almond milk
1 tbsp maple syrup
2 tbsp cacao butter or coconut oil, melted
For the espresso crème:
⅔ cup/110 grams cashews, soaked for 4 hours, rinsed & drained
½ cup/120 ml (homemade) almond milk
1 tbsp maple syrup
2 tbsp cacao butter or coconut oil, melted
2 tsp espresso powder
1 tbsp dark rum
Extra:
Brownie cookies, crumbled
Cocoa powder
Coconut whip (optional)

Instructions:
For the vanilla crème:
Blend the ingredients for the vanilla crème until smooth.
For the espresso crème:
Blend the ingredients for the espresso crème until smooth.
Assembly:
Place a layer of cookie crumbles in the glasses. Divide the vanilla crème between the glasses and dust with cocoa powder. Place a layer of cookie crumbles over the crème and divide the espresso crème amongst the glasses. Dust with cocoa powder.
Place in the fridge for at least 6 hours, best overnight. 
Garnish with a cookie and coconut whip if desired.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…