Doorgaan naar hoofdcontent

BBQ-Braadworsten / BBQ-Bratwursts (Seitan)

Seitan BBQ-Braadworsten.


Een tijdje terug had ik een barbecue, de perfecte gelegenheid om nog eens worstjes te maken. En voor de verandering heb ik eens geen pikante worstjes gemaakt, maar klassieke BBQ worsten.

Sinds ik een aantal jaar geleden tarwegluten heb leren kennen, is er werkelijk een heel nieuwe wereld vol mogelijkheden opengegaan. Het spul leent zich ongelooflijk goed om te spelen en experimenteren met smaken & texturen. Naar mijn mening zijn zelfgemaakte worstjes dan ook zoveel beter dan deze uit de supermarkt. De gekochte versie vind ik vaak nogal taai en smaakloos, niet in mijn keuken!

De BBQ worsten dan. Als je even naar de lijst van ingrediënten kijkt, is deze behoorlijk lang. Laat je daar vooral niet door afschrikken, de worsten zijn vrij simpel te maken. Enige obstakel is dat je half de specerijenkast leeg moet maken…
Ik heb de worsten reeds een aantal maal gemaakt om tot een perfecte balans van kruiden & specerijen te komen. Ook met de textuur heb ik een beetje gespeeld. Hier heb ik tofu en bier toegevoegd, wat voor een sappige & luchtige textuur zorgt. De kokosbloesemsuiker in het recept zorgt voor een aangenaam karamelaroma en contrasteert met de bitterheid van het bier. Resultaat: veelzijdige worsten die smeuïg zijn vanbinnen en een knapperig korstje hebben na het bakken. Ik ben tevreden en hoop dat ze jullie ook kunnen plezieren! 
De naam "BBQ-Braadworst" komt trouwens van één van mijn gasten, die de worsten vergeleek met braadworsten. Zelf geen idee, nog nooit gegeten. 😉 Mijn BBQ was alvast snel leeggegeten!

Smakelijk & happy BBQ!

Een aantal andere zomerse receptjes van de Chillies for Chocolate:




En natuurlijk een zoetje:



BBQ-Braadworsten
veganistisch, notenvrij

Voor 6 grote worsten:
Ingrediënten:
Natte ingrediënten:
250 gram tofu
⅔ cup/160 ml bier (Corona gebruikt), in 2 verdeeld (of water: gebruik slechts 1 eetlepel kokosbloesemsuiker)
1 medium ui of 1 grote sjalot, gesnipperd
2-3 teentjes knoflook, gehakt
1 eetlepel koolzaadolie
2 eetlepels kokosbloesemsuiker
Kruiden & specerijen:
1 theelepel gemberpoeder
¾ theelepel mosterdpoeder
1 ½ theelepel korianderpoeder
¼ theelepel piment
½ theelepel gemalen witte peper
½ theelepel kardemompoeder
¼ theelepel nootmuskaat
½ theelepel oregano
1 theelepel karwijzaad, gestampt in de vijzel
1 theelepel gerookt zout
3 eetlepels verse bieslook, fijngesneden (of 1 eetlepel gedroogde bieslook)
Droge ingrediënten:
1 ¼ cup/200 gram tarwegluten

Bereidingswijze:
Mix of blend de helft van het bier, tofu, koolzaadolie, kokosbloesemsuiker, ui en knoflook tot een gladde massa. Doe het geheel in een kom. Roer de kruiden & specerijen en de rest van het bier erdoor.
Voeg de tarwegluten bij de natte ingrediënten en kneed tot een samenhangend geheel.
Verdeel het mengsel in 6 gelijke delen.
Vorm worsten van de balletjes. Rol de worstjes eerst in bakpapier en daarna in losjes aluminium folie. Draai de folie goed aan, door het bier hebben de worstjes de neiging te groeien... 😁
Leg de worsten in een stomer en stoom ze gedurende 50 minuten.
Laat de worsten volledig afkoelen. Bak of gril de worsten en serveer met de pittig-zoete mosterdsaus (of andere saus naar keuze, zoals mosterd of ketchup).
Smakelijk!

Nota’s:
De worsten kunnen gebakken worden, gegrild op de barbecue…
De worsten kunnen (verpakt) ingevroren worden.
Serveersuggesties:
Serveer de worsten met aardappelsalade, in een broodje met zuurkool of als snack met ketchup en curry poeder.


BBQ-Bratwursts
vegan, nut free

Makes 6 large sausages:
Ingredients:
Wet ingredients:
250 gram tofu
⅔ cup/160 ml beer (I used Corona), divided (or water: only use 1 tbsp coconut blossom sugar)
1 medium onion of 1 large shallot, minced
2-3 cloves garlic, chopped
1 tbsp rapeseed oil
2 tbsp coconut blossom sugar
Herbs & spices:
1 tsp ginger powder
¾ tsp mustard powder
1 ½ tsp coriander powder
¼ tsp all spice
½ tsp ground white pepper
½ tsp cardamom powder
¼ tsp nutmeg
½ tsp oregano
1 tsp caraway seeds, crushed in a mortar and pestle
1 tsp smoked salt
3 tbsp verse chives, chopped (or 1 tbsp dried chives)
Dry ingredients:
1 ¼ cup/200 vital wheat gluten

Instructions:
Mix or blend the tofu, half of the beer, oil, coconut blossom sugar and onion & garlic into a smooth paste. Tip the mixture into a bowl. Stir in the herbs & spices and the rest of the beer.
Add the vital wheat gluten and knead into a smooth dough.
Divide the mixture in 6 equal pieces.
Shape the balls into sausages. First roll the sausages into parchment paper, then loosely into aluminium foil. Wrap the ends tightly, because of the beer the sausages tend to grow… 😁
Place the sausages in a steamer and steam for 50 minutes.
Cool down completely. Fry or grill the sausages and serve with sweet-spicy mustard sauce (or other sauce of choice, like mustard or ketchup).
Enjoy!

Notes:
The sausages can be fried, barbecued…
The sausages can be frozen.
Serving suggestions:
Serve the sausages with potato salad, in a bun with sauerkraut or as a snack with ketchup and curry powder.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Speculaas-Marsepein Cake / Speculaas/Biscoff-Marzipan Cake

Speculaascake met een laagje marsepein, ook gekend als gevulde speculaascake!


Met Sinterklaas weer in aantocht vullen de rekken in de winkels zich weer met het nodige zoets & snoepgoed. Van chocolade, speculoos/speculaas, amandelspijs, pepernoten… noem het maar op. Keuze te over! Ik laat al dat lekkers meestal gewoon aan mij voorbijgaan en bak gewoon zelf iets. Zoals deze speculaas-marsepeincake.
En wie kent hem niet, de gevulde speculaas? Een laag marsepein tussen twee laagjes speculaaskoek. Het is dan ook een ideaal huwelijk. Vandaag echter geen koek, maar cake. Het principe is hetzelfde, kruidige speculaascake gevuld met een laagje amandelspijs. Nog een beker warme chocolademelk en je avond kan niet meer stuk!
Van de overschot marsepein heb ik nog een paar paddenstoeltjes gemaakt ter decoratie. Optioneel, maar leuk.

Voor de paddenstoeltjes: Neem een bolletje marsepein en vorm er met je handen een plat schijfje mee, dit hoeft helemaal niet perfect rond & afgelijnd te zijn, in de…

Pompoencake met Pecan Crumble & Sinaasappelglazuur (of muffins) / Pumpkin Cake with Pecan Streusel & Orange Glaze (or muffins)

Pompoen, pecannoten & sinaasappel… Een griezelig lekkere Halloween cake!



Het moet natuurlijk helemaal geen Halloween zijn voor deze cake… ook op andere dagen is de cake huiveringwekkend lekker!
Ik heb morgen een dagje uit met een wandeling gepland. Om mijn maatje te verrassen (en voor een beetje extra energie onderweg), nog snel een cake gebakken. Ik hoop alvast dat ik in mijn opzet ben geslaagd.
En met de herfst en al zijn pompoenenpracht, moest dit natuurlijk een pompoencake zijn. De pompoen krijgt het gezelschap van pecannoten en sinaasappel. Want eens ik dan toch aan het bakken was, besloot ik de cake maar een klein extraatje mee te geven. Zo werkt het nu eenmaal in mijn keuken. En hoewel de crumble en het glazuur optioneel zijn, hoezo optioneel??? Waren we het er dan niet over eens dat het crumble laagje het beste gedeelte van de cake is?! Als je dan al iets als optioneel wilt beschouwen, laat dan het bordje & vorkje weg...
* smeuïge & kruidige pompoencake; * pecan crumble…

Tajine met Aubergine & Kikkererwten / Tagine with Eggplant & Chickpeas

Marokkaanse tajine met aubergine & kikkererwten.
Omdat de tajines op de blogpagina zo populair zijn…
Vandaag een simpele tajine met aubergine & kikkererwten op smaak gebracht met kruiden & specerijen. In tegenstelling tot de meeste tajines, is deze minder kunstig gepresenteerd, de smaak is er echter niet minder om. Nog steeds het belangrijkste, niet dan!?
Aubergines en kikkererwten zijn een perfect huwelijk in de keuken. Aanvullen met de nodige specerijen & smaakmakers en de tajine staat al te pruttelen. Op de foto is de tajine geserveerd met platbrood, waaraan komijnzaadjes zijn toegevoegd + instrijken met lookolie na het bakken.
Smakelijk!
Tajine met Aubergine & Kikkererwten veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 medium ui, in ringen 2 teentjes knoflook, gehakt 2 tomaten, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst) ½ theelepel komijnzaad ½ theelepel koriander ¼ theelepel Cayenne ¼ theelepel kurkuma 1 laurierblad 1 aubergine, in blokj…