Doorgaan naar hoofdcontent

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.

Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…

Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.

Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de diepvries gezet om op te stijven en was ze compleet vergeten. Mijn tip, haal de kaastaart tijdig uit de diepvries… 😀 Nog steeds lekker trouwens!

Smakelijk!


Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, rauw

Ingrediënten:
Voor de bodem:
¾ cup/150 gram amandelen
~12 medjool dadels, in stukjes (10 minuten in water geweekt indien niet zacht)
Snufje zout
Voor de vulling:
1 cup/200 gram cashewnoten, 4 uur geweekt in water, gespoeld & afgegoten
⅓ + ¼  cup/140 ml water of zelfgemaakt amandelmelk
2 eetlepel ahornsiroop of kokosbloesemsiroop (of 1 à 2 medjoul dadels)
2 eetlepel kokosolie
1 theelepel limoensap
½ theelepel kardemom
Extra:
~125 gram verse blauwe bessen

Bereidingswijze:
Voor de bodem:
Bekleed de bodem van een vierkante springvorm (ongeveer 20-20 cm) met bakpapier.
Pulseer de amandelen in een food processor tot een fijn meel (een paar stukjes zijn ok).
Voeg dan de dadels en het zout toe en blend opnieuw tot een kleverig geheel. (Voeg een extra dadel toe indien nodig)
Duw de bodem in de springvorm en druk goed aan. Zet in de diepvries terwijl je de vulling maakt.
Voor de vulling:
Blend alle ingrediënten voor de vulling in een blender (of eventueel staafmixer) tot een glad en romig geheel.
Lepel een derde van de vulling over de bodem. Verdeel de helft van de blauwe bessen erover. Lepel opnieuw een derde van de vulling in de vorm gevolgd door de overgebleven blauwe bessen. Lepel de resterende vulling erover en strijk glad. Tap een aantal maal op het aanrecht om luchtbelletjes te verwijderen. 
Zet in de diepvries tot de kaastaart is opgesteven. Verwijder uit de springvorm en snijd in vierkantjes of repen.

Nota:
In plaats van vierkantjes kan je ook een grote kaastaart maken. Serveer met extra blauwe bessen en mango.


Blueberry-Cardamom Snacks
vegan, gluten free, soy free, raw

Ingredients:
For the base:
¾ cup/150 grams almonds
~12 medjool dates, chopped (soaked in water for 10 minutes if not soft)
Pinch of salt
For the filling:
1 cup/150 grams cashews, soaked for 4 hours, rinsed & drained
⅓ + ¼ cup/140 ml water or homemade almond milk
2 tbsp maple syrup or coconut blossem syrup (or 1-2 medjool dates)
2 tbsp coconut oil
1 tsp lime juice
½ tsp cardamom powder
Extra:
~125 grams fresh blueberries

Instructions:
For the base:
Line the bottom of a square spring form (about 20 cm) with parchment paper.
Pulse the almonds in a food processor into a fine meal (a few bits are ok). Add the dates and salt and pulse until a sticky paste has formed. (Adding an extra date if needed)
Press into the spring form and place in the freezer.
For the filling:
Blend the ingredients for the filling until smooth.
Spoon ⅓ of the filling over the bottom, sprinkle with ½ of the blueberries. Again, spoon ⅓ of the filling on top followed by the remaining blueberries. Cover with the remaining filling.  Tap on the counter to remove air bubbles.
Place in the freezer to set. Remove the cheesecake from the spring form. Cut into squares or bars.

Note:
Instead of snacks you can make a large cheesecake. Serve with extra blueberries and mango.


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…