Doorgaan naar hoofdcontent

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.

Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?

En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky & gooey” blijven.

De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cholesterolverlagend werken. Zijn deze broodjes dan toch nog gezond???? šŸ˜

Ik heb deze kaneelbroodjes gemaakt toen ik gasten had voor een brunch. En ik moet zeggen, de schotel was snel leeg. Serveer de broodjes warm uit de oven en geniet, met mate of een beetje meer…

Smakelijk!


Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen
veganistisch, sojavrij

Voor 9 broodjes:
Ingrediƫnten:
Voor het deeg:
½ cup + 2 eetlepels amandelmelk, handwarm
2 ¼ theelepel instant gist
¼ cup/68 gram suiker, verdeeld
2 cups+/330 gram wittebroodbloem
¼ theelepel bicarbonaat
¼ theelepel zout
½ theelepel vanille extract
1 eetlepel kokosyoghurt (of andere plantaardige yoghurt)
1 eetlepel plantaardige boter of olie
Voor de vulling:
2 eetlepels plantaardige boter of appelmoes
3 eetlepels/32 gram kokosbloesemsuiker (of bruine suiker)
1 theelepel kaneel
¼ cup pecannoten, gehakt
¼ cup rozijnen
Voor het glazuur:
½ cup/90 gram poedersuiker
~1 eetlepel amandelmelk
½ theelepel vanille extract

Bereidingswijze:
Voor het deeg:
Los 1 theelepel suiker op in de amandelmelk. strooi de gist erop en laat het mengsel een tiental minuten staan, tot het schuimig is.
Meng ondertussen bloem, bicarbonaat, overige suiker en zout in een kom, maak een kuiltje in het midden.
Roer de yoghurt, olie of boter en vanille extract los en giet in het kuiltje. Giet het gistmengsel erbij.
Meng het geheel tot er een zacht deeg ontstaat, voeg indien nodig een beetje extra bloem toe. Breng het deeg over op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg een tiental minuten tot het  glad en elastisch is.
Vet een kom in met olie en leg het deeg erin. Dek af met een theedoek en laat het deeg een uur rijzen of tot het is verdubbeld in volume.
Voor de vulling:
Meng de boter of appelmoes met de suiker en kaneel.
Maak de kaneelbroodjes:
Vet een vierkante bakvorm van 22 cm lichtjes in met olie.
Bestuif het werkvlak met bloem. Sla het deeg terug en kneed snel door. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 op 20 cm. Bestrijk met het boter-suikermengsel en besprenkel met pecannoten en rozijnen, laat hierbij een rand van ongeveer 1 cm vrij.
Rol het deeg strak op en druk een beetje aan. Snijd de rol in 9 gelijke stukken, druk een beetje plat. Leg de broodjes in de bakvorm, laat hierbij een beetje plaats tussen de broodjes.
Dek af met een theedoek en laat opnieuw een half uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 190° Celsius. Bak in circa 20 Ć  25 minuten goudbruin.
Voor het glazuur:
Meng de ingrediƫnten voor het glazuur in een kommetje.
Afwerking:
Laat 5 minuten afkoelen en besprenkel met het glazuur.


Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins
vegan, soy free

Serves 9:
Ingredients:
For the dough:
½ cup + 2 tbsp almond milk, lukewarm
2 ¼ tsp instant yeast
¼ cu/68 grams sugar, divided
2 cups +/330 grams white bread flour
¼ tsp baking soda
¼ tsp salt
1 tbsp coconut yogurt (or other non-diary yogurt)
1 tbsp non-diary butter or oil
For the filling:
2 tbsp non-diary butter or applesauce
3 tbsp coconut blossom sugar (or brown sugar)
1 tsp cinnamon
¼ cup pecans, chopped
¼ cup raisins
For the glaze:
1/ cup/90 grams icing/confectioner’s sugar
~1 tbsp almond milk
½ tsp vanilla extract

Instructions:
For the dough:
Dissolve the sugar in the milk, sprinkle the yeast on top and let the mixture sit for 10 minutes or until frothy.
Combine flour, the remaining sugar, baking soda and salt in a bowl.
Stir the yogurt, oil or butter and vanilla extract until combined. Stir in the sugar-yeast mixture.
Add the wet ingredients to the flour mixture, stir until combined.
Dust the work surface with flour and knead the dough for ten minutes until it feels elastic.
Lightly grease a bowl with oil. Place the dough in the bowl and cover with a towel. Let the dough rise for one hours or until doubled in size.
For the filling:
Combine butter or applesauce, sugar and cinnamon.
Make the cinnamon buns:
Lightly grease a square tin (22 cm) with oil.
Dust the work surface with flour. Knock back the dough and quickly knead through.
Roll out the dough into a 30-20 cm rectangle. Evenly spread the butter-sugar mixture on top and sprinkle with the pecans and raisins, leaving an edge of 1 cm.
Roll up the dough tightly and cut into 9 equal sections.
Place the rolls in the prepared baking dish, leaving some space in between.
Cover with a towel and let the buns rise for another half hour.
Preheat the oven to 190° Celsius. Bake the buns for 20-25 minutes or until golden.
For the glaze:
In a bowl combine the ingredients for the glaze.
Cool down the buns for 5 minutes and drizzle with the glaze.
Serve immediately! Enjoy!

Reacties

  1. These sticky buns were delicious! Best recipe I’ve ever tried!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: IngrediĆ«nten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediĆ«nten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…