Doorgaan naar hoofdcontent

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.

Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?

En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky & gooey” blijven.

De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cholesterolverlagend werken. Zijn deze broodjes dan toch nog gezond???? šŸ˜

Ik heb deze kaneelbroodjes gemaakt toen ik gasten had voor een brunch. En ik moet zeggen, de schotel was snel leeg. Serveer de broodjes warm uit de oven en geniet, met mate of een beetje meer…

Smakelijk!


Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen
veganistisch, sojavrij

Voor 9 broodjes:
Ingrediƫnten:
Voor het deeg:
½ cup + 2 eetlepels amandelmelk, handwarm
2 ¼ theelepel instant gist
¼ cup/68 gram suiker, verdeeld
2 cups+/330 gram wittebroodbloem
¼ theelepel bicarbonaat
¼ theelepel zout
½ theelepel vanille extract
1 eetlepel kokosyoghurt (of andere plantaardige yoghurt)
1 eetlepel plantaardige boter of olie
Voor de vulling:
2 eetlepels plantaardige boter of appelmoes
3 eetlepels/32 gram kokosbloesemsuiker (of bruine suiker)
1 theelepel kaneel
¼ cup pecannoten, gehakt
¼ cup rozijnen
Voor het glazuur:
½ cup/90 gram poedersuiker
~1 eetlepel amandelmelk
½ theelepel vanille extract

Bereidingswijze:
Voor het deeg:
Los 1 theelepel suiker op in de amandelmelk. strooi de gist erop en laat het mengsel een tiental minuten staan, tot het schuimig is.
Meng ondertussen bloem, bicarbonaat, overige suiker en zout in een kom, maak een kuiltje in het midden.
Roer de yoghurt, olie of boter en vanille extract los en giet in het kuiltje. Giet het gistmengsel erbij.
Meng het geheel tot er een zacht deeg ontstaat, voeg indien nodig een beetje extra bloem toe. Breng het deeg over op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg een tiental minuten tot het  glad en elastisch is.
Vet een kom in met olie en leg het deeg erin. Dek af met een theedoek en laat het deeg een uur rijzen of tot het is verdubbeld in volume.
Voor de vulling:
Meng de boter of appelmoes met de suiker en kaneel.
Maak de kaneelbroodjes:
Vet een vierkante bakvorm van 22 cm lichtjes in met olie.
Bestuif het werkvlak met bloem. Sla het deeg terug en kneed snel door. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 op 20 cm. Bestrijk met het boter-suikermengsel en besprenkel met pecannoten en rozijnen, laat hierbij een rand van ongeveer 1 cm vrij.
Rol het deeg strak op en druk een beetje aan. Snijd de rol in 9 gelijke stukken, druk een beetje plat. Leg de broodjes in de bakvorm, laat hierbij een beetje plaats tussen de broodjes.
Dek af met een theedoek en laat opnieuw een half uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 190° Celsius. Bak in circa 20 Ć  25 minuten goudbruin.
Voor het glazuur:
Meng de ingrediƫnten voor het glazuur in een kommetje.
Afwerking:
Laat 5 minuten afkoelen en besprenkel met het glazuur.


Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins
vegan, soy free

Serves 9:
Ingredients:
For the dough:
½ cup + 2 tbsp almond milk, lukewarm
2 ¼ tsp instant yeast
¼ cu/68 grams sugar, divided
2 cups +/330 grams white bread flour
¼ tsp baking soda
¼ tsp salt
1 tbsp coconut yogurt (or other non-diary yogurt)
1 tbsp non-diary butter or oil
For the filling:
2 tbsp non-diary butter or applesauce
3 tbsp coconut blossom sugar (or brown sugar)
1 tsp cinnamon
¼ cup pecans, chopped
¼ cup raisins
For the glaze:
1/ cup/90 grams icing/confectioner’s sugar
~1 tbsp almond milk
½ tsp vanilla extract

Instructions:
For the dough:
Dissolve the sugar in the milk, sprinkle the yeast on top and let the mixture sit for 10 minutes or until frothy.
Combine flour, the remaining sugar, baking soda and salt in a bowl.
Stir the yogurt, oil or butter and vanilla extract until combined. Stir in the sugar-yeast mixture.
Add the wet ingredients to the flour mixture, stir until combined.
Dust the work surface with flour and knead the dough for ten minutes until it feels elastic.
Lightly grease a bowl with oil. Place the dough in the bowl and cover with a towel. Let the dough rise for one hours or until doubled in size.
For the filling:
Combine butter or applesauce, sugar and cinnamon.
Make the cinnamon buns:
Lightly grease a square tin (22 cm) with oil.
Dust the work surface with flour. Knock back the dough and quickly knead through.
Roll out the dough into a 30-20 cm rectangle. Evenly spread the butter-sugar mixture on top and sprinkle with the pecans and raisins, leaving an edge of 1 cm.
Roll up the dough tightly and cut into 9 equal sections.
Place the rolls in the prepared baking dish, leaving some space in between.
Cover with a towel and let the buns rise for another half hour.
Preheat the oven to 190° Celsius. Bake the buns for 20-25 minutes or until golden.
For the glaze:
In a bowl combine the ingredients for the glaze.
Cool down the buns for 5 minutes and drizzle with the glaze.
Serve immediately! Enjoy!

Reacties

  1. These sticky buns were delicious! Best recipe I’ve ever tried!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciƫren sinds ik veganist ben. Wafels is zo ƩƩn van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor Ć©Ć©n van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. šŸ˜
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilĆ . Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediĆ«nten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
IngrediĆ«nten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…