Doorgaan naar hoofdcontent

Midden-Oosterse Buddha Bowls met Boekweit, Za’atar Aubergine, Linzen & Munt-Tahin Dressing / Middle-Eastern Buddha Bowls with Buckwheat, Za’atar Eggplant, Lentils & Minty-Tahini Dressing

Bowl van de dag: Midden-Oosterse Buddha Bowls, omdat het zonnetje vandaag weer in het land is. 😎

*boekweit (of andere granen naar keuze)
*za’atar gegrilde aubergines
*puy linzen
*komkommer
*kalamata olijven
*geroosterde pijnboompitten
*munt-tahin dressing
& granaatappel molasse

Complexe, maar toch milde Midden-Oosterse smaken.

Smakelijk!


Midden-Oosterse Buddha Bowls met Boekweit, Za’atar Aubergine, Linzen & Munt-Tahin Dressing
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
Voor de za’atar aubergine:
2 aubergines, n plakken van 1 cm
Olie
2 eetlepels za’atar
Voor de munt-tahin dressing:
3 eetlepels tahin
Sap van ½ citroen
¼ theelepel Cayenne
¼ cup gehakte muntblaadjes
Peper & zout
Water om te verdunnen
Voor de bowls:
½ cup/90 gram puy linzen
Veggie stock
½ cup/80 gram boekweit
2 mini komkommers, in plakken
Aantal kalamata olijven
Geroosterde pijnboompitten
Granaatappel molasse

Bereidingswijze:
Kook de boekweit volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
Kook de linzen beetgaar in bouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
Voor de za’atar aubergine:
Verwarm een panini grill voor.
Bestrijk de aubergines met olie en besprenkel met za’atar. Grill de aubergines gaar en goudbruin.
Voor de munt-tahin dressing:
Meng de tahin, citroensap, Cayenne en muntblaadjes in een kommetje. Verdun de dressing met water afhankelijk van de gewenste dikte. Breng op smaak met pezo.
Samenstelling van de bowls:
Verdeel de boekweit, linzen, aubergines, komkommers, olijven en pijnboompitten over de bowls. Besprenkel met munt-tahin dressing & granaatappel molasse.


Middle-Eastern Buddha Bowls with Buckwheat, Za’atar Eggplant, Lentils & Minty-Tahini Dressing
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients:
For the za’atar eggplant:
2 eggplants, sliced (1 cm)
Oil
2 tbsp za’atar
For the minty-tahini dressing:
3 tbsp tahini
Juice of ½ lemon
¼ tsp cayenne
¼ cup chopped mint leaves
Pepper & salt
Water to thin
For the bowls:
½ cup/90 grams puy lentils
Veggie stock
½ cup/80 grams buckwheat
2 mini cucumbers, sliced
A few kalamata olives
Toasted pine nuts
Pomegranate molasses

Instructions:
Cook the buckwheat according to package instructions and drain.
Cook the lentils in veggie stock according to package instructions, drain.
For the za’atar eggplant:
Preheat the panini grill.
Brush the eggplants with oil and sprinkle with za’atar. Grill until cooked and golden.
For the minty-tahini dressing:
In a small bowl combine tahini, lemon juice, cayenne and mint leaves. Thin out with water depending on the desired consistency. Season with salt and pepper.
For the bowls:

Divide buckwheat, lentils, eggplants, cucumbers, olives and pine nuts between the bowls. Sprinkle with minty-tahini dressing and pomegranate molasses.


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…