Doorgaan naar hoofdcontent

Tofu “Feta”

Tofu feta, Chillies for Chocolate stijl!

Er zijn zo van die goede basis ingrediënten die altijd in de vegan ijskast moeten staan. Tofu feta is er zo eentje! Altijd handig op een zomerse dag om salades of wraps te maken. Ik post later nog receptjes waarin de tofu feta wordt gebruikt. Of voeg zongedroogde tomaten, olijven & kappertjes toe en serveer de tofu feta als mezze hapje.

Maar even terug naar het begin… Ik maak al jaren tofu feta en heb lang geëxperimenteerd met verschillende ingrediënten & verhoudingen. Dit recept heeft in mijn ogen  de perfecte balans tussen zuur,  specerijen & kaassmaak.
De basis voor mijn tofu feta is stevige tofu die ik eerst tussen de pers zet. Snijd bij voorkeur de tofu in kleine blokjes zodat de marinade goed kan inwerken. En hier komt de enige tijdrovende stap in het recept, geef de tofu de tijd om te marineren!
Gebruik voor de tofu feta ingrediënten van goede kwaliteit, zoals goede tofu, edelgist & extra-vierge olijfolie.

Niet alleen is deze tofu feta extreem lekker, maar ook nog diervriendelijk!


Tofu “Feta”
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Ingrediënten:
350 gram geperste tofu, in blokjes
Marinade:
Sap + zeste van 1 citroen
2 eetlepel appelazijn
2 eetlepels extra-vierge olijfolie
2 eetlepels water
2 eetlepels edelgist
2 theelepels Italiaanse kruiden (of oregano)
¼ theelepel lookpoeder
1 theelepel peperbolletjes, grof gemalen in de vijzel
1 theelepel grof zeezout

Bereidingswijze:
Meng de ingrediënten voor de marinade in een kommetje. Doe de tofublokjes in een bokaal en giet de marinade erover. Laat minimum 4 uur marineren (een nacht voor een diepere smaak), schud om het uur zachtjes op.
De tofu “feta” is ongeveer een week houdbaar in de ijskast.

Nota:
Voeg samen met de tofublokjes zongedroogde tomaten, olijven en/of kappertjes toe. De tofu “feta” wordt op deze manier een mezze gerechtje.
Voeg voor een pittigere versie chilivlokken toe aan de marinade.


Tofu “Feta”
vegan, gluten free, nut free

Ingredients:
350 gram pressed tofu, diced
Marinade:
Sap + zeste from 1 lemon
2 tbsp apple cider vinegar
2 tbsp extra-vierge olive oil
2 tbsp water
2 tbsp nooch
2 tbsp Italian herbs (or oregano)
¼ tsp garlic powder
1 tsp pepper corns, crushed in a mortar and pestle
1 tsp coarse sea salt

Instructions:
Mix the ingredients for the marinade in a bowl. Place the tofu in a jar and pour over the marinade. Marinade for at least 4 hours (overnight for best flavour), shake every hour.
The tofu “feta” can be kept for about 1 week in the fridge.

Nota:
Add some sundried tomatoes, olives and/or capers along with the tofu. The tofu ”feta” becomes a mezze dish.
For a spicier version, add some chilli flakes to the marinade.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs

Luchtige hazelnoot pannenkoekjes in Amerikaanse stijl, met instant gekarameliseerde vijgen & geroosterde hazelnoten.
Eerst en vooral een bekentenis. Als kind ben ik nooit een fan geweest van pannenkoeken, toch niet de pannenkoeken zoals we ze hier kennen. Als er vroeger pannenkoeken gebakken werden, kwam er standaard iets anders op tafel voor mij.
Eens veganist, heb ik de American pancakes leren kennen… en deze doen het dus wel voor mij! Misschien is het de luchtigheid? Of de dikte van de pancakes? Het lijken wel kleine wolkjes van plezier!
Het receptje dan maar. De pannenkoekjes bestaan uit een simpel en snel beslag, met speltbloem & hazelnootpoeder. De vijgen worden instant gekarameliseerd. Geen gedoe aan het ontbijt of brunch met een keukenvoorraad aan potten & pannen en massa’s ingrediënten! Nog even afwerken met geroosterde hazelnoten en natuurlijk ahornsiroop of kokosbloesemsiroop. Want eerlijk, pancakes kunnen toch niet bestaan zonder siroop!????? Iedereen mee hier? E…

Romige Rijst Ovenschotel met Bonen, Champignons, Spinazie & Vegan Kaas / Creamy & Cheezy Rice Casserole with Beans, Mushrooms & Spinach

Romige ovenschotel met rijst, champignons, spinazie en gesmolten kaaslaagje!
Ik krijg wel eens de vraag waar ik de inspiratie voor mijn recepten haal. Het antwoord is heel simpel, in de ijskast en voorraadkast. Ik heb niet de gewoonte om gericht boodschappen te doen. Ik koop gewoon wat er in het seizoen is, of wat er aantrekkelijk en vers uitziet. Eens thuis zie ik wel wat er gemaakt wordt. Als je al verse groenten in huis hebt, kan er al niet veel mis gaan. Aanvullen met de nodige gezonde proteïnen, zoals bonen of linzen. Nog een beetje kruiden & specerijen om het geheel een beetje te pimpen en je maaltijd is al bijna klaar. Zo simpel kan het dus zijn.
De zomer lijkt al weer ver weg in ons landje, tijd dus voor een verwarmende schotel. Vandaag werd het een ovenschotel met als basis groenten en bonen, aangevuld met volwaardige rijst. Om de schotel af te werken en romiger te maken, kokosmelk en plantaardige kaas. De ovenschotel kan op voorhand bereid worden, en later opgewarmd worden.
*…