Doorgaan naar hoofdcontent

Tofu “Feta”

Tofu feta, Chillies for Chocolate stijl!

Er zijn zo van die goede basis ingrediënten die altijd in de vegan ijskast moeten staan. Tofu feta is er zo eentje! Altijd handig op een zomerse dag om salades of wraps te maken. Ik post later nog receptjes waarin de tofu feta wordt gebruikt. Of voeg zongedroogde tomaten, olijven & kappertjes toe en serveer de tofu feta als mezze hapje.

Maar even terug naar het begin… Ik maak al jaren tofu feta en heb lang geëxperimenteerd met verschillende ingrediënten & verhoudingen. Dit recept heeft in mijn ogen  de perfecte balans tussen zuur,  specerijen & kaassmaak.
De basis voor mijn tofu feta is stevige tofu die ik eerst tussen de pers zet. Snijd bij voorkeur de tofu in kleine blokjes zodat de marinade goed kan inwerken. En hier komt de enige tijdrovende stap in het recept, geef de tofu de tijd om te marineren!
Gebruik voor de tofu feta ingrediënten van goede kwaliteit, zoals goede tofu, edelgist & extra-vierge olijfolie.

Niet alleen is deze tofu feta extreem lekker, maar ook nog diervriendelijk!


Tofu “Feta”
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Ingrediënten:
350 gram geperste tofu, in blokjes
Marinade:
Sap + zeste van 1 citroen
2 eetlepel appelazijn
2 eetlepels extra-vierge olijfolie
2 eetlepels water
2 eetlepels edelgist
2 theelepels Italiaanse kruiden (of oregano)
¼ theelepel lookpoeder
1 theelepel peperbolletjes, grof gemalen in de vijzel
1 theelepel grof zeezout

Bereidingswijze:
Meng de ingrediënten voor de marinade in een kommetje. Doe de tofublokjes in een bokaal en giet de marinade erover. Laat minimum 4 uur marineren (een nacht voor een diepere smaak), schud om het uur zachtjes op.
De tofu “feta” is ongeveer een week houdbaar in de ijskast.

Nota:
Voeg samen met de tofublokjes zongedroogde tomaten, olijven en/of kappertjes toe. De tofu “feta” wordt op deze manier een mezze gerechtje.
Voeg voor een pittigere versie chilivlokken toe aan de marinade.


Tofu “Feta”
vegan, gluten free, nut free

Ingredients:
350 gram pressed tofu, diced
Marinade:
Sap + zeste from 1 lemon
2 tbsp apple cider vinegar
2 tbsp extra-vierge olive oil
2 tbsp water
2 tbsp nooch
2 tbsp Italian herbs (or oregano)
¼ tsp garlic powder
1 tsp pepper corns, crushed in a mortar and pestle
1 tsp coarse sea salt

Instructions:
Mix the ingredients for the marinade in a bowl. Place the tofu in a jar and pour over the marinade. Marinade for at least 4 hours (overnight for best flavour), shake every hour.
The tofu “feta” can be kept for about 1 week in the fridge.

Nota:
Add some sundried tomatoes, olives and/or capers along with the tofu. The tofu ”feta” becomes a mezze dish.
For a spicier version, add some chilli flakes to the marinade.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Speculaas-Marsepein Cake / Speculaas/Biscoff-Marzipan Cake

Speculaascake met een laagje marsepein, ook gekend als gevulde speculaascake!


Met Sinterklaas weer in aantocht vullen de rekken in de winkels zich weer met het nodige zoets & snoepgoed. Van chocolade, speculoos/speculaas, amandelspijs, pepernoten… noem het maar op. Keuze te over! Ik laat al dat lekkers meestal gewoon aan mij voorbijgaan en bak gewoon zelf iets. Zoals deze speculaas-marsepeincake.
En wie kent hem niet, de gevulde speculaas? Een laag marsepein tussen twee laagjes speculaaskoek. Het is dan ook een ideaal huwelijk. Vandaag echter geen koek, maar cake. Het principe is hetzelfde, kruidige speculaascake gevuld met een laagje amandelspijs. Nog een beker warme chocolademelk en je avond kan niet meer stuk!
Van de overschot marsepein heb ik nog een paar paddenstoeltjes gemaakt ter decoratie. Optioneel, maar leuk.

Voor de paddenstoeltjes: Neem een bolletje marsepein en vorm er met je handen een plat schijfje mee, dit hoeft helemaal niet perfect rond & afgelijnd te zijn, in de…

Pompoencake met Pecan Crumble & Sinaasappelglazuur (of muffins) / Pumpkin Cake with Pecan Streusel & Orange Glaze (or muffins)

Pompoen, pecannoten & sinaasappel… Een griezelig lekkere Halloween cake!



Het moet natuurlijk helemaal geen Halloween zijn voor deze cake… ook op andere dagen is de cake huiveringwekkend lekker!
Ik heb morgen een dagje uit met een wandeling gepland. Om mijn maatje te verrassen (en voor een beetje extra energie onderweg), nog snel een cake gebakken. Ik hoop alvast dat ik in mijn opzet ben geslaagd.
En met de herfst en al zijn pompoenenpracht, moest dit natuurlijk een pompoencake zijn. De pompoen krijgt het gezelschap van pecannoten en sinaasappel. Want eens ik dan toch aan het bakken was, besloot ik de cake maar een klein extraatje mee te geven. Zo werkt het nu eenmaal in mijn keuken. En hoewel de crumble en het glazuur optioneel zijn, hoezo optioneel??? Waren we het er dan niet over eens dat het crumble laagje het beste gedeelte van de cake is?! Als je dan al iets als optioneel wilt beschouwen, laat dan het bordje & vorkje weg...
* smeuïge & kruidige pompoencake; * pecan crumble…

Tajine met Aubergine & Kikkererwten / Tagine with Eggplant & Chickpeas

Marokkaanse tajine met aubergine & kikkererwten.
Omdat de tajines op de blogpagina zo populair zijn…
Vandaag een simpele tajine met aubergine & kikkererwten op smaak gebracht met kruiden & specerijen. In tegenstelling tot de meeste tajines, is deze minder kunstig gepresenteerd, de smaak is er echter niet minder om. Nog steeds het belangrijkste, niet dan!?
Aubergines en kikkererwten zijn een perfect huwelijk in de keuken. Aanvullen met de nodige specerijen & smaakmakers en de tajine staat al te pruttelen. Op de foto is de tajine geserveerd met platbrood, waaraan komijnzaadjes zijn toegevoegd + instrijken met lookolie na het bakken.
Smakelijk!
Tajine met Aubergine & Kikkererwten veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 medium ui, in ringen 2 teentjes knoflook, gehakt 2 tomaten, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst) ½ theelepel komijnzaad ½ theelepel koriander ¼ theelepel Cayenne ¼ theelepel kurkuma 1 laurierblad 1 aubergine, in blokj…