Doorgaan naar hoofdcontent

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.


Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.

Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁

De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.

Smakelijk!



Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt:
Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koffiekoeken / Pecan Puffs
Zachte Chocolade-Kersen Wafels / Fluffy Chocolate-Cherry Waffles


Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote
veganistisch, sojavrij

Voor 6 à 8 wafels (afhankelijk van het type wafelijzer):
Ingrediënten:
Natte ingrediënten:
1 cup/240 ml water or plantaardige melk naar keuze (half-half gebruikt)
1 theelepel vanille extract
2 eetlepels raapzaadolie (of andere neutrale olie naar keuze)
Droge ingrediënten:
1 cup/160 gram speltbloem (of 1 cup/185 gram tarwebloem)
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels kokosbloesemsuiker (gebruik 3-4 eetlepels voor zoetere wafels)
1 theelepel kaneelpoeder
Snufje zout
Overige:
Verse vijgen
Kaneel

Bereidingswijze:
Meng de natte ingrediënten in een kom. Roer de droge ingrediënten door het beslag.
Laat het beslag rusten terwijl het wafelijzer warm wordt.
Vet het wafelijzer lichtjes in en schep het beslag in het wafelijzer. Bak de wafels volgens de instructies van het wafelijzer. (Mijn wafels waren klaar in vijf minuten op stand zes)
Serveer de wafels met Vijgen-walnoten compote, verse vijgen, kokosslagroom. Bestuif met poedersuiker en kaneel.
Smakelijk!

Nota:
Als de wafels net gebakken zijn, zijn ze krokant. Ze worden zachter als ze afkoelen.


Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote
vegan, soy free

Makes 6-8 waffles (depending on the used waffle iron):
Ingredients:
Wet ingredients:
1 cup/240 ml water or non-diary milk (I used half-half)
1 tsp vanilla extract
2 tbsp rapeseed oil (or other neutral oil of choice)
Dry ingredients:
1 cup/160 grams spelt flour (or 1 cup/185 grams wheat flour)
2 tsp baking powder
2 tbsp coconut blossom sugar (use 3-4 tbsp for sweeter waffles)
1 tsp cinnamon
Pinch of salt
Other:
Fresh figs
Cinnamon

Instructions:
In a bowl, combine wet ingredients. Stir in the dry ingredients.
Let the batter sit whilst the waffle iron is heating.
Lightly grease the waffle iron and spoon the batter into the waffle iron. Bake the waffles according to waffle iron’s instructions. (Mine took five minutes at stand six)
Serve the waffles with Fig-walnut compote, fresh figs and coconut whip. Dust with icing sugar/confectioner’s sugar and cinnamon.
Enjoy!

Note:
The waffles will be crunchy when just baked, they will get fluffy and soft whilst cooling down.



Reacties

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Speculaas-Marsepein Cake / Speculaas/Biscoff-Marzipan Cake

Speculaascake met een laagje marsepein, ook gekend als gevulde speculaascake!


Met Sinterklaas weer in aantocht vullen de rekken in de winkels zich weer met het nodige zoets & snoepgoed. Van chocolade, speculoos/speculaas, amandelspijs, pepernoten… noem het maar op. Keuze te over! Ik laat al dat lekkers meestal gewoon aan mij voorbijgaan en bak gewoon zelf iets. Zoals deze speculaas-marsepeincake.
En wie kent hem niet, de gevulde speculaas? Een laag marsepein tussen twee laagjes speculaaskoek. Het is dan ook een ideaal huwelijk. Vandaag echter geen koek, maar cake. Het principe is hetzelfde, kruidige speculaascake gevuld met een laagje amandelspijs. Nog een beker warme chocolademelk en je avond kan niet meer stuk!
Van de overschot marsepein heb ik nog een paar paddenstoeltjes gemaakt ter decoratie. Optioneel, maar leuk.

Voor de paddenstoeltjes: Neem een bolletje marsepein en vorm er met je handen een plat schijfje mee, dit hoeft helemaal niet perfect rond & afgelijnd te zijn, in de…

Pompoencake met Pecan Crumble & Sinaasappelglazuur (of muffins) / Pumpkin Cake with Pecan Streusel & Orange Glaze (or muffins)

Pompoen, pecannoten & sinaasappel… Een griezelig lekkere Halloween cake!



Het moet natuurlijk helemaal geen Halloween zijn voor deze cake… ook op andere dagen is de cake huiveringwekkend lekker!
Ik heb morgen een dagje uit met een wandeling gepland. Om mijn maatje te verrassen (en voor een beetje extra energie onderweg), nog snel een cake gebakken. Ik hoop alvast dat ik in mijn opzet ben geslaagd.
En met de herfst en al zijn pompoenenpracht, moest dit natuurlijk een pompoencake zijn. De pompoen krijgt het gezelschap van pecannoten en sinaasappel. Want eens ik dan toch aan het bakken was, besloot ik de cake maar een klein extraatje mee te geven. Zo werkt het nu eenmaal in mijn keuken. En hoewel de crumble en het glazuur optioneel zijn, hoezo optioneel??? Waren we het er dan niet over eens dat het crumble laagje het beste gedeelte van de cake is?! Als je dan al iets als optioneel wilt beschouwen, laat dan het bordje & vorkje weg...
* smeuïge & kruidige pompoencake; * pecan crumble…

Tajine met Aubergine & Kikkererwten / Tagine with Eggplant & Chickpeas

Marokkaanse tajine met aubergine & kikkererwten.
Omdat de tajines op de blogpagina zo populair zijn…
Vandaag een simpele tajine met aubergine & kikkererwten op smaak gebracht met kruiden & specerijen. In tegenstelling tot de meeste tajines, is deze minder kunstig gepresenteerd, de smaak is er echter niet minder om. Nog steeds het belangrijkste, niet dan!?
Aubergines en kikkererwten zijn een perfect huwelijk in de keuken. Aanvullen met de nodige specerijen & smaakmakers en de tajine staat al te pruttelen. Op de foto is de tajine geserveerd met platbrood, waaraan komijnzaadjes zijn toegevoegd + instrijken met lookolie na het bakken.
Smakelijk!
Tajine met Aubergine & Kikkererwten veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 medium ui, in ringen 2 teentjes knoflook, gehakt 2 tomaten, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst) ½ theelepel komijnzaad ½ theelepel koriander ¼ theelepel Cayenne ¼ theelepel kurkuma 1 laurierblad 1 aubergine, in blokj…